28 december 2019

Jaaroverzicht 2019


Het einde van 2019 komt in zicht. Met Kerst alweer achter ons voelt eind december voor mij vaak als een afsluiting. Een tijd om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken en nieuwe doelen te stellen.  


Dit is mijn laatste post van dit jaar met een terugblik op 2019. Begin januari maak ik een post met financiële doelen voor 2020.


Doelen 2019


Allereerst, wat waren ook alweer mijn doelen voor 2019:
  • €500 per maand inleggen in dividend-groeiaandelen
  • €500 plus netto besparing per maand aflossen op onze hypotheek
  • Bloggen in het Engels
  • Eind 2019 een foward dividend van €2110 of $2270 (bruto, zonder belastingen eraf gehaald)
  • €1721 aan dividend ontvangen (bruto)

Behalve het bloggen en het Engels (hier heb ik al eerder over geschreven) heb ik alle doelen gehaald. Ruim zelfs! Hieronder wat meer detail hierover.



Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijker te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten. De waarde op 1 januari 2019 heb ik als referentie (100%) genomen.




Vermogen


Ons totale vermogen is in 2019 met 18% gestegen. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Vanuit privacy overwegingen wil ik ons absolute vermogen hier niet vermelden. Jullie moeten het dus doen met een stijgingspercentage :-)


Hypotheek


Onze hypotheek is ruim 5% gedaald t.o.v. begin 2019:
  • Extra aflossing: €6700
  • Daling bruto maandlasten: €27 (netto €14)
  • Netto besparing over de gehele looptijd: ruim €3000


Beleggingen


De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar maar liefst met 60% gestegen t.o.v. eind 2018! De stijging van 60% kan ik nog verder onderverdelen:



Mooi om te zien dat mijn portfolio dit jaar 36% winst heeft gemaakt en dat het dividend voor 10% aan de groei heeft bijgedragen.


Winnaars en verliezers
Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes.

Winnaars:

  • Target (TGT): +107%
  • Leggett & Platt (LEG): +36%
  • Procter & Gamble (PG): +35%
Verliezers:
  • New Residential Investment Corp. (NRZ): -12%
  • 3M (MMM): -6%
  • Altria (MO): -5%

Kijkend naar mijn ETF's, dan zijn deze allemaal in de plus geëindigd:
  • iShares AEX (IAEX): +27%
  • iShares Euro Dividend (IDVY): +19%
  • Think Sustainable (TSWE): +17%
  • iShares Global Select (ISPA): +8%
  • Think High Dividend (TDIV): +7%

Qua gemiddelde koerswinst winnen de ETF's het in 2019 van de individuele aandelen. Echter krijg ik veel meer dividend van de individuele aandelen (5,6% vs 2,6%) en is ook de yield on cost hoger (6% vs 3%). Al met al leveren de ETF's dit jaar een flinke bijdrage en hou ik vast aan mijn strategie om ook af en toe ETF's bij te kopen.


Dividend


December 2019
In december heb ik (tot nu toe) zo'n €200 aan dividend ontvangen. Met nog een paar dagen te gaan verwacht ik op zo'n €230 dividend te komen voor december (zie onder). Dat is een stijging van 29% t.o.v. december 2018. Gek genoeg is dat de laagste stijging van het jaar. Het valt een beetje tegen doordat IDVY minder heeft uitgekeerd dan verwacht en vorig jaar werd een aantal keer een speciaal dividend uitgekeerd. Ondanks dat vind ik €230 dividend erg lekker hoor!




Geheel 2019
  • Ontvangen dividend: €1750 (met schatting voor de laatste decemberdagen)
  • Forward dividend eind 2019: €2330 of 2530 EUR+USD

Eind 2018 verwachtte ik €1721 aan dividend te ontvangen in 2019 (het forward dividend van eind december 2018). Hiervan moesten echter belastingen nog af, dus netto zo'n €1500. Met €1750 aan netto ontvangen dividend in 2019 zit ik er dus zo'n €250 boven. Aangezien ik door het jaar heen voor €9k heb bijgekocht (i.p.v. geplande €6k), draagt dit ook in 2019 al deels bij. Samen met wat dividendverhogingen en de gestegen dollar, verklaart het de verhoging in ontvangen dividend.

Eind 2018 had ik ook een jaardoel gemaakt voor het forward dividend dat ik eind 2019 zou behalen (€2110 of $2270). Daar ben ik met €2330 dus ruim overheen gegaan, mede door een hogere inleg en gestegen dollar.




Energie (gas en elektra)


Sinds eind juli hebben we 10 zonnepanelen op ons dak liggen. In de afgelopen 5 maanden hebben ze zo'n 1280 kWh opgewekt. Aangezien ons verbruik op zo'n 3000 kWh per jaar ligt, dekt dat dus mooi ons jaarverbruik af. Nul op de elektra-meter dus.

Ook hebben we goede stappen gemaakt om ons gasverbruik flink te verminderen.



Samenvatting


2019 is voor ons een topjaar geweest qua beleggingen, dividend en vermogensgroei. Het jaar is ook voorbij gevlogen. Als ik 2019 een thema zou moeten geven, is dat het woord "veel". Veel klussen, helaas veel ziekenhuisbezoeken,  maar ook veel genoten met onze kinderen, veel in onze tuin, veel bloggen en veel goede financiële stappen gemaakt.



