31 mei 2022

Dividend update - mei 2022

De vorige maanden vlogen voorbij, omdat we vooral bezig waren onze verhuizing. Die is nu echter de rug, maar alsnog vliegt de tijd voorbij, mede door het inwerken in mijn nieuwe baan . In de tussentijd zijn de beurzen alle kanten opgevlogen. Veel naar beneden, maar de laatste week ook weer erg omhoog. Zou de bodem al zijn geweest? Wie het weet, mag het zeggen. Eerst tijd voor de maand-update.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend mei: €194
  • Dividend heel 2022: €824
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3113 of 3257 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,5%

Zo, is dat even een binnenkomer met maar liefst 160% meer (dus 2,6 keer zoveel) dan vorig jaar! Dat komt vooral door mijn aankopen van DXSB afgelopen jaar. Ze keren één keer per jaar uit, dus dat tikt aardig aan.

De inleg van een deel van onze overwaarde, voornamelijk in ETF's, heeft ook het forward dividend een enorme impuls gegeven. Waar ik vorige maand nog op zo'n 2900 EUR+USD zat is er deze maand 353 EUR+USD bijgekomen. In de plannen voor 2022 had ik het nog over een target van 3000. Dat vond ik toen nog ambitieus, maar was ook zonder meerekenen van deze extra inleg. Mijn financiële plannen van dit jaar zijn dus vrij hopeloos (positief) geworden :-)


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Leggett & Platt (LEG): +4,8%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +5,3%
  • Medtronic (MDT): +7,9%
  • UGI Corporation (UGI): +4,3%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 46st
  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 19st
  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 55st
  • VaEck Sustainable World ETF (TSWE): 65st
  • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend ETF (DXSB): 50st
  • iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (ISAP): 58st

Tja, welke ETF heb ik niet gekocht? Dat zijn alleen IAEX (al voldoende spreiding en beperkte performance) en IDVY (wil ik niet meer bijkopen). Samen zorgen ze voor de grote impuls op het forward dividend.


Samenvatting


Een enorme verhoging van het dividend in mei t.o.v. vorig jaar en ook een flinke sprong in het forward dividend door de inzet van een deel van onze overwaarde. Daar ben ik erg blij mee. De volgende mijlpaal aan de horizon is 3600 EUR+USD (oftewel gemiddeld 300 per maand).

Met juni als monstermaand in aantocht ben ik benieuwd waar we uitkomen. Vorig jaar zat net onder de €400. Met wat geluk zou dit, samen met de ETF-aankopen, al boven de €450 kunnen komen.


Hoe was jullie maand qua dividend? Wat denken jullie, zijn de ergste dalingen achter de rug?

25 mei 2022

Het vakantiegeld is er weer

Het is weer mei en het vakantiegeld is weer bijgeschreven op onze rekening. Altijd weer een leuke bijkomstigheid. Samen met de 13e maand en belastingteruggave, moem ik het eerste half jaar daarom ook wel het cadeautjes-halfjaar.

Nu heeft natuurlijk niet iedereen vakantiegeld. Mijn vrouw heeft het bijvoorbeeld niet en ook zzp'ers laten het meestal achterwege. Bij mij is het 8% van mijn bruto loon van het jaar ervoor. Er zijn soms rare kwasten, die vinden dat je het moet afschaffen, omdat het ouderwets zou zijn en "omdat je zo niet weet wat je nu eigenlijk verdient". Mijn mening is dat je het beter als extraatje kunt beschouwen i.p.v. als onderdeel van je salaris. Bij een paar reacties op een vorig artikel werd al opgemerkt, dat de meeste mensen lastig met geld om kunnen gaan. Het is nu eenmaal een feit, dat veel mensen hun inkomsten veelal opmaken of zelfs een stukje maand tekort komen. Dat zie ik regelmatig bij vrienden van mij ook, blijkbaar moet alles worden opgemaakt. Dan kun je ook nog eens het vakantiegeld of 13e maand bij je reguliere inkomen nemen, maar dat lijkt me niet verstandig. Beter dus als extraatje.

