19 december 2018

Positief blijven als het minder gaat (lange vs korte termijn)


Afgelopen tijd heb ik minder gepost dan voorheen. Op mijn werk was het erg druk, het rommelt in de organisatie, en met mijn gezondheid gaat het ook even niet helemaal lekker. Ik had dus wat weinig tijd en energie om te bloggen.

Ook in mijn portfolio rommelt het de laatste weken. Flinke uitslagen omhoog en omlaag, met vandaag de dag een flinke min. Nu is dat niet zo gek aangezien alle markten de laatste tijd flink gedaald zijn (zowel individuele aandelen als ETF's). Ondanks dat ik weet, dat je als groei-investeerder niet naar het onderliggende vermogen (koers) moet kijken, maar naar het dividend, maak ik me dan toch zorgen. Daarom deze post om mijn beeld weer te verleggen van korte termijn (koers) naar lange termijn (inkomsten).

Waarom ik nu blij moet zijn:

  • Ik kan nu meer aandelen kopen met dezelfde maandelijkse inleg, dus ook meer dividendrendement.
  • Uitgaande van stabiel dividend, ontvang ik vanaf nu bijna €1700 ($1863) per jaar aan dividend. Zonder er iets voor te hoeven doen!
  • Dat is 5,8% rendement op mijn inleg, of gemiddeld €140/maand
  • Om dit aan rente op een spaarrekening (0,3%) te krijgen, zou ik bijna 20x zoveel vermogen (€567k) moeten hebben.
  • Als ik vanaf nu geen euro meer zou inleggen, alleen herbeleggen, zonder dividend- of koersgroei, ontvang ik over 20 jaar €5200 aan dividend per jaar (en zou mijn vermogen naar €90k gegroeid zijn)

Al met al dus genoeg redenen om blij te zijn, ondanks de huidige koersdalingen.


Hebben jullie ook weleens moeite om de lange termijn op vizier te houden? Zoja, hoe stel je je beeld dan weer bij?

1 opmerking:

Anoniem zei

Koopzegels bij de supermarkt geven 5 tot 10% rendement.