30 april 2022

Dividend update - april 2022

Jee, wat vliegen de weken weer voorbij. Dat komt grotendeels doordat we midden in de verhuizing zitten, afronden van ons oude huis en inrichten van ons nieuwe huis. Samen met mijn nieuwe baan is het nogal erg druk. Snel naar de april-update dus.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend april: €152
  • Dividend heel 2022: €624
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2802 of 2905 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,8%

Zo, wat een stijging t.o.v. vorig jaar, maar liefst 30%! Even in de getallen gedoken, blijkt het vooral te komen door het speciale dividend van Rio Tinto en nieuwe posities. Zonder het speciale dividend zit ik op 7% toename. Nog niet verkeerd.
Het forward dividend is goed op weg naar 3000 EUR+USD, mede door de stijgende dollar (of is het de dalende euro?).


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Johnson & Johnson (JNJ): +6,6%
  • Procter & Gamble (PG): +5%

Niet veel verhogingen deze maand, maar wel van één van mijn favoriete aandelen (JNJ).


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Vanguard FTSE All-World (VWRL): 6st
  • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend (DXSB): 32st


Samenvatting


Een mooie verhoging van het dividend in april t.o.v. vorig jaar, maar wel mede door een speciaal dividend. Het forward dividend stijgt gestaag naar de 3000 EUR+USD, dat zou een mooie mijlpaal zijn om komende maand te halen. Zoals ik eerder al schreef, wil ik namelijk een deel van onze overwaarde na verkoop investeren in aandelen, waarschijnlijk ETF's.



Hoe was jullie maand qua dividend? En in welke (van mijn huidige) ETF's zouden jullie je geld stoppen als je €10k of  €15k vrij kon beleggen?

24 april 2022

Nieuwe baan!

Laatst schreef ik over puurheid en dingen doen waar je blij van wordt. Ik merk de laatste tijd dat ik veel meer dingen doe op gevoel en meer kijk naar waar ik energie van krijg. De aankoop van ons nieuwe huis is daar een duidelijk voorbeeld van. We wilden anders leven, met minder zorgen, minder gedoe met minder werk in de tuin en aan het huis. Dus zijn we dingen gaan veranderen.

Onlangs heb ik er een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd: ik heb een nieuwe baan! Misschien is het een midlife-crisis, maar ook mijn baan is op de schop gegaan. Ik zal niet in details treden, maar na bijna 20 jaar in een bepaald gebied in allerlei verschillende functies had ik alles gedaan, wat ik wilde. Ik schreef al eerder over de rekening van carrière. Ja, ik kan proberen hogerop te komen, maar dat wil ik niet meer. Als het ons echt lukt om met ons 58e te stoppen met werken, dan ben ik ruim over de helft van mijn werkleven. De resterende tijd wil ik vooral werk doen wat mij leuk lijkt en me uitdaagt. En dat vond ik niet meer in mijn huidige baan.

Wat me opviel trouwens, was hoe sommige collega's reageerden op mijn wijziging. Ik zit nu nog op een vooraanstaande positie, die sommige collega's maar al te graag willen hebben. Mijn nieuwe baan ligt in een ander verlengde en brengt mij vooral veel nieuwigheden. Dat is iets wat sommige collega's niet snappen. Sommige negatieve reacties die ik kreeg, zeiden vooral veel over hoe die collega's in de race zitten: "oh, stuur je geen team meer aan?", "ik vind het wel een stapje terug.", "in je huidige rol kun je wel lekker scoren". Sorry, maar die collega's hebben bij mij gelijk een streepje gekregen. Als je alleen maar gefocussed bent op "scoren" en meer aanzicht, dan kijk je in mijn ogen vooral naar externe factoren/motivatie. Ik kijk vooral naar waar ik energie van krijg en wat me leuk lijkt. 

Begrijp me niet verkeerd: iedere baan heeft corvee, dingen die niet zo leuk zijn om te doen. Ook ik moet regelmatig keihard werken en dingen doen die "erbij horen". Ik zal de laatste zijn die zegt, dat werken een "roeping" moet zijn of dat je je er helemaal in moet kunnen verliezen. Werken moet zeker een bepaalde zingeving bevatten, maar het gaat bij mij vooral om uitdaging en socialiteit (collega's). Oja, in mijn nieuwe baan ga ik trouwens niets meer of minder verdienen. Het is vooral een welkome afwisseling met veel nieuwe collega's en nieuwe uitdagingen, waar ik nieuwe energie van krijg. Het is ook eng om ergens anders opnieuw te beginnen. Dan denk ik aan wat Pippi Langkous altijd zei: "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan".

Dat ik vooral kijk naar wat mij leuk lijkt, is een luxe, dat snap ik. Niet iedereen heeft die keuze. Maar toch loont het om af en toe stil te staan bij wat je aan energie en wat aan ballast in je leven hebt. Ik blijf het misschien herhalen, maar het overlijden van onze vriendin vorig jaar heeft echt ons leven veranderd. Daardoor ben ik veel meer gaan beseffen dat alles eindig is en dat ik ook leuke dingen wil doen. Niet alleen van 8 tot 5 naar kantoor hobbelen om leeg terug te komen.

