28 maart 2022

Puur

Misschien is het mijn levensfase als 40+'er, misschien is het het besef dat ik richting de 50 ga of misschien wel omdat onze vriendin vorig jaar is overleden: ik kijk wat anders tegen mijn leven aan. Ik heb  bijvoorbeeld vaker moeite om me te motiveren voor mijn werk (wie boeit het eigenlijk, waar doe ik het voor) en ook denk ik meer na over wat ik nu eigenlijk wil.

Dat is niet dramatisch bedoeld ofzo, maar het valt me gewoon op. Ik ben op zoek naar wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Het zal ook iets te maken hebben met dat we gaan verhuizen, om precies die reden, dat we het minder druk hebben met meer tijd voor onszelf en ons gezin.

Afgelopen tijd ben ik daarom wat meer gaan lummelen. Ja lummelen, een lekker ouderwets woord. Gewoon sommige avonden niets doen, beetje rondbrowsen of op youtube. Niet met een doel, maar gewoon lekker niets doen. En wat blijkt, ik kom vooral terug bij dingen die ik vroeger leuk vond. Als kind.

Waar gaat het bij mij dan over:
  • Fotografie/grafisch: vroeger had ik een eigen bedrijfje hierin, maar van je hobby je werk maken heeft ook een gevaar, weet ik nu (namelijk, dat je het niet meer als hobby ziet). Ik heb het vijf jaar geleden het raam uitgegooid en nu begin ik er weer zin in te krijgen.
  • Formule 1: vroeger als kid stond ik om 03:00u 's nachts op om te kijken. De laatste 10 jaar nooit meer gedaan, tot afgelopen paar jaar.
  • Wielrennen/sporten: gewoon lekker je fiets pakken en een grote ronde fietsen.
  • Astronomie: vroeger vond ik het machtig interessant om te lezen over hoe het heelal eruit ziet, hoe het is opgebouwd en hoe klein wij zijn als mieren op deze planeet. Nu ben ik er weer over aan het lezen en is de vlam weer een beetje ontwaakt.
  • National geographic: hoe de wereld in elkaar steekt, vanuit mens en natuur
  • Muziek

En zo zijn er nog wel een paar dingen te noemen. Met dat lummelen gingen mijn interesses bijna vanzelf die kant uit. Tot ik er een patroon in ontdekte, namelijk dat het overeenkwam met wat ik als kind leuk vond. Blijkbaar zit daar wel iets achter. Misschien dat ik vroeger onvoorwaardelijk of onbevooroordeeld dingen ging doen, zonder de zorgen, verantwoordelijkheden en beslommeringen die je als volwassene hebt. Ik koos puur. En die puurheid verloor ik langzaam als volwassene. Ik ontmoette een vriendin, ging trouwen, kocht een huis, nam een hypotheek, we kregen kinderen, was veel in de tuin en met mijn werk bezig. Alles zeker positief, maar er zit ook een kanttekening aan: ik ben uit het oog verloren wat ik leuk vind.

Dus mocht je op zoek gaan naar wat je leuk vindt: denk na wat je als kind vaak deed. En doe dat weer eens. De kans is groot dat je er energie van krijgt. Niet dat ik nu alles over een andere boeg ga gooien, maar ik wil na onze verhuizing wel meer gaan doen wat ik leuk vind/vond. Waarschijnlijk koop ik een racefiets en pak ik mijn camera weer op. Ik heb er nu al zin in.


Hoe pakken jullie dat aan, als je even niet meer weet wat je leuk vind of waar je energie van krijgt?

23 maart 2022

Boek-review: playing with FIRE

Sinds kort zijn we lid geworden van de bieb. Met het vooruitzicht dat we in ons nieuwe huis (als het goed is) meer vrije tijd over hebben en ik voorheen best veel las, hebben we dit besloten. Voor zo'n €45 per jaar kunnen we het hele jaar door lezen, een koopje als je het mij vraagt.

Eén van de boeken die ik tegenkwam was "playing with FIRE" van Scott Rieckens (geen affiliate link). Kort samengevat gaat het over een stel, dat behoorlijk ruim/luxe leeft met alles erop en eraan wat ze zich kunnen wensen. Onder water kriebelt het echter bij Scott en vraagt hij zich langzaam af of hij wel onderdeel wil blijven van de rat race. Op een dag hoort hij een podcast hoort over FIRE. Gegrepen door het concept, gaat hij verder uitzoeken wat het inhoud en raakt nog enthousiaster. Als filmmaker krijgt hij zelfs het idee om een documentaire te maken en krijgt zijn vrouw enthousiast voor het concept. Ze besluiten om samen met hun dochtertje zijn baan op te zeggen en een jaar rond te reizen voor de documentaire op zoek naar een nieuwe, goedkopere plek om te wonen. Dit alles ook nog eens met als doel om de uitgaven (oorspronkelijk $125k per jaar) te halveren.