Alvast de beste wensen voor 2020! Dat het vooral een mooi en gezond jaar mag worden met daarnaast mooie financiële groei.



Hoe was jullie 2019?




23 december 2019

Herschikking in mijn portfolio

Afgelopen week heb ik een kleine herschikking gedaan van twee posities in mijn portfolio. Ik heb 50% van Oxford Lane Capital (OXLC) en 100% van de ETF iShares MSCI World Index (IDWA) verkocht.
Bij dividend-groei beleggen is mijn insteek de aandelen nooit te verkopen, tenzij er in het dividend wordt gesneden of het slecht gaat met een bedrijf. Daarom hieronder wat uitleg over het waarom.


OXLC


Afgelopen tijd was ik minder tevreden (understatement) met Oxford Lane Capital (OXLC). Het is een zogenaamd closed-end fonds rond leningen voor bedrijven. OXLC heeft een erg hoog rendement (15% toen ik het kocht), dus ook redelijk wat risico. En dat risico zat me al langere tijd niet lekker. Het dividend komt wel iedere maand binnen, maar gezien de financiële resultaten vroeg ik me af of het dividend houdbaar is. Een paar maanden geleden is de NAV (Net Asset Value) verlaagd van $10 naar $8. De NAV bepaalt in veel van dit soort bedrijven de eigenlijke waarde (en dus de koers). Meteen daarna begon de koers te zakken en werd het aandeel gedumpt. Ik heb het even laten staan, aangezien het dividend gegarandeerd was tot eind maart.

Het bleef echter knagen. De positie in OXLC heb ik een aantal jaren geleden opgebouwd toen ik nog niet aan DGI deed. Het was toch zo'n 6% van mijn portfolio geworden, met veel risico. En dat voelde niet goed. Het ging ook tegen 
de afspraak met mezelf in, dat ik meer dividend-groei beleggingen wil kopen, die stabieler zijn.

Daarom heb ik afgelopen week besloten de helft ervan te verkopen. Mocht het alsnog bijtrekken, dan lift ik mee. Mocht het verder dalen, dan hou ik de impact beperkt. Het gevolg van deze actie is dat mijn (maandelijkse) dividend met zo'n $20 zakt. Op korte termijn is dat vervelend, op lange termijn zal ik daar weinig van merken.


iShares MSCI World Index


Over deze ETF heb ik al eerder zitten twijfelen. Hij heeft een mooie winst behaald, maar levert geen enkele bijdrage aan dividend. Aangezien ik dividend als basis heb voor groei, vind ik dat niet handig. Vandaar de verkoop. Met het geld wat hiervan vrijkwam, heb ik tevens het "verlies" aan dividend van OXLC wat opgevangen door het in te zetten op andere aandelen.


Uitkomst


Verkocht:
  • 150st OXLC: - $243 dividend (€219)
  • 36st IDWA: geen winst/verlies in dividend

Gekocht:
  • 7st D: + $26 dividend (€23)
  • 80st ET: + $98 dividend (€88)
  • 10st MMP: + $41 dividend (€37)
  • 25st NEWT: + $71 dividend (€64)
  • 30st IDVY: + €28 dividend (€25)

Totaal: + €18 dividend per jaar

Alleen ET is een nieuwe positie, de anderen waren al bestaande posities die ik heb uitgebouwd. Alle aandelen waren licht ondergewaardeerd op het moment van kopen.


Ben ik nu stom geweest? Had ik OXLC eerder moeten verkopen? Had ik de ETF-waarde beter kunnen gebruiken voor andere aankopen? Misschien wel. Maar het is niet anders. Ik heb mijn verlies genomen en merk nu al dat het meer rust geeft nu ik het risico in mijn portfolio wat meer heb gespreid. 
Uiteindelijk hebben mijn beleggingen nog minimaal zo'n 18 jaar te gaan, waarin dit slechts een onzichtbaar hobbeltje op de weg is.



Checken jullie je portfolio weleens of hij nog gezond is?

Voor ik het vergeet: hele fijne feestdagen alvast! Dit jaar maak ik nog 1 post, de terugblik op 2019 met een vooruitblik op 2020.

18 december 2019

Nieuw energiecontract: 1 of 3 jaar vastzetten?


Aan het eind van het jaar bekijk ik meestal kort al onze verzekeringen en contracten om te zien of er nog iets te winnen valt. Ons energiecontract was daar afgelopen jaren geen onderdeel van, aangezien ik het contract voor 3 jaar had vastgezet. 
Via Vereniging Eigen Huis had ik me ingeschreven voor een collectief aanbod, waarmee ik de vorige keer een flinke besparing had binnengehaald. Maart volgend jaar loopt dit contract af, dus komt de vraag: zet ik een nieuw contract voor 1 of 3 jaar vast? En welke leverancier neem ik dan?



Let op: nieuwe belastingen!


