28 november 2019

Het echte risico van beleggen


Nu de beurzen op all-time highs staan, komen de doemverhalen al voorbij: "De beurzen staan zo hoog, dat kan niet goed gaan", "Er komt een enorme crash van zeker -70% aan!".

Spookverhalen als je het mij vraagt. Klopt, de beurzen staan op dezelfde hoogte als voor de beurscrash van 2008. Echter toen gingen allerlei wazige financiƫle producten als warme broodjes over de toonbank richting consument en mensen staken zich tot over hun oren in de schulden. Daar hebben we wel wat van geleerd. Bedrijven en banken staan er beter voor, de huizenmarkt is wel flink gestegen maar zonder allerlei wazige constructies.

Wellicht de enige relatie die ik met destijds zie, is dat geld gratis lijkt te zijn. De rente staat immers op 0% (TINA: There Is No Alternative).

Onderstaande plaatje (over US aandelen) kwam ik laatst tegen en geeft een mooi beeld van de echte risico's van beleggen.In mijn plannen hou ik zeker rekening met flinke beursdalingen, maar het plaatje laat zien dat statistisch gezien de kans blijkt mee te vallen. Ja, de beurs kan flink zakken. Ja, er kan een crash komen. Echter, tussen 1926 en 2018 waren er maar 24 jaren met een negatief beursjaar. Een negatief beursjaar van -40% (zoals 2008) kan voorkomen, maar is zeer zeldzaam. Laat staan dat meerdere opvolgende jaren negatief zijn. Een beursjaar van +10-20% en zelfs +20-30% komt zelfs vaak voor.

Kortom, risico is er altijd, maar blijkt reuze mee te vallen als je de echte data bekijkt.Hoe gaan jullie om met de risico's van beleggen? Hou je bewust rekening met af en toe een flinke daling?


7 opmerkingen:

 1. Heerlijk om jouw relativerende blogpost te lezen!

  En qua beleggen houd ik overal rekening mee. Ik beleg immers met geld dat ik op korte termijn niet nodig heb. Ik maak me dus ook geen zorgen en neem zowel de spookverhalen als de gillende goudenbergenverhalen met een dikke korrel zout.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Mariimma. Het is verstandig om te beleggen met geld, dat je kunt missen. Goed dat je zowel door de euforie als de doemdenkers prikt.

   Verwijderen
 2. google eens:ron honig seeking alpha.
  En lees zijn laatste artikel op seeking alpha.Waar hij u in uitlegt waarom hij voor 60 pct in cash gaat. Ron Honig is zowat de enige schrijvende dividendbelegger die ik ken die deze wijze beslissing neemt.Een must read voor iedere dividendbelegger!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor iedere euforie-denker is een doem-denker, dus zoveel mensen zoveel meningen. Het timen van de markt is een dure aangelegenheid, terwijl je een hoop koers- en dividendwinst kunt mislopen. Voor hetzelfde geld heeft hij ongelijk en stijgen we nog 5 jaar door. Maar hij heeft een punt: je moet nooit 100% in aandelen zitten. Daarom spreiden we ook over drie pijlers (sparen, beleggen, aflossen).

   Verwijderen
 3. Ik zat tot 3 jaar geleden vooral in cash en probeerde de markt te timen. Dat werkte dus niet. Resultaat was vooral te veel wachten zonder rendement. Wel wat resultaat met kopen en verkopen van aandelen.

  Ik zie risico's in de markt en durf niet alles ineens te investeren. Nu 40% belegd waarvan 25% in aandelen. Voorlopig komt daar iedere maand iedere maand 1% aandelen bij. Afgelopen jaar met ca. 10% gegroeid en verwacht volgend jaar weer 10% erbij.

  Ik houd verder 25% achter de hand om in te stappen als de markt flink onderuit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt als een wijs plan Quint. Zelf heb ik ook jaren gehandeld in aandelen, forex en andere constructies. Uiteindelijk leverde het weinig op, behalve veel stress.

   Verwijderen
 4. Hallo, seizoensgroeten aan al mijn vrienden daar, laat me weinig scheren over hoe mijn huwelijk werd hersteld met de hulp van een grote tovenaar genaamd Dr.Amiso. Ben Eva Lucas, uit Assen, Nederland. Na tien jaar trouwen begon mijn man me vreemd te gedragen, we hadden ruzie en een paar andere problemen met mijn man totdat hij uiteindelijk naar Texas verhuisde om bij een andere vrouw te zijn. Ik dacht dat mijn leven voorbij was, en dat van mijn kinderen dachten ze dat ze hun vader nooit meer zouden zien. Ik probeerde alleen maar sterk te zijn voor de kinderen, maar ik kon de pijn in mijn hart niet aan. Elke dag en nacht denk ik aan hem en wil altijd dat hij terugkomt, ik was echt verdrietig en had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en vond een website die suggereerde dat Dr.Amiso iemand kon helpen die ex-geliefde snel terug had. Dus ik vond dat ik het eens moest proberen, ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen en ik deed het, hij verzekerde me dat mijn man binnen 48 uur later bij me zou komen, mijn man belde me eigenlijk en zei: hij miste mij en mijn kinderen! Verrassend kwam hij die dag met enkele vrolijke cadeau-artikelen en verontschuldigde zich voor zijn fout en voor de pijn die hij mij en de kinderen opdreef. Sindsdien hebben we een belofte gedaan om de wereld deze grote tovenaar en hengelbreker van alle soorten te laten weten, allemaal dankzij Dr. Amiso, ons huwelijk is sterker dan ooit tevoren geworden. Hij is zo sterk en krachtig, Dr. Amiso is echt een door God gezonden, die ik altijd zal bidden om lang te leven om zijn kinderen te helpen in tijden van moeilijkheden, als u hier bent en uw man is verhuisd naar een andere vrouw. Als je wilt trouwen met de liefhebber van je keuze of gezondheid en huwelijksproblemen, gevallen van kanker of echtscheiding, baanpromotie en succes, wil je ook in de wereld worden herkend, geef niet op, geen problemen helemaal stoppen met huilen, neem nu contact op met deze krachtige wizard. Hier is haar persoonlijke e-mailadres: herbalisthome01@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen