28 december 2019

Jaaroverzicht 2019


Het einde van 2019 komt in zicht. Met Kerst alweer achter ons voelt eind december voor mij vaak als een afsluiting. Een tijd om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken en nieuwe doelen te stellen.  


Dit is mijn laatste post van dit jaar met een terugblik op 2019. Begin januari maak ik een post met financiële doelen voor 2020.


Doelen 2019


Allereerst, wat waren ook alweer mijn doelen voor 2019:
  • €500 per maand inleggen in dividend-groeiaandelen
  • €500 plus netto besparing per maand aflossen op onze hypotheek
  • Bloggen in het Engels
  • Eind 2019 een foward dividend van €2110 of $2270 (bruto, zonder belastingen eraf gehaald)
  • €1721 aan dividend ontvangen (bruto)

Behalve het bloggen en het Engels (hier heb ik al eerder over geschreven) heb ik alle doelen gehaald. Ruim zelfs! Hieronder wat meer detail hierover.



Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijker te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten. De waarde op 1 januari 2019 heb ik als referentie (100%) genomen.




Vermogen


Ons totale vermogen is in 2019 met 18% gestegen. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Vanuit privacy overwegingen wil ik ons absolute vermogen hier niet vermelden. Jullie moeten het dus doen met een stijgingspercentage :-)


Hypotheek


Onze hypotheek is ruim 5% gedaald t.o.v. begin 2019:
  • Extra aflossing: €6700
  • Daling bruto maandlasten: €27 (netto €14)
  • Netto besparing over de gehele looptijd: ruim €3000


Beleggingen


De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar maar liefst met 60% gestegen t.o.v. eind 2018! De stijging van 60% kan ik nog verder onderverdelen:



Mooi om te zien dat mijn portfolio dit jaar 36% winst heeft gemaakt en dat het dividend voor 10% aan de groei heeft bijgedragen.


Winnaars en verliezers
Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes.

Winnaars:

  • Target (TGT): +107%
  • Leggett & Platt (LEG): +36%
  • Procter & Gamble (PG): +35%
Verliezers:
  • New Residential Investment Corp. (NRZ): -12%
  • 3M (MMM): -6%
  • Altria (MO): -5%

Kijkend naar mijn ETF's, dan zijn deze allemaal in de plus geëindigd:
  • iShares AEX (IAEX): +27%
  • iShares Euro Dividend (IDVY): +19%
  • Think Sustainable (TSWE): +17%
  • iShares Global Select (ISPA): +8%
  • Think High Dividend (TDIV): +7%

Qua gemiddelde koerswinst winnen de ETF's het in 2019 van de individuele aandelen. Echter krijg ik veel meer dividend van de individuele aandelen (5,6% vs 2,6%) en is ook de yield on cost hoger (6% vs 3%). Al met al leveren de ETF's dit jaar een flinke bijdrage en hou ik vast aan mijn strategie om ook af en toe ETF's bij te kopen.


Dividend


December 2019
In december heb ik (tot nu toe) zo'n €200 aan dividend ontvangen. Met nog een paar dagen te gaan verwacht ik op zo'n €230 dividend te komen voor december (zie onder). Dat is een stijging van 29% t.o.v. december 2018. Gek genoeg is dat de laagste stijging van het jaar. Het valt een beetje tegen doordat IDVY minder heeft uitgekeerd dan verwacht en vorig jaar werd een aantal keer een speciaal dividend uitgekeerd. Ondanks dat vind ik €230 dividend erg lekker hoor!




Geheel 2019
  • Ontvangen dividend: €1750 (met schatting voor de laatste decemberdagen)
  • Forward dividend eind 2019: €2330 of 2530 EUR+USD

Eind 2018 verwachtte ik €1721 aan dividend te ontvangen in 2019 (het forward dividend van eind december 2018). Hiervan moesten echter belastingen nog af, dus netto zo'n €1500. Met €1750 aan netto ontvangen dividend in 2019 zit ik er dus zo'n €250 boven. Aangezien ik door het jaar heen voor €9k heb bijgekocht (i.p.v. geplande €6k), draagt dit ook in 2019 al deels bij. Samen met wat dividendverhogingen en de gestegen dollar, verklaart het de verhoging in ontvangen dividend.

