11 november 2021

Een huis kopen van 7 ton?

Een wat meer persoonlijk artikel dit keer. Begin oktober schreef ik al dat we een bod hadden gedaan op een huis, maar helaas flink zijn overboden. Zoals ik daarin ook schreef, blijft het aan ons knagen waar we nu wonen, en daar komen we maar niet vanaf.

Waar gaat dan dan over? We wonen wat buitenaf, zeg maar gerust landelijk. Waar we eerst woonden was meer in de bewoonde wereld, zo gezegd. In ons vorige huis (twee-onder-een-kap) hadden we niet zoveel buitenruimte en we wilden graag ruimer wonen. Dat kan in deze zuidelijke streek prima als je het wat meer buitenaf zoekt. Echter:

 • Er gebeurt hier weinig, heeeeeel weinig
 • Onze kinderen kunnen niet overal zelf naartoe, dus continu taxieën
 • We hebben enorm veel werk aan dit huis en onze tuin. We wilden ruimer leven qua tuin, maar dit is wel erg groot en veel werk. Klopt, daar kun je vanalles voor inrichten om te versimpelen, maar dan nog blijft het veel werk.
 • Daardoor missen we een deel van ons leven. Anders gezegd, we hebben bijna nul tijd meer over voor onze eigen hobbies, lantefanteren of nieuwe dingen doen.
 • Ons huis is slecht geïsoleerd. Daar zijn we afgelopen jaren al hard mee bezig geweest, maar het is meer een tienjarenplan en er moet nog zo'n €50-70k tegenaan om het goed te krijgen.

Samengevat zouden we er best veel voor over hebben om terug te gaan naar waar we eerst woonden. Ondanks dat we nog steeds genieten van de ruimte, ervaren we het als ook als een last. 

Dus af en toe (regelmatig) kijken we naar andere huizen, als er uberhaupt al iets nieuws voorbij komt. Want de huizen vliegen over de toonbank en degenen die overblijven is wat mee of zijn aan de prijzige kant. Zo ook een huis dat al een half jaar te koop staat. Een heel mooi huis, speciale architectuur/ontwerp, 1000m2 grond, in het gebied waar we eerst woonden, op fietsafstand van bijna alles, energielabel A, hoeft vrijwel niets aan te gebeuren. Oftewel, voldoet aan al onze eisen. Maarja, een vraagprijs van €700.000......

Tot nu toe keken we vooral naar huizen rond de 4-5 ton, maar daar scheelde vaak vanalles aan of waren niet naar onze smaak. Dat we dit nu als serieuze optie overwegen, zegt in mijn ogen wel wat over onze ontevredenheid. Dit duurdere huis voelt als enorm luxe, daar hoeven we helemaal niets meer aan te doen, maarja die vraagprijs.

Dan maar even concreet maken:

 • Stel we bieden 6,5 ton (want ja, hij staat toch al een half jaar te koop)
 • Onze huidige hypotheek is bijna 2 ton. Ons huis is ruim meer waard, dus we hebben zo'n 2,5 ton overwaarde.
 • Als we dat nu 1-op-1 in het nieuwe huis steken, dan houden we dus 4 ton hypotheek over (uitgaande dat we kosten koper zelf betalen).
 • Als we nog wat geld vrijmaken, dan kunnen we dat samen met de overwaarde in de hypotheek stoppen
 • Een annuiaire hypotheek van 3,5 ton tegen 20 jaar vast betekent bruto maandlasten van €1200. Dat is zo'n €370 meer per maand dan wat we nu betalen.
 • Qua gemeentebelastingen e.d. gaat het om zo'n €20 meer per maand, woningverzekeringen €35 meer. Welicht ook wat meer stookkosten (groter huis), zeg €100 (aan de andere kant is het is ook weer een energielabel A). Daar staat tegenover dat onze BSO voor de kinderen ook per direct stopt. Dat scheelt dan ook weer €170 per maand. Ook kan ik nog €100 per maand aan extra HRA rekenen.
 • In totaal kom ik daarbij op zo'n €260 per maand meer aan maandlasten.

Dat is een beetje het rekensommetje dat we aan het maken zijn. Aan de ene kant voelt 7 ton als heeeeel veel geld en als een villa. Aan de andere kant is het "maar" €260 per maand meer dan we nu betalen. Als het vergelijkt met andere gebieden, gaat een gemiddelde hoekwoning bijv. in Eindhoven ook weg voor 5,5 ton (om maar niet te spreken over Amsterdam). Die maandlast zou ik nog verder kunnen drukken door een deel aflossingsvrij te nemen, dan kom je op een verschil uit van zo'n €200 per maand.

