29 december 2021

Terugblik 2021 en vooruitblik 2022

En zo is het alweer eind 2021. Ondanks alle lockdowns, vaccinaties en thuiswerken is het jaar voor mijn gevoel voorbij gevlogen. Waar ik eind 2020 in mijn jaaroverzicht nog hoopte, dat we het hele corona-gebeuren achter ons konden laten, is het "here to stay". Iets waar we waarschijnlijk komende jaren mee moeten omgaan.

Op persoonlijk vlak was het voor ons als gezin vooral het jaar waarin onze vriendin overleed en onze woon-onvrede toenam, met uiteindelijk de koop van ons nieuwe huis. We zitten nog druk in de verkoop van ons huidige huis, dus dat maakt het nog wat spannend. Dat zal ook verklaren waarom november en december voorbij zijn gevlogen voor ons.

Op financieel gebied was het een errruugg goed jaar. De beurzen zijn flink gestegen en ook het meeste dividend is hersteld. De dividend-update van december komt begin januari, maar ziet er waarschijnlijk goed uit. Volgend jaar zal ons vermogen wel een flinke deuk krijgen, omdat we een deel van ons geld in het nieuwe huis stoppen. Afhankelijk van hoe goed ons huis verkoopt, wordt het een grote of kleine deuk.

Na dit alles, laat ik eens kijken welke plannen ik in 2021 had, welke ik gehaald heb en wat mijn plannen voor 2022 zijn.


Plannen 2021


Allereerst, wat waren ook alweer mijn plannen voor 2021:

Beleggen:
  • Minimaal €500 per maand inleggen: helaas, deze heb ik niet gehaald, aangezien ik de laatste maanden niets meer heb ingelegd vanwege de aankoop van ons huis. Hiervoor hebben we gekozen, zodat onze aandelen kunnen blijven doorgroeien. Gemiddeld heb ik €460 per maand ingelegd, net niet dus (of bijna wel ;-))
  •  Rond de €2100 (of 2400 EUR+USD) aan foward jaardividend uitkomen. Deze heb ik met gemak gehaald! In mijn halfjaar review zei ik al, dat ik te conservatief ben geweest. Zelfs zonder dividend update van december zit ik al op 2750 EUR+USD. Volgend jaar dus wat meer ambitie erin.
  • Mijn portfolio volwassen maken: check! Begin 2021 heb ik hem aardig doorgenomen en opgeschoond. Iets om binnenkort weer eens te doen.


Hypotheek: onder de 2 ton uitkomen
Helaas, deze hebben we net niet gehaald, ook doordat we na onze huisaankoop niets meer extra hebben afgelost. De teller staat nu op €201k en zou nu al goed onder de 2 ton hebben gestaan. Het is niet anders.


Sparen: buffer op peil brengen (€18k)
Bijna gelukt. Zeker de laatste maanden zonder extra aflossingen of beleggingen zijn we de buffer weer goed aan het bijvullen. Dat blijven we komende maamden doen om zoveel mogelijk cash te hebben. 


Al met al dus een mix van wel en niet gehaalde doelen, echter wel verklaarbaar.


Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijk te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten (met 31-12-2020 als 100%).



Dit plaatje geeft wat mij betreft mooi weer hoe 2021 financieel ging: waar vorig jaar de lijnen alle kanten op liepen door corona, lopen ze dit jaar wat stabieler.


Vermogen

Ons totale vermogen is met maar liefst 22% gestegen. Dit komt voornamelijk door de stijging van onze aandelen. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Niet verkeerd, aangezien corona nog steeds tot allerlei onzekerheden leidt.


Hypotheek

Onze hypotheek is 5,5% gedaald t.o.v. eind 2020 door de verplichte en eigen extra aflossingen. Gemiddeld hebben we dus €463 per maand extra afgelost, waarbij ik de laatste maanden van 2021 niets meer extra heb afgelost.


Beleggingen
De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar met ruim 40% gestegen t.o.v. eind 2020. Ongelofelijk als je het mij vraagt! Dit komt deels door onze eigen inleg (€5600), maar vooral door de gestegen koersen. Dat maakt de aandelen natuurlijk wel ook duurder, maar wel een mooie stijging.


Winnaars en verliezers

Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes. Let op, dit is t.o.v. de aankoopprijs, niet van dit jaar.

Verliezers:

  • New Residential Investment (NRZ): -38%
  • AT&T (T): -23%
  • Shell (RDSA): -19%
Winnaars:
  • Target (TGT): +268%
  • Williams-Sonnema (WSM): +201%
  • United Parcel Service (UPS): +110%


Deze resultaten laten zien dat goede spreiding belangrijk is. Zolang je meer stijgers hebt dan dalers, maak je een mooi rendement.


Plannen 2022


Eerlijk gezegd vind ik het lastig om concrete plannen te maken voor 2022. Een deel ervan hangt namelijk af van hoe goed we ons huis verkopen. Ook ons nieuwe huis zal weer voor een andere situatie zorgen. Daarom een voorzichtig beeld van mijn plannen voor 2022:


Beleggen:
  • Vanaf april weer minimaal €500 per maand inleggen. Als we ons huis heel goed verkopen, wordt het wellicht wat meer als inhaalslagje.
  • Forward dividend: 3000 EUR+USD. Laat ik het weer eens uitdagend neerzetten. Zonder de decembermaand (update heb ik nog niet gedaan) zit ik op 2750 EUR+USD. Als ik vanaf april negen maanden €500 inleg tegen 2,5% dividend komt er €112 aan dividend bij. Stel dat de gemiddelde dividendstijging in 2022 2% is, dan kom ik dus samen uit op 2927 EUR+USD. Het zou erg mooi zijn als ik volgend jaar de 3000 aantik. Ambitieus, maar niet onrealistisch.


Hypotheek

Hier wil ik nog geen doel stellen, anders dan vanaf april iedere maand €500 extra aflossen, plus netto besparing. Ik moet nog een overzicht maken hoe onze hypotheek precies gaat verlopen. Een deel hangt ook af van hoe we ons huis verkopen, dus wordt vervolgd.


Sparen

Een deel hiervan hangt af van hoe ons huis wordt verkocht. Begin volgend jaar breken we ons spaarplan van Dela open om dit in ons huis te steken. Na de goede ervaringen met Dela, verwacht ik dat ik weer een spaarpolis ga openen, die zich komende jaren weer gaat vullen (tot de rentes boven de 2% uitkomen). Ik wil in ieder geval onze buffer weer op niveau brengen (€18k).


Samenvatting


Ondanks het wederom vreemde jaar met alle corona-perikelen, heeft het ons financieel gezien zeker geen windeieren gelegd. Vooral de beleggingen (+40%) en daarmee ons totale vermogen (+22%) hebben het erg goed gedaan. Dat is één van de redenen dat we de beleggingen willen laten doorlopen en niet gebruiken als inleg op ons nieuwe huis. De doelen die we niet hebben gehaald, zijn ook goed verklaarbaar.

Voor 2022 heb ik een ambitieuzer doel gesteld voor ons forward dividend (3000 EUR+USD), dat lijkt me een mooie mijlpaal om te halen. Zodra we ons huis verkocht hebben, kan ik de rest ook meer in detail invullen. 


Voor alle lezers: een fijne jaarwisseling en alvast de beste wensen voor 2022! Dat het vooral een gezond jaar mag worden met mooie financiële resultaten.



Hoe was jullie 2021?


23 december 2021

Geleerd en vooruit kijken

Nu het stof van de aankoop van ons nieuwe huis neerdwarrelt en de meeste zaken geregeld zijn, komt ons normale leven weer terug. Al het geregel en gedoe zijn voorbij. Het geeft mij rust om wat verder vooruit te kijken.

Bij het kopen van ons nieuwe huis, hebben we uitgebreid stilgestaan bij het waarom van onze koop. Goede gesprekken met mijn vrouw over waarom we zo graag weg willen, wat dat waard is en alle plussen en minnen. Vijf jaar geleden hadden we een wens, een droom: we wilden vrijer wonen, in de natuur, met een grote tuin en een deel onze eigen groenten en fruit verbouwen. Die wens is uitgekomen. De eerste jaren waren heel leuk, ook zwaar en uitdagend en we hebben een hoop geleerd. 

Maar ergens in die vijf jaar zijn we onszelf een beetje kwijtgeraakt. Het werk aan het huis en de tuin werd zoveel, dat we hele weekenden en avonden aan het zwoegen waren, terwijl onze kinderen aan het spelen waren. Ik ben best een doorzetter, maar zelfs bij mij kwam er een moment waarop ik mezelf afvroeg waarvoor we dit allemaal deden. Die momenten kwamen steeds vaker, zeker na het overlijden van onze vriendin.

Terugkijkend naar die vijf jaar heb ik veel van mijn eigen leven opgegeven. Ik heb ook veel geleerd, maar ik heb veel meer interesses, die nu bleven liggen. Ook onze gezinstijd werd steeds kleiner. Ja, we hadden het ook minder mooi kunnen maken of bewust tijd ervoor kunnen reserveren. Echter, het voelt niet goed als je je schuldig voelt wanneer je niet aan de tuin of huis aan het werk bent. Ik was een deel van mezelf verloren.

Dit is niet bedoeld als dramatische klaagzang, het is mijn eigen, duidelijke, pijnlijke conclusie. We willen ons leven terug, waarin we meer tijd hebben voor elkaar en voor onze interesses. Natuurlijk heeft ieder huis af en toe onderhoud nodig en ik zal het nog steeds leuk vinden om af en toe in de tuin (of moestuin) te werken, maar de crux zit hem in het "af en toe". Ons nieuwe huis (en tuin) is veel toekomstbestendiger en zal minder onderhoud vragen. We hadden een droom, zijn de uitdaging aangegaan en hebben ervan geleerd. Tijd om vooruit te kijken. 

Dat vooruit kijken begon met het maken van een plattegrond van ons nieuwe huis met onze inrichting erin. Voor mij betekent het vooral een beetje wegdromen over wat ik allemaal wil gaan doen:

  • Meer tijd doorbrengen met mijn gezin en vrienden. Voorheen gingen we bijvoorbeeld twee keer per week wandelen met ons gezin of met vrienden. Nu is dat er bij ingeschoten omdat er altijd wel iets anders te doen was.
  • Lezen. Heerlijk, echter lukte het me alleen in de vakanties, omdat... er altijd wel iets anders te doen was.
  • Fotografie. In een vorig leven was ik ook fotograaf, zelfs met een eigen bedrijfje. Ook dat heb ik losgelaten toen we hier kwamen wonen. Niet om de klaagzang door te zetten, maar doordat het huis en de tuin mij zoveel energie kostten, had ik weinig energie en inspiratie meer voor dit soort dingen.
  • Fietsen. Vroeger vond ik het heerlijk om mijn wielrenfiets te pakken en gewoon ergens heen te fietsen zonder te weten waarheen precies, lekker ontdekken.
  • Houtbewerken. Lijkt me hartstikke leuk om te doen.
  • Paragliden. Altijd al willen leren.
  • Sporten. Het positieve van een grote tuin en veel onderhoud: je bent altijd bezig en dus blijf je in shape. Maar liever doe ik dat via rennen en fietsen.
  • Muziek maken. Ik heb een eigen piano, waar ik alleen in de winter aan toekom. Dat wordt straks ook in de zomer.
  • Koken. Heerlijk om lekker te koken, iets speciaals te proberen, brood te bakken. Maarja, tijd...
  • Maatschappelijk. Ik heb al vaker rondgekeken om wat vrijwilligerswerk te doen. Dat is lastig naast een baan en gezin, maar als je daarnaast nog eens bergen werk in huis en tuin nodig hebt, wordt het helemaal onmogelijk.
  • ...

Als ik naar bovenstaande lijstje kijk, vraag ik me af waar ik de afgelopen vijf jaar heb gezeten ;-)


Wat is nu het moraal van dit verhaal? Dat je nooit een oud huis en grote lap grond moet kopen? Nee, want ik zal ook bepaalde zaken ervan missen. Wat ik geleerd heb: als je ontevreden bent over je leven en het blijft jeuken, dan pak je het op en ga je er iets aan doen. In ons geval is dat verhuizen, het kan ook minder rigoreus zijn. De eerste keer dat ik het besprak, kwam mijn vrouw met een opluchting omdat ze er zoveel van herkende. Dus benoem het, leg het op tafel, bespreek het met je man/vrouw en kijk wat je eraan kunt doen. 
Daarnaast nog een moraal: het leven gaat af en toe zijn eigen weg, waardoor je er opeens anders naar kijkt. Zelf ben ik van het plannen en daaraan vast houden, maar soms moet je ook dat loslaten en accepteren dat zaken anders lopen. Dat wil niet zeggen dat onze financiële reis opeens op zijn kop staat of dat we alles laten gaan. Het gaat over een stukje loslaten, realtiveren en genieten van het nu.


Kijken jullie weleens van een afstandje naar je leven om te zien of je nog tevreden bent met de ingeslagen weg?

Voor alle lezers van dit blog: alvast hele fijne kerstdagen!

 

18 december 2021

En toen deden we....niets

Waar onze overheid zich weer erg druk maakt over de volgende corona-piek en we morgen weer in een lockdown gaan (ik zal mijn mening hierover maar niet geven), kwam vandeweek tussen neus en lippen opeens een nieuw coalitie-akkoord naar boven. Waar in het verleden druk werd ge-proefballond over hypotheekrente-aftrek en hervorming van het belastingstelsel gebeurt er komende jaren op dat vlak.....helemaal niets.

Nouja, niet helemaal niets:
  • Vanaf 2025 komt een box 3 vermogensheffing naar werkelijk rendement (voor zowel sparen, beleggen als vastgoed)
  • In 2023 gaat de box 3 vrijstelling naar €80.000 (per persoon)
  • De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel bekend als "de jubelton") wordt per 2024 afgeschaft

Hervorming van het belastingstelsel: niets
Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek: niets
Plannen voor woning naar box 3: niets

Als je het mij vraag ongelofelijk. Ondanks dat ik ook niet gaag mijn huis in box 3 zie landen of de HRA naar nul zie gaan, had ik wel iets van een poging of plan verwacht. Een gemiste kans wat mij betreft. De rentes staan historisch laag, nu is het moment om zaken te hervormen. Bruto of netto hypotheeklasten maakt namlijk weinig verschil. 

Los van of je het eens bent met de plannen of niet, het lijkt erop alsof deze coalitie de meeste hervormingen doorschuift naar een volgend kabinet, onder het mom dat de IT-wijzigingen enorm complex zijn. Dat laatste geloof ik best, maar we hadden tijdens de jarenlange discussie er toch best een keer naar kunnen kijken. Regeren is vooruitzien, toch?


Wat vinden jullie van nieuwe de vermogens- en woonplannen?

13 december 2021

De kosten van de koper

Ondanks dat ik het al prima weet, verbaas ik me toch weer over hoeveel kosten je maakt als je verhuist. Eigenlijk gaat het niet zozeer over het verhuizen, maar meer om de kosten die je betaalt als koper (k.k.) zodra je een huis koopt.

Als je een huis koopt, heb je tegenwoordig ook allerlei financiële mannetjes nodig om je bijv. hypotheek en taxaties te regelen. Omdat men zich in dit welontwikkelde land helemaal onmisbaar heeft gemaakt met met allerlei regeltjes, gelden er tegenwoordig flinke bedragen voor bijv. een taxatie. Ik heb nog tijden meegemaakt, dat een taxateur mij opbelde met de vraag "wat moet je ervoor hebben" en vervolgens gewoon een rapportje ging maken op basis van enkele zelfgemaakte foto's. Dat was nog eens efficiënt. Tegenwoordig moet er iemand langskomen, foto's maken, alles tot de cm opmeten, rapport maken, rapport laten valideren en dat weer opsturen. Bureaucratie ten top als je het mij vraagt.

Laat ik het eens concreet en transparant maken wat wij nu kwijt zijn:

Kosten van koop:
  • Overdrachtbelasting: 2% van €700.000, dus €14.000
  • Bouwkundige keuring: €550
  • Taxatie van gekochte woning (i.v.m. hypotheek): €650
  • Taxatie van te verkopen woning (i.v.m. overbruggingshypotheek): €550
  • Inschrijving via notaris: €1400 (hypotheek- en opleveringsakte)
  • Hypotheker: €2500
Kosten van verkoop:
  • Verkoopmakelaar: €5600

De verkoopmakelaar is natuurlijk optioneel, net als een aankoopmakelaar, maar we hebben bij onze vorige verkoop een lastige constructie gehad met de kopers, dus dat betaalde zich snel terug. De verkoopmakelaar gebruiken we vooral voor zijn netwerk. In dit geval hadden we trouwens geen aankoopmakelaar.

Als je alles bij elkaar optelt qua k.k., komt je dus op €19.650, ongelofelijk! Vooral de overdrachtsbelasting hakt er natuurlijk flink op in, maar ook de overige posten zijn behoorlijk. Als we het nu eens wat simpeler maken, dan hoeft een huis kopen ook minder te kosten. Maarja, we houden elkaar graag bezig in dit land. Gelukkig is er nog belastingaftrek voor een aantal posten: hypotheker, notariskosten voor de hypotheekakte en taxaties. Dat scheelt toch alweer zo'n €2000.

Wij hebben ervoor gekozen om de kosten koper uit eigen middelen te betalen. Je kunt het ook meefinancieren, maar dat vinden we lood om oud ijzer. Uiteindelijk betaal je het toch en we kunnen het dragen, naast een eigen inleg die we doen voor de hypotheek. Ja, we steken er aardig wat eigen geld in, maar we zien dat ook als een investering. Daarover binnenkort een ander artikel.

In april is de sleuteloverdracht, dan wordt onze bankrekening aardig leeggeslurpt, kijkend naar bovenstaande. Oftewel: vaak verhuizen in je leven is een dure business!


Hoe vaak zijn jullie al verhuisd?

8 december 2021

Dividend update - november 2021

En toen was het alweer december. Het laatste deel van het jaar is echt voorbij gevlogen, mede door de aankoop van ons nieuwe huis. Als het goed is, kan ik komende weken weer wat genieten van de decemberperiode en heb ik meer tijd om te bloggen nu alles op de rit komt voor de verkoop van ons eigen huis.