Eind 2018 had ik ook een jaardoel gemaakt voor het forward dividend dat ik eind 2019 zou behalen (€2110 of $2270). Daar ben ik met €2330 dus ruim overheen gegaan, mede door een hogere inleg en gestegen dollar.




Energie (gas en elektra)


Sinds eind juli hebben we 10 zonnepanelen op ons dak liggen. In de afgelopen 5 maanden hebben ze zo'n 1280 kWh opgewekt. Aangezien ons verbruik op zo'n 3000 kWh per jaar ligt, dekt dat dus mooi ons jaarverbruik af. Nul op de elektra-meter dus.

Ook hebben we goede stappen gemaakt om ons gasverbruik flink te verminderen.



Samenvatting


2019 is voor ons een topjaar geweest qua beleggingen, dividend en vermogensgroei. Het jaar is ook voorbij gevlogen. Als ik 2019 een thema zou moeten geven, is dat het woord "veel". Veel klussen, helaas veel ziekenhuisbezoeken,  maar ook veel genoten met onze kinderen, veel in onze tuin, veel bloggen en veel goede financiële stappen gemaakt.



Alvast de beste wensen voor 2020! Dat het vooral een mooi en gezond jaar mag worden met daarnaast mooie financiële groei.



Hoe was jullie 2019?




23 december 2019

Herschikking in mijn portfolio

Afgelopen week heb ik een kleine herschikking gedaan van twee posities in mijn portfolio. Ik heb 50% van Oxford Lane Capital (OXLC) en 100% van de ETF iShares MSCI World Index (IDWA) verkocht.
Bij dividend-groei beleggen is mijn insteek de aandelen nooit te verkopen, tenzij er in het dividend wordt gesneden of het slecht gaat met een bedrijf. Daarom hieronder wat uitleg over het waarom.


OXLC


Afgelopen tijd was ik minder tevreden (understatement) met Oxford Lane Capital (OXLC). Het is een zogenaamd closed-end fonds rond leningen voor bedrijven. OXLC heeft een erg hoog rendement (15% toen ik het kocht), dus ook redelijk wat risico. En dat risico zat me al langere tijd niet lekker. Het dividend komt wel iedere maand binnen, maar gezien de financiële resultaten vroeg ik me af of het dividend houdbaar is. Een paar maanden geleden is de NAV (Net Asset Value) verlaagd van $10 naar $8. De NAV bepaalt in veel van dit soort bedrijven de eigenlijke waarde (en dus de koers). Meteen daarna begon de koers te zakken en werd het aandeel gedumpt. Ik heb het even laten staan, aangezien het dividend gegarandeerd was tot eind maart.

Het bleef echter knagen. De positie in OXLC heb ik een aantal jaren geleden opgebouwd toen ik nog niet aan DGI deed. Het was toch zo'n 6% van mijn portfolio geworden, met veel risico. En dat voelde niet goed. Het ging ook tegen 
de afspraak met mezelf in, dat ik meer dividend-groei beleggingen wil kopen, die stabieler zijn.

Daarom heb ik afgelopen week besloten de helft ervan te verkopen. Mocht het alsnog bijtrekken, dan lift ik mee. Mocht het verder dalen, dan hou ik de impact beperkt. Het gevolg van deze actie is dat mijn (maandelijkse) dividend met zo'n $20 zakt. Op korte termijn is dat vervelend, op lange termijn zal ik daar weinig van merken.


iShares MSCI World Index


Over deze ETF heb ik al eerder zitten twijfelen. Hij heeft een mooie winst behaald, maar levert geen enkele bijdrage aan dividend. Aangezien ik dividend als basis heb voor groei, vind ik dat niet handig. Vandaar de verkoop. Met het geld wat hiervan vrijkwam, heb ik tevens het "verlies" aan dividend van OXLC wat opgevangen door het in te zetten op andere aandelen.


