4 oktober 2019

Dividend update - september 2019


De herfst is aangebroken, de maand september is weer voorbij. Tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend september: €207 
 • Dividend 2019: €1274
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2215 of 2387 EUR/USD
 • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)


September is, net als maart, juni en december één van de maanden waarin ETF's hun dividend-uitkering doen. Omdat ik nog relatief weinig ETF's heb bijgekocht t.o.v. vorig jaar is er deze maand geen enorme groei, "slechts" 50% (1,5x zoveel dividend) ten opzichte van vorig jaar. Wel is het de tweede maand dit jaar boven de €200 aan dividend! 


Dividend-groei


In september was er slechts één dividend-verhoging:

 • Realty Income (O): 0,2% (O verhoogt meerdere malen per jaar)

Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in september waren:

  • 3M (MMM): 3st
  • Altria (MO): 5st

  Waarom deze aankopen? 3M stond al enige tijd onder water (-16%), terwijl het een prima bedrijf is. Ze hebben nog steeds een flinke reputatie met 61 jaar aaneengesloten dividend-verhogingen. Na de recente afstraffing steeg het dividendpercentage naar 3,5%, vandaar mijn keuze om te middelen.

  Altria is een gok. De koers is enorm hard gedaald na minder goede verkoopcijfers en gerommel in de markt over gezondheid van e-sigaretten. Aan de ene kant maakt me dat wat zorgen, aan de andere kant is dit wel een enorme koopkans. Met 49 jaar dividendverhogingen lijkt het me dat Altria het dividend niet zomaar zal verlagen. Het is dus een gok, maar ik heb ervoor gekozen mijn verliezers ook wat bij te kopen. We gaan zien hoe het uitpakt.

  Samen met de stijgende dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2215 of 2387 EUR/USD. Al ruim €105 of $117 over mijn jaartarget voor 2019.


  Samenvatting


  Een mooie maand aan dividend, met een wat minder grote groei dan andere maanden. Maar toch ook een tweede maand boven de €200 aan dividend! Daar ben ik erg blij mee.  Hoe was jullie maand qua dividend?
  5 opmerkingen:

  Kees zei

  Precies hetzelfde beeld als bij jou. Wel mooie koerswinst in september die het verlies van augustus weer goed maakte. Kleine uitbreiding op Telus aandelen gedaan. Deze maand zal wel wat rustig worden kwa dividend.

  de kleine kapitalist zei

  Wow, daar kan je bijna je zorgpremies van betalen. Mooie maand GG! Je hebt dus toch MO bijgekocht. Hoewel veel dividendbeleggers blijven kopen vrees ik het ergste voor dit aandeel. Afgelopen maand werd bekend dat de VS 'flavoured vaping' producten wil verbieden, China verbiedt Juuls een paar dagen na de lancering daar, India verbiedt e-sigaretten, Walmart stopt met verkoop en er zijn honderden claims tegen vaping en de gehanteerde marketing praktijken gebundeld in rechtszaken. Daarnaast is de fusie met PM van de baan. Nu kan MO het dividend voorlopig prima betalen, ook als ze Juul volledig af moeten schrijven, maar op de lange termijn zie ik het somber in. Hopelijk heb ik het mis.

  Mr Groeigeld zei

  Ik hoop met je mee. Inderdaad is MO een gokje, maar het is ook flink hard gedaald de laatste maanden. De rek lijkt er nu wel uit zo rond $40.

  Die zorgpremie is een leuke vergelijking, dan zie je gelijk wat je er al mee kunt afdekken. Nu de rest van de lasten nog ;-)

  Quint zei

  Naar aanleiding van jouw grafieken ben ik het op gelijke wijze gaan bijhouden. Volgens mij kan ik de grafiek niet posten maar hij heeft erg veel overeenkomsten.

  Mijn september groeide van €159 naar €255. Aankopen Randstad & Cisco.

  Nu wikken en wegen wat mijn oktober-aankoop zal gaan worden. Waarschijnlijk iets in dollars.

  gr. Quint

  Mr Groeigeld zei

  Dat zijn mooie resultaten Quint. Je kunt hier inderdaad geen plaatjes posten (ik heb ook geen idee hoe dat wel zou kunnen).