Op naar het dividend van november. Aangezien dit altijd één van de kleinste dividendmaanden van het jaar is, is het weinig spannend.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend november: €66
  • Dividend heel 2021: €1662
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2517 of 2752 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%

Een bescheiden groei in november van 5% t.o.v. vorig jaar. Verder zoals verwacht weinig spannends qua dividend.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • Automatic Data Processing (ADP: +11,8%
  • Aflac Incorporated (AFL): +21,2%
  • Atmos Energy (ATO): +8,8%
  • Main Street Capital (MAIN): +2,4%
  • Realty Income Corp. (O): +4,2%
Kijk, dat zijn weer een aantal lekkere verhogingen! De kracht van dividend-groeibeleggen aan het werk.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb welgeteld niets bijgekocht. Dat heeft te maken met de aankoop van ons nieuwe huis. Dan wil ik even zoveel mogelijk reserve aanhouden, omdat verhuizen een dure business is.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2517 of 2752 EUR+USD.


Samenvatting


Zoals verwacht een kleine dividendmaand. Ondanks dat, toch een aantal leuke dividendverhogingen. Ook komende maanden zal ik niets tot weinig beleggen, aangezien we onze reserve zo groot mogelijk willen houden vanwege alle financiën die komen kijken bij het kopen van een eigen huis. Door de reserve aan te houden en onze deposito te gebruiken als eigen inleg, kan ons portfolio in stand blijven en lekker verder groeien.

Volgende maand is meestal een echte topmaand qua dividend, iets om al naar uit te kijken!



Hoe was jullie maand qua dividend?

3 december 2021

We komen weer bovendrijven

Het is alweer 13 dagen geleden sinds mijn laatste artikel, waar ik afgelopen twee jaar een stuk regelmatiger blogde. Zoals ik in het vorige artikel schreef, was het een enorm drukke periode. Want het is definitief: we gaan verhuizen!!

Na nog wat deskundigen over de vloer te hebben gehad, zijn de problemen opgehelderd en is het duidelijk dat er geen lijk uit de kast is komen vallen. Met daarna nog een meting werd dat ook bevestigd. Voor 7 ton wilden we immers zeker weten, dat we geen kat in de zak kochten.
Intussen zijn allerlei zaken gaan lopen, hypotheker, taxateurs, makelaars, notaris, de hele mikmak. Daarnaast hebben we alle openstaande/achterstallige klusjes aan ons huis gedaan die we kenden. Dat heeft afgelopen tijd dus aardig wat tijd en energie van ons gekost, vandaar de onregelmatige berichten. De volgende stap is ons huis te koop zetten, daar worden nu de voorbereidingen voor getroffen.

Terug naar een stukje financiële planning, waar deze blog vooral over gaat. In een eerder artikel schreef ik al de beweegredenen waarom we anders willen gaan wonen. De twee belangrijkste vragen daarbij waren: vinden we het waard om zo'n groot bedrag te betalen voor meer woongenot/gemak en komt dat nog overeen met alle principes waar we in geloven (aflossen, investeren, eerder stoppen met werken)? Nadat we dit hier thuis uitvoerig hebben besproken en hebben doorgerekend, kan ik nu volmondig zeggen: JA!


Maandlasten
Qua woongenot hoef ik weinig meer uit te leggen, dat stond al duidelijk in het vorige artikel. We hebben er simpelweg best veel voor over om meer woongenot/gemak te hebben. De andere reden waarom ik volmondig "ja" zeg, is omdat er ook een rekensom en gedachtenmodel achter zit:

  • Onze nieuwe hypotheek wordt (als ons huis goed verkocht wordt) totaal €400k, bestaande uit €300k annuïtair en €100k aflossingsvrij, beiden tegen 20 jaar vaste rentes. We brengen onze overwaarde in en een deel van ons spaargeld. Met de huidige rentestanden betalen we hiermee bruto €1125 per maand. Dat is €287 meer per maand dan nu.
  • Echter, als we daar wonen, zijn er plus- en minposten per maand die je mee moet tellen:
    • Meer gemeentebelastingen: + €21
    • Hogere woonhuisverzekeringen: + €36
    • Lagere HRA door een hogere EWF: + €50
    • Geen BSO meer voor de kinderen: - €187
    • Geen overblijven meer voor de kinderen: - €50
    • 6000 km per jaar minder heen-en-weer taxiën: - €56
  • In totaal betalen we dus slechts €102 per maand meer dan nu. De hypotheek neem ik dan bewust mee als bruto en de rest netto, omdat de HRA erg klein is en ik verwacht dat deze toch verdwijnt.
  • Daar nog eens bovenop krijg ik per januari en februari een mooie salarisverhoging, waarmee we zelfs €78 minder gaan betalen dan nu. Dat is natuurlijk een beetje flauw om mee te vergelijken, maar toch is het een feit.
  • Nog verder redenerend, is dit een vergelijking t.o.v. nu. Als ik dat uitzet tegen toen we hier in 2017 kwamen wonen, zijn we zelfs €262 per maand goedkoper uit!
Oftewel: als ik alles meetel, gaan we €78 minder betalen dan nu en €262 minder dan 4 jaar geleden. Bizar eigenlijk. En ja, onze hypotheek is opeens twee keer zo groot geworden, dat klopt. Daarover later meer.

Aflossingsvrij
Ik hoor de reacties al komen, "waarom toch een aflossingsvrije hypotheek als je er eerst zo op tegen was?" Goed punt. Ten eerste zijn wij aflossings-bewust en gedisciplineerd genoeg om het langzaam af te lossen. Ten tweede gaan de maandlasten helemaal nergens over (net iets over de €100 per maand). Ten derde vind ik het een mooie hedge tegen de box-3 plannen van de overheid. Vandaar dus.


Woningwaarde
Een andere interessante gedachtengang: de vraagprijs van het huis is niet meer veranderd sinds hij te koop is komen te staan (zo'n 5 maanden geleden). Terwijl intussen de huizenprijzen vrolijk verder zijn gestegen. Met dit tooltje (wat gebruik maakt van de CBS-getallen) kan ik uitrekenen dat het huis al ruim €60k in waarde is gestegen. Dat is natuurlijk theoretisch, maar toch. We hebben dus een huis gekocht onder de vraagprijs, waarvan de waarde al veel hoger ligt. Lijkt me een prima deal.


Plan naar de toekomst
Ons plan was om te investeren (beleggen, aflossen) en daarmee eerder te stoppen met werken. Dit deden we door iedere maand €500 te beleggen en €500 (plus netto besparing) af te lossen op de hypotheek. Daarmee zou onze hypotheek op mijn 58e weg zijn (al wat eerder, maar dat terzijde) en hadden we voldoende dividendinkomsten en vermogen opgebouwd om eerder te kunnen stoppen met werken. Gaat dit plan dan nu helemaal de Maas in? Zeker niet:

  • Zoals hierboven berekend, zijn de maandlasten dusdanig, dat het prima te dragen is. Sterker nog, we zouden straks zelfs meer geld per maand overhouden dan nu. De €500 per maand beleggen  en aflossen staan nu even on hold, maar na onze verhuizing gaat dat weer gewoon door.
  • Onze beleggingen raak ik niet aan. Het geld dat we er zelf insteken, komt van onze deposito. De beleggingen groeien dus gewoon door.
  • Het ingebrachte geld in de hypotheek zien wij als een investering. Mijn 58e is over iets meer dan 15 jaar. Dan zijn onze kinderen het huis uit (waarschijnlijk) en wordt het huis te groot voor ons twee gok ik zo. Tegen die tijd kunnen we het weer verkopen en strijken we een mooie overwaarde op. Ja, de huizenmarkt kan crashen, maar dan vangen we hoogstens iets minder overwaarde. Dat geldt nu ook al.
Dus ja, we hebben opeens een twee keer zo hoge hypotheek. Maar ook die daalt met de jaren. Ik heb nog niet precies uitgerekend wat deze over 15 of 20 jaar nog is (als onze rentevaste periode afloopt), dat is iets voor een volgend artikel.


Samengevat was bovenstaande rekensom, inclusief natuurlijk het verhaal over woongenot/gemak voor ons DE reden om de deal te sluiten en te gaan verhuizen. Nu is het nog zaak om ons huis goed te verkopen. In deze markt zou dat prima moeten lukken, maar het blijft een laatste hobbel die genomen moet worden.

Komende tijd krijg ik dus gelukkig weer wat ruimte om andere blogs te lezen en deze te updaten. Tijd voor vakantie :-)

20 november 2021

Rare week

Na mijn vorige artikel ben ik me bewust, dat ik jullie wat verschuldigd ben. Normaal post ik hier om de 5-6 dagen een artikel, maar afgelopen week was een gekkenhuis en ben ik er niet aan toegekomen.

Om te beginnen: ons bod was geaccepteerd! Na 10 minuten een enorm yes-gevoel te hebben gehad, ben ik meteen vanalles gaan regelen. Hypotheker, bouwkundige keuring, taxatie-mannetjes, verkoopmakelaar zoeken etc. En dan allerlei documenten aanleveren, manman wat een zwik aan documenten moet je hebben tegenwoordig. Koopcontract doornemen, een eeeenorme berg aan werk en energie. Met daarnaast ook nog werken en een huishouden gingen we geen avond voor twaalf uur naar bed.

Eigenlijk hadden we niet echt de tijd genomen om te genieten, we zijn gelijk gaan regelen. We waren er helemaal klaar voor...

...tot de bouwkundige keuring kwam...


