29 september 2019

Hoe veilig is Dela Cooperatie Spaarplan?


Op mijn blog en ook op andere blogs zie ik soms bezorgde reacties over het Dela Cooperatie Spaarplan. Na de berichten over geldnood bij uitvaartverzekeraar Yarden zie je vooral bezorgde reacties over de stabiliteit van Dela. Omdat we best een potje hebben gestald bij Dela, leek het me goed eens te kijken hoe het nu echt zit.


Hoe werkt het Cooperatie Spaarplan?


Het Cooperatie Spaarplan is een spaarverzekering van Dela. Onze (oude) regeling biedt 2,75% netto rente (de nieuwe regeling 2%). Dat is gigantisch als je het vergelijkt met de huidige 0,02% rente (137 keer zoveel!). De rente wordt per maand bijgeschreven en telt mee in de rente-opbouw (rente-op-rente dus!).

In ruil daarvoor zet je je geld 10 jaar vast, als een deposito. Mocht je in de tussentijd komen te overlijden, dan krijg je nog eens 10% extra uitgekeerd over je opgebouwde vermogen. De kosten daarvoor worden maandelijks verrekend als een soort premie (0,06%), maar netto krijgen we altijd 2,75% rente.

Ieder jaar kun je maximaal €12.000 inleggen, in termijnen of in één keer. Dela belegt met je ingelegde geld. De winst daarvan wordt jaarlijks uitgekeerd aan de deelnemers. Historisch gezien ligt het rendement rond de 5%, waar nog de vaste rente en allerlei kosten vanaf gaan. Netto hou je dan zo'n 0,5% extra rente over (dus totaal 3,25%).


Waar zit nu de zorg?


De zorg van veel mensen zit vaak op twee vlakken: ten eerste is het spaarplan niet gedekt door het depositogarantiestelsel, ten tweede onzekerheid bij geldproblemen.

Garantie
Het spaarplan valt inderdaad niet onder het depositogarantiefonds, maar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling heeft tot doel de rechten van de polishouders te waarborgen, maar biedt niet dezelfde zekerheid als het depositogarantiestelsel. Van de DNB website: "De continuïteit van de verzekeringsportefeuille wordt behouden door het treffen van een tijdelijke maatregel. Deze maatregel wordt extern gefinancierd en is erop gericht de portefeuille weer gezond te maken...Het gaat om de situatie waarin de solvabiliteitsmarge van de levensverzekeraar lager is dan wettelijk vereist."

Kortgezegd: als er solvabiliteitsproblemen zijn, kan DNB ingrijpen om de portefeuille te redden (met evt. wegvallen van voorwaarden voor deelnemers). Dela valt, net als andere verzekeraars en pensioenfondsen, onder de strenge Solvency 2 wetgeving, waarmee een minimale solvabiliteitsratio (verhouding kapitaal achter de hand om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen) van 95% wordt aangehouden. Dus inderdaad niet dezelfde garanties als een deposito, maar wel goed op orde en met scherpe wetgeving.

Geldproblemen
Voordat Dela failliet gaat, zouden er eerst meldingen komen over jaarverslagen, geldproblemen en solvabiliteit. Pas na langere periode van slechte resultaten zonder verbetering wordt gesproken over faillissement. Zolang mensen blijven overlijden en de jaarverslagen een positief beeld geven, is er dus niets aan de hand. 

Als ik zelf kijk naar de resultaten, zie ik een groeiend aantal verzekerden en €450 miljoen premie-inkomsten in 2018In 2018 schreven ze wel rode cijfers, maar voornamelijk dankzij de verliezen van 10% op de beurzen. De solvabiliteitsratio, ook hierboven al genoemd bij de garantie, was 373% in 2018. Dat is dus 3,9 keer zoveel als minimaal wettelijk vereist, één van de hoogste ratio’s van de grote Nederlandse verzekeraars (150-200 is normaal). Oja, en je kunt altijd stoppen met je deelname. Dat kost je eenmalig €150, een schijntje dus.


Conclusie


Inleggen in het Dela Cooperatie Spaarplan is wat mij betreft erg veilig. Mochten er toch problemen ontstaan, dan kun je altijd nog uitstappen. De bezorgde reacties zijn dus niet nodig. 
Als je gaat beleggen, loop je ook het risico je inleg te verliezen (wist je trouwens dat je geld bij DeGiro ook niet onder het depositogarantiefonds valt...?). Bij Dela loop je dat risico ook, al is het een stuk lager en veel beter afgedekt met vangnetten en strenge regels. In de tussentijd is ons potje al 5 jaar lekker aan het groeien.