"Maar Mr. Groeigeld, ga je nu een huis kopen van 7 ton met een deel aflossingsvrij???!! Dat druist toch in tegen alles wat je hier de afgelopen jaren hebt verteld?!" Dat is wel een dingetje ja. Het druist een beetje in tegen de principes die ik hier op deze blog etaleer: geef minder uit dan er binnenkomt, investeer de rest, los je hypotheek zsm af en (in ons geval) probeer of je eerder kunt stoppen met werken. Met een huis van 7 ton zal dat laatste lastig worden. Als we bijna €300 per maand minder over hebben dan nu, kunnen we ook minder aflossen en/of beleggen voor de toekomst, waarbij we ook nog een nieuwe hypotheek aangaan van 3,5 tot 4 ton.

Maarja, moeten we alles laten voor later, of ook een beetje nu leven? Zoals ik eerder al schreef, is onze kijk op het leven best wat veranderd afgelopen tijd. Oftewel: wat hebben we ervoor over om naar een situatie te gaan waarin we meer tevreden zijn met ons leven? Is die 7 ton (of effectief 3,5-4 ton hypotheek) dat waard? Een bezichtiging kan in ieder geval geen kwaad.


Wat is jullie mening (en zie ik iets over het hoofd in onze berekening)?


#### update 13-11-2021 ####
Na de bezichtiging vinden we het een heel erg mooi huis. Er hoeft weinig te gebeuren, erg ruim opgezet, energielabel A en meer dan 20 zonnepanelen. We gaan dus een eerste bod uitbrengen. Na veel rekenwerk blijkt dat de maandelijkse toename reuze meevalt, maar daarover wellicht in een volgend artikel meer.

Bedankt voor het meedenken, spiegelen en ook de kritische reacties! Erg fijn om zo open met elkaar te kunnen bespreken, dat waardeer ik.

45 opmerkingen:

Geldsnor zei

Volgens mij vergeet je 2 dingen:
1. De verborgen kosten van het taxiën
2. Woongenot

Dit laatste is niet te kwantificeren. Overigens denk ik dat je voor een A-label huis ín het dorp een stuk lagere stooklasten zult hebben dan buitenaf. Beter geïsoleerd en minder wind.
Waar je overigens nog wel over na kunt denken: heb je nu een vast energiecontract? Ik weet niet of je die mee kunt nemen naar je nieuwe woning...Of dat je gedwongen bent tot een nieuw contract.

Hier in het dorp en omgeving is het eenvoudig. Al zou ik wíllen verhuizen, het kan niet. Er staat geen enkele woning te koop in een straal van een aantal kilometers. Laat staan woningen die voldoen aan mijn/onze wensen.

Marc zei

Ik volg dit blog nauwelijks, dus geen idee of jullie van FIRE zijn o.i.d., maar ik vind het vreemd dat je 1) aan lifestyle creep wilt doen, dus duurder gaan wonen i.p.v. nog 5-10 jaar investeren, en 2) dat je blijkbaar geen geld hebt om in ieder geval een deel van dat nieuwe huis met eigen geld te betalen. Voor mij klinkt dat als 'strenge' buitenstaander dat je best kan blijven zitten waar je zit en zorgen dat je eerst meer geld hebt om dat in een ander huis te steken. Mogelijk zijn de kinderen dan oud genoeg om het huis uit te gaan, dan zijn de woonwensen vast bescheidener. Ik mis info over de leeftijd van jullie kinderen.

Ik woon zelf nu sinds drie maanden op het 'platteland' (huur trouwens) vanuit daarvoor Randstad en ik vind die rust juist fijn. Het is wel wennen dat ik niet op zondag om helf tien 's avonds nog even naar de Appie kan wandelen, maar aan de andere kant ga ik nu wel vaker vroeger naar bed, omdat ik dat nu voel. Een gezonder ritme dus. Grote stad is een kwartier rijden hier vandaan, dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld bioscoop bij mijn vorige woonplek. Ik woon nu ruimer en goedkoper.

Punt van Geldsnor over kosten van rijden vind ik terecht. Ik merk dat mijn brandstofkosten omhoog zijn gegaan, maar dat is ook omdat ik bij verhuizen een paar keer heen en weer ben gegaan en dat ik mij een paar keer als taxi heb laten misbruiken om het hele land door te crossen.

Voor mij zou ik zeggen, als je 'groeigeld' recht wilt aandoen, ga je geen molensteen van enkele tonnen extra hypotheek om je nek doen. Dan lijk je mij nog te vroeg in je reis naar financiële onafhankelijkheid. Lifestyle creep is volgens mij een grote killer in een dergelijke reis. Mijn advies: nog even volhouden daar op het mooie platteland!