Dus ja, het zal wel een kleine midlife-crisis zijn. Het heeft me tot nu toe vooral positieve dingen opgeleverd. Hup, alles op de schop. Nieuw huis, nieuw financieel plan, nieuwe baan, nieuwe vrouw...oh nee, grapje schat :-)


Welke dingen zouden jullie willen veranderen in je leven?

ps, iets waar ik ook blij van werd: laatst kreeg ik nog een mooie verwijzing bij de top-18 financieel onafhankelijke blogs. Neem maar eens een kijkje, er staan ook veel collega-bloggers bij.

18 april 2022

Ons nieuwe financiële plan

In mijn vooruitblik van 2022 kon ik nog weinig zeggen over onze financiële aanpak voor de rest van het jaar. Met de aankoop van ons nieuwe huis had ik voor mezelf ook de vraag hoe ons nieuwe financiële plan eruit zou zien. Immers, we hadden als doel om rond ons 58e onze hypotheek te hebben afgelost en ook te stoppen met werken. Is dat met deze wending helemaal onmogelijk geworden? Wat is ons nieuwe financiële plan?

Na veelvuldig rekenen voordat we het huis kochten, bleek al dat we de maandlasten prima kunnen dragen. Sterker nog, we gaan er zelfs op vooruit in vergelijking tot nu (als we alle posten meetellen). Daarin hadden we nog niet de torenhoge energiekosten meegerekend, dus dat gooit (hopelijk tijdelijk) wat roet in het eten.

Al met al dus tijd voor een nieuw finanieel plan:
  • Ergens volgende maand krijgen we €60k van de verkoop (restant van overwaarde) op onze rekening. 
  • Daarvan wil ik €10k in één keer beleggen en de rest spreiden naar maandelijkse beleggingsinleg en jaarlijks inleggen in een Dela spaarverzekering (max €12k per jaar). Waarom niet meer in één keer beleggen? Omdat ik geloof in spreiding, ook in de tijd.
  • Omdat we hiermee voorlopig ruim voldoende spaargeld hebben, hoef ik niet onze spaarbuffer continu op peil te houden. Van onze inkomsten hoef ik dus niets te reserveren voor een spaarbuffer (misschien wat opzij zetten voor een andere auto). Daarom wil ik vanaf mei de komende tijd €1000-1500 per maand beleggen. Daarmee "eet" ik als het ware in gespreide vorm onze (grotere) spaarbuffer op.
  • Daarnaast lossen we extra af op onze hypotheek (deden we al). Waarschijnlijk zo'n €300-500 per maand, plus de netto besparing aan maandlasten. Zo maken we weer een sneeuwbal van de hypotheekaflossingen. Omdat onze nieuwe hypotheek hoger is, zullen we hem niet afgelost hebben op mijn 58e. Wel hebben we dan (als het goed is) een flinke overwaarde.
  • Over zo'n 15 jaar zijn onze kinderen waarschijnlijk het huis uit. Aangezien ons nieuwe huis te groot is voor ons twee, willen we het rond die tijd verkopen. De overwaarde nemen we dan helemaal op om van te leven en gaan dan kleiner wonen. Tegen die tijd ben ik ongeveer 58, dus dat komt mooi overeen met ons initiële plan.

Het verhogen van het maandelijks beleggen voelt ook goed. Hoe meer ik lees over dividendbeleggen en hoe meer ik de sneeuwbal zie aangroeien, hoe meer ik overtuigd raak van het effect. Door de komende jaren meer per maand te beleggen, stijgen onze dividendinkomsten flink en kan het nog mooi nog 15 jaar mee-renderen. Tegen de tijd dat we stoppen met werken zal dit (als het goed is) rond de €1000 per maand opleveren. Dat is dan een mooi prepensioen. Samen met het opeten van de overwaarde van ons huis, kunnen we het daarme een aardig tijdje uithouden. 

Maar goed, dat is nog allemaal toekomstmuziek. Nu gaan we eerst maar eens verhuizen om wat meer te genieten. Ondanks dat, is het goed om alvast een  nieuw financieel plan te hebben voor de toekomst.


Zouden jullie bij zo'n bedrag alles in één keer beleggen of ook spreiden?


13 april 2022

Opruimen!

Zoals jullie (wellicht) weten, zitten we vol in de voorbereidingen van ons nieuwe huis. Eén van de dingen, die daarbij hoort, is opruimen. Wij zijn namelijk geen stel dat eerst veel zooi gaat verhuizen om daarna dingen uit te zoeken (maakte ik laatst mee).

Misschien heel kneuterig, maar van opruimen word ik best blij, merk ik. Gewoon, ongebruikte meuk selecteren, weggooien en ordenen. Het zal wel iets te maken hebben met structuur aanbrengen. Ook merk ik dat ik weinig geef om spullen. Als we het één jaar niet gebruikt hebben en er geen emotionele waarde aan vastzit, mag het van mij weg. Als er echt eens brand zou uitbreken, neem ik maar een handjevol spullen mee, die ik echt belangrijk vind. Daarnaast zie ik hoeveel ruimte we al gemaakt hebben. Dat wordt nog wat, aangezien ons nieuwe huis een stuk groter is.

