9 september 2019

Nieuwe box 3: bommetje onder (dividend)beleggen


Afgelopen vrijdag kwam het kabinet met een grote aanpassing op de vermogen-rendement-heffing (of VRH). Jubelend stond er in kranten en op internet: mensen hoeven vanaf 2022 tot €440.000 (partners zelfs tot €880.000) geen vermogensbelasting meer te betalen. Jahooooo!


Misschien ben ik wat achterdochtig, maar de argwaan bekroop me gelijk al. Waarom zo'n groot bedrag? Wie gaat dat betalen? En ja hoor, even daarna kwamen al wat andere geluiden naar boven, zo ook besproken door mede-bloggers Geldnerd en CheesyFinanceDe maatregel is namelijk "budgetneutraal" zoals de overheid dat noemt. Oftewel: een andere groep mensen (in dit geval beleggers en huizenmelkers) gaan de maatregel betalen. Laten we hieronder eens kijken naar het nieuwe plan en wat het betekent.Het nieuwe plan


 • Vanaf 2022 geldt fiscaal een realistisch rendement over vermogen
 • Twee categorieën: spaargeld en overige bezittingen (zoals beleggingen)
 • De eerste €400 aan rendement zijn vrij van belasting (heffingsvrije inkomen)
 • Over alles boven deze €400 betaal je 33% belasting (i.p.v. 30% nu)
 • De huidige drempel van €30.846 per persoon blijft gelden. Echter (NIEUW!), kom je 1 euro uit boven de vermogensdrempel van €30.846, dan rekent de fiscus over het gehele bedrag het rendement mee (zie hier en hier)

Het plaatje hieronder (bron: NOS) geeft het mooi weer.Ter vergelijking, nu is het fictieve rendement (zie belastingdienst):

 • Tot en met € 71.650: 1,935% (schijf 1)
 • Vanaf € 71.651 tot en met € 989.736: 4,45% (schijf 2)
 • Vanaf € 989.737: 5,6% (schijf 3)

Voorbeeld:


 • Je hebt €50k aan spaargeld, dus boven de vermogensdrempel
 • Je fictieve rendement over de hele €50k is €45 (0,09%)
 • Dat ligt onder de €400 vrijgestelde inkomen, dus betaal je geen belasting
 • In het huidige stelsel betaal je: €50k - drempel = €19.136 x 1,935% * 30% = €111

Dat lijkt dus mooi meegenomen. Er zitten echter dikke adders onder het gras:

Rendement over gehele vermogen


Als je met beleggingen €1 boven de drempel (€30.846) uitkomt en meer dan €400 aan rendement hebt, betaal je belasting over het rendement van je gehele vermogen. Dus niet zoals nu, dat je de vermogensdrempel eraf mag trekken. Nee, gelijk over je hele vermogen. Dat tikt dus lekker aan.


Beleggers betalen de rekening


Voor beleggingen wordt een fictief rendement genomen van 5,33%. In het huidige stelsel werd dit fictieve rendement pas aangenomen vanaf €980k en was er nog de vermogensdrempel. "Wij beleggers" gaan dus de rekening betalen van dit nieuwe stelsel. Sterker nog: als je niet kijkt naar koerswinst en uitgaat van ongeveer 5% dividendrendement, betalen we dus 33% belasting over het dividend (!!)

Voorbeeld:


 • Je hebt 50k aan beleggingen, dat is boven de vermogensdrempel
 • De fiscus gaat uit van 5,33% rendement, dus €2665
 • De eerste €400 rendement is belastingvrij, dus hou je €2265 over
 • Daar betaal je 33% belasting over, dus €747
 • Dat is dus 6,7 keer zoveel als in het huidige stelsel!

€440.000 is niet €440.000


Het bedrag van €440k is arbitrair gekozen. De eerste €400 aan rendement is namelijk belastingvrij, bij de huidige rente van 0,09%. Als de rente stijgt naar zeg 1,5% dan bereik je dit al met €27k aan spaargeld. Het voorstel zegt daarom, dat de drempel meestijgt als de rente stijgt. Het lijkt me echter dat de overheid geen volatiel systeem wil hebben qua belastinginkomsten. Ook is het onduidelijk wat er gebeurt als er negatieve rente is.


Opmars voor eigen huis naar box 3?


