20 november 2021

Rare week

Na mijn vorige artikel ben ik me bewust, dat ik jullie wat verschuldigd ben. Normaal post ik hier om de 5-6 dagen een artikel, maar afgelopen week was een gekkenhuis en ben ik er niet aan toegekomen.

Om te beginnen: ons bod was geaccepteerd! Na 10 minuten een enorm yes-gevoel te hebben gehad, ben ik meteen vanalles gaan regelen. Hypotheker, bouwkundige keuring, taxatie-mannetjes, verkoopmakelaar zoeken etc. En dan allerlei documenten aanleveren, manman wat een zwik aan documenten moet je hebben tegenwoordig. Koopcontract doornemen, een eeeenorme berg aan werk en energie. Met daarnaast ook nog werken en een huishouden gingen we geen avond voor twaalf uur naar bed.

Eigenlijk hadden we niet echt de tijd genomen om te genieten, we zijn gelijk gaan regelen. We waren er helemaal klaar voor...

...tot de bouwkundige keuring kwam...


Ondanks dat het een nieuwer huis was, wilde ik toch een bouwkundige keuring laten doen. Meer voor het geval dat we iets over het hoofd hadden gezien. Nou, dat bleek, er kwam zowaar een potentieel lijk uit de kast. Ik zeg bewust potentieel, want we weten nog niet hoe ernstig het is. Ik wil niet in detail treden hier, maar de verkopers zeggen dat het al jaren zo onveranderd is. We willen ze best geloven, maar voor een huis van 7 ton zouden dat zomaar eens dure blauwe ogen kunnen worden. We hebben geen zin om ook nog eens een extra kostenpost te hebben van €10-20k. Voor 7 ton verwacht ik dat je huis af is. Punt.

Dus ja, we zijn ook emotioneel nogal heen en weer geslingerd afgelopen week. Op sommige momenten zagen we het helemaal niet meer zitten, maar dat kwam ook door de vermoeidheid. Op andere momenten waren we toch weer enthousiast.

Hoe nu verder? Er komt een expert naar de situatie kijken om te bepalen hoe ernstig het is en wat eventuele vervolgkosten zijn. Daarover zal onderhandeld moeten worden. Ondertussen zitten wij in de wachtstand. Dat is best lastig, want zo blijven onze emoties slingeren. Aan de ene kant willen we graag dat het doorgaat, aan de andere kant beschermen we onszelf en zijn we bereid om weg te lopen als het teveel gedoe oplevert. Want we wilden juist verhuizen, zodat we minder gedoe hebben.

Dus bij deze excuses dat het wat langer heeft geduurd voor een update. Ik hou jullie op de hoogte wat het definitief is geworden.


Hebben jullie ook weleens zo'n plotselinge wending gehad bij een woningkoop?

6 opmerkingen:

DKK zei

Jullie situatie kan ik mij levendig indenken. Zo'n traject is een emotionele achtbaan en de hoeveelheid benodigde paperassen is ronduit bizar. Goed dat je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren. Van buiten is het makkelijk zeggen, maar ergens kreeg ik op basis van wat je deelde het gevoel dat er iets moest zijn. Wellicht omdat het zo lang te koop staat in de huidige markt.

Excuses zijn totaal overbodig en je blog wel het laatste waar je je druk om moet maken. Ik denk dat iedere lezer, hoe nieuwsgierig ook, begrijpt dat jullie andere zaken aan jullie hoofd hebben. Ik wens jullie veel succes en blijf scherp!

Mr Groeigeld zei

@DKK: dat hij al langer te koop staat, komt door andere zaken (hebben we gechecked), maar blijkbaar zijn wij de eersten die hier grotere vraagtekens bijzetten. Ondertussen zijn we ons eigen huis nog aan het opleuken/bijklussen. Is het niet voor de verkoop, dan alsnog voor onszelf.

Klopt, mijn blog is dan bijzaak, maar ik vind het ook leuk om met dat soort dingen bezig te zijn ipv continu met woningzaken ;-)

Anoniem zei

Heb tot nu toe nog geen woning gevonden waar ik tot het uiterste wilde gaan, jammer genoeg ;>)

Wat mij wel is overkomen, dat we een huis aan het bezichtigen waren, we de urgentie voelde om snel te beslissen en meteen "verkocht" hebben gezegd. Na een nachtje slapen hebben we de koop geannuleerd (jammer voor de verwachting van de verkopende partij en ze hebben de woning daarna van de markt gehaald).

Omdat de woningmarkt nog steeds stijgend is en overbruggingsrente laag, is het misschien te overwegen om een (reparatie) korting op de koopprijs af te dwingen na taxatie en dit probleem direct na aankoop te laten repareren met eventuele persoonlijke aanpassingen?

Heb je nog een EP-keuring meegenomen?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: een EP-keuring hebben we niet gedaan. Het was al energielabel B voordat er allerlei modificaties zijn gedaan, dus de A van nu klopt.

Er zijn nu drie mogelijke uitkomsten: of er is niets aan de hand, of er zit wel wat en dan wordt het inderdaad her-onderhandelen, of we lopen weg. De 2e optie hebben we al voorgesteld dus die ligt op tafel.

Mooi Dividend zei

Wat vervelend dat er opeens zoiets boven water komt. Aan de andere kant wel goed dat dit naar boven komt bij de keuring en niet pas later.

Hopelijk kan de expert duidelijkheid geven over de kosten en kan kan je hierna onderhandelen met de huidige eigenaar. Ik zou verwachten dat de huidige eigenaar ook baat heeft bij het nu afronden van de deal, want volgens mij valt dit nu onder de meldplicht nu ze bewust weten dat er iets bijzonders speelt.

De extra kosten zijn in procenten 'maar' 1,5% - 3% van de koopprijs, maar gevoelsmatig zou ik met het absolute bedrag ook moeite hebben. Hier kan je veel leuke dingen in huis van betalen. Veel succes met de beslissing!

Mr Groeigeld zei

@MD: het gooit ons wel ineens van onze roze wolk ja :-)
Zoals je zegt, procentueel valt het wel mee, maar absoluut gezien is het een hoop geld. Hopelijk binnenkort meer nieuws. Dan kan ik daarna mijn reguliere blog-schema weer oppakken.