Voordat ik doorga met een vergelijking, eerst een waarschuwing: let op de nieuwe belastingen voor 2020. Omdat ik graag wil weten hoe dingen in elkaar steken, had ik zelf een excel gemaakt om te toetsen of de aanbiedingen hout sneden. Je vergelijkt namelijk snel appels met peren als je niet uitkijkt. In het begin kreeg ik vreemde bedragen en klopten de vergelijkingen niet. Wat blijkt: mijn huidige aanbieder en Vereniging Eigen Huis doen een aanbod op basis van 2019 belastingen. Met alle respect, maar dat doe je toch niet?! Zo stuur je mensen het bos in. Het stond wel ergens in kleine lettertjes, maar ik vond het niet netjes, zeker niet omdat de tarieven voor 2020 gewoon bekend zijn (alle getallen inclusief BTW):


  • Energiebelasting stroom: 11,8 ct/kWh (-1,1%)
  • Energiebelasting gas: 40,3 ct/m3 (+14%)
  • ODE stroom: 3,3 ct/kWh (+44%)
  • ODE gas: 9,3 ct/kWh (+47%)
  • Vermindering energiebelasting: €527 (+69%)


Vergelijking


Hieronder de vergelijking tussen onze huidige tarieven (100% als referentie) en het aanbod van verschillende leveranciers, die voor onze situatie als beste uit de bus kwamen. De tarieven zijn inclusief belasting en ODE (Opslag Duurzame Energie).


Gemiddeld gezien gaan we voor elektriciteit dus zo'n 15% en voor gas zo'n 11% meer betalen dan dat we nu doen.

Ben ik er dan? Nee, helaas. Waar het netbeheer en belastingen overal hetzelfde zijn, rekent iedere leverancier andere leveringskosten. Je krijgt dus pas een goed beeld als je de totale kosten per jaar berekent per leverancier. Pas dan vergelijk je appels met appels. 


Via gaslicht.com kun je dat mooi doen. Ook rekenen ze daar met de juiste 2020 getallen. Het valt me op, dat de leveringskosten bij alle leveranciers flink omhoog gaan. We betalen nu €6 per jaar (voor alleen gas of electra), bij de aanbieders lopen de getallen uiteen van €12 tot maar liefst €72 per jaar. Uiteindelijk kom ik tot onderstaande vergelijking van de totaalkosten van alle leveranciers, dit is inclusief allerlei welkomstbonussen.




Wat je in de totaalvergelijking ziet, is dat we komend jaar (met hetzelfde verbruik) juist minder betalen dan dit jaar. Dit komt voornamelijk door de flinke verhoging van de "vermindering energiebelasting".

De winnaars (voor onze situatie):

  • 1 jaar vast: Energiedirect
  • 3 jaar vast: Welkom Energie


Dillema


Het enige dilemma waar ik nog mee zit, is of ik mijn contract voor 1 of 3 jaar vastzet. Het verschil tussen beide winnaars is €112 per jaar. Echter, de belastingen op gas zullen komende jaren ook flink gaan stijgen (1,21 ct/jaar). Met een verbruik van 900 m3 per jaar scheelt me dat in 3 jaar tijd zo'n €22. Dat lijkt dus niet op te wegen tegen het langere vastzetten, zeker niet omdat de belasting op elektriciteit wordt verminderd.


Conclusies


  • Let op dat je appels met appels vergelijkt! Je moet het complete plaatje bekijken, niet alleen de energietarieven.
  • In totaal hebben we volgend jaar minder energiekosten dan nu, voornamelijk door de hogere teruggaaf.
  • Het nemen van een 3 jarig contract lijkt in ons geval weinig op te leveren boven een 1-jarig contract

Een andere mooie conclusie: we gaan in 2020 zo'n €588 per jaar of €49 per maand betalen voor onze energierekening. Dat is bijna €200 per maand minder dan toen we hier kwamen wonen (met dank aan onze vorige bewoners) en zo'n €50 per maand minder dan vorig jaar. En dat door een paar simpele aanpassingen aan ons huis. Geweldig!


Wat zouden jullie doen, vastzetten voor 3 jaar i.v.m. onzekerheden in gasprijs en belastingen of 1 jaar nemen?


13 december 2019

Schizofrenie van mijn beleggingen



Vroeger op de middelbare school was ik erg geïnteresseerd in aardrijkskunde. Dat kwam deels vanuit mijn interesse, maar ook door de lerares die het heel interessant kon vertellen. Nu, jaren later, ben ik nog steeds erg geïnteresseerd in de wereld om ons heen, hoe deze ontstaan is, wat we ermee doen en bijvoorbeeld waar ons eten vandaan komt.

En daar ben ik een beetje schizofreen, ik hink moreel gezien op twee benen. Aan de ene kant vind ik een schone wereld zonder voedselverspilling en -vervuiling belangrijk, aan de andere kant beleg ik in allerlei bedrijven, die (misschien) niet helemaal schoon zijn. Neem nu Altria en Shell. Iedereen weet dat de tabaks- en olie-industrie niet bepaald de liefste jongetjes van de klas zijn. Er worden door deze bedrijven jaarlijks miljarden uitgegeven aan marketing, lobbies en opschoonacties. Ook lopen er verschillende rechtzaken over het veroorzaken van allerlei ziekten.