Over wat mensen dit jaar doen met het vakantiegeld verschillende meningen nogal. In dit artikel wordt gesteld, dat het massaal wordt uitgegeven terwijl hier staat, dat de helft van de mensen dit jaar het vakantiegeld opzij zet.

Wat doen wij ermee? Niets. Oftewel, een deel gaat naar de spaarrekening en een deel gaat naar de beleggingsrekening. We moeten namelijk nog bekijken of we op vakantie gaan. Als we gaan, wordt het een last minute ofzo.


Wat doen jullie dit jaar met je vakantiegeld?

20 mei 2022

Mijn portfolio na alle dalingen

Waar ik vorige week nog beschreef, dat we net in een bear market zitten (-20% vanaf vorige toppen) en het al eerder had over een uitkotsmoment, gaat het na een korte opleving afgelopen dagen met dikke dalingen verder omlaag. Hele indexen, die met 3-4% dalen en bedrijven, die ook maar iets negatiefs melden over hun omzet of winst worden enorm hard afgestraft. Zo kwam vandeweek Target met een omzetwaarschuwing voor 2022, waarbij het aandeel even 28% daalde! Bizar. Alsof een jaar wat minder omzet het waard is om een heel bedrijf ruim 25% af te waarderen. De beurs blijft af en toe een soap.

Waar ik normaal een of twee keer per dag naar de koersen en mijn portfolio kijk (om te zien hoe de markt erbij ligt), kijk ik tijdens dergelijke dagen liever niet. Ten eerste omdat het me niet blijer maakt, ten tweede omdat ik een buy&hold belegger ben en het toch niet kan veranderen. Dus vooral rustig blijven stilzitten en later de schade bekijken.

Na een week van dalingen was ik toch benieuwd hoe mijn portfolio ervoor staat. Hij stond erg goed in de plus (+36%) door goede aankopen in 2020 tijdens de coronaperiode. Dus hij kon wel wat hebben. Hieronder zie je het verloop van mijn portfolio vanaf het moment dat ik begon met beleggen.


De groene lijn is mijn account (portfolio-waarde), blauw is wat ik heb ingelegd. De linker as heb ik even weggehaald om te voorkomen, dat er weer een discussie ontstaat over rijke stinkerds en dat het ons allemaal is komen aanwaaien :-) De paarse lijn is het forward dividend (rechter as).

Wat je ziet, is dat onze inleg en portfolio-waarde elkaar lang hebben gevolgd. Dat kom doordat in het begin van je portfolio-opbouw de waarde vooral wordt bepaald door je eigen inleg. Pas begin 2020 begon de waarde wat meer toe te nemen. Dan zie je in 2020 duidelijk de corona-dip (ook in de paarse lijn), waarbij mijn portfolio op -18% stond. In die tijd heb ik regelmatig wat bijgekocht. Soms knarsentandend, omdat ik niet wist wat de toekomst bracht. Eind 2020 was hij echter alweer opgekrabbeld, waarna de opleving verder doorzette. Daarna is het hard omhoog gegaan. Aan het einde  zie je nog mijn investering van een deel van onze overwaarde (dividend is hierop nog niet aangepast). Geen lekker gepland moment, maar het is niet anders.

Even los van dat ik misschien geluk had in mijn beleggingen of dat beurzen snel herstelden van de corona-crisis, is mijn conclusie over 4 jaar beleggen:
  1. Door continu iedere maand bij te kopen, ook/juist tijdens slechte tijden, word je later beloond. Het lastige is natuurlijk hoeveel dat later is en of je daar op wilt wachten.
  2. In het begin ontlopen inleg en waarde elkaar nauwelijks, omdat je je portfolio aan het opbouwen bent. Pas na een aantal jaar zie je dat het dividend goed begint bij te dragen.