Al speculerend trek ik de puntjes alvast door: de enige reden (in mijn ogen) dat je €440k per persoon vermogensvrij mag hebben, is de opmars om je huis naar box 3 te verplaatsen. Al jaren zijn de grote hypotheek- en pensioengelden een doorn in het oog van de politiek. Als dan de rente stijgt, zijn er "vermogen"-inkomsten boven de drempel en wordt de woningwaarde opeens een melkkoe. Misschien ben ik sceptisch (al eerder schreef ik hierover), maar we gaan het zien.


Hoe zit het met pensioenen?

Iedere maand wordt een deel van mijn salaris overgemaakt naar mijn pensioenfonds. Deze belegt hiermee voor de lange termijn. Precies zoals ik zelf ook doe dus. Wordt dit "potje" straks ook aangemerkt als beleggingen (of overige)? Laten we hopen dat het zover niet komt. Wat betekent dit voor ons?


Alle getallen moeten nog landen, maar het voelt als een bommetje onder het (dividend-groei) beleggen in Nederland. Zodra je boven de (lagere) vermogensdrempel uitkomt, betaal je opeens 1,76% (33% x 5,33%) over al je beleggingen. Als ik niet kijk naar koerswinst (of -verlies), maar alleen uitga van 5% dividend, dan betekent het simpelweg dat wij 33% belasting gaan betalen over ons ontvangen dividend. Oftewel, dat we 33% meer tijd nodig hebben om financieel onafhankelijk te worden!

In het oude stelsel zouden we boven de €71k ook 30% belasting betalen over 4,45% fictief rendement. Echter dat was inclusief aftrek van een heffingsvrij vermogen. Als fiscale partners is die grens nu bereikt bij €205k, straks al bij €62k.

Al met al raakt het ons plan behoorlijk. Komende tijd ga ik kijken hoe het door de regering verder wordt getrokken en wat ik er in ons masterplan mee ga doen.


Worden jullie plannen hierdoor ook hard geraakt?


22 opmerkingen:

Mr Finvrij zei

In onze plannen worden we wel (hard) geraakt. Het leven van dividendinkomsten voor onze pensioenleeftijden verdwijnt zo op het eerste gezicht buiten beeld.
Als er binnenkort meer duidelijk wordt gaan we de scenario's maar eens goed uitwerken.

Anoniem zei

Mij gaat dit ook hard raken.
Ben benieuwd naar de uiteindelijke plannen en naar de (eventuele) manieren om die de pijn kunnen verzachten.
Was voornemens om over 2 jaar(ben nu 53) te stoppen met werken; maar ga nu alweer twijfelen of dit wel haalbaar is.

Mr Groeigeld zei

Tja, of je moet uit kunnen met 33% minder per maand :-( Het lijkt wel alsof de overheid de DGI beweging in de gaten heeft.

Mr Groeigeld zei

Dat is dan een hard gelag ja. Ik zag op de blog van CheesyFinance, dat zij waarschijnlijk weer moeten gaan werken om rond te komen vanuit hun financieel onafhankelijke positie. Erg wrang dit.

Anoniem zei

ja heb ik ook gelezen.
Echt niet te bevatten.
Lijkt er idd op dat ze de Fire blogs ook lezen.
En dus het vermogen opbouwen willen ontmoedigen.
Uitgeven is tenslotte ook beter voor de economie

Anoniem zei

Nog even en de hypotheekrente is negatief !

Mr Finvrij zei

Daar lijkt het op. Of de Fire beweging in het algemeen. Gij zult werken tot u er bij neervalt lijkt het mantra te moeten zijn

Mr Groeigeld zei

Zelfkastijding als volkshobby ;-)

Mr Groeigeld zei

Terwijl de overheid eerst van plan was om mensen meer ruimte te geven voor sparen en beleggen. Dat eerste is wel gelukt ja, maar dat laatste...

Anoniem zei

De buitenlandse dividendbelasting is toch aftrekbaar van de box3 vermogensbelasting. Of gaan ze dat ook aanpakken?

Mr Groeigeld zei

De (meestal) 15% belasting kun je terugvorderen. Laten we hopen dat dat blijft bestaan, anders betaal je totaal 48% belasting over dividend en wordt het tijd om te stoppen.

Anoniem zei

Zo is het nu al in Belgie.

- 30 % roerende voorheffing (RV) op elk dividend
- mogelijkheid om 240 € RV per persoon terug te krijgen (=belastingsvrij) (was vorig jaar 192€)
- 15 % RV van het buitenland is niet terug te vorderen

Dit zorgt ervoor dat ik als belg sterk beperkt word waar ik kan beleggen. Ik betaal immers eerst 15 % buitenlandse RV en dan nog eens 30 % belgische RV. In totaal bijna 41 %, naar mijn gevoel veel te veel.

