28 maart 2019

Scheve gezichten


Deze keer een post zonder harde getallen. Het valt me de laatste tijd op, dat sommige mensen uit mijn omgeving wat moeite hebben met onze situatie. Om te beginnen: wij dragen totaal niet uit hoe goed we het hebben en hebben het vrijwel nooit over vermogen/geld bij onze vrienden. Maar als je naar een groter huis verhuist zonder al teveel over geldzorgen te praten, wordt je blijkbaar wat scheef aangekeken.

Een aantal keer hebben we al wat gehoord van "je kunt wel zien waar het geld zit" en "niet iedereen heeft zo'n grote tuin" terwijl we het daar op dat moment niet over hadden. En dat zit me dwars. Aan de ene kant klagen deze mensen namelijk wel over geldzorgen, maar zien totaal niet in, dat ze zelf ook een goed financieel plan kunnen hebben. Als je iedere maand net rondkomt, omdat je allerlei gadgets moet kopen, of per se vier keer per jaar op vakantie wilt, moet je in mijn ogen niet zeuren over geld. Dan maak je simpelweg verkeerde keuzes.

Ondanks dat het me wat irriteert, negeren we dergelijke opmerkingen dus maar. Blijkbaar loop je het risico op scheve gezichten als je het goed hebt. Dat leidt ertoe dat we juist nog minder praten over geld in onze omgeving. Laat staan over onze plannen om eerder financieel onafhankelijk te zijn.


Worden jullie weleens scheef/vreemd aangekeken vanuit een geld/vermogen-perspectief?


20 maart 2019

Dividend yield analyse


Zoals jullie weten, ben ik op lange termijn niet erg geïnteresseerd in de koers van een aandeel. Het gaat mij om de dividend-inkomsten. Echter bij een aankoop let ik er wel op. De aankoopkoers bepaalt namelijk het initiële dividendrendement en de potentiële koerswinst/verlies. Liefst koop ik aandelen met een stabiel en groeiend dividend, waarvan de koers ondergewaardeerd is.


Bepalen of een aandeel koopwaardig is of niet kun je op verschillende manieren. Globaal gezien zijn er twee categorieën: technische analyse en fundamentele analyse. Fundamentele analyse baseert zich op fundamentals (bedrijfsresultaten, economie) en technische analyse baseert zich op wiskundige methoden (moving average, RSI, MACD, etc). Vooral in de laatste categorie zijn legio methoden te vinden.


Dividend yield analyse


Op het snijvlak van de twee bevindt zich de dividend yield analyse. Simpel gezegd wordt het huidige dividendpercentage vergeleken met het gemiddelde percentage van de afgelopen 5 of 10 jaar. De gedachte erachter is, dat het dividendpercentage van stabiele bedrijven rond een bepaald historisch gemiddelde schommelt en hierbij altijd terugkomt na afwijkingen. Hiermee kun je bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.



Voorbeelden


Simpel voorbeeld:

Aandeel X heeft een 5-jarig gemiddeld dividend van 4%. Het huidige dividend staat op 5%. Dit betekent dat de koers is gedaald, of het dividend is verhoogd zonder dat de koers is gestegen. Indien de verwachtingen van de business onveranderd zijn, is het aandeel dus ondergewaardeerd.

Als van hetzelfde aandeel het dividend op 3% staat, is het dividend verlaagd of is de koers gestegen. Indien de verwachtingen van de business niet veranderd zijn, is het aandeel dus overgewaardeerd.


Laten we eens een paar echte voorbeelden bekijken uit mijn portfolio.



AT&T (T)

  • Gemiddelde dividend afgelopen 5 jaar: 5,3%
  • Huidige dividend: $2,04 (6,6%)
  • Huidige koers: $30

Het huidige dividendpercentage ligt boven het historisch gemiddelde. Uitgaande van de theorie lijkt AT&T dus ondergewaardeerd. De koers heeft de laatste tijd ook flinke klappen gekregen. Het dividend van $2,04 zou tegen een historisch percentage van 5,37% een koers betekenen van $38. Als AT&T van zijn (overname)schuld afkomt en er weinig aan het business model verandert, betekent dat een potentiële koerswinst van 26%. 