Luxe of Zuinig zei

Mmm,
Het is een lastige. Ben je bereid om inderdaad je hypotheek dusdanig te verhogen wat ook tegen je natuur in gaat maar je wel “als het goed is” woongenot oplevert?
Of zeg je tegen jezelf, misschien moet ik eerst eens terug gaan naar de reden waarom ik wel in ons huidige huis woon en stel ik de aankoop van een huis nog even uit.

Die overweging kunnen jullie alleen zelf maken. Maar als ik je bericht zo lees heb je eigenlijk al een keuze gemaakt ;-). Zodra mensen het gaan hebben over, het kost maar X bedrag per maand meer….. Dan is dat al de psychologische stap dat het niet veel geld is waar het over gaat. Maar vergeet vooral niet, dat die hypotheek nog steeds ergens terugbetaald zal moeten gaan worden en dat je daar dus twee keer zo lang over gaat doen en op zichtte van de reis die jullie je eerst hadden voorgehouden.

Allemaal overwegingen die voor een buitenstaander niet te beoordelen zijn, en ook absoluut niet moet gebeuren, maar wel iets waar je zelf heel zeker van moet zijn. Het is namelijk een behoorlijk stap een andere kant op. Maar ja… als je nu echt zo ontevreden bent…….

Renate zei

Gewoon doen omdat jullie er simpelweg gelukkiger van worden voordat het vrijstaande droomhuis een echte living hell wordt. Mijn ouders zaten vroegauhhh in exact dezelfde situatie maar durfden dit aan de omgeving niet toe te geven. Na een werkend keihard werken in de tuin zag je nauwelijks verschil. Hoe erg dat is en dat je er het jaar erna nog eerder en sterker gaat opzien tegen de herfst met al haar extra tuinwerk om het leefbaar te houden, snapt de buitenwereld niet. Ik wel! Jullie hebben ervan genoten en geleerd, heel fijn, nu door naar ander heerlijk onderhoudsarmer huis. Ik zou daar zelfs nog veel meer geld voor over hebben dan jij schetst. Gewoon doen! Ben jij weer blij, vrouw ook en kan je je kinderen vrijheid en zelfstandigheid geven die o zo nodig zijn om normaal op te groeien. Ik zeg DOEN!!!

Renate zei

Gewoon doen omdat jullie er simpelweg gelukkiger van worden voordat het vrijstaande droomhuis een echte living hell wordt. Mijn ouders zaten vroegauhhh in exact dezelfde situatie maar durfden dit aan de omgeving niet toe te geven. Na een werkend keihard werken in de tuin zag je nauwelijks verschil. Hoe erg dat is en dat je er het jaar erna nog eerder en sterker gaat opzien tegen de herfst met al haar extra tuinwerk om het leefbaar te houden, snapt de buitenwereld niet. Ik wel! Jullie hebben ervan genoten en geleerd, heel fijn, nu door naar ander heerlijk onderhoudsarmer huis. Ik zou daar zelfs nog veel meer geld voor over hebben dan jij schetst. Gewoon doen! Ben jij weer blij, vrouw ook en kan je je kinderen vrijheid en zelfstandigheid geven die o zo nodig zijn om normaal op te groeien. Ik zeg DOEN!!!

Anoniem zei

Als het goed voelt gewoon doen!
Ook wij zijn al jaren bezig met vermogen opbouwen en extra aflossen op de hypotheek. Een paar jaar geleden hebben we desondanks besloten te verhuizen. Wij gingen van een hypotheek van 1200 bruto in de maand naar 2200 bruto. En ons vorige huis stond onder water en hebben hier in totaal 65.000 euro op ingeleverd (hypotheek was 355.000 en verkocht voor 290.000). Daarnaast nog hogere energiekosten, belastingen etc.
We zijn nu 4 jaar verder en zo blij dat we deze keuze gemaakt hebben. Tegen het woongenot wat we nu hebben kan niets op.
Nu zijn we weer bezig met extra aflossen en vermogen opbouwen. Het gaat iets langzamer, maar we komen er wel. Het duurt alleen iets langer.

Mina zei

Ik sluit me bij Renate aan. Doen! Je leeft nu. Je neemt niet een heel groot risico en je bent bewust geworden dat het leven nu is. Geniet ervan!

Anoniem zei

Het lijkt erop dat je dolgraag weg wilt en ik zou dit dan ook gewoon doen als ik jou/jullie was :)
Ook fijn voor de kinderen, dat ze zelf naar plekken toe kunnen.

