29 december 2021

Terugblik 2021 en vooruitblik 2022

En zo is het alweer eind 2021. Ondanks alle lockdowns, vaccinaties en thuiswerken is het jaar voor mijn gevoel voorbij gevlogen. Waar ik eind 2020 in mijn jaaroverzicht nog hoopte, dat we het hele corona-gebeuren achter ons konden laten, is het "here to stay". Iets waar we waarschijnlijk komende jaren mee moeten omgaan.

Op persoonlijk vlak was het voor ons als gezin vooral het jaar waarin onze vriendin overleed en onze woon-onvrede toenam, met uiteindelijk de koop van ons nieuwe huis. We zitten nog druk in de verkoop van ons huidige huis, dus dat maakt het nog wat spannend. Dat zal ook verklaren waarom november en december voorbij zijn gevlogen voor ons.

Op financieel gebied was het een errruugg goed jaar. De beurzen zijn flink gestegen en ook het meeste dividend is hersteld. De dividend-update van december komt begin januari, maar ziet er waarschijnlijk goed uit. Volgend jaar zal ons vermogen wel een flinke deuk krijgen, omdat we een deel van ons geld in het nieuwe huis stoppen. Afhankelijk van hoe goed ons huis verkoopt, wordt het een grote of kleine deuk.

Na dit alles, laat ik eens kijken welke plannen ik in 2021 had, welke ik gehaald heb en wat mijn plannen voor 2022 zijn.


Plannen 2021


Allereerst, wat waren ook alweer mijn plannen voor 2021:

Beleggen:
  • Minimaal €500 per maand inleggen: helaas, deze heb ik niet gehaald, aangezien ik de laatste maanden niets meer heb ingelegd vanwege de aankoop van ons huis. Hiervoor hebben we gekozen, zodat onze aandelen kunnen blijven doorgroeien. Gemiddeld heb ik €460 per maand ingelegd, net niet dus (of bijna wel ;-))
  •  Rond de €2100 (of 2400 EUR+USD) aan foward jaardividend uitkomen. Deze heb ik met gemak gehaald! In mijn halfjaar review zei ik al, dat ik te conservatief ben geweest. Zelfs zonder dividend update van december zit ik al op 2750 EUR+USD. Volgend jaar dus wat meer ambitie erin.
  • Mijn portfolio volwassen maken: check! Begin 2021 heb ik hem aardig doorgenomen en opgeschoond. Iets om binnenkort weer eens te doen.


Hypotheek: onder de 2 ton uitkomen
Helaas, deze hebben we net niet gehaald, ook doordat we na onze huisaankoop niets meer extra hebben afgelost. De teller staat nu op €201k en zou nu al goed onder de 2 ton hebben gestaan. Het is niet anders.


Sparen: buffer op peil brengen (€18k)
Bijna gelukt. Zeker de laatste maanden zonder extra aflossingen of beleggingen zijn we de buffer weer goed aan het bijvullen. Dat blijven we komende maamden doen om zoveel mogelijk cash te hebben. 


Al met al dus een mix van wel en niet gehaalde doelen, echter wel verklaarbaar.


Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijk te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten (met 31-12-2020 als 100%).



Dit plaatje geeft wat mij betreft mooi weer hoe 2021 financieel ging: waar vorig jaar de lijnen alle kanten op liepen door corona, lopen ze dit jaar wat stabieler.


Vermogen

Ons totale vermogen is met maar liefst 22% gestegen. Dit komt voornamelijk door de stijging van onze aandelen. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Niet verkeerd, aangezien corona nog steeds tot allerlei onzekerheden leidt.


Hypotheek

Onze hypotheek is 5,5% gedaald t.o.v. eind 2020 door de verplichte en eigen extra aflossingen. Gemiddeld hebben we dus €463 per maand extra afgelost, waarbij ik de laatste maanden van 2021 niets meer extra heb afgelost.