Uitkomst


Verkocht:
  • 150st OXLC: - $243 dividend (€219)
  • 36st IDWA: geen winst/verlies in dividend

Gekocht:
  • 7st D: + $26 dividend (€23)
  • 80st ET: + $98 dividend (€88)
  • 10st MMP: + $41 dividend (€37)
  • 25st NEWT: + $71 dividend (€64)
  • 30st IDVY: + €28 dividend (€25)

Totaal: + €18 dividend per jaar

Alleen ET is een nieuwe positie, de anderen waren al bestaande posities die ik heb uitgebouwd. Alle aandelen waren licht ondergewaardeerd op het moment van kopen.


Ben ik nu stom geweest? Had ik OXLC eerder moeten verkopen? Had ik de ETF-waarde beter kunnen gebruiken voor andere aankopen? Misschien wel. Maar het is niet anders. Ik heb mijn verlies genomen en merk nu al dat het meer rust geeft nu ik het risico in mijn portfolio wat meer heb gespreid. 
Uiteindelijk hebben mijn beleggingen nog minimaal zo'n 18 jaar te gaan, waarin dit slechts een onzichtbaar hobbeltje op de weg is.



Checken jullie je portfolio weleens of hij nog gezond is?

Voor ik het vergeet: hele fijne feestdagen alvast! Dit jaar maak ik nog 1 post, de terugblik op 2019 met een vooruitblik op 2020.

18 december 2019

Nieuw energiecontract: 1 of 3 jaar vastzetten?


Aan het eind van het jaar bekijk ik meestal kort al onze verzekeringen en contracten om te zien of er nog iets te winnen valt. Ons energiecontract was daar afgelopen jaren geen onderdeel van, aangezien ik het contract voor 3 jaar had vastgezet. 
Via Vereniging Eigen Huis had ik me ingeschreven voor een collectief aanbod, waarmee ik de vorige keer een flinke besparing had binnengehaald. Maart volgend jaar loopt dit contract af, dus komt de vraag: zet ik een nieuw contract voor 1 of 3 jaar vast? En welke leverancier neem ik dan?



Let op: nieuwe belastingen!


Voordat ik doorga met een vergelijking, eerst een waarschuwing: let op de nieuwe belastingen voor 2020. Omdat ik graag wil weten hoe dingen in elkaar steken, had ik zelf een excel gemaakt om te toetsen of de aanbiedingen hout sneden. Je vergelijkt namelijk snel appels met peren als je niet uitkijkt. In het begin kreeg ik vreemde bedragen en klopten de vergelijkingen niet. Wat blijkt: mijn huidige aanbieder en Vereniging Eigen Huis doen een aanbod op basis van 2019 belastingen. Met alle respect, maar dat doe je toch niet?! Zo stuur je mensen het bos in. Het stond wel ergens in kleine lettertjes, maar ik vond het niet netjes, zeker niet omdat de tarieven voor 2020 gewoon bekend zijn (alle getallen inclusief BTW):


  • Energiebelasting stroom: 11,8 ct/kWh (-1,1%)
  • Energiebelasting gas: 40,3 ct/m3 (+14%)
  • ODE stroom: 3,3 ct/kWh (+44%)
  • ODE gas: 9,3 ct/kWh (+47%)
  • Vermindering energiebelasting: €527 (+69%)


Vergelijking


Hieronder de vergelijking tussen onze huidige tarieven (100% als referentie) en het aanbod van verschillende leveranciers, die voor onze situatie als beste uit de bus kwamen. De tarieven zijn inclusief belasting en ODE (Opslag Duurzame Energie).


Gemiddeld gezien gaan we voor elektriciteit dus zo'n 15% en voor gas zo'n 11% meer betalen dan dat we nu doen.

Ben ik er dan? Nee, helaas. Waar het netbeheer en belastingen overal hetzelfde zijn, rekent iedere leverancier andere leveringskosten. Je krijgt dus pas een goed beeld als je de totale kosten per jaar berekent per leverancier. Pas dan vergelijk je appels met appels. 