Ondanks dat het een nieuwer huis was, wilde ik toch een bouwkundige keuring laten doen. Meer voor het geval dat we iets over het hoofd hadden gezien. Nou, dat bleek, er kwam zowaar een potentieel lijk uit de kast. Ik zeg bewust potentieel, want we weten nog niet hoe ernstig het is. Ik wil niet in detail treden hier, maar de verkopers zeggen dat het al jaren zo onveranderd is. We willen ze best geloven, maar voor een huis van 7 ton zouden dat zomaar eens dure blauwe ogen kunnen worden. We hebben geen zin om ook nog eens een extra kostenpost te hebben van €10-20k. Voor 7 ton verwacht ik dat je huis af is. Punt.

Dus ja, we zijn ook emotioneel nogal heen en weer geslingerd afgelopen week. Op sommige momenten zagen we het helemaal niet meer zitten, maar dat kwam ook door de vermoeidheid. Op andere momenten waren we toch weer enthousiast.

Hoe nu verder? Er komt een expert naar de situatie kijken om te bepalen hoe ernstig het is en wat eventuele vervolgkosten zijn. Daarover zal onderhandeld moeten worden. Ondertussen zitten wij in de wachtstand. Dat is best lastig, want zo blijven onze emoties slingeren. Aan de ene kant willen we graag dat het doorgaat, aan de andere kant beschermen we onszelf en zijn we bereid om weg te lopen als het teveel gedoe oplevert. Want we wilden juist verhuizen, zodat we minder gedoe hebben.

Dus bij deze excuses dat het wat langer heeft geduurd voor een update. Ik hou jullie op de hoogte wat het definitief is geworden.


Hebben jullie ook weleens zo'n plotselinge wending gehad bij een woningkoop?

11 november 2021

Een huis kopen van 7 ton?

Een wat meer persoonlijk artikel dit keer. Begin oktober schreef ik al dat we een bod hadden gedaan op een huis, maar helaas flink zijn overboden. Zoals ik daarin ook schreef, blijft het aan ons knagen waar we nu wonen, en daar komen we maar niet vanaf.

Waar gaat dan dan over? We wonen wat buitenaf, zeg maar gerust landelijk. Waar we eerst woonden was meer in de bewoonde wereld, zo gezegd. In ons vorige huis (twee-onder-een-kap) hadden we niet zoveel buitenruimte en we wilden graag ruimer wonen. Dat kan in deze zuidelijke streek prima als je het wat meer buitenaf zoekt. Echter:

  • Er gebeurt hier weinig, heeeeeel weinig
  • Onze kinderen kunnen niet overal zelf naartoe, dus continu taxieën
  • We hebben enorm veel werk aan dit huis en onze tuin. We wilden ruimer leven qua tuin, maar dit is wel erg groot en veel werk. Klopt, daar kun je vanalles voor inrichten om te versimpelen, maar dan nog blijft het veel werk.
  • Daardoor missen we een deel van ons leven. Anders gezegd, we hebben bijna nul tijd meer over voor onze eigen hobbies, lantefanteren of nieuwe dingen doen.
  • Ons huis is slecht geïsoleerd. Daar zijn we afgelopen jaren al hard mee bezig geweest, maar het is meer een tienjarenplan en er moet nog zo'n €50-70k tegenaan om het goed te krijgen.

Samengevat zouden we er best veel voor over hebben om terug te gaan naar waar we eerst woonden. Ondanks dat we nog steeds genieten van de ruimte, ervaren we het als ook als een last. 

Dus af en toe (regelmatig) kijken we naar andere huizen, als er uberhaupt al iets nieuws voorbij komt. Want de huizen vliegen over de toonbank en degenen die overblijven is wat mee of zijn aan de prijzige kant. Zo ook een huis dat al een half jaar te koop staat. Een heel mooi huis, speciale architectuur/ontwerp, 1000m2 grond, in het gebied waar we eerst woonden, op fietsafstand van bijna alles, energielabel A, hoeft vrijwel niets aan te gebeuren. Oftewel, voldoet aan al onze eisen. Maarja, een vraagprijs van €700.000......

Tot nu toe keken we vooral naar huizen rond de 4-5 ton, maar daar scheelde vaak vanalles aan of waren niet naar onze smaak. Dat we dit nu als serieuze optie overwegen, zegt in mijn ogen wel wat over onze ontevredenheid. Dit duurdere huis voelt als enorm luxe, daar hoeven we helemaal niets meer aan te doen, maarja die vraagprijs.

Dan maar even concreet maken:

  • Stel we bieden 6,5 ton (want ja, hij staat toch al een half jaar te koop)
  • Onze huidige hypotheek is bijna 2 ton. Ons huis is ruim meer waard, dus we hebben zo'n 2,5 ton overwaarde.
  • Als we dat nu 1-op-1 in het nieuwe huis steken, dan houden we dus 4 ton hypotheek over (uitgaande dat we kosten koper zelf betalen).
  • Als we nog wat geld vrijmaken, dan kunnen we dat samen met de overwaarde in de hypotheek stoppen
  • Een annuiaire hypotheek van 3,5 ton tegen 20 jaar vast betekent bruto maandlasten van €1200. Dat is zo'n €370 meer per maand dan wat we nu betalen.
  • Qua gemeentebelastingen e.d. gaat het om zo'n €20 meer per maand, woningverzekeringen €35 meer. Welicht ook wat meer stookkosten (groter huis), zeg €100 (aan de andere kant is het is ook weer een energielabel A). Daar staat tegenover dat onze BSO voor de kinderen ook per direct stopt. Dat scheelt dan ook weer €170 per maand. Ook kan ik nog €100 per maand aan extra HRA rekenen.
  • In totaal kom ik daarbij op zo'n €260 per maand meer aan maandlasten.

Dat is een beetje het rekensommetje dat we aan het maken zijn. Aan de ene kant voelt 7 ton als heeeeel veel geld en als een villa. Aan de andere kant is het "maar" €260 per maand meer dan we nu betalen. Als het vergelijkt met andere gebieden, gaat een gemiddelde hoekwoning bijv. in Eindhoven ook weg voor 5,5 ton (om maar niet te spreken over Amsterdam). Die maandlast zou ik nog verder kunnen drukken door een deel aflossingsvrij te nemen, dan kom je op een verschil uit van zo'n €200 per maand.

"Maar Mr. Groeigeld, ga je nu een huis kopen van 7 ton met een deel aflossingsvrij???!! Dat druist toch in tegen alles wat je hier de afgelopen jaren hebt verteld?!" Dat is wel een dingetje ja. Het druist een beetje in tegen de principes die ik hier op deze blog etaleer: geef minder uit dan er binnenkomt, investeer de rest, los je hypotheek zsm af en (in ons geval) probeer of je eerder kunt stoppen met werken. Met een huis van 7 ton zal dat laatste lastig worden. Als we bijna €300 per maand minder over hebben dan nu, kunnen we ook minder aflossen en/of beleggen voor de toekomst, waarbij we ook nog een nieuwe hypotheek aangaan van 3,5 tot 4 ton.

Maarja, moeten we alles laten voor later, of ook een beetje nu leven? Zoals ik eerder al schreef, is onze kijk op het leven best wat veranderd afgelopen tijd. Oftewel: wat hebben we ervoor over om naar een situatie te gaan waarin we meer tevreden zijn met ons leven? Is die 7 ton (of effectief 3,5-4 ton hypotheek) dat waard? Een bezichtiging kan in ieder geval geen kwaad.


Wat is jullie mening (en zie ik iets over het hoofd in onze berekening)?


#### update 13-11-2021 ####
Na de bezichtiging vinden we het een heel erg mooi huis. Er hoeft weinig te gebeuren, erg ruim opgezet, energielabel A en meer dan 20 zonnepanelen. We gaan dus een eerste bod uitbrengen. Na veel rekenwerk blijkt dat de maandelijkse toename reuze meevalt, maar daarover wellicht in een volgend artikel meer.

Bedankt voor het meedenken, spiegelen en ook de kritische reacties! Erg fijn om zo open met elkaar te kunnen bespreken, dat waardeer ik.

7 november 2021

Rentemiddeling: nog twee voordeeltjes

Vorige maand hebben we rentemiddeling aangevraagd. In dat artikel schreef ik al dat we daarmee ruim €26 per maand besparen, oftewel minimaal €4000 rente over de gehele looptijd. 

Inmiddels is het 1 november, dus de wijziging is ingegaan. Vandeweek kreeg ik twee mailtjes hierover. "Hoezo twee?", dacht ik. De eerste ging over de wijziging zelf, boven de tweede stond vrolijk "We hebben uw rente aangepast". Wat blijkt nu: NN heeft (gratis, zonder taxatie) op basis van hun modellen onze huiswaarde berekend en we hebben (op papier) nog meer overwaarde dan we al dachten. Ongelofelijk die huizenprijzen. We vallen nu in een categorie onder de 40% loan-to-value, waardoor de resterende risico-opslag helemaal wegvalt. Daarmee betalen we nu nog maar 2,14% rente i.p.v. de 2,19% waarvan ik uitging. Zo zie je maar weer, een bank gaat nooit zelf komen met een dergelijk voordeel. Nu moesten ze formeel iets doen en blijkt er opeens nog meer voordeel te zijn. Altijd mooi meegenomen.

