6 september 2019

Wat te doen met winnaars en verliezers?


In de beleggingswereld geldt een uitspraak: "let your winners run en cut your losses". Oftewel: laat je winstgevende aandelen lopen en verkoop je verliesgevende aandelen. Dit is gebaseerd op koerswinst, niet kijkend naar dividend.


Als ik in mijn portfolio kijk naar de top-5 winnaars en verliezers krijg ik onderstaande overzicht. Hierin is valutawinst- of verlies en dividend niet meegenomen.


Winnaars:

 • Realty Income (O): +42%
 • Target (TGT): +36%
 • Proctor & Gamble (PG): +30%
 • TriplePoint Venture Growth (TPVG): +28%
 • Williams Sonomo (WSM): +15%
Verliezers:
 • Prudential (PRU): -27%
 • Altria (MO): -21%
 • New Residential Investment (NRZ): -24%
 • AbbVie (ABBV): -19%
 • 3M (MMM): -16%

Zowel aan winnaars- als verliezerskant zitten dus grote uitschieters. Zolang de winnaars grotere koerswinst genereren dan de verliezers, draait mijn portfolio winst. De vraag is echter: wat doe ik nu met de winnaars en verliezers?

Ik kan drie dingen doen:
 1. Niets: lekker laten staan en intussen dividend vangen
 2. Verliezers en winnaars verkopen: hiermee maak ik de posities vrij voor andere aankopen en cash ik de winsten. Ik zet hiermee wel de verliezen vast (lock-in). Ook ben ik aan het handelen i.p.v. investeren, terwijl ik een lange horizon heb.
 3. Verliezers bijkopen: hiermee middel ik mijn aankoopprijs en heb ik een grotere positie als de aandelen weer bijtrekken.

In principe hou ik mijn aandelen voor het dividend, niet voor koerswinst. Daarmee neig ik naar niets doen of bijkopen. Bijkopen heeft alleen nut als ik verwacht dat de verliezers zullen bijtrekken of het dividend snel de verliezen compenseert.

Als ik kijk naar de top-3 verliezers: financials (PRU) hebben het moeilijk dit jaar (o.a. door de lage rentes), MO kampt met wat teruglopende verkopen en samengang met Philip Morris en NRZ is gewoon een hoogdividend aandeel dat flink fluctueert. Met verkopen komt er echter wel $2000 vrij om ergens anders te besteden.

In mijn ogen zijn het allemaal stabiele bedrijven met goede omzet. Ik heb ze ooit gekocht tegen een veel hogere koers dan nu, dus waarom zou ik ze nu niet bijkopen? Lastige keuzes...


Wat doen jullie met je verliezers? Niets, verkopen of juist bijkopen?


5 opmerkingen:

Anoniem zei

met AbbVie doe ik niets (40 stuks...verlies 4,65%)
ABN- had ik verlies, maar inmiddels niet meer.
Maar soms koop ik bij (mits dividend leuk blijft)
Verkopen van verliesgevende aandelen doe ik zelden....
NRZ?? mmhh ga er eens naar kijken om op te nemen in mijn portefeuille.

DKK zei

Als je je huiswerk hebt gedaan en nog steeds vertrouwen hebt in de toekomst van de verliezers dan is er niets mooiers dan bijkopen. Van mijn 23 posities staan er 4 in de min:
- ABBV -7% > die heb ik bijgekocht en laat ik zo. Er zit een risico in dit aandeel en anders wordt die positie te groot.
- RDSA -5% > die heb ik bijgekocht en verlies neemt af.
- AHOLD - 4% > die wilde ik bijkopen op 20, maar andere geen cash/andere keuze gemaakt
- ING -1% > die heb ik bijgekocht op 8,78 en verlies neemt af

Verkopen alleen omdat een aandeel op verlies staat is voor mij geen goede reden. Wel als de vooruitzichten verslechteren of het dividend in gevaar komt. Dat kan ook met posities op winst. Sterker nog, de posities met de hoogste winst kunnen een overwaardering indiceren en daarom in aanmerking komen om wat bij te snoeien. Mijn grootse stijgers (excl. goudmijn posities) zijn:
- ASML +43% > die had ik bijgekocht op 142,50 toen het op -12% stond
- UPS +31% > die wil bijkopen op een dip
- DIS + 30% > die wil ik bijkopen op een dip
- MSFT +27% > die had ik bijgekocht op $124 toen het al op +24% stond
- ITW: +24% > die wil ik bijkopen op een dip

Van jouw verliezers springt NRZ in het oog. Het dividend is niet bepaald veilig (safety score 30) en ik kan het business model niet uitleggen aan mijn kinderen. Als de economie afkoelt heb je kans dat dit aandeel wordt gedecimeerd.

Succes!Mr. Robot zei

In principe koop ik om nooit meer te verkopen. Dus tenzij er iets veranderd aan de fundamentals zal ik laten staan en bijkopen op tips. ABBV is voor mij een van mijn grootste verliezers, zo niet de grootste. Het is dat het ook een van mijn grootste posities is anders had ik nog bijgekocht. :-)

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor je mede-analyse DKK! NRZ (een REIT) en MO ga ik eens nader bekijken hoe stabiel het dividend blijft. Anders wordt het tijd die wat te snoeien. Liefst hou ik aandelen gewoon altijd vast om het dividend te laten werken.

Mr Groeigeld zei

Tja AbbVie blijft een lastig aandeel. Mooi qua dividend en groei, maar erg volatiel. Ik wacht nog even voor ik wat bijkoop, eerst even een goede verdeling naar sectoren maken.