En toch heb ik er aandelen van. Waarom? Ten eerste vanwege het goede rendement. Ten tweede omdat er in mijn ogen heel veel bedrijven zijn, die de boel manipuleren voor eigen gewin. Of je het nu over Altria of Shell hebt, of over AbbVie, Nestlé of Coca Cola. Als je weet hoeveel manipulatie en misstanden er spelen rond ons eigen voedsel, zou je het soms bijna niet meer willen eten. Waar geld te verdienen is, is strijd. Hoe meer geld, hoe meer strijd. 

Als consument ken je nooit het hele verhaal. Aangezien ik er zelf weinig aan kan doen (anders dan hun producten zo min mogelijk kopen), kan ik er maar beter van profiteren. Zo is ongeveer mijn redenatie.

Ben ik daarmee hypocriet, schizofreen of voer ik moreel verwerpelijk beleid? In mijn ogen niet. De wereld om ons heen bestaat uit veel misvattingen en een verdraaide werkelijkheid (denk aan Facebook). Nu kan ik heel hard "groen" of "duurzaam" gaan beleggen, maar in hoeverre weet je of dat klopt? In hoeverre is dat juist hypocriet? Ook daar zit een marketing machine achter. Alles waar een groen label op is geplakt, lijkt in te zijn.

Ik ben zeker geen milieu-activist, maar ik blijf het een lastige discussie vinden. Ondanks dat, kies ik ervoor om mee te liften met de dividendwind van deze bedrijven.


Hoe gaan jullie om met "groene" beleggingen? Vinden jullie het belangrijk om rekening te houden met wat bedrijven doen (en aanrichten) in de wereld?

8 december 2019

Loonsverhoging


Aan het eind van het jaar is het in ons bedrijf tijd voor beoordelingen. Ondanks dat ik mijn werk leuk vind en voldoende uitdaging heb, vind ik een stuk waardering na een jaar keihard werken ook belangrijk. En dan niet alleen in woorden, maar ook boter bij de vis. Dat is niet inhalig bedoeld, maar in een wereld waarin alles ieder jaar duurder wordt, is alleen een CAO-verhoging bijna niet meer voldoende.

Nu zat ik al een paar jaar redelijk hoog in een bepaalde schaal. Hoe hoger je daarin komt, hoe beter je zal moeten presteren om procentueel eenzelfde verhoging te krijgen (ook wel een wortel genoemd ;-)). Na een kort gesprekje kreeg ik een mooie promotie met salarisverhoging. Samen met de CAO verhoging begin volgend jaar ga ik er zo'n 6% op vooruit. Yes!

Zoals jullie me kennen, geef ik dit geld natuurlijk meteen uit aan luxe hebbedingetjes, etentjes en dure vakanties....niet dus. Aangezien ik een pay-yourself-first methode aanhoud, betekent het simpelweg extra inkomsten. Behalve in december dan, dat is over het algemeen een erg dure maand (verjaardagen, kerst, sinterklaas, auto-keuringen, houtpellets-bestelling).

Wat gaan we doen met deze extra inkomsten? Als ik kies uit extra sparen, beleggen of aflossen neig ik voorlopig naar extra sparen. Beleggen levert het meeste op, maar de all-time-highs van de laatste weken zijn wel erg hoog en ik leg al aardig wat in per maand. Extra aflossen doen we ook al. Onze spaarpot zal echter een stuk leger zijn na de verbouwing van de badkamer. Het lijkt me verstandig om de buffer eerst goed aan te vullen voordat we extra gaan beleggen of aflossen.


Wat doe jij met een loonsverhoging?

3 december 2019

Dividend update - november 2019


Het is alweer de laatste maand van het jaar. Ook een dure maand, maar vooral met veel gezelligheid. Tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend november: €78
  • Dividend heel 2019: €1517
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2297 of 2482 EUR/USD (alleen deze is excl. belasting)
  • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)



November is een soort van tussenmaand met een redelijk laag dividend. De groei t.o.v. vorig jaar was 44% (1,44x zoveel dividend). Afgelopen jaar heb ik een aantal posities genomen in bedrijven die in november uitbetalen (MSM, PG, WSM), maar dat zijn kleine posities.


Dividend-groei


In november werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

  • AbbVie (ABBV): 10%
  • Iron Mountain (IRM): 1,4%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in november waren:

    • iShares Euro Dividend ETF (IDVY): 27st

    Met veel all-time highs heb ik weinig gezocht naar aantrekkelijke aandelen. IDVY heb ik voornamelijk aangekocht om te middelen in de verdeling EUR/USD. Samen met de gestegen dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2297 of 2482 EUR/USD.


    Samenvatting


    Geen speciale maand, met relatief weinig dividend. Ondanks dat toch een dividendgroei van 44%. Op naar mega-december :-)



    Wat verwachten jullie in december aan dividend?

    28 november 2019

    Het echte risico van beleggen


    Nu de beurzen op all-time highs staan, komen de doemverhalen al voorbij: "De beurzen staan zo hoog, dat kan niet goed gaan", "Er komt een enorme crash van zeker -70% aan!".