Beleggingen
De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar met ruim 40% gestegen t.o.v. eind 2020. Ongelofelijk als je het mij vraagt! Dit komt deels door onze eigen inleg (€5600), maar vooral door de gestegen koersen. Dat maakt de aandelen natuurlijk wel ook duurder, maar wel een mooie stijging.


Winnaars en verliezers

Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes. Let op, dit is t.o.v. de aankoopprijs, niet van dit jaar.

Verliezers:

  • New Residential Investment (NRZ): -38%
  • AT&T (T): -23%
  • Shell (RDSA): -19%
Winnaars:
  • Target (TGT): +268%
  • Williams-Sonnema (WSM): +201%
  • United Parcel Service (UPS): +110%


Deze resultaten laten zien dat goede spreiding belangrijk is. Zolang je meer stijgers hebt dan dalers, maak je een mooi rendement.


Plannen 2022


Eerlijk gezegd vind ik het lastig om concrete plannen te maken voor 2022. Een deel ervan hangt namelijk af van hoe goed we ons huis verkopen. Ook ons nieuwe huis zal weer voor een andere situatie zorgen. Daarom een voorzichtig beeld van mijn plannen voor 2022:


Beleggen:
  • Vanaf april weer minimaal €500 per maand inleggen. Als we ons huis heel goed verkopen, wordt het wellicht wat meer als inhaalslagje.
  • Forward dividend: 3000 EUR+USD. Laat ik het weer eens uitdagend neerzetten. Zonder de decembermaand (update heb ik nog niet gedaan) zit ik op 2750 EUR+USD. Als ik vanaf april negen maanden €500 inleg tegen 2,5% dividend komt er €112 aan dividend bij. Stel dat de gemiddelde dividendstijging in 2022 2% is, dan kom ik dus samen uit op 2927 EUR+USD. Het zou erg mooi zijn als ik volgend jaar de 3000 aantik. Ambitieus, maar niet onrealistisch.


Hypotheek

Hier wil ik nog geen doel stellen, anders dan vanaf april iedere maand €500 extra aflossen, plus netto besparing. Ik moet nog een overzicht maken hoe onze hypotheek precies gaat verlopen. Een deel hangt ook af van hoe we ons huis verkopen, dus wordt vervolgd.


Sparen

Een deel hiervan hangt af van hoe ons huis wordt verkocht. Begin volgend jaar breken we ons spaarplan van Dela open om dit in ons huis te steken. Na de goede ervaringen met Dela, verwacht ik dat ik weer een spaarpolis ga openen, die zich komende jaren weer gaat vullen (tot de rentes boven de 2% uitkomen). Ik wil in ieder geval onze buffer weer op niveau brengen (€18k).


Samenvatting


Ondanks het wederom vreemde jaar met alle corona-perikelen, heeft het ons financieel gezien zeker geen windeieren gelegd. Vooral de beleggingen (+40%) en daarmee ons totale vermogen (+22%) hebben het erg goed gedaan. Dat is één van de redenen dat we de beleggingen willen laten doorlopen en niet gebruiken als inleg op ons nieuwe huis. De doelen die we niet hebben gehaald, zijn ook goed verklaarbaar.

Voor 2022 heb ik een ambitieuzer doel gesteld voor ons forward dividend (3000 EUR+USD), dat lijkt me een mooie mijlpaal om te halen. Zodra we ons huis verkocht hebben, kan ik de rest ook meer in detail invullen. 


Voor alle lezers: een fijne jaarwisseling en alvast de beste wensen voor 2022! Dat het vooral een gezond jaar mag worden met mooie financiële resultaten.



Hoe was jullie 2021?


23 december 2021

Geleerd en vooruit kijken

Nu het stof van de aankoop van ons nieuwe huis neerdwarrelt en de meeste zaken geregeld zijn, komt ons normale leven weer terug. Al het geregel en gedoe zijn voorbij. Het geeft mij rust om wat verder vooruit te kijken.

