24 oktober 2019

Jaarafrekening energie: onder de 1000 m3!


Omdat we in oktober 2017 in ons nieuwe huis zijn gaan wonen, rekent onze energieleverancier begin oktober als begin van het jaar. Zelf reken ik liever vanaf 1 januari, maar goed. Allereerst het goede nieuws: Dan nog wat andere observaties:

  • De opslag duurzame energie (ODE) is voor electra met 46% en voor gas met 82% gestegen. Dat is echt flink. Ook de netbeheerkosten zijn zo'n 5% gestegen. Verder is de energiebelasting voor gas is met zo'n 9% gestegen, voor electra is deze met 3% gedaald. Met alle plussen en minnen zijn we zo'n €108 aan extra belasting gaan betalen. Dat komt aardig overeen met eerdere berichten in de media.
  • De energiebelasting, ODE en netbeheer vormen samen 68% van de totale rekening. Eigenlijk is dat te zot voor woorden. In mijn ogen levert een verdere besparing in verbruik dus niet zo veel meer op.
  • In de zomer gebruiken we gemiddeld zo'n 25 m3 gas per maand. Dat houdt in, dat we alleen aan warm water (douchen, afwas etc.) minimaal 300 m3 gas per jaar gebruiken. De rest (615 m3) komt van de verwarming.

Als we onze pelletkachel en elektrische verwarming nog wat efficiënter gebruiken, denk ik dat we op zo'n 800 m3 aan gasverbruik per jaar uitkomen. Dat is dan wel zo'n beetje het minimale gasverbruik zonder verder aanpassingen aan ons huis. Samen met onze zonnepanelen hebben we dan een energierekening van zo'n €60 tot €70 per maand. 

Volgend jaar wil ik kijken naar een paar (zonne)boilers voor warm water, een efficiëntere cv-ketel en isolatie van onze woonkamervloer. Samen met de geplande zolderisolatie, zou dit nog een aardige besparing moeten opleveren. Zoals eerder gezegd, houdt het wat mij betreft daarna wel op met de energiebesparingen.


Hoeveel gas verbruiken jullie per jaar (met welk huistype)?

5 opmerkingen:

Audrey zei

Heel netjes gedaan!

Hier 1488 m3 voor een tussenwoning. Dat komt mede door het feit dat we helaas nog op gas koken. Ik heb wel zonnepanelen, dus ik betaal voor stroom geen gebruikskosten meer. Voor een inductiekookplaat zou ik een nieuwe meterkast nodig hebben, dat maakt het wat ingewikkelder. Verder is de keuken ook nog vrij nieuw.

De isolatie zou trouwens wel beter kunnen, daar ga ik nog naar kijken. En het feit dat mijn vriend vanuit thuis werkt kost ook extra verwarming.

Mr Groeigeld zei

1488m3 is ook netjes. Een gasfornuis kost inderdaad aardig was gas. Inductie is even wennen als je overschakelt, maar wel de moeite (en kosten) waard.

Ap zei

Mooie besparingen, zeker ten opzichte van de vorige bewoners!

Wij wonen in een energiezuinige (tussen)woning, zonder gasaansluiting, met warmtepomp. Koken doen we ook op inductie. Op het dak liggen 18 zonnepanelen, die ongeveer 5000 kWh per jaar opwekken. In de maanden maart tot en met september is het gemiddeld 550 kWh per maand. Ons elektraverbruik(buiten de warmtevraag om) komt op zo'n 200 kWh per maand. Zolang we mogen salderen, gaat dit allemaal goed. Als dat stopt zal ik een powerwall gaan overwegen.

Op de laatste nota is de periode 4-12-2017 tot 1-1-2019 in rekening gebracht. De totale verbruikskosten kwamen toen op 230,- Ons maandbedrag is toen door de leverancier op 28 euro per maand gezet. Ook met die maandlast verwacht ik aan het einde van het jaar toch weer iets terug te krijgen.

Mr Groeigeld zei

Zo, dan heb je een flink overschot aan opgewekte energie en lekker lage kosten.
Ik heb weleens gekeken naar zo'n powerwall, maar die zijn nog erg prijzig (los van de mitsen/maren van de accu). Maar het zou een alternatief kunnen zijn tegen die tijd.

Unknown zei

Ik woon ook in een goed geïsoleerde tussenwoning eind jaren tachtig. In 2015 eerst de kruipruimte met Tonzon geïsoleerd. Daarna 18 zonnepanelen geplaatst ruim 5400 kw. Dit resulteerde dat mijn energierekening daalde van 160 euro naar nog geen 60 euro per maand.
Nu de kinderen de deur uit zijn en een nieuwe HR ketel is geplaatst, is de bijdrage onder de 50 euro per maand gezakt. Verder ook vloerverwarming geplaatst. Zolang het salderen nog bestaat kom ik hier aardig mee uit.