Ondanks dat het een typisc Amerikaans verhaal is (4% regel, IRA, ROTH fondsen etc) en soms wat extreem (je baan opzeggen en huis verkopen binnen een paar maanden nadat je tegen FIRE aanliep) sprak het me erg aan. Het is geen droge kost, maar echt vertellend neergezet. Je gaat dus echt mee in een stukje van hun wereld, inclusief alle twijfels en bedenkingen die ze hebben.

Voor mij was er vooral veel herkenning en motiveerde het verhaal me. Niet om nu zelf het roer om te gooien, maar wel om stil te staan bij wat we uitgeven en hoe we leven. Aan de ene kant hebben we een duur huis gekocht, aan de andere kant past het prima bij de filosofie om meer te genieten in het leven. Ook merk ik dat we onbewust al erg veel doen volgens de "FIRE methode" (geef minder uit dan je verdient, beleg de rest, denk na over je uitgaven). Al met al een leuk en motiverend boek om te lezen.


Hebben jullie nog goede leestips rond FIRE/financiën?

18 maart 2022

De macht van kleine beetjes en herhaling

Vandeweek vroeg één van mijn kinderen of we ze "even" konden brengen en halen naar/van een vriendje. We wonen namelijk in een buitengebied. Wel lekker in de natuur, maar veel taxiën van en naar de grote plaats dichtbij (4,5 km verder). Een tijdje geleden had ik dat ook al eens benoemd toen ik een grove opgooi deed naar onze maandlasten in ons nieuwe huis.

We moesten die dag nog wat anders doen, dus ging het brengen/halen uiteindelijk niet door. Toch zat ik later met mijn vrouw te bespreken hoeveel we wel niet op en neer rijden in een week. Dat verbaasde ons eigenlijk flink. Als ik aantal ritjes even uittel:
  • School: 5x per week kids brengen/halen naar/van school (waarbij sommige dagen mijn vrouw terug gaat zodra ze gebracht zijn).
  • Naar (sport)clubjes: op maandag (1x), dinsdag (2x), vrijdag (2x) en zaterdag (2x)
  • Werk: Gemiddeld 4x per week voor mij naar/van mijn werk (hetzelfde "extra" stukje). Voor mijn vrouw 3x per week.
  • Vriendjes/vriendinnetjes: halen of brengen (2x per week)
Totaal kom ik uit op zo'n 21 keer per week (!) een retourtje (twee keer 4,5km). Dat kleine stukje van 4,5 km is dus 189 km per week of 9800 km per jaar. En dan tel ik wedstrijden of extra bezoekjes niet eens mee. Met een verbruik van 1 op 15 (klein stukje) zijn dat 653 liters benzine, dus €1306 per jaar met de huidige prijzen. Als we straks verhuisd zijn, scheelt dat dus bijna 10.000 autokilometers per jaar!

Zo hebben we nog een voorbeeld: voor het overblijven van onze kinderen betalen we €1,75 per keer, per kind. "Och €1,75 per ker", dacht ik altijd. Nou, als je dat eens verder doorrekent: €1,75 x 2 kinderen x 4 dagen per week x 40 weken = €560 per jaar. Dat is toch een leuk mid-weekje weg. Doorgerekend naar de afgelopen 11 jaar heeft dat beetje overblijven ruim €6160 gekost.

Wat is nu de moraal van dit verhaal? Dat kleine beetjes samen een hoop maken. Zowel in positieve als negatieve zin. Die kleine beetjes lijken vaak onbelangrijk, maar zijn juist erg belangrijk als je ze vaak herhaalt. Of je nu iedere dag een koffietje haalt bij de lokale Starbux, je maandelijkse verzekeringen of dat je iedere maand €50 belegt (wat na 15 jaar en 6% rendement uitkomt op €15k): koester de kleine beetjes die je vaak herhaalt.

Als we in ons nieuwe huis wonen, wil ik ook wat beter kijken naar die kleine beetjes. Niet om te micromanagen of te bezuinigen, maar ik denk dat we daar nog een hoop mee kunnen winnen.


Letten jullie ook die kleine beetjes die vaak voorkomen?

