7 april 2019

Wat als de markt 50% daalt?


De beurzen staan weer (bijna) op een all-time high. Wie had dat gedacht na de flinke dalingen afgelopen najaar? Het kan natuurlijk niet altijd feest blijven, daarom voor mezelf de reality check: wat als de beurzen morgen 50% zouden dalen?


In deze opbouwfase is mijn portfolio het meest gevoelig voor forse dalingen. Het bestaat immers grotendeels uit eigen geld (dividend draagt slechts beperkt bij). 
Op dit moment ziet de waarde van mijn portfolio er alsvolgt uit:

  • €32k eigen inleg
  • €34k waarde, dus €2k winst (6,25%)
  • €1878 jaarlijks forward dividend


Als de markt 50% zakt, verliezen we dus €17k (op papier). Met de winst er vanaf dus €15k. Dat zou een flinke slag zijn. Als de koersen op die 50% lagere waarden zouden blijven, zou ik bijna 8 jaar dividend nodig hebben om mijn inleg weer terug te hebben.

Omdat bovenstaande een hypothetisch geval is (koersen keren altijd weer terug naar vorige niveau's), heb ik een testje gedaan. Wat als ik de €32k eigen vermogen op het hoogste punt voor de vorige crash inlegde in de AEX? Ik heb september 2007 genomen als beginpunt (AEX op 550), daarna begon de 2008/2009 daling van ruim 60%.

Drie scenario's:

1. Ik koop/verkoop niet en zet het uitgekeerde dividend apart
2. Ik koop/verkoop niet en herinvesteer het dividend
3. Ik koop iedere maand bij en herinvesteer het dividend

Uitgaande van 4% dividend krijg je onderstaande plaatje. De blauwe lijn is het verloop van de €32k volgens de AEX-koers (zonder dividend).
Het zou ongeveer 6 jaar hebben geduurd voordat de waarde weer €32k was. Het kleine verschil tussen wel of niet herbeleggen komt door de relatieve korte termijn van het herbeleggen, in combinatie met de flinke daling. Na 10 jaar wordt het verschil merkbaar groter. Vandaag de dag zou mijn inleg €56k (met herbeleggen) waard zijn.

Wat nu als ik iedere maand stug €100 of €500 had ingelegd? Zie onderstaande figuur.€100 per maand inleg: 
  • na 4,5 jaar mijn inleg terug
  • vermogen vandaag €82k
  • dividend vandaag: €500 per maand
€500 per maand inleg: 
  • na 2 jaar (!) mijn inleg terug
  • vermogen vandaag €192k
  • dividend vandaag: €1400 per maand

Conclusie


A L T I J D  B L I J V E N   I N L E G G E N !

Dat het maar duidelijk is :-) Ja, de markten kunnen zakken, maar uiteindelijk krabbelen ze altijd weer op. De kans dat de markten 50% zakken (zoals in 2008-2009) acht ik niet erg groot. En als ze dan toch zakken, kun je beter stug blijven inleggen. De lagere koersen zorgen voor koopjes, waarmee je uiteindelijk veel sterker eruit komt. In de tussentijd bouw je een mooi dividend op.4 opmerkingen:

Dividendbelegger zei

Mooie analyse en ik wil geen doemdenker zijn��.

Maar in jouw portefeuille met de vele reit fondsen is bij een beursdaling van 50% waarschijnlijk iets aan de hand en wordt het dividend waarschijnlijk gekort en daarmee mogelijk ook de waarde van het aandeel.

Maar laat de crash maar komen nu we allebei nog in de opbouwfase zitten en ervaren wat het met onze portefeuilles gaat doen.

��

Mr Groeigeld zei

Niet teveel doemdenken ;-)

Er zitten maar 2 REITs in mijn portfolio: IRM en O, beiden hebben hun dividend jaren verhoogd (O zelfs 25 jaar). Verder is een REIT (real-estate) redelijk bestand tegen een crash (huren blijven immers binnenkomen).

Rickson zei

Mooie post waarin de kracht van periodiek inleggen wordt onderstreept, in goede en in 'slechte' tijden.

Ik blijf deze blog actief volgen aangezien ik ook aan het begin sta van mijn dividendreis.

Mr Groeigeld zei

Bedankt! Vooral blijven inleggen dus.