18 juni 2019

Dividendinkomsten middelen over maanden


De maanden maart, juni en december zijn mijn topmaanden qua dividendbetalingen. Dit omdat de meeste bedrijven en ETF's rond die tijd uitbetalen. Bij verschillende bloggers om me heen zie ik hetzelfde. 

Ik zie echter ook bloggers, die hun inkomsten zoveel mogelijk gelijkmatig spreiden door het jaar heen. Dat is handig, aangezien je normaal ook een (redelijk) stabiel salaris per maand hebt. Echter, het voelt bij mij een beetje kunstmatig om bedrijven te gaan zoeken op basis van hun uitkeringsmaand. Dan kies je misschien bedrijven in uithoeken en op andere aspecten dan hun kwaliteit-dividend. 

Laten we eens kijken of dit klopt aan de hand van de dividend champions. Dit zijn bedrijven die 25+ jaar hun dividend hebben verhoogd (niet allemaal in de S&P500, dus net wat anders dan de dividend aristocrats). 

Hier zie je gelijk terug waarom maart, juni, september en december bij de meeste investeerders topmaanden zijn qua dividend. Echter, dat is slechts 45% van het geheel. De overige 55% van de bedrijven betalen hun dividend uit in andere maanden. Denk aan AbbVie, Colgate, Proctor&Gamble, AT&T en nog vele anderen. 


Mijn conclusie: er is keuze genoeg aan goede bedrijven, die buiten de topmaanden dividend uitkeren. Als ik aandelen zoek op basis van hun waarde, kom ik vanzelf regelmatig bij bedrijven terecht die buiten de topmaanden liggen. Ik kijk dus niet expliciet naar de maand waarin bedrijven dividend uitkeren.Kijken jullie daar wel naar?


4 opmerkingen:

Mr. FinVrij zei

Bij mij zijn vooral de maanden januari april, juli en oktober duidelijk minder dan de rest. En er zijn best genoeg bedrijven die voldoen aan mijn eisen en juist in die maanden uitbetalen, die heb ik alleen nog niet gekocht.
Plus een aantal Nederlandse bedrijven die maar 1 of 2x per jaar dividend uitkeren.

Mr Groeigeld zei

Zo denk ik er ook over. En als we later van het dividend leven, zetten we desnoods een deel opzij in de vette maanden.

de kleine kapitalist zei

Nee, ik kijk daar ook niet naar. Het dividend is om te groeien en her te beleggen, niet om van te leven. Als het zover is dan kan je je portefeuille altijd nog wijzigen. In de eerste plaats in bedrijven met een hoog, stabiel dividendrendement en wellicht ook meer gespreid in de tijd.

Mr Groeigeld zei

Zo had ik er nog niet over nagedacht. In pricipe heb ik mijn posities om nooit meer te verkopen, maar wellicht is een andere aanpak met hoogdividend tegen die tijd handiger.