27 maart 2023

Onze energie jaarafrekening (deel 1)

Over een paar weken valt de jaarafrekening van onze energieleverancier in de digitale postbus. In een tijd met variabele contracten snap ik niet waarom ze nog werken met jaarafrekeningen, maar goed, dat zal vast zijn vanwege het salderen en het overzicht.

Normaal ben ik nooit zo heel precies met het bijhouden van ons energieverbruik, maar afgelopen tijd was ik daar veel strikter mee:
  1. We wonen in een nieuw huis, dus ik ken ons verbruik niet
  2. De energieleverancier gaat uit van een historisch verbruik (dus van vorige bewoners)
  3. Variabele energieprijzen
  4. De energieleverancier rekent onze maandkosten nog exclusief saldering
Daar kwam ook nog eens bij, dat eind vorig jaar opeens onze buitenunit van de airco's kapot ging. Repareren duurde even in alle drukte en er was ook iets met leveringsproblemen. Gelukkig hadden we voldoende gas/elektra/pellet-reserve om de ergste kou door te komen, maar qua verbruik en kosten had ik af en toe totaal geen overzicht meer. En daar hou ik niet zo van :-)

Oftewel, redelijke chaos en totaal niet overzichtelijk wat onze kosten op jaarbasis zijn. Daarom heb ik ons verbruik (en oplevering) per maand netjes bijgehouden, inclusief belasting, leverkosten etc. om toch tot een soort overzicht te komen. Laten we eens kijken waar we staan over ons contractjaar (van april tot april).


Elektra


Hieronder het cumulatieve elektraverbruik en -opbrengst over ons verbruiksjaar. In de zomer werd uiteraard veel meer teruggeleverd dan in de winter. Vanaf november zie je ons elektra-verbruik flink oplopen door o.a. het gebruik van de airco's en wat kacheltjes om lokaal te verwarmen.


Inmiddels zitten we op zo'n 500 kWh aan restovercapaciteit. Omdat we erg weinig terugkrijgen voor onze overcapaciteit en de salderingsregeling nog geldt, wilde ik zoveel mogelijk van onze opgewekte energie gebruiken. Dat hebben we dus prima gedaan. Aan de andere kant komt het grootste verbruik afgelopen jaar door slecht werkende airco's en het bijschakelen van kacheltjes. In ons vorige huis verbruikten we zo'n 3000 kWh, dus de 4700 kWh van afgelopen jaar vind ik echt enorm veel. Om in de toekomst meer opties te hebben (als het energieplafond en salderen weg zijn) hebben we onlangs een pelletkachel aangeschaft.


Gas


Hieronder het cumulatieve gasverbruik over ons verbruiksjaar. In de winter hebben we helaas regelmatig moeten bijstoken vanwege de kapotte airco en omdat we nog geen pelletkachel hadden.



Het lijkt dramatisch, maar vergeleken met een jaar eerder (2021-2022 toen we zo'n 1100 m3 verbruikten) hebben we maar liefst 55% minder gas verbruikt:


Dat is dus een flinke reductie, zelfs ondanks dat we in de winter veel meer gas hebben verbruikt dan we wilden.


Totale kosten


Wat betekent dit nu voor de totale kosten? Ik zie allerlei wazige getallen staan bij onze energieleverancier, die ik niet snap. Maar zoals ik hierboven al zei is dat nog exclusief saldering en daardoor waarschijnlijk met een verrekening tegen het maandelijkse energieplafond. Als ik het zelf uitreken, doe ik het volgende:

  • Elektraverbruik op 0 (vanwege saldering)
  • Voor 2023 gasverbruik x €1,45 en voor 2022 gasverbruik x variabele kosten
  • Daarbij alle overige elektra- en gaskosten optellen (levering-, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting)

Dan kom ik erop uit, dat we in totaal nog zo'n €1000 terug krijgen. Natuurlijk is dat nog onzeker, omdat ik niet weet of mijn berekeningen juist zijn of dat ik wat vergeten ben, maar het zou mooi zijn.