Naast de lagere rente en een hogere huiswaarde, kwam ik nog een derde voordeeltje tegen: de boeterente blijkt fiscaal aftrekbaar te zijn. Stom van mij, want een oversluitboete is ook aftrekbaar, dus waarom de boeterente niet? Of zoals de belastingdienst zegt: "Betaalt u de boeterente niet in 1 keer (rentemiddeling)? Maar betaalt u die door een hogere hypotheekrente tijdens de resterende looptijd van uw hypotheek (rentemiddeling)? Trek die hogere rente dan jaarlijks af in uw belastingaangifte."
Ik was er vanuit gegaan, dat de boeterente gewoon bruto was. Met een boeterente van 0,59% zet het natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar toch handig meegenomen.


Moraal van het verhaal: mocht het mogelijk zijn, kaart dan vooral wijzigingen aan bij je bank. Zodra ze een verplichting hebben om iets te doen, zijn er wellicht meer voordelen te behalen.


Zijn jullie weleens verrast door een voordeeltje van de bank?


1 november 2021

Dividend update - oktober 2021

Nadat binnen de kachel al een aantal keer is aangeweest, is het na september ook altijd qua dividend even afkoelen in oktober en november. Tijd om te kijken wat oktober heeft gebracht.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend oktober: €174
  • Dividend heel 2021: €1596
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2480 of 2740 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,6%

Oktober laat een mooie 6% groei zien t.o.v. vorig jaar. Omdat ik geen nieuwe posities heb gekocht, die in oktober uitbetalen, is de toename puur door organische groei (dividend-verhoging en euro/dollar-toename).


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • AbbVie (ABBV): +8,5%
  • Gladstone Investment Corp. (GAIN): +7,1%
  • Newtek Business Services (NEWT): +16,7%
Ook deze maand weer flinke verhogingen. De verhoging van NEWT neem ik niet voor 100% zeker aangezien ze hun dividend van de kwartaal laten afhangen (omdat ze een BDC zijn, die minimaal 90% van hun winst moeten uitkeren om bepaalde belastingvoordelen te krijgen). Ondanks dat, altijd leuk meegenomen.

De dividendverhogingen samen zijn vergelijkbaar met wanneer ik €1360 aan eigen geld had belegd tegen 2,5% dividend.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik 7st Verizon en 12st DXSB gekocht.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2480 of 2740 EUR+USD.


Samenvatting


Na de goede september-maand, toch een aardige oktober qua dividend en dividendgroei. Het mooiste vind ik nog altijd om de dividendgroei te vergelijken met het eigen geld, dat ik nodig had gehad om dat te bereiken.

Volgende maand wordt het echt winter, zo ook in mijn portfolio. November is vaak een kleine maand als overgang naar de grote decembermaand.



Hoe was jullie maand qua dividend?

26 oktober 2021

Toch rentemiddeling

Halverwege vorig jaar schreef ik een drieluik over onze hypotheekopties. Het doel was om te kijken hoe we zo snel mogelijk van onze hypotheek af konden komen en onze maandlasten konden verminderen. Van de opties die er waren, bleek oversluiten erg prijzig (i.v.m. de hoge boete) en rentemiddeling niet interessant.

Echter, de laatste weken zijn de markt- en dus hypotheekrentes opeens aan het stijgen. Tot nu toe was het een paar tienden procentjes eraf en erbij. Tot afgelopen week alle, echt alle hypotheekverstrekkers hun rentes gingen verhogen. Geen verrassing, gezien de huidige inflatie en stijgende marktrentes. Ook de ECB en FED gaan hun opkoopprogramma's langzaam afbouwen. Voor mij was dat een trigger om toch nog eens naar rentemiddeling te kijken. En wat bleek, nu hebben we er wel voordeel bij!


Midden 2019 had ik al eens gekeken of rentemiddeling interessant was voor ons. Doordat wij toen nog geen twee jaar een nieuwe hypotheek hadden, samen met de (destijds) hogere marktrente, kwam rentemiddeling voor ons niet positief uit de bus. Nu dus echter wel. Wat is er veranderd t.o.v. 2019:

  • Onze hypotheek is inmiddels 4 jaar oud. De resterende looptijd is dus korter, waardoor de boeterente minder hoog is.
  • Onze woningwaarde is flink gestegen, waardoor onze loan-to-value flink is afgenomen. Doordat onze hypotheekverstrekker deze nieuwe verhouding meeneemt in de berekening, vervalt gelijk een groot deel van onze risico-opslag.
  • De marktrente is flink omlaag gegaan. Je zou daarmee verwachten dat de boeterente hoger is, maar de marktrente blijkt dusdanig laag te zijn, dat het geheel positiever uitkpakt.

Al deze veranderingen samen pakken dus gunstig uit (ter referentie: onze huidige rente is 2,45%). Omdat de nieuwe looptijd bij rentemiddeling langer moet zijn dan je huidige resterende periode (16 jaar) had ik bij NN twee opties:

  • Rente 20 jaar vastzetten: 1,44% marktrente + 0,81% boeterente - 0,05% minder risico-opslag = 2,20% nieuwe rente
  • Rente 26 jaar vastzetten: 1,65% marktrente + 0,59% boeterente - 0,05% minder risico-opslag = 2,19% nieuwe rente

Zoals je ziet, loont het ook bij rentemiddeling om meerdere opties te bekijken. In dit geval leidde de laagste marktrente niet tot de grootste besparing. Het verschil in bruto maandlasten was €25,15 resp. €26,37 t.o.v. nu. Omdat de wijziging €250 administratiekosten kost (belachelijk veel als je het mij vraagt, maar goed), heb ik dit in zo'n 10 maanden terugverdiend.


Je zou kunnen denken "waarom al die moeite voor €25 besparing per maand, je lost toch je hypotheek versneld af waardoor je maandlasten die besparing ook al snel bereiken?" Die gedachte had ik eerst ook, maar als je het op lange termijn bekijkt, is de besparing veel groter. Doordat we namelijk nu minder rente (-0,26%) gaan betalen, gaat er over de gehele looptijd minder rente naar de bank en meer naar de aflossing:

  • Als ik ons aflosplan blijf volgen, betalen we vanaf nu bruto €4000 minder rente
  • Als ik stop met extra aflossen bij €200k hypotheek, dan betaal ik €8200 minder rente
  • Als ik stop met extra aflossen bij €100k hypotheek, dan betaal ik €6000 minder rente

Dit is trouwens berekend inclusief de afbouw van HRA. Waarom heb ik het opeens over stoppen met extra aflossen? Ten eerste omdat ik al langer rondloop met het idee, dat ik ons aflosplan niet wil vasthouden tot onze hypotheek op nul staat. Daarover later een artikel. Ten tweede vanwege de plannen om de woning naar box 3 te verplaatsen.

Om al deze redenen samen heb ik dus de rente vastgezet voor 26 jaar (waarom ook niet):
  • €4000 besparing tegen €250 administratiekosten is een lekkere investering
  • De rentes hebben hun dieptepunt gehad, verwacht ik. Nee, we hebben geen 1,5% maar zoals ik al zei, is oversluiten voor ons geen optie.
  • De lagere rente staat 10 jaar langer vast. Ondanks dat we nog steeds eerder van onze hypotheek af willen zijn en ik (qua beleggen) niet risico-mijdend ben, voelt het toch lekker.
  • Er gaat een iets groter deel van de maandlasten naar aflossing, waardoor de sneeuwbal harder gaat rollen. Dat scheelt uiteindelijk twee maanden. Niet veel, maar het is iets.
  • Zoals ik boven al zei, heeft onze hypotheekverstrekker tussen neus en lippen door onze nieuwe loan-to-value meegenomen. Gratis, zonder taxatie!

Er zijn twee maar's:

  • Als ik had gewacht tot volgend jaar (dan nog 15 jaar rentevaste periode), dan had ik nog lagere marktrentes kunnen krijgen. Echter, zoals ik hierboven al zei, verwacht ik dat de rentes hun dieptepunt hebben gehad.
  • Als we binnen nu en 10 maanden een ander huis kopen, dan is de €250 weggegooid geld. Een gokje moet je wagen, zal ik maar zeggen.


Echter, "as is verbrande turf". Samengevat ben ik gek als ik nu geen rentemiddeling doe. Vanaf november betalen we dus €26 minder hypotheeklasten per maand en hebben we minimaal €4000 bespaard.



Zien jullie ook het einde van de lage rentes? Zoja, heb je er op een of andere manier ook gebruik van gemaakt?

20 oktober 2021

Woning naar box 3 (deel 2)

In februari 2019 schreef ik al over de plannen van de regering om de woning naar box 3 te verplaatsen. Nu lijkt het er dan toch van te gaan komen. Er komt steeds meer druk vanuit Europa en DNB voor hervormingen aan het Nederlandse stelsel van hypotheken en belastingteruggave. De Nederlandsche Bank komt nu zelfs met een dringend advies om de woning naar box 3 te verplaatsen. Waar eerder de kletsreden het argument was, dat we als huisbezitters te gevoelig waren voor een volgende crisis en weinig ruimte hadden om te sparen en beleggen, komt er nu het argument dat de problemen in de woningmarkt moeten worden aangepakt en dat de verschillen tussen woningbezitters en huurders te groot worden.

Met het aanpakken van de problemen in de woningmarkt ben ik het eens, echter komt dit vooral door de lage rentes, het geld bijdrukken van de ECB en de verschillende verruimingen die aan starters worden meegegeven. Dat heeft weinig te maken met de hypotheekrenteaftrek (HRA) in box 1. Immers, als je nu een huis koopt tegen 1% rente, merk je daar effectief weinig van. Aan de andere kant, is het nu natuurlijk wel een mooi moment om de HRA af te schaffen, juist omdat je er weinig van merkt.