Via gaslicht.com kun je dat mooi doen. Ook rekenen ze daar met de juiste 2020 getallen. Het valt me op, dat de leveringskosten bij alle leveranciers flink omhoog gaan. We betalen nu €6 per jaar (voor alleen gas of electra), bij de aanbieders lopen de getallen uiteen van €12 tot maar liefst €72 per jaar. Uiteindelijk kom ik tot onderstaande vergelijking van de totaalkosten van alle leveranciers, dit is inclusief allerlei welkomstbonussen.




Wat je in de totaalvergelijking ziet, is dat we komend jaar (met hetzelfde verbruik) juist minder betalen dan dit jaar. Dit komt voornamelijk door de flinke verhoging van de "vermindering energiebelasting".

De winnaars (voor onze situatie):

  • 1 jaar vast: Energiedirect
  • 3 jaar vast: Welkom Energie


Dillema


Het enige dilemma waar ik nog mee zit, is of ik mijn contract voor 1 of 3 jaar vastzet. Het verschil tussen beide winnaars is €112 per jaar. Echter, de belastingen op gas zullen komende jaren ook flink gaan stijgen (1,21 ct/jaar). Met een verbruik van 900 m3 per jaar scheelt me dat in 3 jaar tijd zo'n €22. Dat lijkt dus niet op te wegen tegen het langere vastzetten, zeker niet omdat de belasting op elektriciteit wordt verminderd.


Conclusies


  • Let op dat je appels met appels vergelijkt! Je moet het complete plaatje bekijken, niet alleen de energietarieven.
  • In totaal hebben we volgend jaar minder energiekosten dan nu, voornamelijk door de hogere teruggaaf.
  • Het nemen van een 3 jarig contract lijkt in ons geval weinig op te leveren boven een 1-jarig contract

Een andere mooie conclusie: we gaan in 2020 zo'n €588 per jaar of €49 per maand betalen voor onze energierekening. Dat is bijna €200 per maand minder dan toen we hier kwamen wonen (met dank aan onze vorige bewoners) en zo'n €50 per maand minder dan vorig jaar. En dat door een paar simpele aanpassingen aan ons huis. Geweldig!


Wat zouden jullie doen, vastzetten voor 3 jaar i.v.m. onzekerheden in gasprijs en belastingen of 1 jaar nemen?


13 december 2019

Schizofrenie van mijn beleggingen



Vroeger op de middelbare school was ik erg geïnteresseerd in aardrijkskunde. Dat kwam deels vanuit mijn interesse, maar ook door de lerares die het heel interessant kon vertellen. Nu, jaren later, ben ik nog steeds erg geïnteresseerd in de wereld om ons heen, hoe deze ontstaan is, wat we ermee doen en bijvoorbeeld waar ons eten vandaan komt.

En daar ben ik een beetje schizofreen, ik hink moreel gezien op twee benen. Aan de ene kant vind ik een schone wereld zonder voedselverspilling en -vervuiling belangrijk, aan de andere kant beleg ik in allerlei bedrijven, die (misschien) niet helemaal schoon zijn. Neem nu Altria en Shell. Iedereen weet dat de tabaks- en olie-industrie niet bepaald de liefste jongetjes van de klas zijn. Er worden door deze bedrijven jaarlijks miljarden uitgegeven aan marketing, lobbies en opschoonacties. Ook lopen er verschillende rechtzaken over het veroorzaken van allerlei ziekten.

En toch heb ik er aandelen van. Waarom? Ten eerste vanwege het goede rendement. Ten tweede omdat er in mijn ogen heel veel bedrijven zijn, die de boel manipuleren voor eigen gewin. Of je het nu over Altria of Shell hebt, of over AbbVie, Nestlé of Coca Cola. Als je weet hoeveel manipulatie en misstanden er spelen rond ons eigen voedsel, zou je het soms bijna niet meer willen eten. Waar geld te verdienen is, is strijd. Hoe meer geld, hoe meer strijd. 

Als consument ken je nooit het hele verhaal. Aangezien ik er zelf weinig aan kan doen (anders dan hun producten zo min mogelijk kopen), kan ik er maar beter van profiteren. Zo is ongeveer mijn redenatie.