Heb je aan het hogere eigen woning forfait gedacht?

Anoniem zei

Wij zitten in exact dezelfde afweging. Voor een paar (of meer) honderd euro per maand (en overwaarde) om een grote stap voorwaarts in kwaliteit proberen te bereiken.

Vergeet inflatie niet op dit moment. Het zou misschien juist een momentum kunnen zijn om een goed (is het wel duur?) huis te kopen mits je salaris binnen blijft komen en geïndexeerd wordt. Anders wordt het wachten op de volgende huizencrisis en dan toeslaan (kan nog wel jaren duren)?

Over huizencrisis gesproken, stel het gaat 40 a 50% omlaag en het duurt minimaal 5 jaar voordat er herstel komt, wat zou dit dan voor impact voor jouw hebben?

Hypotheek aflosvrij 50% zou ik alleen doen als je genoeg spaargeld kan aanhouden (of opbouwen)(denk aan veel groter dan de vermogensvrijstelling) en deze kan laten renderen in zaken welke de overheid niet kan bijdrukken (spreiden => niet alleen aandelen). Wat de meeste mensen een beeld van hebben is dat een hypotheek aflossingsvrij niet tussentijds (gedeeltelijk) kan worden afgelost. Dit is niet waar en geeft je heel veel vrijheid hoe jij dit zelf wilt regelen.

Rente kan niet omhoog. Deze blijft lang rond de nul hangen (anders heel veel mensen in de problemen, denk aan EU). AEX gaat naar 1200. Kortom het nemen van een grote stap is nu, financieel gezien.

Bovenstaande gaat alleen op als je nog jaren aan (reserve) arbeidsvermogen hebt. Indien de horizon van einde arbeid inzicht komt, gaat men alvast voorbereiden en neemt men andere beslissingen. Kortom de vraag wanneer denk jij aan FIRE te gaan?

Anoniem zei

Beste Meneer Groeigeld,.

Wat prachtig vind ik het weer dat u dit zeer persoonlijke verhaal met ons deelt.

Het is een moeilijke situatie waarin u zit. Ik zou toch niets impulsiefs doen.

Zelf zou ik een lijst maken van alle pluspunten van mijn huidige woonst zodat de focus weer daarop komt te liggen. En daarna zou ik in die grote, onderhoudsdure tuin samen met mijn partner, bij een kop warme wijn met kruidnagel, luidop gaan zitten dagdromen over welk huis er ooit (bijna) hypotheekvrij kan worden gekocht als er nu niet van strategie wordt veranderd.

Mijn strategie is mijn langetermijnverlangen trainen. Verlangen is ten slotte het mooiste wat er is, mooier dan het instant hebben van nieuw vastgoed of wat dan ook. En ik heb op uw blog zoveel over geduld gelezen, dus u hebt ook verlangtalent.

Wat u ook beslist: zolang u maar vreugde vindt in elke dag, Mister Groeigeld. Dat is de essentie.

Veel groeten,
E., uw fan die onlangs schreef dat u helemaal niet rechts overkomt, maar aardig : )

Anoniem zei

Vraag het de kinderen zou ik zeggen.

Unknown zei

Wij hebben 4 jaar geleden ongeveer hetzelfde meegemaakt. Woonden in een prima huis,bijna hypotheekvrij maar niet precies wat we wilden. Jaren gezocht en uiteindelijk ons droomhuis gevonden. Maandlasten met €650 bruto omhoog (incl. Annuïtaire Aflossing). Nog nooit een seconde spijt van gehad. Te weten dat we hier voor altijd kunnen blijven geeft zoveel rust, ook in mijn hoofd, dat ik zelfs een hele carrière switch heb gemaakt doordat ik eindelijk tijd had om eens rustig na te denken over de toekomst.

Het is natuurlijk een hele persoonlijke keuze maar ikzelf zou liever een paar jaar langer werken en wonen en leven op een plek waar ik me fijn voel dan eerder met pensioen op een plek waar je altijd twijfels hebt.

Mooi Dividend zei

Bij de bepaling van de extra maandlasten is het de vraag of je hier van de bruto hypotheeklasten van €1200 moet uitgaan, want het aflossingsdeel is feitelijk geen kost maar verkapt sparen. Van rente betalen word je 'armer' door aflossen verandert er helemaal niks: minder geld op de rekening, maar ook een lagere schuld. Per saldo blijft het vermogen dan gelijk.