Het doel van het gelijktrekken tussen woningbezitters en huurders vind ik eerlijk gezegd nogal apart. Ik hang misschien soms wat aan de rechtse kant, maar waarom zou het een doel op zich moeten zijn om dit gelijk te willen trekken? Nivellering is geen doel op zichzelf. Ja, huurders betalen ieder jaar meer huur, maar hebben ook geen onderhouds- en andere bijkomende kosten. 
In dat kader was er laatst een onderzoek van het CBS, dat het vermogen van een huiseigenaar exclusief huis 14 keer groter dan dat van een huurder. Goh, komt dat onderzoek even op een mooi moment ;-) Je zou ook de conclusie kunnen trekken dat huren niet zo slim is, of dat huurders gemakkelijker geld uitgeven dan woningbezitters, omdat deze laatste groep reserveringen moet aanhouden voor verbouwingen en onderhoudskosten. Het is dus maar hoe je het wilt neerzetten.

Goed, terug naar de box 3 plannen. DNB zegt bij dit plan dat de overheid dit stapsgewijs (in 20 jaar) moet invoeren en de extra lasten moeten worden verrekend met vermindering van het EWF. Ook zou er een vrijstelling moeten komen voor box 3.

Allemaal leuk een aardig, maar die betrouwbaarheid van de overheid kennen we. Persoonlijk vind ik het een klap in het gezicht van de mensen, die altijd netjes hun schulden en hypotheek hebben afgelost, zeker na de "aflossingsblij" campagne van nog geen twee jaar geleden. Daar zit je dan straks, met je afgeloste huis van 5 ton en €4000 extra lasten per jaar terwijl je had gerekend op nul. Samen met eventueel wat spaargeld om een bepaalde periode door te komen, tikt dat aardig aan. Ik zie de aanvragen van aflossingsvrije hypotheken al stijgen.

Zoals ik al zei, misschien neig ik nu teveel naar een bepaalde kant en loopt het zo'n vaart niet. Gezien de hoeveelheid reacties op nu.nl, ben ik niet de enige die zich hierover druk maakt. Mocht het zo ver komen, dan wordt het tijd om te kijken in hoeverre het voor ons loont om hard door te gaan met ons aflosplan. Maar goed, dat is voor latere zorg.


Hoe staan jullie tegenover deze plannen?

14 oktober 2021

Hogere energieprijzen: wat betekent dat voor ons?

De energietarieven schieten de laatste tijd door het plafond. Door een mix van strenge winter, weinig voorraad en energietransisite gaan we hogere prijzen betalen voor onze energie. Flink hoger. Als side-note: ik hoor zelfs dat men in deze tijden elektriciteit maakt van gas en dat China en India zich opmaken voor gebruik van kolen. De wereld op zijn kop als je het mij vraagt. Zo wordt de jarenlange strijd tegen CO2 uitstoot vanzelf teniet gedaan.

Terug naar de energieprijzen. Waar ik in maart dit jaar nog een jaarcontract heb afgesloten van zo'n 22ct/kWh elektra en 78 ct/m3 gas, hebben we het nu over 42 ct/kWh en €1,70 per m3 gas. Had ik nu maar in maart een drie-jarencontract afgesloten. Maar goed, achteraf is alles gemakkelijk.

De gasprijs lijkt inmiddels wat te gaan dalen, maar nog niet heel veel. Ik was wel benieuwd wat dit voor onze maandlasten betekent. Immers, de energierekening bestaat niet alleen uit verbruik, maar op dit moment ook voor ruim 50% uit belastingen. Eens even rekenen:
  • Op basis van ons jaarverbruik in 2020: 200 kWh elektra en 710 m3 gas
  • Aangezien de winter tot ver in 2021 duurde, tel ik hier wat bij op. Ook was er dit jaar een stuk minder zon, dus onze zonnepanelen hadden minder opbrangst.
  • Geschat totaal voor 2021: 800 kWh elektra en 1000 m3 gas
  • Ons huidige maandbedrag staat op €70. Als ik de nieuwe pijzen gebruik (zie boven), kom ik uit op €177 per maand.

Zo, is dat nog eens een stijging! Maar liefst €107 per maand meer. Dat komt natuurlijk vooral door de gasprijzen. Ondanks dat de elektraprijzen ook zijn verdubbeld, hebben we vanwege onze zonnepanelen vrij weinig verbruik. Verder zijn de leveringstarieven verdubbeld en zie ik geen welkomstbonussen meer. Deze berekening is trouwens nog zonder nieuwe variabele energietarieven van de energieleveranciers, die ze per 1 januari mogen aanpassen. Aangezien die nog onbekend zijn, ben ik benieuwd hoe dat uitpakt. Aan de andere kant, kan dat nooit zoveel zijn als de stijging van de tarieven zelf ;-)

Ons energiecontract loopt pas af in maart 2022, dus we kunnen nu nog niet overstappen of het voor langere tijd vastzetten (als dat uberhaupt nog mogelijk is). Deze winter kunnen we nog gebruik maken van "goedkoop" gas en elektra, daarna wordt het bekijken hoe verder. Ondertussen gebruiken we fijn onze pelletkachel en gaan we door met isolatieklussen. Dat laatste proberen te versnellen is ook droomdenken van onze overheid, aangezien de meestel installateurs het komende jaar al vol zitten.

Van een energierekening van €177 per maand word ik natuurlijk niet blij, maar het is voor ons te dragen. Voor mensen met lage inkomens of met een klein en vast pensioen is het natuurlijk een heel ander verhaal. In deze mag onze overheid ook wel een handje meehelpen. Ik hoop dat de grootste piek is geweest en de boel wat stabiliseert.


Wat gaan jullie betalen met de nieuwe tarieven?


### update 16-10-2021 ###
Gisteren heeft de overheid bekendgemaakt een deel van de stijgingen in de energieprijzen te compenseren, zie hier. Ieder huishouden krijgt €230 belastingverlaging met daarbovenop nog een verlaging van de belasting op elektriciteit.

8 oktober 2021

Grof overboden

Een aantal van mijn artikelen gaan de laatste tijd over huizen, overwaarde, onvrede. Oftewel: er was iets aan het knagen. We wonen in principe erg mooi en ruim, maar we hebben ook allerlei redenen waarom we zouden willen verhuizen naar een eindje verderop waar we eerst woonden. Dat zijn veel persoonlijke redenen, die ik hier vanuit privacy niet ga noemen. De blogposts waren dus niet zonder reden.

Laatst zagen we een huis dat behoorlijk aan onze eisen voldeed. Dus hup, wij kijken, waarbij we nog enorm geluk hadden dat we ertussen kwamen. We lezen wel de berichten van een oververhitte markt, maar zelf meemaken is een ander verhaal. Binnen no time waren alle bezichtigingen gepland en werd de boel gesloten. Na een goede bezichtiging, waren we nog steeds erg tevreden. Vantevoren was ik al langs een hypotheekmannetje geweest om te checken of mijn berekeningen klopten. Dat was zo, dus we konden gaan bieden.

Maarja, wat bied je dan? Hoeveel is de onvrede waard en wat vinden we het huis waard? Na wat overleg hadden we een aantal simpele regeltjes opgesteld:
  • We willen niet meer bieden dan we 4 jaar geleden voor dit huis hebben betaald
  • We hebben geen voorbehoud van financiën
  • Na een goede blik (zelf ervaring) hebben we geen voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Ik woon (als Brabander) in Limburg. In deze regio is overbieden van 5-10% normaal.

De eerste regel vraagt om wat uitleg. Het huis dat we zagen, ligt hemelsbreed ruim 1 km van ons huidige huis. We wonen nu in een groot, landelijk, vrijstaand huis met veel grond. De huizenprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen, maar het huis wat we voorbij zagen komen was kleiner met minder grond. In context van versimpelen dus. Het voelde voor ons erg scheef als we daarvoor meer zouden betalen dan wat we voor ons vrijstaande huis hebben betaald.

We hebben uiteindelijk een bod gedaan waarbij we ruim €40k boven de vraagprijs boden. Aangezien dit een bod was dat bijna 14% boven de vraagprijs lag (ruim boven het gemiddelde in de regio dus) samen met het gebrek aan voorwaarden, dachten we dat we een mooi bod neerlegden. Dat bleek dus een misvatting...

Na lang....lang....lang wachten (een week lijkt dan oneindig) kwam het hoge woord eruit: we zijn het niet geworden. Na een belletje met de makelaar blijkt dat we zelfs vele tienduizenden euro's zijn overboden. Het precieze bedrag ken ik niet, maar ik gok dat er dan zo'n €80-90k is overboden. Bizar! Zelfs in deze regio. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat er sprake was van een makelaars-deal, maar goed, dat kun je nooit bewijzen. Het is nu eenmaal zoals het is.

Omdat we het gevoel hadden, dat we een goede kans maakten, was onze teleurstelling dus aardig groot.  Mijn vrouw en ik hadden vantevoren goed doorgesproken waarom we weg wilden en hadden het goed voorbereid. Ook hadden we links en rechts allerlei klusjes gedaan om ons huis wat op te leuken, zodat het gemakkelijk zou verkopen. Daar waren we iets te voorbarig mee dus. 