De UK staat heft geen RV, dus daar beleg ik (wel wisselkoersrisico), op de Brusselse beurs natuurlijk (wel beperkte keuze), en ook Luxenburgse holdings houden geen RV af (andere aandelen wel). Zo beperk ik de RV tot 30%.

De US of andere markten zijn voor mij veel te duur...

Ik houd mijn hart vast voor wat de volgende belgische regering bekokstoofd (hebben heel groot tekort).

Mr Groeigeld zei

Jee, dat zijn flinke heffingen zeg. Heeft België geen handelsverdrag met die landen, waardoor het de 15% RV kunt terugvorderen? En loont beleggen vanuit België dan nog?

Anoniem zei

oke, lees het al..... naar Belgie emigreren heeft ook geen nut :-(

Anoniem zei

Belgie heeft verdragen om de RV te laten zakken tot 15%. Die 15% betaal je als belg altijd, en daarbovenop komt de belgische 30% RV.

Wat Belgie wel (nog?) niet heeft is een meerwaarde belasting op aandelen of vastgoed (voor particulieren). Maar ik verwacht dat deze er binnenkort ook komt.

Ook hebben we een vermogenbelasting van 0.15% vanaf 500.000 euro (op het gehele bedrag) aan aandelen of obligaties/kasbons. Maakt niet uit of je dat jaar winst of verlies hebt gemaakt...

DGI beleggen is niet evident in Belgie, maar lukt wel, alleen wat trager als de Americanen. Maar op dit moment hebben eigenlijk de Boggleheads de beste belastingsvoordelen in Belgie (beleggen in IWDA of iets dergelijks).

Mr Groeigeld zei

Met zoveel belastinginkomsten zou je verwachten dat de Belgische overheid erg rijk is.

Leuk, die term Bogleheads, die kende ik nog niet.

Anoniem zei

Als belg koop ik enkel amerikaanse en canadese hoog dividend aandelen.Zo hou ik dan nog een ruime 3% netto over.En zo zie je dat mijn spaargeld uit Belgie weg stroomt.Dat krijg je dus als je alles plat belast.Achterlijke politiekers!!!

Mr Groeigeld zei

Inderdaad belachelijk. Zo wordt je nog extra belast als je risico neemt. Goed dat je ons een inzicht geeft in het Belgische systeem.
Waar beleg je dan zoal in?

Anoniem zei

Enkele aandelen uit de canadese olie-en gasindustrie.Die industrie is de laatste 5 jaar zwaar afgestraft (-75%).De olieprijs zal mijn inziens niet zo laag blijven. Enkele namen dat ik bezit: Enbridge
Peyto development
Surge energy
Bekijk ze eens alle 3 meer dan 6% bruto dividendrendemend!

Natuurlijk heb ik ook altria onlangs gekocht.
Als belgische dividendbelegger heb je geen andere keuze!
Aandelen kopen met amper 3% dividend.Bijna de helft eraf voor de staat.Zo geraak je nergens met je dividendcompounding.... Zoals ik het hier boven lees,ziet het ernaar uit dat jullie Nederlanders het ook zo zullen moeten doen in de toekomst.

Mr Groeigeld zei

Zowel hoog dividend- als dividend-groeiaandelen zijn nog steeds interessant om inkomsten op te bouwen. We moeten alleen rekening houden met een hogere belasting. En die is niet mals helaas. In een volgende post bekijk ik concreet wat het betekent voor ons masterplan.

Anoniem zei

Goed dat box 3 eindelijk aangepast gaat worden maar de financiering van de spaartaks wijzigingen gaat o.m. over de rug van de particuliere (vastgoed) belegger zoals bekend. Die gaat niet alleen enorm veel meer belasting betalen in box 3 maar ziet straks zijn schuld veel minder aftrekbaar zijn in box 3 en dat tezamen gaat jaarlijks leiden tot een mega aanslag in box 3.

De particuliere vastgoedbelegger wordt echter niet alleen door de spaartaks wijzigingen onderuit geschoffeld, maar ook door de plannen van minister Ollongren om de vrije verhuurzone aan te pakken middels (onder meer) inperking van de WOZ waarde in het WWS puntenstelsel en haar plannen voor een ‘noodknop’. Tevens door de plannen om alle woningen voor 2050 Co2 neutraal en aardgasvrij te maken. En, last but not least, door – voor degenen die voor de aanschaf van hun onroerend goed boven 5 ton hebben geleend uit hun vennootschap – Snel’s voorstel excessief lenen eigen bv. Al deze maatregelen dienen in samenhang met elkaar bekeken te worden. Ze treffen immers allemaal dezelfde doelgroep, die van de kleine particuliere vastgoedbelegger, voor wie dit zonder twijfel de financiele strop gaat betekenen. Funest uiteraard ook voor de velen zelfstandigen onder hen voor wie dit de enige pensioenvoorziening is. Het kan al met al niet onrechtvaardiger. Tijd voor actie zou ik zeggen.