De relatie tussen koers en dividendpercentage samen met de waardering zien we ook als we deze in een grafiek zetten (zie onder). Na een periode van overwaardering (koers loopt op, dividendpercentage duikt flink onder gemiddelde) komt altijd weer een beweging terug naar het gemiddelde.



Realty Income (O)
  • Gemiddelde dividend afgelopen 5 jaar: 4,4%
  • Huidige dividend: $2,7 (3,8%)
  • Huidige koers: $71
Het huidige dividendpercentage ligt onder het historisch gemiddelde. Uitgaande van de theorie lijkt Realty dus overgewaardeerd. De koers is de laatste tijd ook flink opgelopen. Het dividend van $2,7 zou tegen een historisch percentage van 4,4% een koers betekenen van $61.

Wederom de grafiek:





Conclusie en kanttekeningen


De dividend yield analyse is een erg handige methode om te bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Zou ik puur op basis hiervan AT&T of Realty wel of niet kopen? Nee. Er zijn namelijk een aantal kanttekeningen te plaatsen:
  • Gebruik de methode nooit op zichzelf, maar doe altijd een grondige analyse van het bedrijf en de koers.
  • De methode geldt alleen voor stabiele bedrijven met stabiele dividend-uitkeringen en -verhoudingen.
  • Als de koers achterblijft bij het dividend, kan het ook een teken zijn van wantrouwen in de markt. Bij achterblijvende resultaten, kan het een teken zijn van een verlaging van het dividend.

Met bovenstaande kanttekeningen in het achterhoofd, is het voor mij een handige (extra) methode om mijn geselecteerde aandelen te bekijken of over- of onderwaardering.



Kenden jullie de methode al?


15 maart 2019

Zuinigheid uit angst?


"Zuinigheid, of zelfs gierigheid komt voort uit angst, ..wie leeft vanuit angst, heeft behoefte aan zekerheid en probeert daarvoor te zorgen door dingen op te potten."

Dat is een citaat uit een artikel met daarin o.a. professor Victor Lamme, hoogleraar gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De strekking van het artikel is mij niet helemaal duidelijk, maar aan de hand van een "vrek van de eeuw" worden links en rechts wat tips rond geld gegeven.


Omdat het in mijn ogen een wat lompe constatering is (zuinigheid uit angst), heeft het me aan het denken gezet. Waarom ben ik zoveel bezig met sparen, aflossen, beleggen en de toekomst? Aan de ene kant vind ik het gewoon interessant en leuk om mee bezig te zijn, aan de andere kant motiveert het me enorm om ons geld te zien groeien en naar de toekomst te kijken. Maar om nu te zeggen dat ik zuinig ben uit angst gaat me wat ver.


Daarna zegt hij nog:

"Stijgende energieprijzen, een tegenvallend loonstrookje, hogere supermarktprijzen: de overheid beloofde Nederland er flink op vooruit te gaan. Voor veel mensen voelt dat niet zo, en dat veroorzaakt die angst".

"Dat toekomstdenken onderscheidt ons van andere dieren, dus je zou kunnen zeggen dat gierigheid een teken van intelligentie is."


Hiermee snap ik zijn term "angst" al wat meer. Hij drukt de economische zorg van burgers uit in angst. Volgens mij loont het om vooruit te kijken en te plannen. Zonder plan doen we maar wat. 

Naar de toekomst kijkend, gaat het mij vooral om de vrijheid en zekerheid die je creëert met het opbouwen van vermogen. De vrijheid om keuzes te maken, zonder dat geld of inkomsten een belemmering zijn. En de zekerheid voor mijn gezin vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Als je dat negatief formuleert, is het misschien toch een vorm van angst te noemen...?



Wat vinden jullie van de stelling uit het artikel? Komt zuinigheid voort uit angst?


12 maart 2019

Basisinkomen: kun je van €1000 per maand rondkomen?


Basisinkomen


In verschillende Europese landen zijn initiatieven gestart (zie o.a. hier en hier) voor een basisinkomen: een onvoorwaardelijk inkomen met de onderzoeksvraag "wat zouden mensen voor keuzes maken met een basisinkomen?" (daarover in een andere post meer). Een basisinkomen kun je op verschillende manieren realiseren:


Vanuit overheid of crowdfunding
Bij deze Europese initiatieven wordt vanuit de overheid of via crowdfunding het basisinkomen geregeld. Een bedrag van €1000 per maand (of rond die koers) lijkt een streefbedrag te zijn. In Nederland is de AOW voor een alleenstaande €1146 en voor stellen €787 per persoon, dus dat komt aardig in de buurt.