Bij het kopen van ons nieuwe huis, hebben we uitgebreid stilgestaan bij het waarom van onze koop. Goede gesprekken met mijn vrouw over waarom we zo graag weg willen, wat dat waard is en alle plussen en minnen. Vijf jaar geleden hadden we een wens, een droom: we wilden vrijer wonen, in de natuur, met een grote tuin en een deel onze eigen groenten en fruit verbouwen. Die wens is uitgekomen. De eerste jaren waren heel leuk, ook zwaar en uitdagend en we hebben een hoop geleerd. 

Maar ergens in die vijf jaar zijn we onszelf een beetje kwijtgeraakt. Het werk aan het huis en de tuin werd zoveel, dat we hele weekenden en avonden aan het zwoegen waren, terwijl onze kinderen aan het spelen waren. Ik ben best een doorzetter, maar zelfs bij mij kwam er een moment waarop ik mezelf afvroeg waarvoor we dit allemaal deden. Die momenten kwamen steeds vaker, zeker na het overlijden van onze vriendin.

Terugkijkend naar die vijf jaar heb ik veel van mijn eigen leven opgegeven. Ik heb ook veel geleerd, maar ik heb veel meer interesses, die nu bleven liggen. Ook onze gezinstijd werd steeds kleiner. Ja, we hadden het ook minder mooi kunnen maken of bewust tijd ervoor kunnen reserveren. Echter, het voelt niet goed als je je schuldig voelt wanneer je niet aan de tuin of huis aan het werk bent. Ik was een deel van mezelf verloren.

Dit is niet bedoeld als dramatische klaagzang, het is mijn eigen, duidelijke, pijnlijke conclusie. We willen ons leven terug, waarin we meer tijd hebben voor elkaar en voor onze interesses. Natuurlijk heeft ieder huis af en toe onderhoud nodig en ik zal het nog steeds leuk vinden om af en toe in de tuin (of moestuin) te werken, maar de crux zit hem in het "af en toe". Ons nieuwe huis (en tuin) is veel toekomstbestendiger en zal minder onderhoud vragen. We hadden een droom, zijn de uitdaging aangegaan en hebben ervan geleerd. Tijd om vooruit te kijken. 

Dat vooruit kijken begon met het maken van een plattegrond van ons nieuwe huis met onze inrichting erin. Voor mij betekent het vooral een beetje wegdromen over wat ik allemaal wil gaan doen:

  • Meer tijd doorbrengen met mijn gezin en vrienden. Voorheen gingen we bijvoorbeeld twee keer per week wandelen met ons gezin of met vrienden. Nu is dat er bij ingeschoten omdat er altijd wel iets anders te doen was.
  • Lezen. Heerlijk, echter lukte het me alleen in de vakanties, omdat... er altijd wel iets anders te doen was.
  • Fotografie. In een vorig leven was ik ook fotograaf, zelfs met een eigen bedrijfje. Ook dat heb ik losgelaten toen we hier kwamen wonen. Niet om de klaagzang door te zetten, maar doordat het huis en de tuin mij zoveel energie kostten, had ik weinig energie en inspiratie meer voor dit soort dingen.
  • Fietsen. Vroeger vond ik het heerlijk om mijn wielrenfiets te pakken en gewoon ergens heen te fietsen zonder te weten waarheen precies, lekker ontdekken.
  • Houtbewerken. Lijkt me hartstikke leuk om te doen.
  • Paragliden. Altijd al willen leren.
  • Sporten. Het positieve van een grote tuin en veel onderhoud: je bent altijd bezig en dus blijf je in shape. Maar liever doe ik dat via rennen en fietsen.
  • Muziek maken. Ik heb een eigen piano, waar ik alleen in de winter aan toekom. Dat wordt straks ook in de zomer.
  • Koken. Heerlijk om lekker te koken, iets speciaals te proberen, brood te bakken. Maarja, tijd...
  • Maatschappelijk. Ik heb al vaker rondgekeken om wat vrijwilligerswerk te doen. Dat is lastig naast een baan en gezin, maar als je daarnaast nog eens bergen werk in huis en tuin nodig hebt, wordt het helemaal onmogelijk.
  • ...

