18 april 2019

63% CO2 (en energiekosten) bespaard!


Midden 2017 kochten wij ons nieuwe huis. We wilden graag iets groter wonen, vooral qua tuin. We vinden het namelijk heerlijk om na ons werk even niet met onze hersenen bezig te zijn. Na lang zoeken, vonden we ons droomhuis, een vrijstaande woning uit 1950 met veel tuin. Heerlijk!

Een nadeel van dergelijke woningen is dat ze niet bepaald ontworpen zijn op energiezuinigheid. Een deel had nog enkel glas en ook werd een deel verwarmd met een gaskachel. Gevolg: een energierekening (van de vorige bewoners) van €245 per maand (!). 

Dat gingen we dus even anders doen. Zeker nu de overheid ons van het gas wil hebben. Voor de helderheid: ik ben voor een schoon milieu en dat we de aarde goed achterlaten voor onze kinderen. Maar ik ben vooral tegen de manier waarop het gebeurt (dwingen i.p.v. motiveren). Anyway, vanuit comfort, toekomstige duurzaamheid en onze portemonnee hebben we wat veranderd:

  • Enkel glas vervangen door HR++ glas incl. nieuwe kozijnen
  • Gaskachel eruit, pelletkachel erin
  • Glas-in-lood isoleren met eigen gemaakte voorzetramen
  • De thermostaat een graadje kouder gezet
  • Een elektrisch verrijdbaar kacheltje voor in de keuken

Ons resultaat:
  • Vorige bewoners: 2700 m3 gas
  • 2018: 1560 m3 gas, energierekening €140 per maand (42% besparing)
  • 2019: rond de 1000 m3 gas is de verwachting (63% besparing)

In 1,5 jaar hebben we dus 63% minder gas verbruikt dan de vorige bewoners (2,7 keer zo weinig)! Dat is een besparing van 3200 kg CO2 per jaar en €1860 per jaar aan energiekosten. Natuurlijk komen daar de verbruikskosten van de pelletkachel nog bij, maar het gaat mij niet alleen om onze maandlasten.

Zonder enorme kosten (vloer-, en spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, laagtemperatuurverwarming, vloerverwarming, zolderisolatie) hebben we dus 63% aan gas bespaard. Ik vraag me serieus af of de kosten van verdere renovatie wel rendabel zijn. De helft van de energierekening bestaat namelijk uit belasting. Zelf wil ik nog de zolder isoleren en zonnepanelen leggen, zodat het verbruik nog verder omlaag gaat. Samen met elektrische (infrarood) verwarming, houdt het daarna wel op.

Mijn punt: denk vooral zelf na wat rendabel, wat nuttig is en wat het beste resultaat geeft. En laat je niet gek maken door instanties die iedereen warmtepompen en enorme verbouwingskosten aansmeren. In veel gevallen is dat helemaal niet nodig.


4 opmerkingen:

Geld is tijd zei

Goed bezig! Wel een kanttekening: een pelletkachel produceert ook co2, al is het van hernieuwbare bronnen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de verbruikerskosten van een pellet kachel.

Mr Groeigeld zei

Dat klopt, het is niet helemaal CO2-vrij. De cerbranding is 90-95% dus wel lekker efficient.

In de winter verbruiken we ongeveer 1 zak (15kg, €4) pellets per 3 dagen. En dan gaat de verwarming praktisch niet aan.

Centenkretser zei

Hier ook een pelletkachel, geïsoleerd huis en zonnepanelen.
Ongeveer hetzelfde verbruik aan pellets, staan "gereserveerd "bij tuincentrum bij onze zuiderburen. Daar dit maar enkele km van ons vandaan is en wij daar toch tanken (na aftrek verbruik om er naar toe te rijden, scheelt het toch enkele euro's per tankbeurt )
Betaal ik 230€ per JAAR! aan onze energie maatschappij. Als ik contract verleng dan 75 € cashback.
Nog niet gekeken naar andere maatschappij, staat nog op to do lijst.

Mr Groeigeld zei

Zo, dat is erg weinig per jaar!
Welk type pellets gebruik je (en waar haal je ze, ik woon ook in het zuiden)?