    Spookverhalen als je het mij vraagt. Klopt, de beurzen staan op dezelfde hoogte als voor de beurscrash van 2008. Echter toen gingen allerlei wazige financiële producten als warme broodjes over de toonbank richting consument en mensen staken zich tot over hun oren in de schulden. Daar hebben we wel wat van geleerd. Bedrijven en banken staan er beter voor, de huizenmarkt is wel flink gestegen maar zonder allerlei wazige constructies.

    Wellicht de enige relatie die ik met destijds zie, is dat geld gratis lijkt te zijn. De rente staat immers op 0% (TINA: There Is No Alternative).

    Onderstaande plaatje (over US aandelen) kwam ik laatst tegen en geeft een mooi beeld van de echte risico's van beleggen.



    In mijn plannen hou ik zeker rekening met flinke beursdalingen, maar het plaatje laat zien dat statistisch gezien de kans blijkt mee te vallen. Ja, de beurs kan flink zakken. Ja, er kan een crash komen. Echter, tussen 1926 en 2018 waren er maar 24 jaren met een negatief beursjaar. Een negatief beursjaar van -40% (zoals 2008) kan voorkomen, maar is zeer zeldzaam. Laat staan dat meerdere opvolgende jaren negatief zijn. Een beursjaar van +10-20% en zelfs +20-30% komt zelfs vaak voor.

    Kortom, risico is er altijd, maar blijkt reuze mee te vallen als je de echte data bekijkt.



    Hoe gaan jullie om met de risico's van beleggen? Hou je bewust rekening met af en toe een flinke daling?


    23 november 2019

    Dividend en belasting


    In mijn maandelijkse dividend-updates geef ik het dividend weer met de belasting eraf gehaald. Simpelweg omdat we dat netto op onze rekening krijgen. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Bij de belastingopgave over het vorige jaar kun je namelijk als particulier de ingehouden dividend-belasting terugvragen. Op verschillende beleggings-websites zie ik echter regelmatig opmerkingen over de moeilijkheid hiervan. Daarom een post: hoe gaat zoiets in zijn werk?



    Dividendbelasting inhouden


    Zodra dividend wordt uitbetaald, houdt je broker belasting in op dividend, zogenaamde bronbelasting. Op dit moment bedraagt de Nederlandse dividendbelasting 15%. Voor aandelen in het buitenland gelden verschillende percentages (tussen 10% en 30%), maar meestal is het ook 15%.

    Vorige maand kreeg ik bijvoorbeeld netto €165 aan dividend, maar werd er zo'n €23 of 14% aan dividendbelasting ingehouden. Dat is minder dan 15% aangezien ik bij sommige ETF's geen dividendbelasting betaal.



    Dividendbelasting terugvragen


    Omdat je in Nederland als particulier al belasting betaalt over je vermogen, zou het niet kunnen terugvorderen van dividendbelasting betekenen, dat je dubbel belasting betaalt. Daarom heeft Nederland belastingverdragen met verschillende landen, waardoor je teveel betaalde belasting kunt terugvragen.

    Hoe gaat dat in zijn werk:

    • Van je broker krijg je een jaaroverzicht met daarin een dividend-overzicht. Je broker geeft dit ook door aan de belastingdienst.
    • In je belastingaangifte vanaf maart geef je aan dat je dividend hebt ontvangen en hoeveel belasting hiervan is ingehouden. 
    • Vroeger moest je de vorige stap handmatig invullen, maar nu gebeurt het automatisch. Je moet dus de vooringevulde getallen controleren tegen het jaaroverzicht van je broker.
    • De belasting over je box 3 vermogen wordt verminderd met de teveel betaalde dividendbelasting.


    Hieronder twee concrete plaatjes van mijn 2018 aangifte. Het eerste is het overzicht van DeGiro. Daarin zie je dat ik €52,30 Nederlandse en €84,95 US dividendbelasting heb betaald. Het tweede plaatje laat mijn vooringevulde belastingaangifte zien. Zoals je ziet, klopt het netjes met elkaar.





    Conclusies


    • Een kind kan de was doen. Terugvragen van dividendbelasting is erg gemakkelijk.
    • Let op dat je dus maximaal 15% belasting terug kan vorderen. Belasting boven de 15% van fondsen of aandelen die meer inhouden (30% bijv.) krijg je of niet terug, of je moet een speciale procedure opstarten met dat land.
    • Mijn jaarlijks (forward) dividend ligt dus eigenlijk 15% hoger dan ik hier beschrijf. Nu wordt dit vanaf 2022 allemaal anders met de nieuwe box 3 plannen, maar toch goed om te beseffen. Mijn jaarlijks dividend staat nu dus eigenlijk op 2817 i.p.v. 2450 EUR+USD.


    18 november 2019

    Hoeveel besteed jij aan Sinterklaas?


    Deze keer een hele andere post dan normaal. Het is weer bijna december, en 5 december nadert. Ondanks dat onze oudste niet meer gelooft in Sinterklaas (sinds vorige week), is het de tijd van cadeautjes uitzoeken en aanstrepen. Daar kunnen ze soms uren mee bezig zijn, ik kan het me nog heel goed herinneren van vroeger. Voor ons als ouders komen dan de vragen omhoog: geven we ze meerdere kleine cadeautjes of één of twee grotere cadeau's? En hoeveel geven we uit?

