20 november 2021

Rare week

Na mijn vorige artikel ben ik me bewust, dat ik jullie wat verschuldigd ben. Normaal post ik hier om de 5-6 dagen een artikel, maar afgelopen week was een gekkenhuis en ben ik er niet aan toegekomen.

Om te beginnen: ons bod was geaccepteerd! Na 10 minuten een enorm yes-gevoel te hebben gehad, ben ik meteen vanalles gaan regelen. Hypotheker, bouwkundige keuring, taxatie-mannetjes, verkoopmakelaar zoeken etc. En dan allerlei documenten aanleveren, manman wat een zwik aan documenten moet je hebben tegenwoordig. Koopcontract doornemen, een eeeenorme berg aan werk en energie. Met daarnaast ook nog werken en een huishouden gingen we geen avond voor twaalf uur naar bed.

Eigenlijk hadden we niet echt de tijd genomen om te genieten, we zijn gelijk gaan regelen. We waren er helemaal klaar voor...

...tot de bouwkundige keuring kwam...


Ondanks dat het een nieuwer huis was, wilde ik toch een bouwkundige keuring laten doen. Meer voor het geval dat we iets over het hoofd hadden gezien. Nou, dat bleek, er kwam zowaar een potentieel lijk uit de kast. Ik zeg bewust potentieel, want we weten nog niet hoe ernstig het is. Ik wil niet in detail treden hier, maar de verkopers zeggen dat het al jaren zo onveranderd is. We willen ze best geloven, maar voor een huis van 7 ton zouden dat zomaar eens dure blauwe ogen kunnen worden. We hebben geen zin om ook nog eens een extra kostenpost te hebben van €10-20k. Voor 7 ton verwacht ik dat je huis af is. Punt.

Dus ja, we zijn ook emotioneel nogal heen en weer geslingerd afgelopen week. Op sommige momenten zagen we het helemaal niet meer zitten, maar dat kwam ook door de vermoeidheid. Op andere momenten waren we toch weer enthousiast.

Hoe nu verder? Er komt een expert naar de situatie kijken om te bepalen hoe ernstig het is en wat eventuele vervolgkosten zijn. Daarover zal onderhandeld moeten worden. Ondertussen zitten wij in de wachtstand. Dat is best lastig, want zo blijven onze emoties slingeren. Aan de ene kant willen we graag dat het doorgaat, aan de andere kant beschermen we onszelf en zijn we bereid om weg te lopen als het teveel gedoe oplevert. Want we wilden juist verhuizen, zodat we minder gedoe hebben.

Dus bij deze excuses dat het wat langer heeft geduurd voor een update. Ik hou jullie op de hoogte wat het definitief is geworden.


Hebben jullie ook weleens zo'n plotselinge wending gehad bij een woningkoop?

11 november 2021

Een huis kopen van 7 ton?

Een wat meer persoonlijk artikel dit keer. Begin oktober schreef ik al dat we een bod hadden gedaan op een huis, maar helaas flink zijn overboden. Zoals ik daarin ook schreef, blijft het aan ons knagen waar we nu wonen, en daar komen we maar niet vanaf.

Waar gaat dan dan over? We wonen wat buitenaf, zeg maar gerust landelijk. Waar we eerst woonden was meer in de bewoonde wereld, zo gezegd. In ons vorige huis (twee-onder-een-kap) hadden we niet zoveel buitenruimte en we wilden graag ruimer wonen. Dat kan in deze zuidelijke streek prima als je het wat meer buitenaf zoekt. Echter:

  • Er gebeurt hier weinig, heeeeeel weinig
  • Onze kinderen kunnen niet overal zelf naartoe, dus continu taxieën
  • We hebben enorm veel werk aan dit huis en onze tuin. We wilden ruimer leven qua tuin, maar dit is wel erg groot en veel werk. Klopt, daar kun je vanalles voor inrichten om te versimpelen, maar dan nog blijft het veel werk.
  • Daardoor missen we een deel van ons leven. Anders gezegd, we hebben bijna nul tijd meer over voor onze eigen hobbies, lantefanteren of nieuwe dingen doen.
  • Ons huis is slecht geïsoleerd. Daar zijn we afgelopen jaren al hard mee bezig geweest, maar het is meer een tienjarenplan en er moet nog zo'n €50-70k tegenaan om het goed te krijgen.