13 maart 2022

PowerBI voor portfolio analyse

Alert: hier volg een IT-nerd post ;-)
Begin februari heb ik geschreven over mijn jaarlijkse portfolio analyse. Eigenlijk is het iets wat ik halfjaarlijks zou moeten doen om een goede balans in mijn portfolio te houden. Mijn portfolio-administratie hou ik bij in Excel. Werkt prima, maar is soms ook wat gepruts. Voor verschillende figuren in de analyse moet ik eerst verschillende pivotTables maken en visueel maken. Die kan ik daarna wel handmatig refreshen om de figuren te updaten, maar als mijn aantal posities is toe- of afgenomen, klopt de tabel vaak weer niet en moet ik het handmatig nalopen. Allemaal gepruts als je het mij vraagt.

Eigenlijk wil ik mijn basisadministratie in Excel houden (want Google Sheets heeft ook zo zijn beperkingen) en wil ik de rapportage zoveel mogelijk automatiseren. Ook zou ik meer verbanden willen bekijken, zonder het copy/paste en gedoe in Excel.

Aangezien we op mijn werk steeds vaker Power BI gebruiken, ben ik er laatst naar gaan kijken. Indrukwekkend wat je er allemaal mee tevoorschijn kunt toveren. Alles wordt erg grafisch weergegeven en met een paar muisklikken kom je zo tot handige overzichten en conclusies. Nu ben ik niet zo van de handleidingen doornemen en saaie voorbeeldsheets, dus ik ben eens een uurtje gaan proberen met mijn  eigen portfolio-administratie.

Eigenlijk is het heel simpel:

  • Je download de gratis versie van Microsoft. Ja, het is vendor lock-in, maar aangezien het een gratis versie is en we het op ons werk gebruiken, is het risico beperkt.
  • Je maakt een Excel sheet van je administratie met in de bovenste rij de labels (hoe heten de kolommen) en de rest is je data.
  • Dat importeer je in Power BI en kunt gaan spelen.

Wat mij betreft werkt het geweldig! Gewoon klikken, nieuwe visualisatie, ander figuurtje, hoppa, klikkerdeklik. Niets met pivotTables, figuren die net even anders eruitzien dan dat ik wil. Heerlijk.

Hieronder een screenshot van wat ik in dat uurtje hebt gebrouwen. Aan de rechterkant (Fields) zie je welke velden je hebt in je Excel. Die moet je mogelijk nog wat omzetten naar het juiste formaat, maar dat is eenmalig. Links daarvan (Visualizations) zie je welke grafieken je kunt maken. Er zijn allerlei opties, tot zelfs eigen gescripte figuren. Het linkerdeel zijn de figuren die ik heb gemaakt: een tree map, de waarde per sector, de waarde per aandeel, de waarde naar valuta (ETF's zitten er nog niet bij vandaar de scheve verdeling) en de verdeling van het totale dividend naar aandelen.


Het mooie is nog dat alles interactief is. Als op een bepaald aandeel klik, wordt ook het betreffende deel in de andere figuren opgelicht. Ook kun je de onderliggende data van ieder figuur(deel) bekijken, zodat je niet zelf hoeft te filteren.

Dit zijn pas mijn eerste probeersels met Power BI, maar ik vind het nu al geweldig. Het enige wat ik hoef te doen, is mijn onderliggende data één keer per half jaar (of vaker, kan zelfs real-time) te verversen en mijn portfolio-analyse rolt er zo uit.

Ik hou er soms ook van (tot bepaalde hoogte) om in data te graven naar verbanden en nieuwe dingen te zien/leren. Ook dat maakt Power BI een stuk handiger. Stel nu dat ik wil zien welke van mijn aandelen welke winst/verlies hebben gemaakt in relatie tot hun dividendpercentage, om te zien of de koers van laag-dividendaandelen het beter doen dan hoogdividendaandelen. Dat lukt wel in Excel, maar toch net anders dan wat ik wilde. In Power BI is het een paar klikken en hoppa:


Hierin zie je inderdaad dat de grootste koerswinsten vooral gehaald worden door de aandelen met lager dividendpercentages. Vervolgens zie ik die bolletjes en denk ik "als de grootte van die bolletjes nu eens aan kunnen geven hoe groot zou het absolute dividend ervan is, dan kan ik ook zien in hoeverre mijn winnaars goed bijdragen aan mijn dividend". Et voila:


Natuurlijk had ik dat ook in één van de andere figuren kunnen zien, maar het geeft maar eens aan hoe gemakkelijk je bepaalde doorsnedes kunt maken. Je kunt zelfs zoom sliders toevoegen om beter naar je data te kijken (heb je dat wel eens geprobeerd te maken in Excel?). Samengevat: ik kan het zo gek niet bedenken of ik kan er wel een figuurtje van maken. Zonder allerlei handmatig gedoe in Excel. Trouwens, nee dit is geen betaalde reclame voor Microsoft, ik heb niet eens aandelen :-)

Voor mij snijdt het mes aan twee kanten: ik leer Power BI kennen (voor mijn werk) en maak ook nog eens mooie overzichten voor mijn portfolio.