Bij elkaar sparen en aan jezelf uitkeren
Ook op dit vlak zijn al inspiratiebronnen te vinden. Gerhard Hormann (laatst was ik best trots toen hij hier een berichtje achter liet) doet al enige tijd een proef door zichzelf 5 jaar lang €1000 per maand uit te keren (met dezelfde onderzoeksvraag).

Passief inkomen
Met passief inkomen via bijv. royalties of boeken kun je een eind komen. Met mijn dividend-strategie ben ik eigenlijk ook een soort basisinkomen aan het opbouwen. Als ik de huidige lijn doortrek, zou ik over 12-13 jaar ongeveer €12k per jaar (gemiddeld €1000 per maand) aan dividend ontvangen. 

Aflossen
Ik berekende laatst dat we met het aflossen van onze hypotheek over 13 jaar zo'n €1000 per maand kunnen overhouden. Dat is niet echt een passief inkomen, meer een besparing. Als we daarna door blijven werken, is het echter wel geld dat we "over" hebben, waarmee we een basisinkomen-pot kunnen opbouwen.


Al met al lijkt €1000 per maand op verschillende vlakken een streefbedrag te zijn. De vraag rijst dan bij mij: zouden we vandaag de dag van €1000 per maand rondkomen? Wat zouden we daarvoor moeten laten?



Besparingen


Onze huidige maandlasten zijn inmiddels gedaald naar €3400 per maand. Dat is met bijtelling van toeslagen (kinderopvang en HRA). Zonder hypotheek en kinderopvang krijgen we echter ook geen toeslagen meer. Bruto gaat het om bijna €3800 per maand.

Wat moet ik besparen om van €3800 tot €1000 aan maandlasten te komen:

  • Hypotheek weg (aflossen, -€940)
  • Geen pensioenopbouw van mijn vrouw (soort ZZP, -€240)
  • Minder tanken (we reizen immers minder, -€160)
  • Geen kinderopvang (-€400)
  • Geen cv-onderhoudscontract meer (-€14)
  • Geen uitvaartverzekering (-€13)
  • Weg met de loterij (-€13)
  • Van 2 naar 1 auto (minder verzekering/wegenbelasting, -€94)
  • Besparen op boodschappen (max. €70/week, -€100)
  • Alleen een basis zorgverzekering (-€43)
  • Nog wat besparen op onze energierekening (-€40)
  • Vrijwel geen huishoudbudget (-€700)

Hiermee kom ik net op €1000 maandlasten uit! Pfff, dat is wel een hele waslijst. Gek genoeg is alleen het huishoudbudget de enige besparing waar ik me van afvraag hoe we dat gaan doen. Daar draait immers heel ons huishouden met twee jonge kinderen op (wassen, verzorging, kleren, cadeautjes). 



Toekomst


Het voelt nog als op een houtje bijten (flink besparen, niet op vakantie), maar al met al vallen de besparingen me nog mee. Als we allebei zouden stoppen met werken en de kinderen het huis uit zijn, dan zou 90% deel van bovenstaande al behaald zijn. Zover is het echter nog niet. 


Zoals ik hierboven al schetste, zou ik over 12-13 jaar gemiddeld €1000 per maand aan dividend ontvangen. Ook het aflossen op onze hypotheek betekent dat we over 13 jaar zo'n €1000 per maand overhouden. Dus met iedere maand die we dan werken, kunnen we twee maanden aan basisinkomen opbouwen!


Terugkomend op de vraag van deze post: ja, wij zouden met €1000 per maand kunnen rondkomen, al zou het wel een hele uitdaging worden.

Deze post is natuurlijk niet bedoeld om mezelf op de borst te slaan, maar om aan te geven wat er zoal mogelijk is als je slim investeert (besparen, aflossen en beleggen). Natuurlijk ziet de wereld er in de toekomst anders uit, maar het geeft een enorm gevoel van vrijheid om deze afwegingen te kunnen maken.