    Het nadeel van veel kleine cadeautjes is dat ze hiermee overladen worden. Ze krijgen namelijk ook nog wat van mijn (schoon)ouders. We letten wel op dat het nuttige dingen zijn, maar toch zijn ze er vaak snel op uitgekeken. Nu kwam mijn jongste met dat ze heel graag een Nintendo Switch wilden hebben. Dat hebben we even opgezocht, en we schrokken ons een @$%&# hoedje. Een set met 1 spel kost ruim €375! 

    Nu zijn we zelf totaal niet van de tv en games, al bracht ik vroeger als kind vele uurtjes door op mijn computer. We willen ook dat onze kinderen niet teveel tijd doorbrengen voor de tv of tablet. Aan de andere kant is het wel een duidelijk, groot cadeau waar ze nog veel plezier van gaan hebben. Beter dan al die kleine prulletjes. Het zal ze ook motiveren om goed te sparen voor een volgend spel.

    "Ben ik nu gierig of te egoïstisch geworden door al het consuminderen, besparen en investeren?", vraag ik me af. Gek genoeg voelt €375 als gigantisch veel voor een Sinterklaas-cadeau, terwijl ik iedere maand zonder te knipperen €500 beleg en €500 extra aflos op onze hypotheek.

    Ik heb inmiddels door, dat het niet om het geld gaat. Het is meer mijn opvoed-gevoel dat dwars zit. We willen onze kinderen een fijne jeugd geven, maar ook niet teveel verwennen. Mijn vrouw en ik zijn er nog niet uit wat we gaan doen. Nog maar eens een nachtje over slapen.



    Hoeveel besteed jij aan Sinterklaas? En geef je dan 1 grote of meerdere cadeau's?


    13 november 2019

    Mijn drietraps-raket - deel 2


    In de vorige post over mijn drietraps-raket gaf ik al aan een draai te willen maken naar meer lange termijn dividendgroei. De eerste trap met hoogddividend is gezet, nu moet de lange-termijn groei van meer stabiele aandelen vooral gaan opstarten.
    Als ik naar mijn huidige forward dividend kijk versus mijn plan, zie ik dat effect bevestigd:




    Het plaatje laat zien, dat mijn huidige dividendinkomsten (donkergroene lijntje) vooruitlopen op het plan. Aan de ene kant komt dat omdat ik gemiddeld meer heb ingelegd dan initieel gepland. Aan de andere kant omdat het plan uitging van een gemiddeld dividend van 3,5%, terwijl ik nu op zo'n 5% zit. Het lijkt een kleine afwijking, maar als je het doortrekt met beperkte dividendgroei (lichtgroene stippellijn), zie je dat de dividendgroeiers uiteindelijk voor meer groei zorgen in inkomsten. Dit heb ik hier ook al eens beschreven.

    Natuurlijk zitten er al dividendgroeiers in mijn portfolio, maar het wordt tijd om ze een structurele plek te geven. Vanaf begin volgend jaar wil ik dus geen hoogdividend aandelen meer kopen.

    Mocht je je afvragen hoe ik aan een dergelijke grafiek of plan kom: op dripinvesting.org staat een Excel sheet. Ook gebruik ik de dividend investment calculator van investopedia.


    Welke percentage van jullie portfolio is hoogdividend (>5%)?


    8 november 2019

    Mijn drietraps-raket






    Soms krijg ik wat vragen of opmerkingen over de hoogdividend aandelen in mijn portfolio. Ik heb inderdaad een aantal REIT's (Real Estate Investment Trusts) en BDC's (Business Development Companies) met hoog dividend. En met een reden.

    Ik pas namelijk een drietraps-raket toe in mijn beleggingen:

    • Trap 1: veel dividend (>5%), weinig (< 2%) tot geen groei
    • Trap 2: gemiddeld dividend (3-4%), gemiddelde groei (3-5%)
    • Trap 3: laag dividend (<2-4%), veel groei (>5%)

    De eerste trap zorgt ervoor, dat mijn portfolio van de grond komt, een soort van boost opstart. Denk hierbij aan MAIN, ARCC, OXLC (en RDSA).

    Zodra de eerste trap goed werkt, herinvesteer ik het dividend hiervan in aandelen van de tweede trap. Dit zijn de middelmatige dividendgroeiers. Denk hierbij aan MMM, ABBV en D.

    De derde trap zijn de langetermijngroeiers. Zij zorgen nu voor weinig inkomsten, maar hebben wel flinke dividendgroei. Op de lange termijn zorgen ze voor de inflatiecorrectie van ons dividendinkomen.


    De samenstelling van je eigen portfolio is erg persoonlijk. Voor mij werkt bovenstaand model. Het grootste deel van mijn portfolio zit nu in de eerste en tweede trap. Hoe lang ik nog doorga met investeren in de eerste trap ga ik nog bepalen. Ik merk wel dat ik nu een draai wil maken naar meer lange termijn dividendgroei. Meer daarover in een volgende post.


    In welke trap beleggen jullie vooral?