Nu heb ik er nog wat mee gespeeld en moet ik mijn ETF's nog toevoegen. Ik ga er zeker een mooi dashboard mee maken, inclusief forward dividendverloop etc.


Welke tools gebruiken jullie voor je portfolio en overzichten/dashboards?


8 maart 2022

Wachten op het uitkotsmoment

Je kent dat moment vast wel. Je voelt je al een paar uur niet lekker, doordat je iets verkeerds hebt gegeten of gewoon teveel gedronken in de kroeg. En hoewel je er lang op kunt wachten, weet je dat het eraan komt, het moet eruit, het onverbiddelijke moment waarop je naar de wc rent of over die emmer hangt: het uitkotsmoment.

In die fase zitten de beurzen op dit moment, voor mijn gevoel. Ze zijn flink gaan dalen, vorige week met procenten tegelijk in een paar dagen. Ze voelen zich niet lekker. Dat heeft natuurlijk vooral met de situatie in Oekraïne te maken en de impact op de rest van de wereld. Natuurlijk hoop ik dat de situatie daar snel stopt, al heb ik er een hard hoofd in. Naast de al hoge inflatie schieten de olie- en energieprijzen de lucht in, met als gevolg dat de consumenten de hand op de knip houden. Het Russiche bankensysteem lijkt ook niet meer zo stevig te staan en dan heb ik het nog niet eens over de risico's, die er zijn als een paar mafkezen iemand op een kerncentrale gaat schieten. Nee, de wereld is een stuk fijner geworden na corona...

Die dalingen kunnen nog wel even doorgaan, maar 2-3% daling per dag per dag is niet voldoende. Daarmee voel je je net iets slechter, met soms een beetje herstel. Er moeten nog één of meerdere dagen na elkaar komen, waarop alles krak zegt: het uitkotsmoment van de beurzen. Dat was zo bij de financiële crisis in 2008 (meerdere momenten) en ook in 2020.

Het "voordeel" van zo'n uitkostmoment is dat je je daarna vaak beter voelt. De ellende (bacterie, teveel bier, slecht eten) is eruit, je lijf is als het ware wat gereinigd en kan daarna weer richten op herstel. Zo ook zie je dat vaak op de beurzen. Een paar dagen is het dikke ellende en wordt er veel verkocht. Daardoor ontstaat er nog meer paniek en rent iedereen weg van de beursvloer. Dikke verliezen, 10% dalingen per dag, van dat soort scenario's.

Nu al komen allerlei beurswaarheden voorbij als "aandelen kopen als de kanonnen bulderen" en "blijven zitten als je geschoren wordt". Vooral die laatste pas ik toe als het moment daar is. Als particulier ben je namelijk per definitie te laat met handelen, de ellende is vaak al gebeurd voor je er erg in hebt. Daarnaast heeft verkopen nu helemaal geen nut. Het is vooral wachten op het uitkostmoment. Om daarna weer rustig op te bouwen.



Wat denken jullie, komt er nog zo'n moment, of wordt dit een hele langzaam dalende markt? En wat is je strategie in dergelijke gevallen?

3 maart 2022

Dividend update - februari 2022

Tja, toen hadden we net corona gehad, begint een of andere gek een stuk verder een oorlog met risico op verdere escalatie. Ongelofelijk dat zoiets in deze tijden nog gebeurt. Hopelijk beperken we pratend nog verder gevolgen, maar voor de bevolking daar is het natuurlijk al rampzalig. Net als corona, kan ik er (helaas) weinig aan veranderen. Dat is soms frustrerend, want ik kan me er soms aardig druk over te maken. 

Het voelt dan ook wat vreemd om nu te bloggen over geld, dividend en onze financiële reis. Maar goed, ook dat gaat door (mits er niet een kerncentrale wordt opgeblazen).  

