8 oktober 2021

Grof overboden

Een aantal van mijn artikelen gaan de laatste tijd over huizen, overwaarde, onvrede. Oftewel: er was iets aan het knagen. We wonen in principe erg mooi en ruim, maar we hebben ook allerlei redenen waarom we zouden willen verhuizen naar een eindje verderop waar we eerst woonden. Dat zijn veel persoonlijke redenen, die ik hier vanuit privacy niet ga noemen. De blogposts waren dus niet zonder reden.

Laatst zagen we een huis dat behoorlijk aan onze eisen voldeed. Dus hup, wij kijken, waarbij we nog enorm geluk hadden dat we ertussen kwamen. We lezen wel de berichten van een oververhitte markt, maar zelf meemaken is een ander verhaal. Binnen no time waren alle bezichtigingen gepland en werd de boel gesloten. Na een goede bezichtiging, waren we nog steeds erg tevreden. Vantevoren was ik al langs een hypotheekmannetje geweest om te checken of mijn berekeningen klopten. Dat was zo, dus we konden gaan bieden.

Maarja, wat bied je dan? Hoeveel is de onvrede waard en wat vinden we het huis waard? Na wat overleg hadden we een aantal simpele regeltjes opgesteld:
  • We willen niet meer bieden dan we 4 jaar geleden voor dit huis hebben betaald
  • We hebben geen voorbehoud van financiën
  • Na een goede blik (zelf ervaring) hebben we geen voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Ik woon (als Brabander) in Limburg. In deze regio is overbieden van 5-10% normaal.

De eerste regel vraagt om wat uitleg. Het huis dat we zagen, ligt hemelsbreed ruim 1 km van ons huidige huis. We wonen nu in een groot, landelijk, vrijstaand huis met veel grond. De huizenprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen, maar het huis wat we voorbij zagen komen was kleiner met minder grond. In context van versimpelen dus. Het voelde voor ons erg scheef als we daarvoor meer zouden betalen dan wat we voor ons vrijstaande huis hebben betaald.

We hebben uiteindelijk een bod gedaan waarbij we ruim €40k boven de vraagprijs boden. Aangezien dit een bod was dat bijna 14% boven de vraagprijs lag (ruim boven het gemiddelde in de regio dus) samen met het gebrek aan voorwaarden, dachten we dat we een mooi bod neerlegden. Dat bleek dus een misvatting...

Na lang....lang....lang wachten (een week lijkt dan oneindig) kwam het hoge woord eruit: we zijn het niet geworden. Na een belletje met de makelaar blijkt dat we zelfs vele tienduizenden euro's zijn overboden. Het precieze bedrag ken ik niet, maar ik gok dat er dan zo'n €80-90k is overboden. Bizar! Zelfs in deze regio. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat er sprake was van een makelaars-deal, maar goed, dat kun je nooit bewijzen. Het is nu eenmaal zoals het is.

Omdat we het gevoel hadden, dat we een goede kans maakten, was onze teleurstelling dus aardig groot.  Mijn vrouw en ik hadden vantevoren goed doorgesproken waarom we weg wilden en hadden het goed voorbereid. Ook hadden we links en rechts allerlei klusjes gedaan om ons huis wat op te leuken, zodat het gemakkelijk zou verkopen. Daar waren we iets te voorbarig mee dus. 

De dag erna voelde ik me zoals in het plaatje hierboven, maar dat ging ook wel weer over. We blijven gewoon rondkijken voor als er wat voorbij komt. Intussen gaan we ook eens samen overleggen wat we in onze huidige situatie kunnen veranderen, zoals ik laatst al schreef over versimpelen.

Laten we het, ondanks de teleurstelling, ook positief bekijken:
  • We hebben ons huis helemaal op orde. Alle kleine klusjes, die zijn blijven liggen, zijn gedaan.
  • We hebben weer duidelijk waar we staan in de huizenmarkt
  • We weten dat ons huis echt zoveel waard is als we denken
  • We hoeven geen belegigngen of spaargeld vrij te maken

Voor wat het waard is...Zijn jullie weleens grof overboden?

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Je zegt dat je niet meer wil betalen dan je 4 jaar geleden voor je huidige huis hebt betaald.
Heb je al eens gekeken wat je huidige huis waard is op de markt? Dat kon je wel een verrassen.

Quint zei

Laatst met een biedingsproces meegedaan. Wij waren met de vraagprijs het laagst, het hoogste bod lag ruim 10% boven de vraagprijs. Soms (en in dit geval dus ook) heb je het recht om achteraf inzage te krijgen.

Daarna een huis gekocht en ons huidige huis verkocht. Het hoogste bod bij verkoop lag ruim 10% boven de vraagprijs. Via een aankoopmakelaar, geen bouwkundig voorbehoud, wel voorbehoud financiering.

Ik vind dat we (te) veel hebben betaald voor ons nieuwe huis. Dit wordt gecompenseerd door de (te) hoge prijs voor ons huidige huis. Per saldo schieten we er dus niets mee op maar had ook geen zin om te wachten op een marktcorrectie. Sterker nog, het is nu allemaal wel lekker snel voor elkaar. Begin van de week funda, eind van de week kijkers, na precies 1 week aanbiedingen binnen en keuze maken...

Anoniem zei

Gevoel van makelaarsdeal, heb ik ook zo'n (meerdere) ervaring.

