29 juli 2019

Zonnepanelen geplaatst


Een tijdje geleden vertelde ik, dat we flink hadden bespaard op de energiekosten en dat we zonnepanelen wilden installeren. Zo gepland, zo gedaan: afgelopen week hebben we zonnepanelen op ons dak laten leggen. We willen hiermee ons huis verduurzamen. Het is goed voor het milieu, onze maandlasten en de waarde van ons huis. Het geeft ons ook gemakkelijker de mogelijkheid om electra te gaan gebruiken voor alternatieve verwarming (airco, HR-panelen), zodat het gasverbruik omlaag gaat.

Wat kost zo'n investering nu en wat levert het op? Er blijkt nogal een verschil te zijn tussen theorie en praktijk.Theorie: volgens de offerte


  • Kosten: €4000
  • Opbrengst: 3140 kWh per jaar
  • Gemiddelde energieprijs: €0,22 per kWh
  • Besparing per jaar: €690
  • Terugverdientijd: 5,8 jaar
  • Daling van maandlasten: €57 per maand

In de offerte wordt de stijging van de energieprijs en de degradatie van de zonnepanelen meegenomen in de totale opbrengst. Dan krijg je onderstaande plaatje.
Na 25 jaar hebben we dus een totale besparing van bijna €18k. Dat is een mooi rendement van €4000 investering!


Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal andere mooie resultaten:

  • CO2 reductie: 1114 kg per jaar
  • Oftewel 3340 liter brandstof per jaar
  • Oftewel 53 bomen per jaar
  • Ons dak is iets beter ge├»soleerd :-)


Praktijk


Welke zaken zijn niet meegenomen in bovenstaande verhaal:

Afbouw salderingsregeling
Alle berekeningen zijn met de huidige salderingsregeling (je hebt dezelfde prijs voor je aangeleverde als je afgenomen stroom). Deze blijft echter gelden tot 2023, daarna wordt de regeling tot 2031 afgebouwd. Dit houdt in dat de overheid een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetaalt. Dit wordt gedaan omdat de subsidie de overheid geld kost en de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt. In feite ga je dus belasting betalen over de energie de je zelf opwerkt. Hoe belachelijk ik dat ook vind, het wordt een feit.

Daling electriciteitsprijs
We hebben onze huidige energieprijzen vastgezet voor 3 jaar (collectief), met daarmee een lagere prijs voor electriciteit dan de gemiddelde €0,22/kWh. Ook zal de electriciteitsprijs in de toekomst dalen en de gasprijs stijgen om mensen te motiveren van het gas af te gaan. Onze huidige besparing is dus minder dan hierboven berekend. Hoeveel precies is lastig te zeggen, dat hangt van de prijsstijgingen/dalingen af.

Overcapaciteit
Ik heb bewust voor wat overcapaciteit gekozen (vorig jaar verbruikten we 2500 kWh) voor het frequentere gebruik van onze pelletkachel en toekomstige alternatieve verwarming in de winter. Uiteindelijk is namelijk meer dan 80% van onze energierekening door gasverbruik. Dit wil ik inruilen tegen een hoger electricitetsverbruik.


Conclusie


Investeren in zonnepanelen levert altijd wat op. Blijf echter wel vooral nadenken, want een offerte kan wat mooiers voorspellen dan de praktijk. Ook vraagt iedere situatie en wens weer om een andere blik.

Het grootste deel van onze energierekening is belasting, dus na alle investeringen en besparingen voel ik er weinig voor om een nog verdere besparing in verbruik te gaan doorvoeren. Een volgende stap hierin vraagt namelijk veel grotere investeringen. Als ik met alle maatregelen op 800m3 gas uitkom en nul op de electra-meter, hou ik nog een energierekening van zo'n €60 per maand over. Dat zou een besparing van €80 per maand zijn ten opzichte van nu, wat hartstikke mooi is (zeker voor een 4-persoons gezin in een vrijstaand huis uit 1950)!Hebben jullie ook zo gerekend aan zonnepanelen of hebben jullie andere afwegingen?

12 opmerkingen:

TheMoneyMindset zei

Goede investering! Inderdaad is het verstandig om kritisch naar de offerte te kijken en meerdere te vergelijken. Sinds een paar maanden liggen er ook een aantal bij ons op het dak. Verwachte jaaropbrengst van 3600 kWh. Terugverdientijd zou ook rond de 5,5 jaar zijn.

Op naar een leven zonder baas zei

idd heel kritisch kijken een andere besparing was dat we wasmachine, droger e.d. overdag laten lopen, schijnt de zon dan pakken wij bijvoorbeeld de stofzuiger. Daarnaast weinig verbruik in de nacht vanwege de panelen.

Geld is tijd zei

Saldering is geen belasting, maar het dwingt jouw energiemaatschappij om jouw stroom tegen hetzelfde tarief te verkopen. Salderen klinkt misschien rechtvaardig, maar is het niet: een energiemaatschappij moet al die stroom transporteren, en moet jouw stroom afnemen als overal in Nederland de zon schijnt, en de stroom dus heel goedkoop is.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie terugverdientijd. We laten ook altijd meer offertes maken, soms zijn de verschillen flink.

Mr Groeigeld zei

Dat is ook een goed besparing, dan gebruik je gelijk de opgewekte energie. Maar soms wel lastig plannen met het weer ;-)

Mr Groeigeld zei

Zo had ik het nog niet bekeken. Transportkosten en netbeheer mogen ze wat mij betreft best rekenen. Maar straks betaal je belasting aan de overheid voor je opgewekte stroom, dat vind ik wat vreemd.

Centenkretser zei

Ook hier 10 zonnepanelen, qua verbruik was 9 voldoende maar dat vond ik esthetisch gezien niet mooi. Bovendien ga je ook meer stroom gebruiken, zo ga ik niet de pallet kachel aanzetten op het moment dat ik een uur later moet gaan werken, een klein elektrisch kacheltje is vaak voldoende.
Wij hebben onze investering binnen 5 jaar eruit, zou komen wij uit op een maandbedrag uit van nog net geen 20 euro pm voor de energie maatschappij . ( exclusief de pallets )

Mr Groeigeld zei

Dat is wel een erg lage energierekening zeg! Knap hoor.
Hier hetzelfde in de winter: 's ochtends een electrisch kacheltje aan om de boel op te warmen en 's avonds de kachel aan.

Anoniem zei

Ik vind zonnepanelen op daken er altijd zo lelijk uitzien. Fraaie daken worden vaak verpest. Hoe is dat bij jou? Ook het periodiek schoonmaken van de panelen is een lastig klusje.

Mr Groeigeld zei

Op sommige daken vind ik het minder mooi ja. Wij hebben zwart op zwart dus dat valt mee. Ik heb er twee keer naar gekeken en daarna niet meer :-)

anja zei

Ik krijg volgende week de sleutel van mijn huurwoning (raar idee, heb mijn hele leven in koopwoningen gewoond). Er zitten 8 zonnepanelen op, en er zit een slimme meter in. Begrijp ik nu dat het verbruiken van stroom terwijl het wordt opgewekt goedkoper is? Dus overdag wasmachine aan, in plaats van 's nachts tijdens dalurentarief?

Mr Groeigeld zei

Nu is dat nog niet nodig Anja, aangezien de opgewekte stroom 1-op-1 wordt verrekend met de afgenomen stroom. Zodra het salderen wordt afgebouwd, is het inderdaad slim om je opgewekte energie eerst te gebruiken en niet terug te leveren.