12 mei 2024

Wel of niet geld aan je kinderen geven

Laatst las ik een artikel op nu.nl waarin Jeff Goldblum (je weet wel, van o.a. Jurassic Parc) stelt geen geld aan zijn kinderen te geven als ze ouder zijn. Nu zijn we natuurlijk in Nederland, dus de afgunstige/negatieve reacties kwamen al snel uit de lucht vallen. Maar eerlijk gezegd, snap ik zijn punt wel. 

Kijk, Jeff Goldblum heeft natuurlijk geld zat. Hij zal zijn kinderen misschien wel links en rechts meehelpen. Maar zijn belangrijkste punt was, dat hij vind dat zijn kinderen op eigen benen moeten staan. En daar ben ik het eigenlijk helemaal met hem eens.

Soms lees ik dat ouders spaarrekeningen hebben voor hun kinderen en dat ze op hun 18e een zak geld krijgen. Persoonlijk ben ik daar erg op tegen. Dat is niet egocentrisch bedoeld, maar het punt is, dat kinderen moeten leren om hun eigen weg te gaan, zelf fouten te maken en leren dat geld niet uit de lucht komt vallen. Opvoeden gaat nu eenmaal voornamelijk over loslaten.
Dus nee, wij schenken onze kinderen geen zak geld op hun 18/20e. Bij belangrijke zaken helpen we ze wellicht wat mee. Ze hebben straks gewoon een bijbaantje, waarmee ze geld moeten verdienen. Daarna moeten ze ook gewoon een baan zoeken en daarmee rondkomen.

Vind je dat hard? Laat ik je eens voorschotelen hoe het anders kan gaan. Stel je eens voor, je bent 18 jaar en je krijgt €10.000 van je ouders. Tien duizend euro!! Hoe lang dacht jij na over je toekomst toen jij 18/20 was? Oftewel, dat wordt feesten, zuipen, vakanties, het kan niet op! Ok, laten we het conservatief aanvliegen, je bent erg ingetogen en je krijg zomaar €10.000, of misschien wel een jubelton (weet je nog, van en tijdje geleden?). Dan is opeens vanalles mogelijk, maar dat zorgt er wel voor dat je als 18/20-jarige geen flauw benul meer hebt van geld. Waarom zou je nog een bijbaantje gaan nemen om die nieuwe iPhone te kopen? Want je hebt het geld toch al? 

Nog verder terugspoelen naar onze jongere kinderen. Zij krijgen iedere week zakgeld. Stel wij zouden ze vertellen dat ze een spaarrekening hebben waar €5000 op staat. Vijf duizend euro, dat is een gigantisch onvoorstelbaar bedrag voor die kinderen! Oftewel, waarom zouden ze ooit nog gaan sparen van dat zakgeld? Want je hebt toch al €5000?!

Dit lijkt misschien wat overtrokken, maar is in essentie wel wat wij willen voorkomen. Dat betekent niet, dat wij onze kinderen laten niets geven of meehelpen. Maar niet als ze net zijn uitgepuberd. Ook delen wij weinig over hoeveel wij verdienen, belegd hebben of iets dergelijks. Daarnaast betalen wij nu ook schoolreisjes, uitjes, vakanties, fietsen, en noem maar op. 

Maar eigenlijk gaat het niet om het geld, het gaat erom hoe wij naar opvoeden en opgroeien kijken. Ik ben geen Jeff Goldblum, maar ik snap zijn punt wel. Je moet iemand die honger heeft geen vis geven, maar een hengel. Dat werkt net zo met geld.


Zetten jullie wat geld weg om later aan jullie kind(eren) te geven?

5 mei 2024

Dividend update - april 2024

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil, dat is te merken met het weer. Met regen, wind, storm en hagel denderen we door de lente heen (helaas). Q1 is voorbij en we zitten alweer in Q2. Waar de beurzen afgelopen weken wat scheurtjes lieten zien, lijken de meeste bedrijfscijfers wel positief te vallen.  Eens kijken of ons dividend in de kleine maand april ook goed valt.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend april: €265
  • Dividend heel 2024: €1230
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5488 of 5688 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 5,0%


Met dank aan ETF ISPA begint april ook al zijn status als "kleine maand" wat te ontgroeien. Met een groei van 36% ten opzichte van vorig jaar ben ik erg tevreden. 

Ondertussen loopt het forward dividend rustig door naar de 6000 EUR+USD.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Johnson & Johnson (JNJ): +4,2%
  • Procter & Gamble (PG): +7,0%
  • iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (ISPA): -5,6%

En wederom een verlaging van een ETF deze maand. Ik vind het toch echt wel apart worden, aangezien weinig bedrijven hun dividend hebben verlaagd vorige kwartalen, waarom de ETF's dan wel? Dit is wel puur gekeken naar het Q1 dividend, dus het verschil op jaarbasis laat nog even op zich wachten. Hopelijk compenseren ze het met dividendgroei komende kwartalen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 60st


Samenvatting


Met €265 beging april goed bij te dragen aan het dividend. Helaas wel weer met een dividendverlaging van ISPA. Hopelijk wordt dat geen trend komende kwartalen anders ga ik serieus weer eens kijken naar individuele aandelen.


Hoe was jullie maand qua dividend?