    3 november 2019

    Dividend update - oktober 2019


    Wat vliegen de maanden weer voorbij. We zitten al in november en voor je het weet, is het jaar bijna voorbij. Terwijl buiten de blaadjes vallen, is het tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


    Dividend-inkomsten


    Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


    Samengevat:

    • Dividend oktober: €165 
    • Dividend heel 2019: €1439
    • Jaarlijks (forward) dividend: €2244 of 2450 EUR/USD
    • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)


    Oktober is een redelijke dividendmaand. Afgelopen maand heb ik van 11 bedrijven en 1 ETF een dividend-betaling ontvangen.

    De groei t.o.v. vorig jaar was 42% (1,42x zoveel dividend). Dat is de laagste maandelijkse groei van dit jaar. Dit komt simpelweg doordat ik afgelopen jaar weinig nieuwe posities heb ingenomen, die in oktober uitbetalen. Ik hou me namelijk weinig bezig met in welke maanden dividendbetalingen plaatsvinden. Ondanks dat ben ik toch tevreden over deze maand.


    Dividend-groei


    In oktober werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

    • Megallan Midstream Partners (MMP): 1%
    • Newtek Business Services (NEWT): 22%

    Portfolio en aankopen


    Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in oktober waren:

      • iShares Euro Dividend ETF (IDVY): 30st
      • MSC Industrial (MSM): 6st

      IDVY heb ik aangekocht om te middelen in aankoopprijs en de verdeling EUR/USD wat gelijk te trekken. Daarnaast had ik een meevaller, waarvan ik MSM heb gekocht.
      MSM is een distributeur van industriële onderdelen en bewerkingsmateriaal (boren, metaalbewerking, noem maar op). Wat aandeel-gegevens van MSM:
      • Dividend: 4,1%
      • Aantal jaren dividend verhoogd: 17
      • P/E: 14,3
      • Payout ratio: 57%
      • Dividendgroei afgelopen 5 jaar: 14%/jaar
      • EPS groei afgelopen 5 jaar: 13%


      De payout ratio is wat aan de hoge kant, maar er is nog ruimte genoeg voor toekomstige dividendverhogingen. Aangezien het gemiddelde dividendpercentage afgelopen 5 jaar op 2,4% lag, is het aandeel zo'n 66% ondergewaardeerd.

      Samen met de gedaalde dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2244 of 2450 EUR/USD. Al bijna op 2500 EUR/USD.


      Samenvatting


      Ondanks de laagste maandelijkse dividendgroei van dit jaar, is oktober toch een redelijke maand geworden. Het is alweer de vijfde maand dit jaar boven de €150 dividend.



      Hoe was jullie maand qua dividend?



      29 oktober 2019

      World Index ETF verkopen?


      In mijn portfolio heb ik niet alleen aandelen of ETF's die dividend uitkeren, maar ook een post MCSI World Index ETF. In 2 jaar heb ik een mooie koerswinst van 18% behaald. De waarde is nu bijna €2000. Echter, de ETF keert geen dividend uit. En dat zet me aan het denken, aangezien ik vooral een dividendbelegger ben. Ik heb liever (stabiele) dividendinkomsten dan koerswinst (die kan verdampen).

      Wat nu als ik dit geld komende 18 jaar in een dividend-EFT of -aandeel stop?

      Optie 1: 
      €2000 in huidige ETF laten groeien met gemiddeld 7% koerswinst/jaar, 0% dividend

      Eindbedrag: €7233
      Dividend/jaar: €0

      Optie 2:
      €2000 beleggen met 5% dividend, 0% dividendgroei, 0% koerswinst

      Eindbedrag: €4891
      Dividend/jaar: €244

      Optie 3:
      €2000 beleggen met 3,5% dividend, 5% dividendgroei, 0% koerswinst

      Eindbedrag: €5315
      Dividend/jaar: €447


      Dus door de €2000 komende jaren te (her)beleggen in een goede dividendgroeier, heb ik uiteindelijk zo‘n €1900 minder aan vermogen, maar wel €447 dividend per jaar. Om hiervan te leven, zullen we bij de ETF (optie 1) ieder jaar een deel moeten verkopen, terwijl we bij de andere opties het dividend kunnen gebruiken zonder de aandelen te verkopen. Anders gezegd: de €2000 inleg levert over 18 jaar 22% aan dividend op (yield on cost).

      Stel nu dat de koers meestijgt met de dividendgroei (kom ik in een latere post op terug):

      Optie 4:
      €2000 beleggen met 3,5% dividend, 5% dividendgroei, 5% koerswinst

      Eindbedrag: €9287
      Dividend/jaar: €309

      Dan zie je dat er zelfs meer vermogen en dividend worden opgebouwd dan met de ETF.  
      Het lijkt me dus een no-brainer dat ik de World Index ETF omzet in dividend-groeiaandelen. Of zie ik iets over het hoofd?

      24 oktober 2019

      Jaarafrekening energie: onder de 1000 m3!