Ja, mijn portfolio heeft nu een flinke dip t.o.v. de inleg, maar door de continue dividendstroom en het herbeleggen daarvan over langere tijd acteert het als een soort buffer op dalingen. Sommige mensen zeggen dat dividend een sigaar uit eigen doos is, maar dat is alleen zo als je naar de koers kijkt en het dempende effect na enkele jaren buiten beschouwing laat.

Begrijp me niet verkeerd: ook ik word niet blij in deze markt. Ondanks dat mijn portfolio er nog goed bij staat, zijn er ook hele volksstammen die dik in de min staan. Dat is niet leuk, maar uitzitten is de enige (positieve) remedie.


Hoe staat jullie portfolio ervoor na deze dalingen?

ps: ik zie net dat het geven van reacties via mijn mobiel niet meer werkt. Mocht dat bij jullie ook zijn, graag via een pc/laptop je reactie geven of mailen naar groeigeld@gmail.com Ik ga nog uitzoeken wat er mis is.

15 mei 2022

Wij zijn rijke stinkerds

Wij zijn rijke stinkerds! Dat vind ik niet, maar de buitenwereld blijkbaar wel. Ik zal het even uitleggen. Onlangs zijn we verhuisd naar ons nieuwe huis. Ja, een groot huis van net boven de 7 ton. Dat is in de randstad of grote steden misschien normaal en goed voor een twee-onder-een-kap of hoekhuis, maar hier woon je daarmee in een groot huis. Het is in de buurt ook nog eens een bekend huis. Terwijl wij allebei een "gewone" baan hebben, niets buitensporigs. En blijkbaar laat dat wat roddels los.

We horen soms, dat mensen er met elkaar over hebben gepraat bij de school van onze kinderen. Ook valt me op, dat sommige mensen bijna als eerste vragen wat voor werk ik "dan" doe. Ik krijg dan de neiging om te zeggen, dat als je een deel van je maandsalaris opzij zet, belegt en je hypotheek aflost, je een aardig eind kunt komen. Maar goed, ik hou me in. Laatst zei iemand toen ons nieuwe huis ter sprake kwam letterlijk "dan zul je wel veel geld hebben". Tja...

Begrijp me niet verkeerd, het gaat er niet over dat mensen er niet over mogen praten. Wat me tegenstaat is dat er gelijk zo negatief of afgunstig over wordt gedaan. Alsof het allemaal is komen aanwaaien. Daar schreef ik eerder ook al eens over. Wij zijn (ongeveer) gebleven wie we waren, we hebben er hard voor gewerkt en zijn slim met ons geld omgegaan. Door jarenlang aflossen en een grote overwaarde hebben we nu een flink lagere hypotheek dan de koopsom met dito maandlasten. Als ik dan op de radio hoor, dat 40% (!) van de huishoudens op dit moment €100-200 per maand tekort komt, vraag ik me serieus af of je dan niet eens goed naar je financiën moet kijken. En ja, daar zijn vast genoeg lastige situaties bij en mensen die moeten rondkomen van een uitkering, maar die reken ik even niet mee. We hebben het over 40% van alle huishoudens.

Hoe dan ook, het irriteert me soms nogal. Wij zijn echt niet meer of beter dan een ander, helemaal niet zelfs. We gunnen iedereen voldoende financiële ruimte om allerlei dingen te doen. Maar àls je dan afgunstig doet, vind ik dat je ook zo sterk moet zijn om naar je eigen situatie te kijken en je af te vragen wat er bij jezelf anders kan.


Wordt er weleens afgunstig naar jullie financiële situatie gekeken?
 


10 mei 2022

Bear market

Na een paar maanden van uit-de-pan-rijzende inflatie, stijgende hypotheekrentes en onrust in de wereld zijn ook flinke dalingen op de beurzen een feit. Net als veel andere beurzen is de AEX sinds de piek vorig jaar november (827 punten) flink gedaald. In maart bereikte de AEX het dal van 656 punten, wat 20% lager is. Als aandelen daarna een bepaalde periode niet evenredig stijgen (iets van 2-3 maanden dacht ik), dan zitten we officieel gezien in een zogenaamde bear markt.
Een neergaande markt noemt men een bear (beer) markt, vanwege de omlaag slaande beweging met zijn poot bij een aanval. Een stijgend markt noemt men een bull (stieren) markt, vanwege de omhoog bewegende beweging bij een aanval (op de hoorns nemen).