Ben ik daarmee hypocriet, schizofreen of voer ik moreel verwerpelijk beleid? In mijn ogen niet. De wereld om ons heen bestaat uit veel misvattingen en een verdraaide werkelijkheid (denk aan Facebook). Nu kan ik heel hard "groen" of "duurzaam" gaan beleggen, maar in hoeverre weet je of dat klopt? In hoeverre is dat juist hypocriet? Ook daar zit een marketing machine achter. Alles waar een groen label op is geplakt, lijkt in te zijn.

Ik ben zeker geen milieu-activist, maar ik blijf het een lastige discussie vinden. Ondanks dat, kies ik ervoor om mee te liften met de dividendwind van deze bedrijven.


Hoe gaan jullie om met "groene" beleggingen? Vinden jullie het belangrijk om rekening te houden met wat bedrijven doen (en aanrichten) in de wereld?

8 december 2019

Loonsverhoging


Aan het eind van het jaar is het in ons bedrijf tijd voor beoordelingen. Ondanks dat ik mijn werk leuk vind en voldoende uitdaging heb, vind ik een stuk waardering na een jaar keihard werken ook belangrijk. En dan niet alleen in woorden, maar ook boter bij de vis. Dat is niet inhalig bedoeld, maar in een wereld waarin alles ieder jaar duurder wordt, is alleen een CAO-verhoging bijna niet meer voldoende.

Nu zat ik al een paar jaar redelijk hoog in een bepaalde schaal. Hoe hoger je daarin komt, hoe beter je zal moeten presteren om procentueel eenzelfde verhoging te krijgen (ook wel een wortel genoemd ;-)). Na een kort gesprekje kreeg ik een mooie promotie met salarisverhoging. Samen met de CAO verhoging begin volgend jaar ga ik er zo'n 6% op vooruit. Yes!

Zoals jullie me kennen, geef ik dit geld natuurlijk meteen uit aan luxe hebbedingetjes, etentjes en dure vakanties....niet dus. Aangezien ik een pay-yourself-first methode aanhoud, betekent het simpelweg extra inkomsten. Behalve in december dan, dat is over het algemeen een erg dure maand (verjaardagen, kerst, sinterklaas, auto-keuringen, houtpellets-bestelling).

Wat gaan we doen met deze extra inkomsten? Als ik kies uit extra sparen, beleggen of aflossen neig ik voorlopig naar extra sparen. Beleggen levert het meeste op, maar de all-time-highs van de laatste weken zijn wel erg hoog en ik leg al aardig wat in per maand. Extra aflossen doen we ook al. Onze spaarpot zal echter een stuk leger zijn na de verbouwing van de badkamer. Het lijkt me verstandig om de buffer eerst goed aan te vullen voordat we extra gaan beleggen of aflossen.


Wat doe jij met een loonsverhoging?

3 december 2019

Dividend update - november 2019


Het is alweer de laatste maand van het jaar. Ook een dure maand, maar vooral met veel gezelligheid. Tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend november: €78
  • Dividend heel 2019: €1517
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2297 of 2482 EUR/USD (alleen deze is excl. belasting)
  • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)



November is een soort van tussenmaand met een redelijk laag dividend. De groei t.o.v. vorig jaar was 44% (1,44x zoveel dividend). Afgelopen jaar heb ik een aantal posities genomen in bedrijven die in november uitbetalen (MSM, PG, WSM), maar dat zijn kleine posities.


Dividend-groei


In november werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

  • AbbVie (ABBV): 10%
  • Iron Mountain (IRM): 1,4%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in november waren:

    • iShares Euro Dividend ETF (IDVY): 27st

    Met veel all-time highs heb ik weinig gezocht naar aantrekkelijke aandelen. IDVY heb ik voornamelijk aangekocht om te middelen in de verdeling EUR/USD. Samen met de gestegen dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2297 of 2482 EUR/USD.


    Samenvatting


    Geen speciale maand, met relatief weinig dividend. Ondanks dat toch een dividendgroei van 44%. Op naar mega-december :-)



    Wat verwachten jullie in december aan dividend?