Waarschijnlijk is de bruto rente grofweg rond de 33% van de maandtermijn en dat scheelt behoorlijk in de berekening van de extra lasten. Een nieuwe hypotheek levert misschien nog eens ruim een half procent minder rente op ten opzichte van de recent rentemiddeling waardoor de stijging van de rentelasten relatief minder is dan de stijging van de schuld.

Los van het kostenplaatje komt het in het artikel over dat jullie emotioneel de stap eigenlijk al gemaakt hebben en dat de laatste paar honderd euro per maand ook minder van belang zijn. Kleine min-puntjes die de huidige woning met zich meebrengt en die er waarschijnlijk altijd al zijn geweest lijken nu groter beleeft te worden.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: ja die taxie-kosten heb ik gisteravond even uitgerekend, dat is zo'n 5000km per jaar! Dat tikt snel aan. Maar eigenlijk gaat het vooral om nr 2, het woongenot. Dat is onbetaalbaar maar moet wel betaalbaar blijven ;-)

Ons energiecontract loop eind maart af, dus het zou mooi zijn als ww dat kunnen meenemen maar geen ramp als het niet zo is.

Mr Groeigeld zei

@Marc: lifestyle creep betekent niet per se dat je duurder gaat wonen. In dit geval hebben we zelfs minder buitenruimte dan nu, alleen betalen we meer vanwege de locatie en de gestegen huizenprijzen.

Niet rot bedoeld, maar als je huurt is de situatie qua onderhoud en kosten wat anders dan wanneer je koopt.

Qua hypotheek heb je een punt, daar zit ik zelf ook mee. Het is een 2 ton grotere hypotheek dan we nu hebben, is dat het waard? Als we het doen, zijn we inderdaad minder ver in onze FIRE-reis dan voor een aankoop. Maar zoals ik al zei, we kijken inmiddels ook wat anders tegen ons leven aan. Een aanpassing van het plan hoort daar soms ook bij.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: helemaal met je eens, die hypotheek moet ook gewoon terugbetaald worden. Maarja, psychologie he. Gisteravond hebben we nog wat zitten rekenen aan de maandlasten en het blijkt alleen maar voordeliger te worden aangezien we bij een verhuizing nog wat meevallertjes niet hadden meegenomen.

Voor buitenstaanders is de situatie lastig in te schatten inderdaad. Ondanks dat vind ik het erg fijn om hierover met jullie te spiegelen.

Mr Groeigeld zei

@Renate: haha, geweldig zo'n lekker positieve reactie! Wat je vertelt over je ouders is erg herkenbaar en deels vergelijkbaar met ons. Na de zoveelste zaterdag in de tuin werken, vragen we ons soms af waar we mee bezig zijn. Let op, we genieten er ook wel van, maar de keren dat we denken "ik heb geen zin" nemen wel wat toe.

Bedankt voor je enthousiaste reactie!

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: zo, 2200 euro is wel een hele flinke maandlast. En wij maar dubben over 1200 euro in de maand ;-)

Wat je verder schrijft, zo zien wij het ook: ja het gaat langzamer, maar dat is dan maar zo en moet ik een nieuw plan maken. Het geld is ook niet weg ofzo. Zolang het in ons huis zit, krijgen we het op termijn ook wel weer terug, mits de huizenmarkt niet instort. Dat laatste zie ik niet gebeuren, hoogstens een stagnatie. Maar goed, dan zijn we al x jaar verder en is er weer wat geld van de hypotheek af.

Mr Groeigeld zei

@Mina: de positieve reacties beginnen aanstekelijk te worden ;-)

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: dat is een goede, bedankt. Ik kijk even wat dat met de HRA doet.

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: wij wilden rond 58-60 jaar stoppen met werken. Of dat er nog inzit met dit nieuwe plan, weet ik nog niet. Een onderdeel van dat plan was ook om rond die tijd ons huis te verkopen, dus in principe is een nieuwe aankoop ook een investering in dat plan :-)

Wachten op een volgende huizencrash gaan we niet doen. Het woningtekort is komende jaren niet ineens opgelost namelijk. Ik geloof wel in hogere rentes komende tijd, maar wellicht maakt dat dus juist een goed moment voor een nieuwe hypotheek.

50% aflossingsvrij gaan we ook niet doen. We hebben al eens een kleine aflossingsvrije hypotheek gehad. Toen wilde ik hem snel weg hebben, maar nu zie ik er wel de charme/flexibiliteit van in (zie ook een eerdere blog).

Ik ben nu 42 jaar, dus mijn arbeidshorizon duurt nog wel even :-)

Mr Groeigeld zei

@E/anoniem: bedankt voor de mooie woorden. U noemt het verlangen, ik noem zoiets meestal toekomstdromen, wat inderdaad heerlijk is om te doen.