Gestegen overige kosten


Tijdens al deze berekeningen viel me op, dat we in 2023 veel meer zijn gaan betalen voor energiekosten. Ik vind het echt op het schandalige af:
  • Leveringskosten elektra: +11%
  • Leveringskosten gas: +11%
  • Netbeheerkosten elektra: +35%
  • Netbeheerkosten gas: +21%
  • Vermindering energiebelasting: -20%

Absoluut gezien betalen we (allemaal) hiermee vanaf 2023  €326 per jaar extra aan deze kosten. Let op, dat zijn dus extra kosten die niets met je verbruik te maken hebben! Zoals ik al een keer eerder zei,  gaat een steeds groter deel van de energierekening op aan belasting en motiveert het bepaald niet om verder te besparen op je energieverbruik.


Wat als het energieplafond of salderen weg gaat?


Ik heb al eens eerder geroepen, dat ik het energieplafond een subsidie vind. Het is namelijk bedoeld om armere gezinnen te ondersteunen (prima), maar diezelfde mensen hebben vaak geen geld over voor verduurzaming of bezuinigingen. Als het plafond weggaat, heb je dus eenzelfde probleem, mits de energieprijzen flink zakken. Gelukkig lijkt het er nu op, dat de energieprijzen redelijk laag blijven. Dat biedt hoop voor de mensen die het nodig hebben.

Dan het salderen, ook daar zijn plannen om het weg te halen. Op zich prima, maar dan moet je ook iets doen aan de terugleververgoeding als je nog wilt dat mensen zonnepanelen aanschaffen. Het afbouwen van de salderingsregeling kan in mijn ogen alleen maar als daarvoor een goede teruglevergoeding (bijv. 70-80% van de kale leveringsprijs) voor in de plaats komt. Aan overcapaciteit die in de zomer ontstaat hebben we dan ook niets aangezien we deze niet meer kunnen verrekenen. Ik hoor mensen zeggen, dat een thuisbatterij (of elektrische auto) dan de oplossing is, maar die kunnen slechts zo'n twee dagen energievoorziening opslaan. Daar ben je in de winter snel klaar mee.

Wat er ook gebeurt met het energieplafond of salderen, wij hebben ervoor gekozen om keuzevrijheid in te bouwen. In de winter kunnen we kiezen om te verwarmen op gas (cv), elektriciteit (airco of elektrische kachel) of pellets (vaste kosten). Een warmtepomp zou nog een volgende stap zijn, maar met ons huidige gasverbruik loont dat niet echt, plus zullen we een flink stuk moeten investeren in andere verwarmingen en de wamtepomp zelf. Afhankelijk van de kostenvergelijking hiertussen en de impact op het milieu kunnen we dan kiezen welke methode we toepassen.


Zo, het is een flink stuk geworden. Zodra de jaarrekening binnenkomt, volgt deel 2.


Hoe gaan jullie om met de verschillende energiekosten en onzekerheden in salderen en het energieplafond?

20 maart 2023

Geen pensioenbeleggen voor ons

Al een tijdje heb ik in mijn gedachten,jaar dat ik eens moet kijken naar pensioenbeleggen. Zoals Mr. FOB regelmatig op zijn blog schrijft, is het een interessante manier van pensioenvermogen opbouwen in de derde pijler (1e pijler is AOW, 2e pijler is via een pensioenfonds). Je berekent je jaarruimte, legt dat bedrag netto in bij één van de aanbieders en vraagt het bruto/netto verschil terug bij de belastingdienst. Je betaalt geen vermogensbelasting over die pot en pas als je later met pensioen bent, betaal je inkomstenbelasting. Deze is tegen die tijd lager dan wanneer je werkt. Oftewel, win-win-win.

Aangezien mijn vrouw een armzalig pensioen opbouwt (kan zij niets aan doen, deelname is verplicht), is het wellicht een mooie aanvulling op haar pensioen. Voor mij was er echter altijd één grote maar, namelijk dat je het wegzet in een potje en het pas krijgt uitgekeerd (via allerlei constructies) als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Leuk, maar ik wil graag eerder met pensioen, niet op mijn 70e. Ook wil de overheid de regels weleens tussentijds wijzigen.