Als ik naar bovenstaande lijstje kijk, vraag ik me af waar ik de afgelopen vijf jaar heb gezeten ;-)


Wat is nu het moraal van dit verhaal? Dat je nooit een oud huis en grote lap grond moet kopen? Nee, want ik zal ook bepaalde zaken ervan missen. Wat ik geleerd heb: als je ontevreden bent over je leven en het blijft jeuken, dan pak je het op en ga je er iets aan doen. In ons geval is dat verhuizen, het kan ook minder rigoreus zijn. De eerste keer dat ik het besprak, kwam mijn vrouw met een opluchting omdat ze er zoveel van herkende. Dus benoem het, leg het op tafel, bespreek het met je man/vrouw en kijk wat je eraan kunt doen. 
Daarnaast nog een moraal: het leven gaat af en toe zijn eigen weg, waardoor je er opeens anders naar kijkt. Zelf ben ik van het plannen en daaraan vast houden, maar soms moet je ook dat loslaten en accepteren dat zaken anders lopen. Dat wil niet zeggen dat onze financiële reis opeens op zijn kop staat of dat we alles laten gaan. Het gaat over een stukje loslaten, realtiveren en genieten van het nu.


Kijken jullie weleens van een afstandje naar je leven om te zien of je nog tevreden bent met de ingeslagen weg?

Voor alle lezers van dit blog: alvast hele fijne kerstdagen!

 

18 december 2021

En toen deden we....niets

Waar onze overheid zich weer erg druk maakt over de volgende corona-piek en we morgen weer in een lockdown gaan (ik zal mijn mening hierover maar niet geven), kwam vandeweek tussen neus en lippen opeens een nieuw coalitie-akkoord naar boven. Waar in het verleden druk werd ge-proefballond over hypotheekrente-aftrek en hervorming van het belastingstelsel gebeurt er komende jaren op dat vlak.....helemaal niets.

Nouja, niet helemaal niets:
  • Vanaf 2025 komt een box 3 vermogensheffing naar werkelijk rendement (voor zowel sparen, beleggen als vastgoed)
  • In 2023 gaat de box 3 vrijstelling naar €80.000 (per persoon)
  • De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel bekend als "de jubelton") wordt per 2024 afgeschaft

Hervorming van het belastingstelsel: niets
Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek: niets
Plannen voor woning naar box 3: niets

Als je het mij vraag ongelofelijk. Ondanks dat ik ook niet gaag mijn huis in box 3 zie landen of de HRA naar nul zie gaan, had ik wel iets van een poging of plan verwacht. Een gemiste kans wat mij betreft. De rentes staan historisch laag, nu is het moment om zaken te hervormen. Bruto of netto hypotheeklasten maakt namlijk weinig verschil. 

Los van of je het eens bent met de plannen of niet, het lijkt erop alsof deze coalitie de meeste hervormingen doorschuift naar een volgend kabinet, onder het mom dat de IT-wijzigingen enorm complex zijn. Dat laatste geloof ik best, maar we hadden tijdens de jarenlange discussie er toch best een keer naar kunnen kijken. Regeren is vooruitzien, toch?


Wat vinden jullie van nieuwe de vermogens- en woonplannen?

13 december 2021

De kosten van de koper

Ondanks dat ik het al prima weet, verbaas ik me toch weer over hoeveel kosten je maakt als je verhuist. Eigenlijk gaat het niet zozeer over het verhuizen, maar meer om de kosten die je betaalt als koper (k.k.) zodra je een huis koopt.