Zouden jullie met €1000 in de maand kunnen rondkomen? En wat moet je daarvoor dan laten?


7 maart 2019

Hoeveel in 2018 afgelost op onze hypotheek?


In het jaaroverzicht van 2018 heb ik eigenlijk niet gekeken hoeveel we totaal hebben afgelost op onze hypotheek. Mijn doel is om iedere maand €500 plus de netto besparing 
extra af te lossen. Daarmee blijft onze eigen inleg iedere maand €500 en begint op een gegeven moment het sneeuwbaleffect te werken.


In 2018 hebben we €11.000 extra afgelost op onze hypotheek. Dit komt bovenop de annuïtaire aflossing van bijna €5700. In totaal is onze hypotheek dus met €16.700 gedaald. De extra aflossing is veel meer dan de geplande €6000 per jaar, omdat we begin 2018 nog wat terugkregen van de aankoop van ons huis. Dit jaar zal de extra aflossing meer in lijn liggen met mijn doel.



Besparing in geld



  • Extra aflossing: €11k
  • Bruto bespaard: €15,9k
  • Netto bespaard: €12k (oftewel 109% rendement, of 3,8% op jaarbasis)


  • Hoe kom ik hieraan? Ik bereken hoeveel ik bespaar t.o.v. wanneer ik niet zou aflossen. Die besparing geldt niet alleen voor deze maand, maar voor alle resterende maanden. In deze maand bijvoorbeeld los ik €556 extra af. Dat bespaart mij netto €1,73. Klein geld zou je zeggen, maar die €1,73 hoef ik de resterende 344 maanden nooit meer te betalen. Dat is dus €595 in totaal. Dat is dus een totaal rendement van 107% (of 3,73% op jaarbasis).


    Besparing in tijd


    De aflossingen van nu zijn nog niet echt uit te drukken in tijd. We kiezen namelijk voor lagere maandlasten i.p.v. looptijdverkorting, waarbij we de netto besparing weer inzetten als aflossing. Het werkt net als bij dividend-groeibeleggen: op een gegeven moment begint de sneeuwbal zijn werk te doen en wordt de maandelijkse eigen inleg (€500) plus besparing zo groot, dat de hypotheek ruim binnen 20 jaar op nul staan.

    Mochten we (om wat voor reden dan ook) het aflossen stopzetten, dan hebben we vanaf dat moment een kleine hypotheek, lage maandlasten en opeens €500 plus netto besparing per maand over. Over 10 jaar hebben we het dan over €850 per maand, en €1000 per maand over 13 jaar. Daar is dan weer een mooi AOW-potje mee te maken :-)




    Hoeveel hebben jullie afgelost in 2018?


    2 maart 2019

    Dividend-update - februari 2019


    Het is begin maart en het is al volop lente geweest. Niet alleen buiten, maar ook op de beurzen. Tijd om terug te kijken naar afgelopen maand.


    Dividend-inkomsten


    Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


    Samengevat:

    • Dividend februari: €60
    • Dividend 2019: €164
    • Jaarlijks (forward) dividend: €1822 ($2020)
    • Yield on cost: 5,8% (berekend over jaarlijks dividend)
    • Totaal ontvangen dividend (tot nu toe): €1117


    Ten opzichte van vorig jaar februari heb ik een Year-Over-Year groei van 264%. Dat komt echter voornamelijk doordat ik vorig jaar nog mijn portfolio aan het opbouwen was.


    Februari was een "kleine" maand qua dividend. Ondanks dat, ben ik de $2000 aan forward dividend mijlpaal gepasseerd! Nu nog in euro's ;-) 



    Dividend-groei


    In februari is de volgende dividend-groei aangekondigd:

    • 3M (MMM): +5,9%
    • Archer Daniels (ADM): +4,5%
    • Ares Capital (ARCC): +2,6%
    • Coca Cola (KO): +2,6%
    • Newtek (NEWT): 2,2%


    Portfolio en aankopen


    Hieronder een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in februari heb ik in een andere post al toegelicht:

      • Archer Daniels (ADM): 12st
      • Coca Cola (KO): 3st
      • Unilever: 6st

      Samen voegen ze $31 (of €28) aan dividend toe op jaarbasis.



      Hoe was jullie maand qua dividend?