Mijn partner en ik zijn ons hele leven zelfstandige geweest en hebben dus met keihard werken zelf ons pensioen end moeten opbouwen. De rente was (is) erg laag dus onroerend goed leek al met al de beste belegging, zoals ons kabinet ook jarenlang op allerlei congressen in de wereld verkondigd heeft overigens. Jaren geleden uiteindelijk geld geleend uit mijn eigen bv met de appartementen als onderpanden - alles keurig vastgelegd middels fiscaal jurist en notaris - en daarvan 2 vrije sector appartementen kunnen kopen die ik al jaren verhuur voor een zeer nette prijs. Alles netjes binnen de lijnen van de wet, zoals het hoort. En nu? Nu worden we - en met ons vele anderen – keihard gepakt, excusez le mot, vanuit verschillende hoeken:

- Wetsvoorstel excessief lenen eigen bv > gaat mega aanslag met zich meebrengen als het voorstel er ongewijzigd door komt. Onbetaalbaar. Voor ons in ieder geval.
- De ‘vrije (woningmarkt) zone’ gaat aangepakt worden. Minister Ollongren werkt momenteel aan een ‘noodknop’ om, aldus de MSM, ‘huisjesmelkers’ – hoe suggestief en generalistisch deze term overigens - ‘aan te pakken’ en de WOZ gaat waarschijnlijk minder zwaar meewegen in de WWS puntentelling; mogelijk gevolg is dat onze beide appartementen net uit de vrije zone zullen gaan vallen waardoor ik een veel lagere huurprijs moet gaan vragen. De noodknop zal tot gevolg hebben dat woningen die straks nog wel in de vrije zone blijven een huur-cap krijgen.
- En dus de spaartaks die op de schop gaat; op zich zeker fair, ware het niet dat het gefinancierd wordt ten koste van particuliere mini-vastgoedbeleggers als wij.
- Daarnaast bestaan er plannen om alle woningen voor 2050 Co2 neutraal en aardgasvrij te maken.

De kleine particuliere vastgoedbelegger, voor velen (de zelfstandigen) hun enige pensioenvoorziening, wordt dus vier-dubbel getroffen. Zeer onrechtvaardig en ondraaglijk. Gevolg van deze voorgenomen maatregelen zal in ieder geval zijn dat particuliere vastgoedbeleggers hun (nu nog) verhuurde vastgoed tzt zullen afstoten (verkopen). De (huur)woningnood zal dus alleen maar toenemen.

Het is te hopen dat organisaties als VastgoedBelang, MKB Nederland, VEB en NOB alsmede fiscaal, financieel en juridisch specialsten de samenhang en alleen al daarmee onrechtvaardigheid van deze maatregelen inzien en een vuist gaan maken richting politiek. Ik zou iedereen die door deze maatregelen wordt getroffen dat ook aan willen raden om je tot een of meerdere van deze partijen – al naar gelang welke organisatie optreedt voor jouw specifieke doelgroep – te wenden teneinde hen in beweging te brengen. Zij zijn de enigen die echt wat voor je kunnen doen maar dan moeten ze wel (meer) in actie komen.

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor je uitgebreide reactie. De kleine particuliere (vastgoed)belegger wordt inderdaad erg hard geraakt. Zoals ik al zei, geldt dit ook voor ZZP'ers of mensen die hun eigen pensioen moeten organiseren. Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar de reactie of aanpak van het kabinet rond deze maatregel. Zoals het meestal in Den Haag gaat, is dit een proefballon om te kijken hoe het in de samenleving valt. Tot nu toe wordt het vooral verkocht als winst voor de spaarders, over de beleggers wordt nauwelijks gerept.

Mocht je zijn aangesloten bij dergelijke organisaties, dan lijkt het me inderdaad verstandig om hier tegenspraak te bieden. Echter, aangezien (vastgoed)beleggers worden gezien als "rijken", zal het lastig zijn om dit om te vormen. Maar wie weet, helpen alle kleine beetjes.