Ingeschreven op een nieuwbouw "(te) zeer mooie" appartement. Ondanks aanleveren van uitmuntend financiële verklaring, toch niet "gekozen" en op de reservelijst gezet.

Met de loting geen notaris aanwezig!!! Voor mij een opnieuw bevestigd gevoel dat vriendjes van de makelaar vóór gaan. Er was al een koper voor dat appartement maar voor de buitenwereld had iedereen een kans(?).

Iemand hier ervaring mee?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: zeker, de waarde van ons huis is met zo'n 37% gestegen. Dat neemt niet weg dat we niet hetzelfde willen betalen voor een ander (kleiner) huis met kleiner perceel.

Mr Groeigeld zei

@quint: kijk, dat is snel gegaan. Zo ging het bij de verkoop van ons vorige huis ook, maar toen nog zonder marktgekte. Daardoor ging ik twijfelen of we niet te weinig hadden gevraagd, maar uiteindelijk hebben we een mooie deal gemaakt.

Wat je aangeeft (10% overbieden) vind ik normaal. Dat er nu €80-90k boven de vraagprijs geboden werd, is simpelweg bizar, zeker voor deze regio. Ik hoor de laatste tijd meer over het trucje om een huis goedkoop in de markt te zetten, waarbij de makelaars onderling dealen en een premie opstrijken voor het stuk wat overboden wordt. Dat lijkt in dit geval ook te zijn gebeurd en heeft ons op het verkeerde been gezet. Feit dat we het nu ruim niet gehaald hebben, maakt het minder zuur. We hadden simpelweg niet meer over voor dit huis. Uiteindelijk is dat ook belangrijk om mee te nemen voor jezelf.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: precies dat proces lees ik vaker. Zie bijv hier: https://www.iex.nl/Artikel/730321/Kopen-zonder-ontbindende-voorwaarden.aspx

Er lijkt vaak al vooraf een soort deal te zijn gemaakt. Dat vond ik met mijn vrouw ook het lastigste: wat bied je nu (blind)?

Mooi Dividend zei

Eigenlijk is het al enorm schandalig dat een makelaar/verkoper een week nodig hebben om de uitslag van het biedingsproces te delen. Dan is er toch echt een gebrek aan inlevingsvermogen m.b.t. wat er leeft bij de mensen die een bieding gedaan hebben.

Vorig jaar in oktober hebben we 4 huizen bezichtigd in een paar weken tijd. Bij de eerste 2 hebben we geen bod gedaan, omdat de woning van binnen niet paste bij de verwachting die we op basis van Funda hadden.

Bij de 3e woning hebben we 11k overboden. Binnen een uur na het sluiting van de biedingstermijn belde de makelaar ons terug om aan te geven dat wij het niet geworden waren. We hadden 5k minder geboden dan het hoogste bod.

Een weekje later hebben we de 2e woning bekeken. Dit was een iets duurdere woning, maar ook groter. Op deze woning hebben we 21k overboden (6%). Ook hier werden we ruimschoots binnen een uur door de makelaar teruggebeld, in dit geval met goed nieuws.

Voor de verkoop van onze eigen woning hebben we uiteindelijk de makelaar gekozen die de woning verkocht waar we het 2e bod hadden. Zowel het contact bij de rondleiding als de snelheid en wijze waarop werd gecommuniceerd hebben wij als positief ervaren en ervoor gezorgd dat we deze makelaar ons huis hebben laten verkopen.

Ook bij de verkoop van onze woning hebben we binnen het uur de beslissing gemaakt en dit gedeeld met de koper. Aangezien de oplevertermijn van onze eigen woning al als randvoorwaarde was gedeeld was het eigenlijk alleen een keuze op prijs.

Achteraf gezien hebben wij wel geluk gehad en net op tijd een woning gekocht. Wij hebben echt binnen een maand tijd 4 leuke woningen bekeken waar we allemaal zonder problemen konden komen kijken zonder hulp van een aankoop makelaar. De terloopse opmerking van de makelaar dat wij 5k van het winnende bod afzaten heeft ons ook wel echt geholpen om te weten dat we een beetje in de goede range zaten qua bieding.

Mr Groeigeld zei

@MD: mooi dat je jullie proces hebt beschreven. Hoe je met een makelaar door een deur kan, doet ook veel heb ik gemerkt. De verkopend makelaar bij dit huis communiceerde slecht en de week na ons bod was vrij zenuw-wekkend.

Tja, die goede oude tikd (van een jaar geleden), waarbij je nog gewoon kon bellen voor een afspraak en rustig kon rondkijken. Eigenlijk van de zotte voor de grootste aankoop van je leven, maar dan zal ik wel ouderwets klinken ;-)

Geldsnor zei

Wij hebben ons huidige huis 2,5 jaar geleden gekocht. Precies de juiste tijd: een paar duizend euro onder de vraagprijs, terwijl op ons huis destijds al meer dan 10 procent overboden werd, door drie partijen maar liefst. Onze makelaar stond perplex. Voorlopig gaan wij niet verhuizen, de komende tientallen jaren in ieder geval niet. Er staat niets te koop wat ons zint en ik wil pertinent niet mijn dak delen met buren. Noem me verwend, maar ik woon al meer dan 11 jaar vrijstaand.

Mr Groeigeld zei

@geldsnor: mooie deal heb je toen gesloten! Tja, de luxe van een vrijstaand huis went snel, al vinden wij een 2-onder-1 kap ook prima.