Samengevat zouden we er best veel voor over hebben om terug te gaan naar waar we eerst woonden. Ondanks dat we nog steeds genieten van de ruimte, ervaren we het als ook als een last. 

Dus af en toe (regelmatig) kijken we naar andere huizen, als er uberhaupt al iets nieuws voorbij komt. Want de huizen vliegen over de toonbank en degenen die overblijven is wat mee of zijn aan de prijzige kant. Zo ook een huis dat al een half jaar te koop staat. Een heel mooi huis, speciale architectuur/ontwerp, 1000m2 grond, in het gebied waar we eerst woonden, op fietsafstand van bijna alles, energielabel A, hoeft vrijwel niets aan te gebeuren. Oftewel, voldoet aan al onze eisen. Maarja, een vraagprijs van €700.000......

Tot nu toe keken we vooral naar huizen rond de 4-5 ton, maar daar scheelde vaak vanalles aan of waren niet naar onze smaak. Dat we dit nu als serieuze optie overwegen, zegt in mijn ogen wel wat over onze ontevredenheid. Dit duurdere huis voelt als enorm luxe, daar hoeven we helemaal niets meer aan te doen, maarja die vraagprijs.

Dan maar even concreet maken:

  • Stel we bieden 6,5 ton (want ja, hij staat toch al een half jaar te koop)
  • Onze huidige hypotheek is bijna 2 ton. Ons huis is ruim meer waard, dus we hebben zo'n 2,5 ton overwaarde.
  • Als we dat nu 1-op-1 in het nieuwe huis steken, dan houden we dus 4 ton hypotheek over (uitgaande dat we kosten koper zelf betalen).
  • Als we nog wat geld vrijmaken, dan kunnen we dat samen met de overwaarde in de hypotheek stoppen
  • Een annuiaire hypotheek van 3,5 ton tegen 20 jaar vast betekent bruto maandlasten van €1200. Dat is zo'n €370 meer per maand dan wat we nu betalen.
  • Qua gemeentebelastingen e.d. gaat het om zo'n €20 meer per maand, woningverzekeringen €35 meer. Welicht ook wat meer stookkosten (groter huis), zeg €100 (aan de andere kant is het is ook weer een energielabel A). Daar staat tegenover dat onze BSO voor de kinderen ook per direct stopt. Dat scheelt dan ook weer €170 per maand. Ook kan ik nog €100 per maand aan extra HRA rekenen.
  • In totaal kom ik daarbij op zo'n €260 per maand meer aan maandlasten.

Dat is een beetje het rekensommetje dat we aan het maken zijn. Aan de ene kant voelt 7 ton als heeeeel veel geld en als een villa. Aan de andere kant is het "maar" €260 per maand meer dan we nu betalen. Als het vergelijkt met andere gebieden, gaat een gemiddelde hoekwoning bijv. in Eindhoven ook weg voor 5,5 ton (om maar niet te spreken over Amsterdam). Die maandlast zou ik nog verder kunnen drukken door een deel aflossingsvrij te nemen, dan kom je op een verschil uit van zo'n €200 per maand.

"Maar Mr. Groeigeld, ga je nu een huis kopen van 7 ton met een deel aflossingsvrij???!! Dat druist toch in tegen alles wat je hier de afgelopen jaren hebt verteld?!" Dat is wel een dingetje ja. Het druist een beetje in tegen de principes die ik hier op deze blog etaleer: geef minder uit dan er binnenkomt, investeer de rest, los je hypotheek zsm af en (in ons geval) probeer of je eerder kunt stoppen met werken. Met een huis van 7 ton zal dat laatste lastig worden. Als we bijna €300 per maand minder over hebben dan nu, kunnen we ook minder aflossen en/of beleggen voor de toekomst, waarbij we ook nog een nieuwe hypotheek aangaan van 3,5 tot 4 ton.

Maarja, moeten we alles laten voor later, of ook een beetje nu leven? Zoals ik eerder al schreef, is onze kijk op het leven best wat veranderd afgelopen tijd. Oftewel: wat hebben we ervoor over om naar een situatie te gaan waarin we meer tevreden zijn met ons leven? Is die 7 ton (of effectief 3,5-4 ton hypotheek) dat waard? Een bezichtiging kan in ieder geval geen kwaad.


Wat is jullie mening (en zie ik iets over het hoofd in onze berekening)?


