29 oktober 2019

World Index ETF verkopen?


In mijn portfolio heb ik niet alleen aandelen of ETF's die dividend uitkeren, maar ook een post MCSI World Index ETF. In 2 jaar heb ik een mooie koerswinst van 18% behaald. De waarde is nu bijna €2000. Echter, de ETF keert geen dividend uit. En dat zet me aan het denken, aangezien ik vooral een dividendbelegger ben. Ik heb liever (stabiele) dividendinkomsten dan koerswinst (die kan verdampen).

Wat nu als ik dit geld komende 18 jaar in een dividend-EFT of -aandeel stop?

Optie 1: 
€2000 in huidige ETF laten groeien met gemiddeld 7% koerswinst/jaar, 0% dividend

Eindbedrag: €7233
Dividend/jaar: €0

Optie 2:
€2000 beleggen met 5% dividend, 0% dividendgroei, 0% koerswinst

Eindbedrag: €4891
Dividend/jaar: €244

Optie 3:
€2000 beleggen met 3,5% dividend, 5% dividendgroei, 0% koerswinst

Eindbedrag: €5315
Dividend/jaar: €447


Dus door de €2000 komende jaren te (her)beleggen in een goede dividendgroeier, heb ik uiteindelijk zo‘n €1900 minder aan vermogen, maar wel €447 dividend per jaar. Om hiervan te leven, zullen we bij de ETF (optie 1) ieder jaar een deel moeten verkopen, terwijl we bij de andere opties het dividend kunnen gebruiken zonder de aandelen te verkopen. Anders gezegd: de €2000 inleg levert over 18 jaar 22% aan dividend op (yield on cost).

Stel nu dat de koers meestijgt met de dividendgroei (kom ik in een latere post op terug):

Optie 4:
€2000 beleggen met 3,5% dividend, 5% dividendgroei, 5% koerswinst

Eindbedrag: €9287
Dividend/jaar: €309

Dan zie je dat er zelfs meer vermogen en dividend worden opgebouwd dan met de ETF.  
Het lijkt me dus een no-brainer dat ik de World Index ETF omzet in dividend-groeiaandelen. Of zie ik iets over het hoofd?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Een algehele juiste beslissing!Je bent een dividendbelegger of je bent het niet!Maar je vergeet iets heel belangrijks.KOERSVERLIES.Met amerikaanse beurzen op hoogtepunten hou je er best rekening mee.Daarom geef ik je de raad om de vrijgekomen gelden in cash aan te houden voor latere koopjes te doen.Ikzelf zit voor 55% in cash.De rest allemaal dividendaandelen.Breng uw kapitaal voor een stuk in veiligheid.Het is het uw basis van alles....

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor de tip. Sowieso passen we een combinatie toe van beleggen, aflossen en sparen, dus we zijn nooit 100% belegd. Ik wacht nog even met de ETF verkopen nu de waarde verder stijgt. Dan zet ik het inderdaad even apart voor een mooie dip.

Geldmeneer zei

Je laatste optie is natuurlijk gokken dat je een aandeel kiest wat extreem outperformed met 8,5% pj (per jaar ook nog oplopend met de dividendbeleid). Dit lijkt mij vergelijkbaar met het geld nu in het casino op rood gaan zetten.

Een andere optie is om de etf aan te houden en over 18 jaar in de dividendgroeier te stoppen. Die geeft volgens jouw aanname dan 7,2% dividend. Dat is dan goed voor een dividend van ruim 520 euro, plus het vermogen van 7233.

de kleine kapitalist zei

Inderdaad. Aangezien het dividend van de koers wordt afgetrokken zijn het twee zijden van dezelfde medaille. Bij optie 4 heb je veel geluk nodig om een aandeel te vinden dat 18 jaar lang (!) 1,5% meer rendement oplevert dan de wereldwijde ETF. Doorgaans vind je die aandelen bij groeiers met een laag dividend en niet bij een die al 3,5% uitkeert.
Als je optie 1 na 18 jaar inruilt voor optie 2 (zeg een Shell), dan ontvang je 362 euro dividend. Om dezelfde inkomsten als optie 3 te ontvangen moet je ieder jaar 85 euro verkopen. Het duurt dan meer dan 22 jaar voordat je vermogen gelijk is aan optie 3, aangenomen dat het aandeel van optie 3 dan niet nog verder door groeit. Over 18+22 jaar ben je echter niet meer bezig met dividend, maar met het bedenken hoe je dat gigantisch opgebouwde vermogen zo belastingvriendelijk mogelijk bij je kinderen kunt lozen.

Mr Groeigeld zei

Dat is zeker een optie, alleen stijgt de koers over het algemeen mee met de dividendverhoging. Dus dan betaal je ook later weer meer.

Mr Groeigeld zei

Haha, dat laatste is een mooie! ;-) Waarschijnlijk klopt dat wel ja.

Optie 3 en 4 lijken niet realistisch, maar dit gaat vooral over dividend bij een bepaalde aankoopkoers. Als ik nu een ondergewaardeerde dividendgroeier koop met 3,5% dividend (die normaal 2,5% rendement heeft) kan deze nog steeds prima met 5% per jaar het dividend laten groeien.