24 april 2019

Euro ETF gekocht


In een vorige post zei ik, dat ik graag de 50/50 balans wil behouden in onze US/Euro beleggingen. De laatste tijd groeide mijn portfolio meer naar de US-kant. Prima als dat goed loopt, maar met zowel de dollar als de Amerikaanse beurzen op topniveau's, wil ik ook wat Europese dekking. 

Daarom ging ik afgelopen tijd op zoek naar grote (en bekende) Europese dividend-groeiaandelen. Tevergeefs. Waar in Amerika dividendgroei wordt gezien als maatstaf van een gezond bedrijf, passen Europese bedrijven hun dividend aan op basis van het afgelopen (half) jaar. Wisselend dus.

In diezelfde post had ik daarom al twee alternatieven genoemd:
  • Beleggen in EU-bedrijven met goed dividend, niet per se groeiend
  • Inleggen in een ETF

Uiteindelijk heb ik voor de ETF gekozen als strategie voor mijn Europese beleggingen. Ook bij een ETF ga ik voor een dividend-fonds met uitbetalingen. Qua opties heb ik overwogen:
  • IDVY - iShares Euro Dividend (4,02% dividend, kosten 0,40%)
  • ISPA - iShares STOXX Global Sel Dividend 100 (4,05%, kosten 0,46%)
  • KGHDF - Kempen Global High Dividend Fund (4,94%, kosten 0,73%)

Bij vergelijking van IDVY met ISPA op de iShares website, kwam ISPA er veel beter uit qua gemiddeld rendement. De ETF van Kempen leek me best interessant, echter bleek ik €7 transactiekosten te moeten betalen voor €500 aan beleggingen. Dat is toch al gauw 1,4% aan extra kosten. ISPA zit al in mijn portfolio en valt ook onder de core selectie van DeGiro, dus geen transactiekosten daarvoor. Uiteindelijk heb ik dus exra ingelegd in ISPA.

Het is niet helemaal in lijn met mijn strategie, maar Europese bedrijven vind ik simpelweg te wispelturig met hun dividend-uitbetalingen. Een ETF geeft prima spreiding en voor mij een mooie balans tussen US/Euro aandelen.


Welke Euro-dividend ETF gebruiken jullie vaak?


8 opmerkingen:

de kleine kapitalist zei

Ik heb gekozen voor IDVY vanwege de lage kosten, goede rating en de 30 bedrijven zijn allen degelijke dividendbetalers. Natuurlijk zitten er een paar bij die er wat mij betreft uit hadden gemogen (Kleppiere, Bayer), maar snijverlies hoort bij zo'n ETF. ISPA is een Global dividend ETF, niet alleen Europees. Er zitten bijvoorbeeld 31 Amerikaanse aandelen in. Bij losse aandelen zijn de kosten (aansluiten, transactie en/of belasting) voor mij een struikelblok. Britse aandelen zijn interessant omdat ze goede dividendbetalers zijn. Er is geen belasting en de dividend yield van de FTSE 100 is bijna 4%. Een mooi dividendgroei aandeel daartussen vind ik Diageo (DEO), met 19 jaar dividendgroei en een regelmatige koersstijging. Verder komen bedrijven als Sage en Ashtead in aanmerking. Andere europese aandelen met een goed dividendgroei trackrecord zijn bijvoorbeeld Sanofi, LÓreal, Coloplast, Nestle, Novartis, Muenchener Rueck. Behalve Unilever en Shell heeft Nederland ook prachtige dividendgroei aandelen zoals Wolters Kluwer, DSM en Heineken.

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor je uitgebreide reactie. De aandelen die jij noemt, zal ik nog eens bekijken. De Europese dekking van IDVY is een goede opmerking, ISPA is inderdaad internationaler georiënteerd. IDVY heeft de afgelopen maanden wel erg lang erover gedaan om bij te trekken, gezien de stijgende markten. Voor toekomstige aankopen zijn IDVY en ISPA waarschijnlijk beide goede toevoegingen.

Wat betreft de UK aandelen: maak je je geen zorgen over de pond (bij een Brexit bijv)?

Anoniem zei

Ik heb het Kempen fonds (geen etf volgens mij maar fonds). Erg tevreden over en krijgt ook zeer goede morningstar rating. De lopende kosten zijn iets hoger, maar ik kan via binck fundcoach maandelijks gratis aankopen dus hoef ik geen transactiekosten te betalen. Ik vind het zonde om mezelf in mijn keuzes te laten beperken door de kernselectie van DeGiro, hier zitten een aantal goede dingen in maar veel van wat ik wil is daar niet beschikbaar maar bij fundcoach wel. Misschien het overwegen waard.

Mr Groeigeld zei

Als ik niet zoveel transactiekosten hoefde te betalen, had ik ook voor het Kempen-fonds gekozen. Welke fondsen/ETF's heb je nog meer in je portfolio?

Anoniem zei

ik heb ook SPDR S&P euro dividend aristocrats ETF & de SPDT S&P US Aristocrats UCITS ETF in portefeuille. Ook via Binck Bank.

de kleine kapitalist zei

Nee, in tegendeel. Beleggers houden niet van onzekerheid. De prijzen van Britse aandelen zijn daarom relatief lager en de dividendrendementen (nog) hoger. Een harde brexit is al min of meer ingeprijsd. Een daling van het pond is overigens goed voor de export (!). Zodra er een deal wordt gemaakt, goed of slecht, en de onzekerheid afneemt verwacht ik eerlijk gezegd een stijging van Britse aandelen. De binnenlandse vraag is natuurlijk wel een probleem met een krimpende economie. Het overgrote deel van de omzet behalen Britse large cap bedrijven echter overzee.

Mr Groeigeld zei

Interessant, ik neem ze ter overweging mee bij een volgende ETF-inleg.

Mr Groeigeld zei

Zo had ik er nog niet naar gekeken, bedankt voor je tips.
Hopelijk is de Brexit onzekerheid snel voorbij, dan kan de boel weer stabiliseren.