Het is dus een negatieve markt. Dat kan ook niet anders met de stijgende consumentenprijzen. Bedrijven die minder goed presteren worden keihard afgestraft op de beurs (dikke -5% tot 10% is blijkbaar normaal geworden), consumenten houden de hand op de knip (schreeuwend dure prijzen, vooral bij uitjes, restaurants en vakanties) en er heerst onzekerheid. Wat in het begin kleine verkopen zijn, wordt vaak versterkt doordat meer instellingen en mensen gaan verkopen om verliezen te beperken. In feite is de beurs gewoon een erg emotioneel fenomeen. Als veel mensen verkopen, ontstaat er paniek met een versterkend effect. Andersom geldt ook trouwens (fear of missing out).

bron: zie hier

Ik hoor/zie links en rechts net beginnende beleggers, die al dik in de verliezen zitten. Dat is vervelend, maar wel een essentiële les. Je zult namelijk altijd een keer in de min staan. In maart 2020 stond mijn portfolio ook 18% in de min. Niet leuk, maar de belangrijke vraag is: wat doe je in zo'n situatie? Dat is belangrijk om van tevoren te bedenken. Ga je in paniek verkopen om je verliezen te beperken? Blijf je stil zitten, of koop je bij?

Ook mijn portfolio krijgt nu links en rechts klappen. Ik heb vandeweek nog een deel van onze overwaarde geïnvesteerd. Een slecht moment, maar het is niet anders. Af en toe reken ik voor mezelf uit wat het betekent als de koersen morgen 50% zouden dalen. Dat helpt om te rationaliseren en voor te bereiden. Ik heb met mijzelf afgesproken, dat ik altijd blijf zitten. Wat er ook gebeurt. Ik wacht even af om te zien hoe/wanneer het bijtrekt en zie dat als een mooi koopmoment. Immers, bestaat mijn portfolio niet alleen uit koerswinst, maar vooral uit dividend. Lagere koersen betekent meer dividend voor hetzelfde geld.

Daarom mijn aanpak in een bear markt:
  • Ik kijk vooral niet te vaak op mijn account
  • Ik blijf iedere maand beleggen
  • Ik kijk vooral naar dividend-opbouw en laat de koersen even links liggen
  • Zodra de markten wat bijtrekken, leg ik extra in

Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk hoe je erin zit. Er is geen goed of fout, alleen wat bij jezelf past. Beschouw bovenstaande dus niet als beleggingsadvies, het is puur hoe ik er tegenaan kijk.


Hoe gaan jullie om met deze bear markt?

5 mei 2022

Het einde van dividend-groeibeleggen?

Vorige maand kreeg ik bij een van mijn artikelen de opmerking "de vrijdag gepubliceerde voorgestelde Box 3 heffing maakt een einde aan dividendgroeibeleggen". Meerdere bloggers hebben er al over geschreven, ook ik schreef in september 2019 (hier en hier) erover: het nieuwe belastingstelsel.

Samengevat: er is al langere tijd discussie over de vermogensbalsting (box 3) en de (on)eerlijkheid ervan. Als je vermogen hebt boven een bepaalde drempel, rekent de belastingdienst er belasting over. Dat is een systeem met schijven, drempels etc (zie de eerdere post). Gezien de lage/negatieve rente van de afgelopen jaren, kwam er een groep spaarders in opstand. Deze groep mensen krijgt voor 4 augustus hun teveel betaalde belasting terug. Zelf was ik wat drukker met ons huis e.d. dus ik heb niet de tijd genomen om bezwaar te maken. Verder ging het bij ons ook om geen hele grote bedragen, dus had het ook niet zo'n urgentie. 

