31 december 2018

Dividend update december 2018 en vooruitblik 2019


2018 is alweer bijna voorbij, en eerlijk gezegd lijkt het voorbij gevlogen. Tijd om te kijken wat 2018 ons heeft gebracht, en wat mijn financiële plannen zijn voor 2019.Dividend update december 2018


Allereerst de dividend-update van december (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald):

 • Dividend december: €183
 • Dividend 2018: €953
 • Jaarlijks (forward) dividend: €1721 (bij eur/usd 1,144)
 • Yield on cost: 5,8% (berekend over jaarlijks dividend)


Dividend-groei

 • T: +2% (komend jaar)
 • O: +0,2% (komend kwartaal)
 • D: +10% (komend jaar)

Portfolio en aankopenGemiddeld is het dividend rendement 4,5% met een gemiddelde 10-jaars dividendgroei van 9%. Met de huidige gedaalde koersen dus mooie koopjes. Samen voegen ze $56 aan dividend toe op jaarbasis.


Terugblik 2018


Dit was mijn eerste jaar als dividend growth investor (DGI). Na verschillende omzwervingen in de beleggingswereld was ik op zoek naar een simpele, logische en stabiele strategie, waar ik niet al te veel van wakker hoefde te liggen. Na veel te hebben gelezen over DGI, besloot ik ermee te beginnen.

Nadat ik mijn Masterplan had opgezet, heb ik afgelopen jaar (11 maanden eigenlijk) gemiddeld €1000 per maand ingelegd. Dat was veel meer dan mijn beoogde €500 per maand, maar ik wilde een goede start maken met voldoende dividend om te herbeleggen.

Het was af en toe een wilde rit, zeker met flinke koersdalingen de laatste maanden. Ondanks dat, helpt de dividendgroei om de lange termijn in het vizier te houden en merk ik dat de strategie werkt. Iedere maand komt er nu al gemiddeld €140 aan dividend binnen. En het blijft groeien, maand na maand.

Qua aflossingen op onze hypotheek heb ik iedere maand €500 plus netto besparing afgelost (zie hier).Plannen voor 2019


Hieronder mijn financiële plannen voor 2019:
 • €500 per maand inleggen in dividend-groeiaandelen
 • €500 plus netto besparing per maand aflossen op onze hypotheek
 • Bloggen in het Engels
Een beetje uitleg erbij. Ik wil mijn maandelijkse beleggingen beperken tot €500 aangezien ik onze buffer wat wil aanvullen. Het bloggen in het Engels wil ik doen, omdat DGI veel meer leeft in de Engelstalige community dan in NL.

In 2019 verwacht ik ongeveer €2110 aan forward dividend te behalen:
 • €1720 dividend (zie de forward dividend verwachting hierboven)
 • Plus €240 (4% van €6000 inleg over 2019)
 • Plus €82 (5% verwacht dividend-verhoging)
 • Plus €68 (4% van herbeleggen van €1720)
In dollars kom ik op ongeveer $2270. Ik reken hier met forward dividend (dus wat ik krijg in 2020) omdat mijn maandelijkse inleg niet een heel jaar bijdraagt aan het dividend in 2019. Eerlijk gezegd had ik een jaar geleden nooit verwacht, dat ik nu al meer dan €2000 per jaar aan dividend zou ontvangen.


Los van alle financiële getallen: iedereen alvast een fijn Oud en Nieuw met veel geluk en gezondheid in 2019!

Wat zijn jullie plannen/doelen voor 2019?

4 opmerkingen:

Kees zei

Hoi, ook voor mij zit het eerste jaar er op. Afgelopen jaren veel bezig geweest met aflossen hypothecaire lening en sinds dit jaar met beleggen in met name Amerikaanse aandelen. Zit ongeveer op hetzelfde niveau als jij. Ga vandaag of maandag ook mijn doelen voor 2019 bepalen. Ben benieuwd wat het gaat worden.

Mr Groeigeld zei

Hoi Kees. Goed bezig!
Ik ben benieuwd naar je doelen (heb je een website? Je kunt ze ook gerust hier posten als je wilt).

Mr. Robot zei

Dat zijn prachtige cijfers! Wat een resultaat na een jaar beleggen, je streeft mij in ieder geval (nog!) voorbij, die €1k per maand tikt flink aan.

Ik post ook binnenkort mijn doelen, de grens van €1000 in forward income doorbreken is er zeker eentje van!

Leuk dat je ook in het Engels verder gaat, spreekt toch een groter publiek aan.

Mr Groeigeld zei

Bedankt Mr. Robot. Gelukkig is het geen wedstrijd :-)
In de beginjaren wordt de groei vooral bepaald door de eigen inleg (zie mijn nieuwste post), vandaar mijn keuze om nu flink in te leggen.

De DGI community is vooral in de US groot, in NL is het nog vrij klein heb ik het idee. Dan motiveert het toch een stuk meer om het op grotere schaal met elkaar te delen en bespreken.