Kijkend naar mijn beleggingsaanpak, koop ik vanaf nu weer iedere maand bij (binnenkort meer over mijn aanpak) en op grote dips (zoals deze maand) wat meer. In al het geschommel van de beurzen is het fijn om je te richten op dividend. Tijd voor het dividend-overzicht van februari.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend februari: €65
  • Dividend heel 2022: €191
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2591 of 2791 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%

Februari is niet zo'n erg spannende maand qua dividend. Wel mooi dat er een stijging is van 15% t.o.v. vorig jaar. Het forward dividend lijkt aardig te zijn gegroeid, maar dat is een belans geweest tussen nieuwe aankopen, gestegen dollar en het verlaagde dividend van AT&T (zie onder).


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Archer Daniels Midland (ADM): +8,1%
  • Ares Capital (ARCC): +2,4%
  • Cisco (CSCO): +2,7%
  • Dominion Energy (D): +6%
  • Coca-Cola (KO): +4,8%
  • 3M (MMM): +0,7%
  • Prudential Financial (PRU): +4,3%
  • Southside Bancshares (SBSI): +3%
  • AT&T (T): -47%
  • UPS (UPS): +49%

Zo, wat een waslijst! Erg lekker om alle verhogingen te zien. Aan de andere kant is de verhoging van 3M wat aan de magere kant en ook AT&T is een flinke domper. Deze laatste had ik al verwacht, maar is nu officieel aangekondigd. Aangezien je als particulier vrijwel altijd te laat bent met het nieuws en er nog steeds een (gezonder) rendement van 4% zit, heb ik de aandelen gehouden. Deze verlaging heb ik alvast meegenomen in mijn forward dividend en heb ik deels gecompenseerd met onderstaande aankopen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht en verkocht:

  • ASML: 1st (zie de analyse hier)
  • Comcast: 12st
  • Rio Tinto: 7st
  • Starbux: 6st
  • IDVY: -16st (dus verkocht)


Comcast
Comcast heb ik gekocht om meer exposure te hebben naar de sector communication services, ook als tegenwicht naar AT&T. Zie hiervoor de rationale. De onderliggende waarden zijn prima. Ze hebben 14 jaar het dividend verhoogd (nu 2,3%), een P/E van 15, payout ratio van 34% en waren bij mijn aankoop zo'n 25% ondergewaardeerd.

Rio Tinto
Deze valt bij mij niet in de categorie 'reguliere aankopen'. Het bedrijf is geen dividendgroeier, heeft een dividendrendement van 10%, maar wel met goede fundamentals. Een uitgebreide analyse heeft Kaskoe al eens eerder gemaakt. Mijn portfolio was erg ondergewaardeerd in de sector materials. Ik vond ook weinig ondergewaardeerde aandelen in die categorie, dus na wat tips ben ik naar Rio Tinto gaan kijken. Ik moet zeggen, ondanks het hoge dividend was ik erg onder de indruk.

Starbux
Wat stond deze al lang op mijn wensenlijst. Het is (in mijn ogen) een iconisch bedrijf met 2,2% dividend, 54% payout ratio, een P/E van 25, gemiddelde dividendverhoging van 20% en 16% de afgelopen 10 resp. 5 jaar. Alleen lang een te hoge waardering. Nadat de laatste kwartaalcijfers wat tegenvielen, zijn ze hard afgestraft en is de koers flink gezakt. Hierdoor werd het aandeel ondergewaardeerd en heb ik mijn kans genomen. Mijn beeld is, dat de Starbux business komende tijd weer gaat aantrekken nu corona langzaam wegebt.

IDVY
Ik ben al langer wat ontevreden over IDVY. Het is een ETF met een mooi dividendrendement, echter is de koers redelijk 'dood geld' aan het worden. Het dividend wordt niet vaak verhoogd, waar andere ETF's dat wel doen en de koers meeveert. Ik ben daar dus af en toe een pluk van aan het afbouwen om te gebruiken voor nieuwe aankopen.


Deze maand dus flink wat nieuwe aankopen in individuele aandelen. Komende maanden wil ik weer meer in mijn ETF's inleggen en mijn bestaande portfolio uitbreiden. Deze bestaat nu uit 46 individuele aandelen, iets wat ik niet heel veel meer wil laten worden.


Samenvatting


Ondanks dat feruari een relatief kleine dividendmaand is, ben ik toch tevreden met de aangekondigde dividendverhogingen. Ook heb ik redelijk wat aankopen gedaan in individuele aandelen, iets wat ik komende maanden weer ga balanceren. Misschien is de vraag wel: wanneer vind ik mijn portfolio 'af genoeg' en bouw ik hem verder uit in de bestaande posities?



Hoe bepalen jullie wanneer je portfolio 'af genoeg' is en koop je niets nieuws meer bij?