Mede als reactie daarop, is de overheid versneld met een plan gekomen om de box 3 belasting op de schop te gooien. Ik zie sommige mensen al zeggen "spaarders in protest, bedankt" en ik snap hun emotie ook wel. In totaal kost de compensatie-actie de overheid miljarden (wie denk je dat dat gaat betalen?). Maar goed, er komt dus versneld een nieuw belastingstelsel. Dit houdt in (voor wat we nu kunnen zien):
  • Vanaf 2025 komt er een heffing op daadwerkelijk rendement
  • Er wordt een belasting voorgesteld over vermogensaanwas en over inkomen (dividend, rente, huurinkomsten
  • Precieze getallen van belastingpercentage en een heffingsvrijvermogen zijn nog niet bekend.

Er zijn twee opties om de belasting te gaan heffen (ik citeer):
"Bij een vermogensaanwasbelasting wordt jaarlijks belasting geheven over de reguliere inkomsten (zoals rente, dividend, huur en pacht) en de ongerealiseerde waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen (zoals koerswinst of koersverlies over aandelen, waardestijging of waardedaling van onroerend goed).
Bij een vermogenswinstbelasting wordt ook jaarlijks belasting geheven over de reguliere inkomsten. Daarnaast wordt de waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen belast op het moment van verkoop van het vermogensbestanddeel. Er wordt dan geheven over het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs. De vermogenswinst kan ook negatief zijn."

Zo te lezen wordt het voorstel om de eerste variant te gebruiken, omdat je anders veel buy&hold krijgt en je veel kosten bij verkoop krijgt. Het nadeel van de eerste variant is dat je zelf een administratie bij moet houden (als je dat niet al deed).


Tja, wat vind ik hier nu van? Als ik teruglees in de artikelen van 2019, beschrijven ze al een groot deel van de materie, de impact op ons plan en wat ik ervan vind: eerlijker maar de impact is groot. In feite betekent het gewoon een belasting van 31% (nieuw getal, lees ik in de overheidsstukken) op zowel koerswinst als dividend. In het huidige stelsel was dat ook al deels zo (30% over 4,4% boven de €50k), waarbij ieder jaar de percentages werden aangepast. Vanaf 2025 geldt echter: hoe hoger je rendement/dividend, hoe meer belasting je betaalt. Ja, de belasting is eerlijker, maar daar zitten wat mij betreft ook aardig wat randvoorwaarden/effecten aan vast:
  • Gelijke monikken, gelijke kappen: als je verliest draait met aandelen (beurscrash bijv.) moet je dit ook kunnen verrekenen met positieve jaren. Ik lees dat wel tussendoor terug, maar lijkt me goed om dit duidelijk te maken.
  • Je moet rond je belastingaangifte een potje hebben klaar staan om de hogere belasting te betalen als je veel aandelen hebt.
  • Het beleggingsklimaat in Nederland gaat hiermee behoorlijk achteruit. Ik kan zo niet overzien welke effecten dat heeft (minder investeeerders?).

Ondanks dat ik er niet blij mee ben (flinke impact op ons plan), is het wel eerlijker. Om op de eerste vraag terug te komen: betekent dit dan het einde van dividendgroeibeleggen? Wat mij betreft niet. Omgekeerd geldt namelijk: wat moet je anders met je geld? Sparen levert weinig op en geld vindt altijd de weg naar het meeste rendement. Als dat beleggen is, met een belasting, dan is dat daarin. Als de spaarrentes naar 4% gaan, dan gaat het geld daarheen. 

Daarnaast kan ik er weinig aan veranderen, dus wil ik me er ook niet te druk over maken. Dus laten we afwachten tot de plannen definitiever worden, dan kan ik voor onze situatie de impact bepalen. In de tussentijd zet ik ons geld zoveel mogelijk aan het werk, met dividendbeleggen.


Hoe kijken jullie aan tegen de nieuwe plannen?