De dag erna voelde ik me zoals in het plaatje hierboven, maar dat ging ook wel weer over. We blijven gewoon rondkijken voor als er wat voorbij komt. Intussen gaan we ook eens samen overleggen wat we in onze huidige situatie kunnen veranderen, zoals ik laatst al schreef over versimpelen.

Laten we het, ondanks de teleurstelling, ook positief bekijken:
  • We hebben ons huis helemaal op orde. Alle kleine klusjes, die zijn blijven liggen, zijn gedaan.
  • We hebben weer duidelijk waar we staan in de huizenmarkt
  • We weten dat ons huis echt zoveel waard is als we denken
  • We hoeven geen belegigngen of spaargeld vrij te maken

Voor wat het waard is...



Zijn jullie weleens grof overboden?

2 oktober 2021

Dividend update - september 2021

De zomer is inmiddels alweer echt op zijn einde. Buiten is het frisjes en binnen kan de kachel al bijna aan. We zijn inmiddels aangekomen bij het dividend-overzicht van september. Aangezien dit één van de grotere dividend-maanden is, ben ik benieuwd wat het dit jaar heeft gebracht.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend september: €278
  • Dividend heel 2021: €1422
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2407 of 2665 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,5%


Kijk, dat is weer een lekkere maand met €278 dividend, maar liefst 34% meer dan vorig jaar! Net geen €300, mede doordat een aantal bedrijven hun uitbetaling over de september-grens heen tillen. Wie weet volgend jaar :-)

Waar ik in mei nog door de 2400 EUR+USD grens ging, is dit nu ook het geval met de euro's. Omdat de dollarfluctuatie hierin zit, hou ik liever de EUR+USD eenheid aan, maar toch erg lekker om te zien dat we volgend jaar gemiddeld €200 per maand aan dividend krijgen.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • McDonald's (MCD): +7%
  • New Jersey resources (NJR): +9%
  • Realty Income (O): 0,2%
  • Texas Instruments (TXN): +12,7%
  • Verizon Communications (VZ): +2%
Ook deze maand weer flinke verhogingen. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn salaris stijgt niet ieder jaar met 6-7%.

Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik 19t SPYD gekocht en 3st VWRL gekocht.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2407 of 2665 EUR+USD.


Samenvatting


Een erg lekkere maand qua dividend. Als het zo doorgaat, schiet september volgend jaar ook door de €300 heen. Ook de dividendverhogingen stijgen lekker mee. Al met al een prima maand dus!



Hoe was jullie maand qua dividend?

26 september 2021

Overwaarde: in je zak of hypotheek steken?

Oktober vorig jaar schreef ik dat ons huis voor 50% van ons was. Inmiddels zijn de huizenprijzen vrolijk verder gestegen en is onze overwaarde nog verder gestegen naar ruim 38% t.o.v. toen we het huis vier jaar geleden kochten. 

Om de getallen wat absoluter te maken, zal ik wat openheid geven: we hebben een overwaarde van minimaal €200k op ons huis. Ik zeg bewust minimaal omdat verschillende websites een verschillend beeld geven. Ik kijk meestal op het CBS of berekenhet.nl. Over het algemeen komen er nog hogere waardes uit, maar laten we eens conservatief zijn en 2 ton nemen. Hoe droog ik dit ook opschrijf, ik vind het ongelofelijk veel!
Dit is te danken aan onze regelmatige aflossingen, de gestegen huizenprijzen en de overwaarde die we bij de aankoop in 2017 volledig in onze nieuwe hypotheek hebben gestoken.

Stel nu, dat we ons huis verkopen. Dan komt die 2 ton overwaarde vrij. Dan kunnen we drie dingen doen: we stoppen het in onze zak, we stoppen het wederom in onze volgende hypotheek (aannemende dat we een ander huis kopen), of we kiezen een een tussenoplossing (en wat is dan een handige of interessante verdeling)?

Allereerst even iets om rekening mee te houden: over de overwaarde die je niet in je hypotheek stopt, krijg je geen hypotheekrenteafstrek (HRA) meer, de zogenaamde bijleenregeling. Dus stel je verkoopt je huis met €50k overwaarde en je investeert die niet in je nieuwe hypotheek van €300k, dan krijg je maar over €250k hypotheekrenteaftrek.

Ok, terug naar de opties:


Optie 1 - overwaarde 100% in de hypotheek steken
We steken €200k in onze nieuwe hypotheek. Stel dat deze €350k is, dan houden we nog €150k hypotheek over. Aangezien we een nieuwe hypotheek aangaan, hebben we ook een lager rente-percentage dan nu (2,45%). Met zo'n 1,3% rente (annuïtair) 15 jaar vast betalen we €503 bruto per maand. Nu zitten we op zo'n €875 per maand bruto, dus dat scheelt een mooie €372 per maand. Enige nadeel is dat we de overwaarde wederom in ons huis stoppen, zonder dat we er een deel van verzilveren.


Optie 2 - overwaarde 100% in onze zak steken
Omdat de rentes zo historisch laag staan, zouden we ook kunnen overwegen om de hypotheek groter te houden en de €200k in eigen zak te steken. Een deel gebruiken we om te 'vieren' zoals een grote vakantie en de rest zetten we weg (beleggen, deposito) om eerder te kunnen stoppen met werken. 

Met eenzelfde nieuwe hypotheek van €350k als bij optie 1 mogen we echter de rente van €200k niet meer aftrekken van de belasting. We houden dus een aftrekbare hypotheek over van €150k en een niet-aftrekbare hypotheek van €200k. Echter, met een rente van 1,3% per jaar en een toekomstig maximale HRA van 37% is de bruto/netto impact vrij klein.

Wat betekent dat aan maandlasten:
  • €150k tegen 1,3% rente (annuïtair) = €503 bruto per maand = €490 netto per maand
  • €200k tegen 1,3% rente (annuïtair) = €671 bruto/netto per maand
  • In totaal dus €1174 per maand bruto en €1161 netto per maand. Bruto gezien dus een stijging van €299 per maand.
Hiermee steken we wel de €200k in onze zak en helpt het een heel eind op weg om eerder te kunnen stoppen met werken. Aan de andere kant voelt het heel vreemd om, na al die jaren van regelmatig aflossen, een grote hypotheek te nemen met hogere maandlasten. Ondanks dat bij optie 1 het geld in stenen vastzit, voelt optie 2 niet juist aan. Het zal wel mijn calvinistische achtergrond zijn ofzo.


Optie 3 - een 50/50% mix
Met deze optie steken we €100k in de hypotheek en €100k in onze eigen zak. Daarmee hebben we dus een resterende hypotheek van €250k (€350k - €100k) met een aftrekbaar deel van €150k en een niet-aftrekbaar deel van €100k.

Wat betekent dat aan maandlasten:
  • €150k tegen 1,3% rente (annuïtair) = €503 bruto per maand = €490 netto per maand
  • €100k tegen 1,3% rente (annuïtair) = €336 bruto/netto per maand
  • In totaal dus €839 bruto per maand, dus €36 per maand minder dan nu.
De rente-aftrek bij €100k hypotheek was al verwaarloosbaar omdat je het ook nog moet verrekenen met het EWF en de maximale HRA van 37%. Het verschil tussen bruto en netto is hierbij dus verwaarloosbaar. Met deze optie hebben we dus €100k verzilverd, de nieuwe hypotheek met €100k verlaagd en €36 lagere maandlasten dan nu. Het lijkt een win-win situatie te zijn.


Optie 4?
Bovenstaande opties gaan uit van annuïtaire hypotheken. Omdat echter de rente-aftrek wegvalt voor dat deel wat we in onze zak steken en de rente historisch laag is, zouden we onze maandlasten nog verder kunnen verlagen door voor dit deel een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Waar ik eerder nog sceptisch was over de populariteit van deze variant, hebben de reacties bij het artikel me wel aan het denken gezet.

Stel nu, dat we de €100k niet-aftrekbare hypotheek uit optie 3 aflossingsvrij maken? Dan betalen we per maand:
  • €150k tegen 1,3% rente (annuïtair) = €503 bruto per maand = €490 netto per maand
  • €100k tegen 1,3% rente (aflossingsvrij) = €108 bruto/netto per maand
  • In totaal dus €612 bruto per maand, dus €263 per maand minder dan nu.
Met deze optie hebben we dus €100k verzilverd, de nieuwe hypotheek met €100k verlaagd en €263 lagere maandlasten dan nu. Natuurlijk moeten we wel de aflossingsvrije variant op termijn aflossen, anders hebben we aan het einde een probleem. Die €263 per maand kunnen we ook extra beleggen om vermogen op te bouwen, want de beurs heeft gemiddeld genomen meer rendement dan 1,3%. Maar goed, de vraag is of het dan niet enorm gaat knagen aangezien ik een aflossingsvrije hypotheek zo snel mogelijk zou willen aflossen.


Uiteindelijk komt het neer op de vraag hoeveel je wilt verzilveren tegen welke maandlasten. Er is geen absoluut of beste antwoord te geven, het is een rationele afweging.


Wat zouden jullie doen met de overwaarde bij verkoop van je huis? In je zak steken, in je hypotheek of een mix?