Er lijkt dus (voor mij) een soort van louterende werking aan te zitten. Niet voor niets dat de boeken van Marie Kondo en andere opruimgoeroes als warme broodjes weggaan. Ook heb ik weleens gekeken naar minimalisme en de tiny house movement. Dat zijn vaak wat extremere gevallen, maar wel iets wat me aanspreekt. Ook in ons nieuwe huis gaan we niet meer spullen kopen om de boel op te vullen. Er is gewoon meer ruimte. Ook dat geeft een opgeruimdere en rustige sfeer.


Hoe is het bij jullie in huis? Een drukke bende qua spullen of helemaal opgeruimd?

8 april 2022

Dividend update - maart 2022

Terwijl in Oekraïne de oorlog voort dendert en daar ongelofelijke dingen gebeuren, denderen ook de beurzen weer door. Wat een vreemde wereld leven we af en toe in. Daar bovenop krijg ik er ook nog eens weinig van mee, aangezien we vol in de voorbereiding zitten van onze verhuizing en klusperiode van ons nieuwe huis. Daarom snel tijd voor het dividend-overzicht van maart.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend maart: €287
  • Dividend heel 2022: €473
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2659 of 2847 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%

Maart is meestal al een forse maand vanwege de ETF's die dan uitbetalen. En ook dit jaar weer een mooie maand, maar liefst 31% hoger dan vorig jaar! Erg fijn. Dit komt mede door de ETF's en dat sommige bedrijven een speciaal dividend uitkeren over 2021.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Realty Income (O): +0,2%
  • Williams-Sonoma (WSM): +9,9%

Niet veel verhogingen deze maand, maar iedere verhoging is welkom.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend (DXSB): 18st
  • Starbux (SBUX): 6st
  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats (SPYD): 9st


Na mijn vorige aankopen (o.a. Starbux) zakten de koersen nog verder. Dus ja, als ik het toen koopwaardig vond, waarom nu dan niet nog een keer? Zoals je kunt berekenen, ben ik aankoopbedrag per maand aan het opvoeren. Dat heeft een reden/plan, die ik binnenkort wil toelichten. Zoals gezegd, zitten we nu vooral in de drukte rond ons nieuwe huis. Zodra dat voorbij is, heb ik weer wat meer tijd.


Samenvatting


Maart maakt zijn verwachting als grotere dividend-maand helemaal waar. Weer een lekkere maand met wederom veel aankopen. Daardoor maakt het forward dividend flinke stappen. Iets wat ik komende tijd wil blijven volhouden.



Hoe was jullie maand qua dividend? 

2 april 2022

Inkomensongelijkheid thuis

De laatste tijd zie ik op nu.nl verschillende discussies voorbij komen over ongelijkheid. Man versus vrouw in het bedrijfsleven, maar ook over inkomensongelijkheid. Dat laatste speelt niet alleen op nu.nl, maar ook bij ons thuis. Laatst had ik daar zelfs een discussie over met mijn vrouw.

Ik weet dat ik wellicht een gevoelig onderwerp aansnijd, maar omdat mijn blog toch anoniem is, kan dat wel. Simpel gezegd: ik verdien bruto 3,5 keer zoveel als mijn vrouw. Ik werk full-time, mijn vrouw werkt ongeveer 50%. Aangezien zij meer doet in het huishouden en met de kinderen (niet dat ik niets doe, maar minder), vinden we dat een goede verdeling.

Er zit echter een dingetje. Mijn vrouw staat redelijk stil in haar salaris. In haar beroepsgroep is er geen CAO en er wordt weinig onderhandeld (ik zal niet verder in detail treden). Met als gevolg, dat inflatie haar salaris opeet.

En dat knaagt soms een beetje. Ten eerste vind ik dat ze zichzelf laat onderbetalen voor het werk dat ze doet. Want wat voor baas ben je nu als je je medewerkers niet fatsoenlijk compenseert voor inflatie?? Ten tweede voelt het bij mij soms wat oneerlijk. Iedere salarisverhoging die ik erbij krijg, wordt opgegeten door inflatie en kunnen we niet een keer zien als "extra". Ten derde voelt het niet goed, dat mijn vrouw afhankelijk is van mijn salaris.

Nu gebruiken we ons "overschot" vooral om te beleggen en af te lossen, waar we ook allebei achterstaan. En we hebben het zeker niet slecht, dus het gaat ook niet om meer geld over te houden. Het gaat om het gevoel dat ik erbij heb, dat ze ondergewaardeerd wordt en dat we alleen afhankelijk zijn van mijn salarisverhogingen. Vooral over dat eerste kan ik me soms druk maken.

Nouja, misschien is het een vreemd artikel geworden  het zijn wat hersenspinsels. Komende tijd gaat er weinig veranderen, dus accepteren we dat het zo is. Liefst zou ik zelf aan de onderhandelingstafel gaan zitten, maar zo simpel is dat natuurlijk niet.


Hoe zit het bij jullie thuis met salarisverdeling? En hoe voel je je daarbij?