3 november 2019

Dividend update - oktober 2019


Wat vliegen de maanden weer voorbij. We zitten al in november en voor je het weet, is het jaar bijna voorbij. Terwijl buiten de blaadjes vallen, is het tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend oktober: €165 
 • Dividend heel 2019: €1439
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2244 of 2450 EUR/USD
 • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)


Oktober is een redelijke dividendmaand. Afgelopen maand heb ik van 11 bedrijven en 1 ETF een dividend-betaling ontvangen.

De groei t.o.v. vorig jaar was 42% (1,42x zoveel dividend). Dat is de laagste maandelijkse groei van dit jaar. Dit komt simpelweg doordat ik afgelopen jaar weinig nieuwe posities heb ingenomen, die in oktober uitbetalen. Ik hou me namelijk weinig bezig met in welke maanden dividendbetalingen plaatsvinden. Ondanks dat ben ik toch tevreden over deze maand.


Dividend-groei


In oktober werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

 • Megallan Midstream Partners (MMP): 1%
 • Newtek Business Services (NEWT): 22%

Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in oktober waren:

  • iShares Euro Dividend ETF (IDVY): 30st
  • MSC Industrial (MSM): 6st

  IDVY heb ik aangekocht om te middelen in aankoopprijs en de verdeling EUR/USD wat gelijk te trekken. Daarnaast had ik een meevaller, waarvan ik MSM heb gekocht.
  MSM is een distributeur van industriƫle onderdelen en bewerkingsmateriaal (boren, metaalbewerking, noem maar op). Wat aandeel-gegevens van MSM:
  • Dividend: 4,1%
  • Aantal jaren dividend verhoogd: 17
  • P/E: 14,3
  • Payout ratio: 57%
  • Dividendgroei afgelopen 5 jaar: 14%/jaar
  • EPS groei afgelopen 5 jaar: 13%


  De payout ratio is wat aan de hoge kant, maar er is nog ruimte genoeg voor toekomstige dividendverhogingen. Aangezien het gemiddelde dividendpercentage afgelopen 5 jaar op 2,4% lag, is het aandeel zo'n 66% ondergewaardeerd.

  Samen met de gedaalde dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2244 of 2450 EUR/USD. Al bijna op 2500 EUR/USD.


  Samenvatting


  Ondanks de laagste maandelijkse dividendgroei van dit jaar, is oktober toch een redelijke maand geworden. Het is alweer de vijfde maand dit jaar boven de €150 dividend.  Hoe was jullie maand qua dividend?  10 opmerkingen:

  Quint zei

  Erg leuk om jouw ontwikkelingen te volgen. Mooie groei en yield.
  Mijn oktober dividend groeide van €12 naar €156 (Cisco, GSK, Randstad)
  Aankopen in oktober waren AT&T en Walgreens (WBA).
  Nog een idee wat mijn november aankopen gaan worden dus tips zijn van harte welkom...
  groeten
  Quint

  Quint zei

  Mijn jaarlijks forward dividend is overigens €2352.

  Quint zei

  correctie op reactie 11:45 --> een = geen

  Kees zei

  Ik kreeg de afgelopen maand € 195 binnen en kom op jaarbasis uit op rond de € 4.100, begint nu lekker te stijgen. Ga door met je blogs want ik lees ze met plezier.

  Dividendbelegger zei

  Bij mij was het een beetje magertjes nog met circa 60 euro, maar op jaarbasis zit ik nu op bijna €750. Maar ja ik ben ook pas in februari 2019 met 0 begonnen.

  Lees inderdaad ook met plezier je blog. Alleen twijfel ik aan de houdbaarheid op lange termijn van een aantal beleggingen van je. Maar goed daar heb je goed over nagedacht.

  Maar je bent voor mij een mooi "target" op lange termijn om jouw jaarlijkse dividendstroom te evenaren.

  Ga lekker door zo!

  Mr Groeigeld zei

  Zo dat is een flinke stijging! Voor november moet ik mijn selectie nog doen, maar ik zoek steeds vaker echte dividendgroeiers uit nu de basis staat.

  Mr Groeigeld zei

  Bedankt Kees. Jouw €4100 mag er zijn zeg! Ik merk ook dat de groei in dividend en portfolio steeds sneller gaat. De sneeuwbal begint te rollen...

  Mr Groeigeld zei

  In het begin zijn het kleine stapjes die samen grote stappen worden.
  De tijd zal het leren. Gelukkig is het geen wedstrijdje :-)

  DKK zei

  Ha, je hebt de dividend tip van Beleggers Belangen opgepakt :). Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het lijkt een goede toevoeging voor de lange termijn. Mooie maand weer, Mr. Groeigeld!

  Mr Groeigeld zei

  Dankje DKK! Maaruh, de beleggers belangen? Weleens van gehoord maar nog nooit gelezen. Is dus meer toeval dan wijsheid ;-)