Zijn jullie ook deelnemer aan dit spaarplan?

9 opmerkingen:

Lela zei

Ja hier een deelnemer sinds 2016! Ik heb best even getwijfeld maar hoe meer informatie ik over het product las, des te meer vertrouwen ik erin kreeg. Ik ben echt dankbaar dat ik overstag ben gegaan, want beleggen is niks voor mij en dit is wmb het beste alternatief wat betreft risico vs rendement. Als je inderdaad de jaarverslagen in de gaten houd dan is er zo goed als nul risico.

In de begintijden was het product nog aantrekkelijker. Toen mocht je 24000 euro per jaar inleggen en tussentijds geld opnemen, maar die voorwaarden hebben ze helaas voor alle deelnemers afgeschaft, In tegenstelling tot de nieuwe voorwaarden die verder versoberd zijn (rentepercentage en inleg).

Wel vraag ik me af of met de nieuwe plannen over de VRH, het Dela spaarplan onder sparen of beleggen valt.

A Dividend Dream zei

Ik vind dit niet zo'n interessant product (zelfs erg matig).

First off, je vergelijkt een 10 jaars vast rate (Dela) zonder depositogarantie, met een vrij opneembare spaarrekening. Dat zijn echt appels met peren.

Als je je geld 10 jaar lang kwijt bent, ga dan gewoon zelf beleggen, dat is immers wat Dela er ook mee doet. Je loopt dus wel een counterparty risico (dat Dela omvalt of de resultaten tegenvallen) zonder dat je daar in mijn optiek een goede rendementsvergoeding voor krijgt. Het slechtste 10 year rolling period resultaat in de markt is 3% negatief per jaar in de periode feb 1999 - feb 2009 met twee van de grootste marktrecessies ever (link: https://www.thebalance.com/rolling-index-returns-1973-mid-2009-4061795). Het gemiddelde rendement voor een dergelijke lange periode is in nagenoeg alle gevallen positief geweest en met gemiddeld 10% per jaar fors hoger dan de "Dela vergoeding".

Het Cooperatie Spaarplan is een spaarverzekering van Dela. Onze (oude) regeling biedt 2,75% netto rente (de nieuwe regeling 2%). Dat is gigantisch als je het vergelijkt met de huidige 0,02% rente verder ni

Mr Groeigeld zei

Het rendement van 2,75% is gegarandeerd, dat van beleggen niet. Het is dus een veilige manier om je geld te laten groeien, tegen een veel hogere rente dan ieder ander product (inderdaad, behalve beleggen). Hier geldt hetzelfde als met aflossen vs beleggen: spreid je je kansen en accepteer je daarmee een "lager" rendement, of beleg je alles? Wij hebben ervoor gekozen om niet alles te beleggen, maar ook voor een stukje zekerheid te gaan.

Mr Groeigeld zei

Tot nu toe valt het gewoon onder spaargeld (spaarverzekering). Zelfs als je ernaast nog belegt, kan het een goede manier zijn om je geld te laten groeien met 2,75% rendement. Wij kiezen in ieder geval voor die zekerheid ipv alles 100% te beleggen.

A Dividend Dream zei

Het rendement is - lees ik - niet gegarandeerd, maar dat terzijde. Iedereen heeft inderdaad zijn eigen risk appetite en financiële situatie die bepaalt wat het beste is/voelt.

Centenkretser zei

Yep, ook hier aan de dela. Ook nog met de oude regeling
Zaak is om niet op 1 paard te wedden, zo zou ik ook niet al m'n geld gaan beleggen.
Spreiding blijft het gegeven.


Geldboom zei

Hier ook Dela, en @ "A Dividend Dream": je krijgt een rentevergoeding en je deelt niet in de beleggingsresultaten. Dat zij je geld beleggen is voor hen een manier om die rente te betalen en daarboven rendement te behalen voor zichzelf. Derhalve is het rentepercentage wel gegarandeerd, je deelt ook niet mee in hogere beleggingsopbrengsten dan het rentepercentage.

Mr Groeigeld zei

Zo zitten wij er ook in. Liefst zou ik ook iedere euro beleggen voor het dividend, maar met zo'n Dela spaarpot slaap ik nog iets beter.

Mr Groeigeld zei

Klopt helemaal. Je deelt mee in de winst van Dela en de 2,75% (oude regeling) is gegarandeerd.