Daar kwam vandeweek nog een grote maar bij, die ik nog niet op het vizier had. Ik was de belastingaangifte aan het doen, waarbij we dit jaar van twee posten terugkrijgen. Ten eerste de kosten die we vorig jaar hebben gemaakt voor de hypotheek van ons nieuwe huis. Ten tweede de jaarlijkse teruggave van het pensioen van mijn vrouw. Ik zal niet in detail treden, maar haar pensioenfonds werkt hetzelfde als pensioenbeleggen: je legt zelf wat in en je kunt het terugvragen van de belastingdienst. We willen eigenlijk helemaal niet aan die regeling meedoen, maar het is nu eenmaal verplicht.
Bij dat invullen, kwam er een mooi rond bedrag onder aan de streep te staan voor onze teruggave. Dat vond ik iets te mooi, ik zie namelijk nooit ronde bedragen bij de belastingaangifte. Na wat schuiven met getallen, kwam ik er niet zomaar uit, dus heb ik even gebeld met de belastingdienst. En wat blijkt (stom van mij): je kunt van nooit meer terugkrijgen dan wat er aan loonbelasting wordt ingehouden. Dat is logisch, maar betekent ook, dat wat we terugkrijgen van de pensioeninleg van mijn vrouw al meer is dan de ingehouden loonbelasting. Oftewel: we zitten al aan de maximum inleg! Hierdoor kunnen we nu zo'n €350 niet meer terugvragen.

Op de vraag of dit dan ook geldt voor pensioenbeleggen/sparen, bevestigde de vrouw aan de telefoon dit. Ik kan dus leuk de jaarruimte van mijn vrouw berekenen en in de veronderstelling zijn, dat je dit terugkrijgt, maar dat blijkt dus niet zomaar waar te zijn.
Ik ken collega's van mijn vrouw die nog meer pensioen inleggen (dat kun je instellen, wij hebben het minimaal gezet vanwege de slechte resultaten), maar ik vraag me af of zij doorhebben dat ze grotendeels netto inleggen en een deel niet terugkrijgen.

Conclusie: voor ons geen pensioenbeleggen. We zouden natuurlijk nog kunnen inleggen voor de belastingvoordelen (geen vermogensbelasting en lagere belasting bij uitkering), maar dan zitten we nog vast aan een uitkering vanaf onze pensioenleeftijd. Aangezien we eerder willen stoppen met werken, heb ik dat liever niet.


Doen jullie aan pensioenbeleggen?


13 maart 2023

€10.000 aan dividend

Bij de maandupdate van februari ging mijn aandacht vooral naar een vervelende dividendverlaging. Daarbij had ik helemaal over het hoofd gezien, dat er zeker wel iets te vieren was: we hebben namelijk totaal €10.000 aan dividend ontvangen!

Hieronder zie je het overzicht vanaf het begin van mijn reis tot nu. In 2018 begon het met kleine dividendbedragen van €17 en €30 waarna de bal verder is gaan rollen. Ik had redelijk snel door wat het betekende en iedere extra euro die erbij kwam, voelde als een nieuwe stap vooruit. Door ons geld slim weg te zetten, kochten we als het ware steeds een stapje richting meer vrijheid. Ondanks beurscrashes, corona en alle dagelijkse ruis op de beurzen is dat gevoel sindsdien alleen maar sterker geworden. 



En zie waar het ons gebracht heeft. Door ons geld wat we overhouden (en de komende jaren niet nodig hebben) regelmatig te beleggen en er vervolgens niets mee te doen, hebben we totaal zomaar €10k gekregen. En dat in 5 jaar tijd. Geweldig toch?!

Dit jaar komt er nog zo'n €3600 bij, vanaf volgend jaar (als het goed is) zo'n €4200 en zo groeit het maar door als een zelfversterkend effect. Door het herbeleggen hiervan zie je dat ook terug in de figuur: de curve gaat steeds stijler lopen, de sneeuwbal wordt steeds groter.

Dat vind ik ook het mooie aan dividendbeleggen. Als je vooral naar dividend kijkt, kijk je door de waan van de dag heen. Waar 2020 met corona en 2022 met inflatie/oorlog een dramatisch effect hadden op de beurs, zie je dit niet eens terug in het totale ontvangen dividend. Wat er ook gebeurt op de beurzen, zolang er geen flinke dividendverlagingen komen, blijft dit effect doorgaan. Zonder er iets voor te doen. Waar sommige mensen zeggen "ik ga nooit meer beleggen", motiveert het mij alleen maar meer en meer om mijn posities te vergroten.


Hoe staat het met jullie dividend/beleggingssneeuwbal?

6 maart 2023

Dividend update - februari 2023

Bijna, bijna is het lente. Nog even wachten op het mooie weer, maar met het aanbreken van maart wordt ik vaak al vrolijker. Langer licht en uitzicht op de lente. Eens kijken of de lente ook in het dividend zat afgelopen maand.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend februari: €153
  • Dividend heel 2023: €361
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3651 of 3769 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%

Wow, een stijging in februari van maar liefst 135% t.o.v. vorig jaar (oftewel 2,35 keer zoveel)! Dat komt voornamelijk door de aankopen van ETF DXSB, welke in februari uitkeert. Erg lekker. Ook de recente stijging van de dollar helpt mee in het totale dividend, al middelt dat uit over meerdere jaren. Ten opzichte van de vorige maandupdate heb ik wel een pijnlijke verlaging moeten incasseren, zie hieronder. 


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • ASML (ASML): +5,5% (eigenlijk al in januari, maar ik had hem gemist)
  • Cisco (CSCO): +2,6%
  • Coca-Cola (KO): +4,5%
  • 3M (MMM): 0,7%
  • Realty Income (O): +2,3%
  • Prudential Financial (PRU): +4,2%
  • Rio Tinto (RIO): +6,5%
  • Southside Bancshares: +2,9%
  • United Parcel Services (UPS): +6,6%
  • Newtek Business Services (NEWT): -75%

Deze laatste is natuurlijk een pijnlijke. Het was een hoogdividend-aandeel, waardoor de dividendverlaging flink aankomt. Eerlijk gezegd had ik wat zitten slapen, want ze hadden al eerder aangegeven het dividend te verlagen. Ze zijn overgegaan van een BDC naar een bankstructuur, waarbij bepaalde belasting/uitbetalingsconstructies die voor BDC's gelden zijn veranderd. Al toen ze overgingen naar een bankstructuur, had ik wellicht moeten verkopen. Omdat ik niet iedere dag op mijn portfolio kijk, was ik vandeweek al te laat en was de koers zo'n 18% ingezakt. Hierdoor heeft onze weg naar de 4000 EUR+USD opeens een flinke knauw gekregen. Dit kost me nu 110 EUR+USD of €56 aan jaarlijks dividend. In euro's valt me de daling nog mee, die wordt redelijk opgevangen door de nieuwe aankopen, gestegen dollar en dividendverhogingen. Maar goed, het is niet anders, achteraf is alles makkelijk. Het zet me wel aan het denken om mijn portfolio weer eens door te lichten. De vraag is wat ik nu met NEWT doe: aanhouden of verkopen? Sommige bloggers hebben een regel voor zichzelf, dat een dividendverlaging onmiddelijk leidt tot verkoop, maar zo zwart/wit is het bij mij niet. De klap is al geweest en het management heeft als doel het dividend langzaam te laten stijgen. Misschien is het interessant om NEWT aan te houden.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Southside Bancshares (SBSI): 10st
  • Coca-Cola (KO): 7st
  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 15st


Samenvatting


Een enorme groei deze maand qua dividend, met een stijging van maar liefst 135% t.o.v. vorig jaar.  Daarnaast erg veel dividendverhogingen, maar helaas ook een enorme dividendverlaging. Daar moet ik van leren. Het zal me immers enkele maanden kosten om weer op het niveau van januari te komen.


Hoe was jullie maand qua dividend? Wat zouden jullie doen met NEWT, verkopen of aanhouden?