Met langetermijnplannen heb ik redelijk wat geduld, al begin ik steeds ongeduldiger met bepaalde zaken te worden. Zeker als we al iets besloten hebben.

Veel dingen gebeuren hier bewust, overwogen en doorgerekend.
Vandaag gaan we de bezichtiging doen. Als we hierna nog steeds dolenthousiast zijn, gaan we misschien een volgende stap zetten. Misschien wel met een warme gluhwein ;-)

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: hun antwoord ken ik al, dat zou een volmondig ja zijn. Maarja, als ik al onze keuzes van mijn kinderen zou laten afhangen waren we al blut zijn met sinterklaas :-)

Mr Groeigeld zei

@unknown: dat is precies de worsteling en afweging die wij ook aan het maken zijn: blijven we hier om eerder te kunnen stoppen (maar niet tevreden en de boel te verbouwen) of gaan we over en passen we het plan aan (maar wel al die jaren tevreden).

Mr Groeigeld zei

@Mooi Dividend: dat klopt wat betreft die beleving. Nadat we een bod hebben gedaan op dat andere huis, hebben we op een of andere manier al een emotionele knip gemaakt met ons huidige huis. Daarmee irriteren we ons wat meer aan de minpunten, wat wellicht onterecht is.

De maandlastenberekening zal ik nog eens doorrekenen, ook met het hogere EWF erbij. Het klopt inderdaad dat een groter deel van de hypotheek naar aflossing gaat (logisch ook met een hogere hypotheek). Onder de streep zou het dus wellicht nog meer kunnen meevallen en is het ook een bijdrage aan ons plan.

Anoniem zei

Ik huur op dit moment, nadat ik in 2019 mijn toenmalige koopappartement met ruim een ton winst heb verkocht. Daarnaast bezit ik twee appartementen die ik verhuur waar hypotheek op rust. Dus ik weet wel redelijk hoe jullie situatie zit. En ik heb op de planning staan om over een paar jaar weer te gaan kopen. Maar dus op het moment dat ik een stuk eigen geld heb. Mijn huren is dus een bewuste keuze geweest.

Maar, zoals veel anderen hier gezegd hebben, ik denk dat jullie de keuze eigenlijk al gemaakt hebben en nog wat het proberen 'goed te praten'. Een aantal van de personen dat reageert is wat dat betreft net als jullie. De keuze is uiteindelijk aan jullie. En als buitenstaander is het makkelijker om hierop te reageren. Maar als jullie dit doen, met zo'n groot extra hypotheekbedrag, dan heb je een enorme opportunity cost. Die extra uitgaven die je doet voor 'woongenot', die kosten je de komende tien jaar zeker tienduizenden Euro's aan rendement. In ieder geval succes met de keuze.

Marc zei

Dit was Marc dus... vergeten naam in te typen!

Mr Groeigeld zei

@Marc: dat je nog hypotheken had voor andere huizen was hierboven niet duidelijk, nu wel dus. In een dergelijke situatie snap ik dat je die bewuste keuze maakt.

En trouwens, goed dat je kritisch bent, ik ben niet alleen maar op zoek naar de positieve reacties. Dit artikel gaat echter niet over goedpraten, maar over een stuk spiegelen en kijken of we niets over het hoofd zien. Van de opportunity cost zijn we ons erg bewust. Echter zoals Mooi Dividend terecht aangeeft is het ook een stuk vermogensopbouw. De persoonlijke vraag voor ons is dus wat ons woongenot mag kosten. Wordt vervolgd...

Creatief met geld zei

Woongenot is mij heel wat waard. Sinds we in ons nieuwe huis wonen voel ik me beter en dat straalt uit op alles wat ik doe. Echter: woongenot moet wel betaalbaar zijn. Als je te zuinig moet leven dan ontneemt dit wel het plezier van het wonen.

En...je bent je bewust van hoe jouw situatie worst. Jullie kiezen bewust. En jullie kennende zal er snel worden afgelost. Gewoon doen zeg ik!

Wij zijn voor een zo hoog mogelijk aflossingsvrij deel gegaan. Dat geeft meer vrijheid om af te lossen wanneer het ons uitkomt. En we weten dat we de discipline hebben om extra af te lossen. En dan is het een goedkope hypotheekdeel.

DKK zei

Wat goed dat je jullie dilemma zo openhartig deelt, Mr. Groeigeld.