Als je een huis koopt, heb je tegenwoordig ook allerlei financiële mannetjes nodig om je bijv. hypotheek en taxaties te regelen. Omdat men zich in dit welontwikkelde land helemaal onmisbaar heeft gemaakt met met allerlei regeltjes, gelden er tegenwoordig flinke bedragen voor bijv. een taxatie. Ik heb nog tijden meegemaakt, dat een taxateur mij opbelde met de vraag "wat moet je ervoor hebben" en vervolgens gewoon een rapportje ging maken op basis van enkele zelfgemaakte foto's. Dat was nog eens efficiënt. Tegenwoordig moet er iemand langskomen, foto's maken, alles tot de cm opmeten, rapport maken, rapport laten valideren en dat weer opsturen. Bureaucratie ten top als je het mij vraagt.

Laat ik het eens concreet en transparant maken wat wij nu kwijt zijn:

Kosten van koop:
  • Overdrachtbelasting: 2% van €700.000, dus €14.000
  • Bouwkundige keuring: €550
  • Taxatie van gekochte woning (i.v.m. hypotheek): €650
  • Taxatie van te verkopen woning (i.v.m. overbruggingshypotheek): €550
  • Inschrijving via notaris: €1400 (hypotheek- en opleveringsakte)
  • Hypotheker: €2500
Kosten van verkoop:
  • Verkoopmakelaar: €5600

De verkoopmakelaar is natuurlijk optioneel, net als een aankoopmakelaar, maar we hebben bij onze vorige verkoop een lastige constructie gehad met de kopers, dus dat betaalde zich snel terug. De verkoopmakelaar gebruiken we vooral voor zijn netwerk. In dit geval hadden we trouwens geen aankoopmakelaar.

Als je alles bij elkaar optelt qua k.k., komt je dus op €19.650, ongelofelijk! Vooral de overdrachtsbelasting hakt er natuurlijk flink op in, maar ook de overige posten zijn behoorlijk. Als we het nu eens wat simpeler maken, dan hoeft een huis kopen ook minder te kosten. Maarja, we houden elkaar graag bezig in dit land. Gelukkig is er nog belastingaftrek voor een aantal posten: hypotheker, notariskosten voor de hypotheekakte en taxaties. Dat scheelt toch alweer zo'n €2000.

Wij hebben ervoor gekozen om de kosten koper uit eigen middelen te betalen. Je kunt het ook meefinancieren, maar dat vinden we lood om oud ijzer. Uiteindelijk betaal je het toch en we kunnen het dragen, naast een eigen inleg die we doen voor de hypotheek. Ja, we steken er aardig wat eigen geld in, maar we zien dat ook als een investering. Daarover binnenkort een ander artikel.

In april is de sleuteloverdracht, dan wordt onze bankrekening aardig leeggeslurpt, kijkend naar bovenstaande. Oftewel: vaak verhuizen in je leven is een dure business!


Hoe vaak zijn jullie al verhuisd?

8 december 2021

Dividend update - november 2021

En toen was het alweer december. Het laatste deel van het jaar is echt voorbij gevlogen, mede door de aankoop van ons nieuwe huis. Als het goed is, kan ik komende weken weer wat genieten van de decemberperiode en heb ik meer tijd om te bloggen nu alles op de rit komt voor de verkoop van ons eigen huis.

Op naar het dividend van november. Aangezien dit altijd één van de kleinste dividendmaanden van het jaar is, is het weinig spannend.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend november: €66
  • Dividend heel 2021: €1662
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2517 of 2752 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%

Een bescheiden groei in november van 5% t.o.v. vorig jaar. Verder zoals verwacht weinig spannends qua dividend.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • Automatic Data Processing (ADP: +11,8%
  • Aflac Incorporated (AFL): +21,2%
  • Atmos Energy (ATO): +8,8%
  • Main Street Capital (MAIN): +2,4%
  • Realty Income Corp. (O): +4,2%
Kijk, dat zijn weer een aantal lekkere verhogingen! De kracht van dividend-groeibeleggen aan het werk.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb welgeteld niets bijgekocht. Dat heeft te maken met de aankoop van ons nieuwe huis. Dan wil ik even zoveel mogelijk reserve aanhouden, omdat verhuizen een dure business is.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2517 of 2752 EUR+USD.


Samenvatting


Zoals verwacht een kleine dividendmaand. Ondanks dat, toch een aantal leuke dividendverhogingen. Ook komende maanden zal ik niets tot weinig beleggen, aangezien we onze reserve zo groot mogelijk willen houden vanwege alle financiën die komen kijken bij het kopen van een eigen huis. Door de reserve aan te houden en onze deposito te gebruiken als eigen inleg, kan ons portfolio in stand blijven en lekker verder groeien.

Volgende maand is meestal een echte topmaand qua dividend, iets om al naar uit te kijken!



Hoe was jullie maand qua dividend?

3 december 2021

We komen weer bovendrijven

Het is alweer 13 dagen geleden sinds mijn laatste artikel, waar ik afgelopen twee jaar een stuk regelmatiger blogde. Zoals ik in het vorige artikel schreef, was het een enorm drukke periode. Want het is definitief: we gaan verhuizen!!

Na nog wat deskundigen over de vloer te hebben gehad, zijn de problemen opgehelderd en is het duidelijk dat er geen lijk uit de kast is komen vallen. Met daarna nog een meting werd dat ook bevestigd. Voor 7 ton wilden we immers zeker weten, dat we geen kat in de zak kochten.
Intussen zijn allerlei zaken gaan lopen, hypotheker, taxateurs, makelaars, notaris, de hele mikmak. Daarnaast hebben we alle openstaande/achterstallige klusjes aan ons huis gedaan die we kenden. Dat heeft afgelopen tijd dus aardig wat tijd en energie van ons gekost, vandaar de onregelmatige berichten. De volgende stap is ons huis te koop zetten, daar worden nu de voorbereidingen voor getroffen.

Terug naar een stukje financiële planning, waar deze blog vooral over gaat. In een eerder artikel schreef ik al de beweegredenen waarom we anders willen gaan wonen. De twee belangrijkste vragen daarbij waren: vinden we het waard om zo'n groot bedrag te betalen voor meer woongenot/gemak en komt dat nog overeen met alle principes waar we in geloven (aflossen, investeren, eerder stoppen met werken)? Nadat we dit hier thuis uitvoerig hebben besproken en hebben doorgerekend, kan ik nu volmondig zeggen: JA!


Maandlasten
Qua woongenot hoef ik weinig meer uit te leggen, dat stond al duidelijk in het vorige artikel. We hebben er simpelweg best veel voor over om meer woongenot/gemak te hebben. De andere reden waarom ik volmondig "ja" zeg, is omdat er ook een rekensom en gedachtenmodel achter zit:

  • Onze nieuwe hypotheek wordt (als ons huis goed verkocht wordt) totaal €400k, bestaande uit €300k annuïtair en €100k aflossingsvrij, beiden tegen 20 jaar vaste rentes. We brengen onze overwaarde in en een deel van ons spaargeld. Met de huidige rentestanden betalen we hiermee bruto €1125 per maand. Dat is €287 meer per maand dan nu.
  • Echter, als we daar wonen, zijn er plus- en minposten per maand die je mee moet tellen:
    • Meer gemeentebelastingen: + €21
    • Hogere woonhuisverzekeringen: + €36
    • Lagere HRA door een hogere EWF: + €50
    • Geen BSO meer voor de kinderen: - €187
    • Geen overblijven meer voor de kinderen: - €50
    • 6000 km per jaar minder heen-en-weer taxiën: - €56
  • In totaal betalen we dus slechts €102 per maand meer dan nu. De hypotheek neem ik dan bewust mee als bruto en de rest netto, omdat de HRA erg klein is en ik verwacht dat deze toch verdwijnt.
  • Daar nog eens bovenop krijg ik per januari en februari een mooie salarisverhoging, waarmee we zelfs €78 minder gaan betalen dan nu. Dat is natuurlijk een beetje flauw om mee te vergelijken, maar toch is het een feit.
  • Nog verder redenerend, is dit een vergelijking t.o.v. nu. Als ik dat uitzet tegen toen we hier in 2017 kwamen wonen, zijn we zelfs €262 per maand goedkoper uit!
Oftewel: als ik alles meetel, gaan we €78 minder betalen dan nu en €262 minder dan 4 jaar geleden. Bizar eigenlijk. En ja, onze hypotheek is opeens twee keer zo groot geworden, dat klopt. Daarover later meer.