      Omdat we in oktober 2017 in ons nieuwe huis zijn gaan wonen, rekent onze energieleverancier begin oktober als begin van het jaar. Zelf reken ik liever vanaf 1 januari, maar goed. Allereerst het goede nieuws: 



      Dan nog wat andere observaties:

      • De opslag duurzame energie (ODE) is voor electra met 46% en voor gas met 82% gestegen. Dat is echt flink. Ook de netbeheerkosten zijn zo'n 5% gestegen. Verder is de energiebelasting voor gas is met zo'n 9% gestegen, voor electra is deze met 3% gedaald. Met alle plussen en minnen zijn we zo'n €108 aan extra belasting gaan betalen. Dat komt aardig overeen met eerdere berichten in de media.
      • De energiebelasting, ODE en netbeheer vormen samen 68% van de totale rekening. Eigenlijk is dat te zot voor woorden. In mijn ogen levert een verdere besparing in verbruik dus niet zo veel meer op.
      • In de zomer gebruiken we gemiddeld zo'n 25 m3 gas per maand. Dat houdt in, dat we alleen aan warm water (douchen, afwas etc.) minimaal 300 m3 gas per jaar gebruiken. De rest (615 m3) komt van de verwarming.

      Als we onze pelletkachel en elektrische verwarming nog wat efficiënter gebruiken, denk ik dat we op zo'n 800 m3 aan gasverbruik per jaar uitkomen. Dat is dan wel zo'n beetje het minimale gasverbruik zonder verder aanpassingen aan ons huis. Samen met onze zonnepanelen hebben we dan een energierekening van zo'n €60 tot €70 per maand. 

      Volgend jaar wil ik kijken naar een paar (zonne)boilers voor warm water, een efficiëntere cv-ketel en isolatie van onze woonkamervloer. Samen met de geplande zolderisolatie, zou dit nog een aardige besparing moeten opleveren. Zoals eerder gezegd, houdt het wat mij betreft daarna wel op met de energiebesparingen.


      Hoeveel gas verbruiken jullie per jaar (met welk huistype)?

      19 oktober 2019

      DeGiro: kostenverlaging en abonnement


      Vandeweek kreeg ik een berichtje van DeGiro over kostenverlaging en een nieuw abonnement per 1 februari 2020. In eerste instantie klinkt het positief, eens kijken hoe dat in de praktijk uitpakt.


      Kostenverlaging


      De kosten op het variabele deel van transacties (met uitzondering van US en Canadese markten) daalt van 0,038% naar 0,03%. Stel ik koop 100 aandelen Shell tegen €25:
      • Nu: €2 + 0,038% x €2500 = €2,95
      • Straks: €2 + 0,03% x €2500 = €2,75

      Verder is er een verlaging van €0,15 op derivatentransacties (opties bijv.). Ondanks dat het om kleine verschillen gaat, helpen alle beetjes.

      Abonnement


      Onder het motto "Spotify en Netflix doen het ook" gaat DeGiro vanaf maart 2020 een abonnement aanbieden voor US aandelen. Aangezien ik regelmatig US aandelen koop, betekent dit voor mij een wijziging:
      • Nu: €0,50 + $0,004 per aandeel (+ aansluitkosten €2,50 per beurs per jaar)
      • Straks: €2,50 per maand incl. transactie- en aansluitkosten

      Stel ik koop 12 aandelen Coca Cola tegen $50:
      • Nu: €0,50 + $0,048 (+ €0,21 aansluitkosten per maand)
      • Straks: €2,50 per maand

      Dat zou dus een flinke achteruitgang zijn. Anders gezegd: om vergelijkbaar uit te komen met de nieuwe abonnementskosten zou ik in 1 transactie 500 aandelen (€2,50 - €0,50 transactiekosten van nu, gedeeld door $0,004) moeten (ver)kopen. Of zo'n 4 transacties per maand uitvoeren. Dat is flink meer dan wat ik nu doe.

      Als ik 6 maanden per jaar €500 US aandelen koop, leg ik dus €3000 in per jaar. Nu doe ik niet moeilijk over €30, maar met €30 aan abonnementskosten (€2,50 x 12), heb ik dus 1% aan transactiekosten.


      Andere brokers


      Eens kijken wat een paar andere brokers vragen voor (ver)kopen van US aandelen:
      • Binck: €1 + 0,15% transactiekosten + €3 + 0,01% service kosten per maand
      • Lynx: $0,01 per aandeel tot 2000 aandelen, met een minimum van $5


      Conclusie


      Het abonnement bij DeGiro is pas rendabel als je meer dan 4 transacties per maand doet in US aandelen. Het is niet positief als je 1x per maand een aankoop doet (zoals ik). Daarentegen is DeGiro nog altijd goedkoper dan sommige ander brokers.

      Ik heb DeGiro alvast gemaild voor verdere toelichting. Hopelijk is het een optioneel pakket en geen verplichting.

      ‐------------
      Update 21-10-2019:
      Het antwoord van DeGiro op mijn mail laat zien dat het een optioneel abonnent is: "Het wordt geen verplichting om via een abonnementsvorm te beleggen. Klanten die via het bestaande model willen blijven beleggen, zullen deze mogelijkheid behouden."
      Al met al goed om eens gekeken te hebben naar mijn transactiekosten bij US aankopen. Transactiekosten zijn belangrijk om in de gaten te houden. 1% lijkt weinig maar op lange termijn zal het flink schelen in rendement.


      Bij welke broker zitten jullie?