Niemand heeft een glazen bol, maar de kans is groot dat woningen over 16-18 jaar, op je beoogde FIRE datum, nog meer in waarde zijn gestegen. Als de stijging groter is dan de rentelast neemt je vermogen harder toe met een duurdere woning. Aangezien je volgens mij van plan bent om uiteindelijk kleiner te wonen ben je dan eerder hypotheekvrij.

Als je geen spaarhypotheek hebt zou ik daarom nu wel voor zoveel mogelijk aflossingsvrij kiezen 20-30 jaar vast tegen zeg 1,5%. Door in plaats van aflossen te investeren is de kans groot dat je nog sneller vermogen opbouwt en je blijft flexibel.

Volgens mij horen in de rekensom ook nog verhuis gerelateerde kosten, overdrachtsbelasting, makelaars, potten verf, etc. Dat is ook altijd meer dan je denkt. Een huis dat een half jaar te koop staat zet wel te denken. Neem vooral iemand met verstand van zaken mee.

En woongenot is inderdaad niet in geld uit te drukken. Wij zijn zo enorm blij met ons huis. Afgelopen maand is er een zelfde woning verkocht zonder 2,5m aanbouw, geen veranda, geen zonnepanelen, onafgewerkte zolder, etc voor een ton boven onze aankoop vorig jaar. Als het ons vorig jaar niet was gelukt dan hadden we hier ook zonder meer ook voor gegaan.

Alvast veel succes met jullie verhuizing :).

Wouters Website zei

Ik zou inderdaad ook zeggen dat doen waar je uiteindelijk gelukkig van wordt het aller belangrijkste is. Realiteit is dat dit nog niet zo makkelijk is omdat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden en die elkaar allemaal beïnvloeden.

Is het idee om ook een deel van je aandelen portfolio te verkopen? Want het aanhouden van een kleiner portfolio vond ik achteraf zwaarder dan gedacht.

In ieder geval een spannende tijd! Veel succes met het maken van het jullie keuze :)

Mr Groeigeld zei

@Creatief met geld: helemaal mee eens, we gaan niet op een houtje bijten. Na herhaaldelijk verder doorrekenen, blijkt het verschil zelfs nog kleiner te zijn dan we dachten. Het voelt alleen als enorm decadent, misschien is dat wel de psychologische drempel. Na onze bezichtiging zijn we nog steeds enthousisast, dus we gaan een bod uitbrengen.

Mr Groeigeld zei

@DKK: dat klinkt alsof jullie een goede deal hebben gesloten, als je huis inmiddels zoveel meer waard is geworden.

Misschien moet ik het getal van 7 ton gewoon uit mijn hoofd zetten, want in feite gaat het maar over 4 ton. En klopt, een verhuizing kost ook een hoop geld, maat dat zit al in mijn berekeningen.

Qua aflossingsvrij zullen we een deel nemen, maar niet te groot. Zoals je zegt, uit flexibiliteit en ook om de maandlasten wat te drukken. We gaan namelijk toch extra aflossen, al zal de bal nu iets minder hard gaan rollen.

Mr Groeigeld zei

@Wouter: bedankt. We gaan een bod doen, dus zeker spannend.

Aangezien we ook nog eigen geld inleggen, moeten we even kijken hoeveel en of ik een deel van mijn aandelen moet plunderen. Dat is echter een tijdelijke situatie om de overbruggingshypotheek aan te vullen. Als ik wat plunder, verwacht ik dat hij snel weer op oude sterkte is.

Mr. Robot zei

Ik zag ondertussen de update dat jullie een bod gaan doen, spannend!

Woongenot is zoals anderen ook zal gezegd hebben, niet in geld uit te drukken. Al helemaal niet als je een gezin met kinderen hebt.

Sterker nog ik ben van mening dat je FIRE-pad mentaal al wezenlijk anders is/loopt als je kinderen hebt, mentaal gesproken (los van de kosten :-)). Dat is wellicht voer voor een andere blogpost.

Een flinke tijd terug woonde ik samen met Mevr. Robot in een (qua ruimte) voldoende appartement voor het schamele bedrag van 350,- euro per maand. Plan was om 5 jaar daar te wonen en dan genoeg te sparen voor een mooi rijtjeshuis.

Na twee jaar waren we er klaar mee, we woonden er niet prettig en dat had invloed op alles. Zouden we achteraf gezien er beter voor staan financieel gezien? Zeker! Zouden we zo gelukkig in het leven staan als nu als we hadden blijven zitten? Zeker weten van niet!

Anoniem zei

Hoi Groeigeld,

Heb je nog gekeken naar de energielabel van dit huis en dan met name of het niet per ongeluk een C-label huis is maar door vele zonnepanelen op het dak een (nep?) A-label heeft ontvangen waardoor je alsnog (later) aan de bak moet om huis geschikt te maken voor een warmtepomp?