21 september 2021

Schaarste in energie, tijd en geld

Zoals jullie hebben kunnen lezen, kijken we hier de laatste tijd wat kritischer en bewuster naar ons leven. Een quote die ik laatst tegenkwam op een andere blog, was "In life, there are three resources that are available to most of us throughout the years. They are Time, Energy and Money - You may occasionally, or even often have two of these at the same time, but rarely, if ever, all three."

Dat vond ik wel een mooie quote, bijna een tegeltje waard. Dit komt aardig overeen met het schaarstemodel, iets wat vaak op mijn werk terugkomt. Door bewust schaarste aan te brengen (in tijd of bemanning) gaan mensen op zoek naar creatievere oplossingen dan wanneer ze het in overvloed hebben. Het wordt ook vaak gebruikt als marketing: producten die schaars zijn, verkopen vaak voor meer geld. Of consumenten verleiden tot aankopen, omdat iets maar beperkt leverbaar is.

Terug naar de quote. Niet arrogant bedoeld, maar in ons geval hebben we weinig last van schaarste in geld. We beleggen, lossen af en sparen soms wat. Dat is een luxe. Bij ons zit de worsteling steeds in de schaarste van tijd en energie. Met een gezin met twee jonge kinderen, een grote tuin, ik vijf dagen per week aan het werk en mijn vrouw deeltijd is het vaak druk. Rennen, rennen. Met als gevolg dat de energie soms even uit balans is. Dan zijn we gewoon moe.

Omdat ik vind, dat veel dingen een keuze zijn, geldt dat ook voor ons. We kiezen voor dit type leven. Ik zou ook minder kunnen gaan werken bijvoorbeeld. Dan heb ik meer tijd voor klusjes en leuke dingen. Echter, dan verdien ik minder en komt er weer geldschaarste voor in de plaats.

Uitbesteden van huis- en tuinonderhoud is ook een optie, maar dan komt de geldschaarste weer omhoog. We zouden ook kleiner kunnen gaan wonen, iets wat we soms serieus overwegen. Dan hebben we minder huis- en tuinonderhoud, dus meer tijd en energie over voor andere dingen.

Zo zie je dat het een mooie driehoek is om in te denken. Wat nu als ik... doe, wat doet dat met onze schaarste in tijd, energie of geld. Misschien wordt ik een oude z#k of begin ik te soft te worden voor een blog over financiën, maar meer en meer begin ik te snappen dat het draait om balans in het leven. In ieder geval balans die bij ons past.



Hoe zit het met de schaarste in energie, tijd en geld bij jullie?

14 september 2021

Financieel meevallertje

Vandeweek hadden we een financiële meevaller. Niet gigantisch, meer een meevallertje. 

Onlangs hebben we een verbouwing gehad (iets met isoleren) aan ons huis. Zoals ik hier al schreef, wilden we niet lenen voor een grote verbouwing vanwege de bijkomende kosten. Daarnaast hadden we een kleinere verbouwing op het oog, die meer isolerende werking zou hebben.

De oorspronkelijk offerte ging uit van zo'n €9000 (bizar wat de uurlonen tegenwoordig zijn trouwens). Echter, na 1,5 dag waren de mannen al klaar, veel sneller dan gepland. Uiteindelijk werd dat netjes verrekend en kwam het neer op €6500. Dus €2500 minder! Kijk, dat noem ik nog eens een mooie meevaller.

Wat gaan we nu doen met die meevaller? Normaal zou ik zeggen, terug op de spaarrekening of op de rekening samen met wat extra beleggen. We hebben echter nog een aankoop op het vizier (binnenkort meer daarover hopelijk), dus dat gebruiken we deels daarvoor.


Wat doen jullie met financiële meevallers? Gebruiken voor wat anders of terug op de spaar/beleggingsrekening?

8 september 2021

Auto kopen of leasen?

Eén van onze auto's begint al aardig op leeftijd te komen en is over een paar jaar aan vervanging toe. Toen we hem kochtten, was het plan om hem helemaal af te rijden. Met net over de 2 ton op de teller (kleine diesel) zou ik er zeker nog een ton mee kunnen rijden, een jaar of 4-5 ongeveer in ons geval. In principe geen discussie dus, tot we zaten te lezen/dromen over een caravan. Aangezien hij een kleine dieselmotor heeft, zouden we dan ook de auto moeten vervangen (i.v.m. trekkracht). Dat vinden we iets teveel van het goede, zeker nadat we al hadden besloten geen grote verbouwing te doen. Het plan ging dus al snel in de koelkast.
Ondanks dat, zal hij toch over een tijdje vervangen moeten worden. En wat doe je dan? Want de inleverwaarde is tegen die tijd €1000 ofzo, dus heb je ineens een grote kostenpost. Hoe zou het zijn om dan een auto te leasen? Je hoort er tegenwoordig veel over, maar komt dat omdat het financieel interessant is of omdat iedereen dingen wil hebben waar eigenlijk geen geld voor is? Want leasen, dan beroof je jezelf toch? Dat waren in ieder geval mijn gedachten. Tijd voor een rekensommetje.


Wat kost mijn auto nu per maand:
  • Wegenbelasting: €92
  • Verzekering: €47 (ik weet het, aan de hoge kant, maar ik hou soms ook van zekerheid)
  • Onderhoud: zeg €800 per jaar, dus €67 per maand
  • Nieuwe banden: iedere twee jaar €400, dus zeg €17 per maand
  • Pechhulp: €13 (eigenlijk voor ons twee, dus niet helemaal eerlijk)
  • Afschrijving: €107 (berekend over 14 jaar dat we ermee gaan doen)
  • Totaal: €342

Wat kost zo'n zelfde auto (maar dan nieuwer) per maand als ik hem private lease: €340

Dat is met een 60 maanden contract en 20k km per jaar, inclusief trekhaak. Andere websites variëren tussen de €340 en €360, dus zeg dat het €350 is. Dat is dus erg vergelijkbaar met wat ik nu per maand betaal. Ook al zit je aan de hoge kant (€360), dan nog kost het mij maar €18 per maand meer, maar ben ik wel overal vanaf, loop ik geen onderhoudsrisico en rij ik iedere 5 jaar een nieuwe auto. Tevens kan ik dan ons deposito/belegde geld onaangebroken laten en lekker laten renderen. Klinkt interessant.

Mijn conclusie: private lease is zo gek nog niet. Nu heb ik niet alle kleine lettertjes gelezen, misschien dat daar nog wel wat inzit. Plus, je hebt natuurlijk geen auto meer om te verkopen (waarde) aan het einde van je contractperiode. Dus daarna heb je alsnog een flinke uitgave of zit je vast aan leasen. Maar eerlijk gezegd, was ik best verbaasd over het kleine verschil. In mijn ogen dus zeker een optie voor over een jaar of 4-5.


Wellicht zijn jullie meer ervaren met leasen van auto's dan ik. Zie ik iets over het hoofd of is leasen echt zo gek nog niet?

2 september 2021

Dividend update - augustus 2021

Na de maand juli is augustus ook voorbij gevlogen! Ongelofelijk dat de zomer alweer bijna voorbij is, zeker aangezien de zomerse temperaturen ver achter bleven (laat ook de opbrengst van onze zonnepanelen zien). Maar goed, tijd om te kijken of de zon in augustus qua dividend ook zo weinig heeft geschenen.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend augustus: €60
  • Dividend heel 2021: €1140
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2353 of 2638 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,5%

Net als de zon, blijft ook in augustus het dividend achter bij voorgaande jaren. In dit geval is het echter goed verklaarbaar. Vorig jaar kreeg ik nog dividend van ET, EV en MMP. Aangezien ik die niet meer in mijn portfolio heb, is dat logisch. Ook hebben NEWT en GAIN geschoven met hun betalingen.

Maar kijk eens naar het forward dividend, dat is even met 144 EUR+USD gestegen! Opeens schiet ik door de 2600 heen, dankzij alle dividendverhogingen. Dat komt overeen met €5760 inleg (tegen 2,5% dividend). Erg lekker!


Dividend-veranderingen

Vorige maand had ik geen verhogingen meegenomen vanwege de vakantie. Afgelopen twee maanden zijn de volgende veranderingen geweest:

  • Ares Capital (ARCC): +2,5%
  • Illinois Toolworks (ITW): +7%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +0,4%
  • Main Street Capital (MAIN): +2,4%
  • Altria (MO): +4,7%
  • Newtek Business Services (NEWT): +29%
  • New Residential Investment (NRZ): +25%
  • Shell (RDSA): +39%
  • JM Smucker (SJM): +10%
  • Walgreens Boots Alliance (WBA): +2,1%
  • Williams-Sonoma (WSM): +20%

Ongelofelijk wat een verhogingen! Zei iemand daar inflatie? Die houden we zo gemakkelijk bij. Ondanks dat ik argwanend ben voor grote verhogingen, komen ze van bedrijven die eerder hun dividend hebben verlaagd ivm de corona-situatie.

Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik 18st SPYD gekocht en 25st IDVY verkocht (dus een deel van IDVY ingeruild).

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2353 of 2638 EUR+USD.


Samenvatting


Qua dividend was augustus balabberd, maar wel verklaarbaar. Maar jee zeg, wat een dividendverhogingen! Daar ben ik erg blij mee. Die stuwen het forward dividend opeens flink omhoog. In dit tempo mag ik volgend jaar voorzichtig gaan denken aan de 3000 EUR+USD mijlpaal.



Hoe was jullie maand qua dividend?