#### update 13-11-2021 ####
Na de bezichtiging vinden we het een heel erg mooi huis. Er hoeft weinig te gebeuren, erg ruim opgezet, energielabel A en meer dan 20 zonnepanelen. We gaan dus een eerste bod uitbrengen. Na veel rekenwerk blijkt dat de maandelijkse toename reuze meevalt, maar daarover wellicht in een volgend artikel meer.

Bedankt voor het meedenken, spiegelen en ook de kritische reacties! Erg fijn om zo open met elkaar te kunnen bespreken, dat waardeer ik.

7 november 2021

Rentemiddeling: nog twee voordeeltjes

Vorige maand hebben we rentemiddeling aangevraagd. In dat artikel schreef ik al dat we daarmee ruim €26 per maand besparen, oftewel minimaal €4000 rente over de gehele looptijd. 

Inmiddels is het 1 november, dus de wijziging is ingegaan. Vandeweek kreeg ik twee mailtjes hierover. "Hoezo twee?", dacht ik. De eerste ging over de wijziging zelf, boven de tweede stond vrolijk "We hebben uw rente aangepast". Wat blijkt nu: NN heeft (gratis, zonder taxatie) op basis van hun modellen onze huiswaarde berekend en we hebben (op papier) nog meer overwaarde dan we al dachten. Ongelofelijk die huizenprijzen. We vallen nu in een categorie onder de 40% loan-to-value, waardoor de resterende risico-opslag helemaal wegvalt. Daarmee betalen we nu nog maar 2,14% rente i.p.v. de 2,19% waarvan ik uitging. Zo zie je maar weer, een bank gaat nooit zelf komen met een dergelijk voordeel. Nu moesten ze formeel iets doen en blijkt er opeens nog meer voordeel te zijn. Altijd mooi meegenomen.

Naast de lagere rente en een hogere huiswaarde, kwam ik nog een derde voordeeltje tegen: de boeterente blijkt fiscaal aftrekbaar te zijn. Stom van mij, want een oversluitboete is ook aftrekbaar, dus waarom de boeterente niet? Of zoals de belastingdienst zegt: "Betaalt u de boeterente niet in 1 keer (rentemiddeling)? Maar betaalt u die door een hogere hypotheekrente tijdens de resterende looptijd van uw hypotheek (rentemiddeling)? Trek die hogere rente dan jaarlijks af in uw belastingaangifte."
Ik was er vanuit gegaan, dat de boeterente gewoon bruto was. Met een boeterente van 0,59% zet het natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar toch handig meegenomen.


Moraal van het verhaal: mocht het mogelijk zijn, kaart dan vooral wijzigingen aan bij je bank. Zodra ze een verplichting hebben om iets te doen, zijn er wellicht meer voordelen te behalen.


Zijn jullie weleens verrast door een voordeeltje van de bank?


1 november 2021

Dividend update - oktober 2021

Nadat binnen de kachel al een aantal keer is aangeweest, is het na september ook altijd qua dividend even afkoelen in oktober en november. Tijd om te kijken wat oktober heeft gebracht.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend oktober: €174
  • Dividend heel 2021: €1596
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2480 of 2740 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,6%

Oktober laat een mooie 6% groei zien t.o.v. vorig jaar. Omdat ik geen nieuwe posities heb gekocht, die in oktober uitbetalen, is de toename puur door organische groei (dividend-verhoging en euro/dollar-toename).


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • AbbVie (ABBV): +8,5%
  • Gladstone Investment Corp. (GAIN): +7,1%
  • Newtek Business Services (NEWT): +16,7%
Ook deze maand weer flinke verhogingen. De verhoging van NEWT neem ik niet voor 100% zeker aangezien ze hun dividend van de kwartaal laten afhangen (omdat ze een BDC zijn, die minimaal 90% van hun winst moeten uitkeren om bepaalde belastingvoordelen te krijgen). Ondanks dat, altijd leuk meegenomen.

De dividendverhogingen samen zijn vergelijkbaar met wanneer ik €1360 aan eigen geld had belegd tegen 2,5% dividend.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik 7st Verizon en 12st DXSB gekocht.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2480 of 2740 EUR+USD.


Samenvatting


Na de goede september-maand, toch een aardige oktober qua dividend en dividendgroei. Het mooiste vind ik nog altijd om de dividendgroei te vergelijken met het eigen geld, dat ik nodig had gehad om dat te bereiken.

Volgende maand wordt het echt winter, zo ook in mijn portfolio. November is vaak een kleine maand als overgang naar de grote decembermaand.



Hoe was jullie maand qua dividend?