Mr Groeigeld zei

@mr Robot: zeker spannend, al helemaal voor zo'n bedrag. Maarja, we houden ons hoofd koel, wie weet worden we gewoon weer grof overboden.

Goed dat jullie uiteindelijk hebben gekozen voor een andere woning waar je veel beter in je vel zit. Plannen maken is één, maar ze kunnen ook best wijzigen als ze niet meer voldoen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: daar heb ik ook nog aan gedacht, maar het label is A en geldig tot 2026. Het is dus in 2016 op A aangevraagd (daarvoor B) en toen zaten er nog geen zonnepanelen op. Verder is alles geisoleerd, vloer, dak, muren. Daaruit concludeer ik dat het een echt A-huis is en niet opgewaardeerd met de zonnepanelen. Maar zeker goede tip!

Anoniem zei

Mr Groeigeld, wanneer is de woning gebouwd (als indicatie)?

Is het bouwjaar in overeenstemming met de huidige bouweisen of is het huis verbouwd met inlevering van binnenruimte? (indien het laatste is een bouwkeuring te overwegen?).

Als ik je verhaal lees, dan vraag ik me af waarom dit huis nu nog steeds op de markt te koop staat (zoveel voordelen). Wat zou het probleem geweest zijn?

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: het huis is 30 jaar oud, dus niet heel nieuw maar ook niet heel oud. We willen een bouwkundige keuring laten doen om te kijken of we niets over het hoofd hebben gezien.

Die langere tijd had ik ook al vragen bij. Huizen in een dergelijke prijsklasse zie je wel vaker langer te koop staan. Daarnaast begrijp ik dat het al 2x eerder is verkocht, maar beide keren is afgeketst op financien van de kopers.

Anoniem zei

Mr Groeigeld, als je een bouwkeuring laat uitvoeren, neem dan de (uitgebreide?) energiekeuring mee (200 euro?). Tussen 2016 en nu zijn de keuringseisen verandert en sluit je eerder aangeleverde info van de huidige bewoners uit (hoop ik) en wordt het opnieuw onderzocht. Mijn ervaring is dat de onderzoeker probeert de huidige bewoners te interviewen en deze info gebruikt om snel een rapport te leveren zonder zelf een gedegen onderzoek uit te voeren(kortom snel geld verdienen). Kijk uit met dit soort keuringen waar de huidige huiseigenaar aanwezig is.

Zou fijn zijn als je de voortgang van de keuring met ons (opnieuw) deelt.

Succes.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: bedankt voor de tip, daar kijk ik nog even naar. Persoonlijk ben ik wat kritisch op dergelijke keuringen. Meestal is het een visuele inspectie waarna in het rapportje wordt opgesomd hoe duur het is om vanalles te fixen. Bij verdachte zaken hoor je dan "ja, daar moet je even naar laten kijken". Bij ons vorige huis stond er voor €9k aan kozijnen verven, wat ik uiteindelijk zelf heb gedaan. In dit geval is het dus vooral een (dure) sanity check. Aangezien ik zelf bij de keuring wil zijn, zal het niet alleen maar een snel rapportje zijn. Ondanks dat, bedankt voor de tip.

Geldsnor zei

Bouwkundige keuringen zijn meestal zo goed als de keurende persoon...Mijn ouders hebben onlangs een huis gekocht (onlangs = 2 jaar terug). En een keuring uit laten voeren. Nu blijkt (afgelopen zomer) dat het gehele dak verrot is, dakkapel vervangen moet worden en meer van dat soort ellende. Aansprakelijkheid van de keurmeester is niet evident...!
Maar als je zelf mee bent, dan heb je een beter zicht (uitgaande van je eigen inzicht, maar dat zit volgens mij wel prima?)

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: vervelend voor je ouders zeg. Dat soort dingen is lastig te zien.

Ondanks dat je een onderzoekende en mededelende rol hebt, blijft het lastig. De vraag is vooral wat je wel en niet vermeld als verkoper en accepteert als koper, naast grote dingen natuurlijk. Hier in huis is ook niet alles 100% in orde, maar ik ga niet ieder klein scheurtje opschrijven, net zo min als ik dat verwacht van de verkopende partij. Daarom doe ik nu een bouwkundige keuring, als sanity check om te checken of er geen grote dingen uitkomen. Zoniet, dan is het ok. Zelf meelopen heeft zeker nut, plus we hebben er zelf ook wel wat kijk op.

Mina zei

En is er al gereageerd op jullie bod?