9 oktober 2019

Lifestyle creep


Een tijdje geleden had ik een discussie met mijn vrouw over een tuinman. Het huis waar we nu wonen heeft een flinke tuin, iets wat we graag wilden. We vinden het heerlijk om buiten bezig te zijn, het geeft een soort van ontspanning en tegenhang na een dag met je hoofd te hebben gewerkt. Echter is deze tuin (het zijn er meerdere zelfs) misschien wel wat groter dan we wilden. Heggen, gras, borders, veel druivenranken, fruitbomen, kippenhok en een grote moestuin. Met al het onderhoud erbij. Vandaar de discussie.

Wat me toen opviel was de zogenaamde lifestyle creep die we onszelf hadden aangedaan: omdat je het wat breder hebt, geef je meer geld uit aan zaken die je eigenlijk niet nodig hebt, en die op hun beurt meestal ook weer geld kosten. In ons geval wilden we ruimtelijker wonen, met een grotere tuin, hebben we meer onderhoud, dus een tuinman nodig. Ook hebben we meer tuingereedschap, wat onderhoud nodig heeft, dus meer kosten.
Zo kun je het vast nog verder doortrekken naar schoonmaaksters, auto‘s en ga zo maar door. Voor ik het wist, hadden wij dus ook last van lifestyle creep.

Dat voelde bij mij erg vreemd. Omdat wij ruimtelijker wilden wonen, zaten we opeens te denken aan een tuinman (en schoonmaakster). Juist terwijl we bezig zijn om minder vaste lasten te hebben. Daarom heb ik de discussie omgedraaid: wat kunnen we doen om ons leven simpeler te maken?

Mijn vrouw doet het grootste deel van het huishouden. Daarin help ik haar wat meer mee, en ze moet ook accepteren dat het niet altijd spik en span hoeft te zijn. Ik doe een groot deel van de tuin, in de winter gaan we eens kijken hoe we deze kunnen versimpelen. Meer gras, minder moestuin, minder onkruid, dat zou veel moeten schelen.

En dat voelt goed. Net als bij financiƫn, niet zomaar accepteren dat je ongemerkt meer uitgeeft, maar bewust kiezen en versimpelen.Hebben jullie weleens last van lifestyle creep? Zoja met wat?

2 opmerkingen:

ilse zei

gras is niet zo onderhoudsarm als het misschien lijkt. Je moet het 1 keer in de 2 weken maaien en in de zomer eigenlijk elke week. om het mooi te houden moet er ook onkruid gestoken en ga zo maar door. Misschien eens inlezen in of een bloemenweide of een plantenborder met vaste planten.

Mr Groeigeld zei

Een bloemenweide is een goede tip Ilse. In tegenstelling tot onkruid wieden is meer grasmaaien voor ons prima, we hebben er namelijk al 1200 m2 van ;-))