31 december 2018

Dividend update december 2018 en vooruitblik 2019


2018 is alweer bijna voorbij, en eerlijk gezegd lijkt het voorbij gevlogen. Tijd om te kijken wat 2018 ons heeft gebracht, en wat mijn financiële plannen zijn voor 2019.



Dividend update december 2018


Allereerst de dividend-update van december (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald):

  • Dividend december: €183
  • Dividend 2018: €953
  • Jaarlijks (forward) dividend: €1721 (bij eur/usd 1,144)
  • Yield on cost: 5,8% (berekend over jaarlijks dividend)


Dividend-groei

  • T: +2% (komend jaar)
  • O: +0,2% (komend kwartaal)
  • D: +10% (komend jaar)

Portfolio en aankopen











Gemiddeld is het dividend rendement 4,5% met een gemiddelde 10-jaars dividendgroei van 9%. Met de huidige gedaalde koersen dus mooie koopjes. Samen voegen ze $56 aan dividend toe op jaarbasis.


Terugblik 2018


Dit was mijn eerste jaar als dividend growth investor (DGI). Na verschillende omzwervingen in de beleggingswereld was ik op zoek naar een simpele, logische en stabiele strategie, waar ik niet al te veel van wakker hoefde te liggen. Na veel te hebben gelezen over DGI, besloot ik ermee te beginnen.

Nadat ik mijn Masterplan had opgezet, heb ik afgelopen jaar (11 maanden eigenlijk) gemiddeld €1000 per maand ingelegd. Dat was veel meer dan mijn beoogde €500 per maand, maar ik wilde een goede start maken met voldoende dividend om te herbeleggen.

Het was af en toe een wilde rit, zeker met flinke koersdalingen de laatste maanden. Ondanks dat, helpt de dividendgroei om de lange termijn in het vizier te houden en merk ik dat de strategie werkt. Iedere maand komt er nu al gemiddeld €140 aan dividend binnen. En het blijft groeien, maand na maand.

Qua aflossingen op onze hypotheek heb ik iedere maand €500 plus netto besparing afgelost (zie hier).



Plannen voor 2019


Hieronder mijn financiële plannen voor 2019:
  • €500 per maand inleggen in dividend-groeiaandelen
  • €500 plus netto besparing per maand aflossen op onze hypotheek
  • Bloggen in het Engels
Een beetje uitleg erbij. Ik wil mijn maandelijkse beleggingen beperken tot €500 aangezien ik onze buffer wat wil aanvullen. Het bloggen in het Engels wil ik doen, omdat DGI veel meer leeft in de Engelstalige community dan in NL.

In 2019 verwacht ik ongeveer €2110 aan forward dividend te behalen:
  • €1720 dividend (zie de forward dividend verwachting hierboven)
  • Plus €240 (4% van €6000 inleg over 2019)
  • Plus €82 (5% verwacht dividend-verhoging)
  • Plus €68 (4% van herbeleggen van €1720)
In dollars kom ik op ongeveer $2270. Ik reken hier met forward dividend (dus wat ik krijg in 2020) omdat mijn maandelijkse inleg niet een heel jaar bijdraagt aan het dividend in 2019. Eerlijk gezegd had ik een jaar geleden nooit verwacht, dat ik nu al meer dan €2000 per jaar aan dividend zou ontvangen.


Los van alle financiële getallen: iedereen alvast een fijn Oud en Nieuw met veel geluk en gezondheid in 2019!

Wat zijn jullie plannen/doelen voor 2019?

19 december 2018

Positief blijven als het minder gaat (lange vs korte termijn)


Afgelopen tijd heb ik minder gepost dan voorheen. Op mijn werk was het erg druk, het rommelt in de organisatie, en met mijn gezondheid gaat het ook even niet helemaal lekker. Ik had dus wat weinig tijd en energie om te bloggen.

Ook in mijn portfolio rommelt het de laatste weken. Flinke uitslagen omhoog en omlaag, met vandaag de dag een flinke min. Nu is dat niet zo gek aangezien alle markten de laatste tijd flink gedaald zijn (zowel individuele aandelen als ETF's). Ondanks dat ik weet, dat je als groei-investeerder niet naar het onderliggende vermogen (koers) moet kijken, maar naar het dividend, maak ik me dan toch zorgen. Daarom deze post om mijn beeld weer te verleggen van korte termijn (koers) naar lange termijn (inkomsten).

Waarom ik nu blij moet zijn:

  • Ik kan nu meer aandelen kopen met dezelfde maandelijkse inleg, dus ook meer dividendrendement.
  • Uitgaande van stabiel dividend, ontvang ik vanaf nu bijna €1700 ($1863) per jaar aan dividend. Zonder er iets voor te hoeven doen!
  • Dat is 5,8% rendement op mijn inleg, of gemiddeld €140/maand
  • Om dit aan rente op een spaarrekening (0,3%) te krijgen, zou ik bijna 20x zoveel vermogen (€567k) moeten hebben.
  • Als ik vanaf nu geen euro meer zou inleggen, alleen herbeleggen, zonder dividend- of koersgroei, ontvang ik over 20 jaar €5200 aan dividend per jaar (en zou mijn vermogen naar €90k gegroeid zijn)

Al met al dus genoeg redenen om blij te zijn, ondanks de huidige koersdalingen.


Hebben jullie ook weleens moeite om de lange termijn op vizier te houden? Zoja, hoe stel je je beeld dan weer bij?

3 december 2018

Dividend update - november 2018


Het is begin december, tijd om terug te kijken naar afgelopen maand. Iedere maand geef ik een korte update van mijn dividend-inkomsten, aan- of verkopen en de redenen ervan.



Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend november: €54
  • Dividend 2018: €770
  • Jaarlijks (forward) dividend: €1685 ($1863 - 3,3% stijging t.o.v. vorige maand)
  • Yield on cost: 5,88% (berekend over jaarlijks dividend)


November was een "langzame" maand qua dividend. Waar ik blij mee ben, is dat mijn dividend-inkomsten een mooie groei laten zien en dat mijn portfolio nog steeds in de plus staat (met alle dalingen van de laatste tijd).


Dividend-groei


In november helaas geen aankondigingen van dividend-groei.


Portfolio en aankopen


Hieronder een overzicht van mijn portfolio. Aankopen in oktober:
  • MMM: 2st
  • KO: 10st
  • NEWT: 18st

Over MMM (3M) en KO (Coca Cola) hoef ik weinig te vertellen denk ik. Grote, stabiele dividend aristocraten met een stabiele dividendgroei. MMM (2,6% dividend) heeft 60 jaar haar dividend verhoogd, met gemiddeld 9% per jaar (afgelopen 10 jaar). KO (3,2% dividend) heeft 56 jaar dividend verhoogd, met gemiddeld 8% per jaar (afgelopen 10 jaar). Hier heb ik dus bewust gekozen voor laag-dividend met hoge dividendgroei.

Dit heb ik afgewisseld met NEWT (Newtek Business Services), een hoog-dividendaandeel (business development company) in business services met lage dividendgroei. Ik ken NEWT van eerdere beleggingen. Ze bieden een redelijk stabiel dividend van rond de 9% en de koers is afgelopen 5 jaar mooi gestegen. De dip van afgelopen maanden heb ik als kans genomen om in te stappen. Zie hier mijn afweging om af en toe in hoog-dividendaandelen te stappen.

Samen met de stijgende dollar voegen ze €54 aan dividend toe op jaarbasis.