Aflossingsvrij
Ik hoor de reacties al komen, "waarom toch een aflossingsvrije hypotheek als je er eerst zo op tegen was?" Goed punt. Ten eerste zijn wij aflossings-bewust en gedisciplineerd genoeg om het langzaam af te lossen. Ten tweede gaan de maandlasten helemaal nergens over (net iets over de €100 per maand). Ten derde vind ik het een mooie hedge tegen de box-3 plannen van de overheid. Vandaar dus.


Woningwaarde
Een andere interessante gedachtengang: de vraagprijs van het huis is niet meer veranderd sinds hij te koop is komen te staan (zo'n 5 maanden geleden). Terwijl intussen de huizenprijzen vrolijk verder zijn gestegen. Met dit tooltje (wat gebruik maakt van de CBS-getallen) kan ik uitrekenen dat het huis al ruim €60k in waarde is gestegen. Dat is natuurlijk theoretisch, maar toch. We hebben dus een huis gekocht onder de vraagprijs, waarvan de waarde al veel hoger ligt. Lijkt me een prima deal.


Plan naar de toekomst
Ons plan was om te investeren (beleggen, aflossen) en daarmee eerder te stoppen met werken. Dit deden we door iedere maand €500 te beleggen en €500 (plus netto besparing) af te lossen op de hypotheek. Daarmee zou onze hypotheek op mijn 58e weg zijn (al wat eerder, maar dat terzijde) en hadden we voldoende dividendinkomsten en vermogen opgebouwd om eerder te kunnen stoppen met werken. Gaat dit plan dan nu helemaal de Maas in? Zeker niet:

  • Zoals hierboven berekend, zijn de maandlasten dusdanig, dat het prima te dragen is. Sterker nog, we zouden straks zelfs meer geld per maand overhouden dan nu. De €500 per maand beleggen  en aflossen staan nu even on hold, maar na onze verhuizing gaat dat weer gewoon door.
  • Onze beleggingen raak ik niet aan. Het geld dat we er zelf insteken, komt van onze deposito. De beleggingen groeien dus gewoon door.
  • Het ingebrachte geld in de hypotheek zien wij als een investering. Mijn 58e is over iets meer dan 15 jaar. Dan zijn onze kinderen het huis uit (waarschijnlijk) en wordt het huis te groot voor ons twee gok ik zo. Tegen die tijd kunnen we het weer verkopen en strijken we een mooie overwaarde op. Ja, de huizenmarkt kan crashen, maar dan vangen we hoogstens iets minder overwaarde. Dat geldt nu ook al.
Dus ja, we hebben opeens een twee keer zo hoge hypotheek. Maar ook die daalt met de jaren. Ik heb nog niet precies uitgerekend wat deze over 15 of 20 jaar nog is (als onze rentevaste periode afloopt), dat is iets voor een volgend artikel.


Samengevat was bovenstaande rekensom, inclusief natuurlijk het verhaal over woongenot/gemak voor ons DE reden om de deal te sluiten en te gaan verhuizen. Nu is het nog zaak om ons huis goed te verkopen. In deze markt zou dat prima moeten lukken, maar het blijft een laatste hobbel die genomen moet worden.

Komende tijd krijg ik dus gelukkig weer wat ruimte om andere blogs te lezen en deze te updaten. Tijd voor vakantie :-)