28 april 2020

Waar is General Dynamics?

Afgelopen week was ik bezig met mijn aandelen-selectie voor deze maand. In mijn eerste selectie begin ik vrij blanco, zonder naar de bedrijven zelf te kijken. Als tweede selectie kijk ik naar verleden en toekomst op bepaalde kengetallen. Daarna kijk ik pas naar de bedrijven zelf.

Zo kwam ik uit bij General Dynamics (GD):
  • Luchtvaart, IT en defensie bedrijf
  • Al 29 jaar het dividend verhoogd
  • Prima dividend (3,4%)
  • Mooie P/E (10,7),
  • Lage payout ratio (36%)
  • 44% onder de 52 week-high

Dus ik op zoek naar GD bij DeGiro. En zoeken en zoeken, maar helaas. Dan eens op het ISIN (International Securities Identification Number) zoeken. Maar ook daar geen resultaat. Hoe zit dat nu weer?

Met wat googlen werd ik ook niets wijzer. Het leek gewoon verhandelbaar. Zat er misschien iets in mijn account niet goed
? Uiteindelijk heb ik DeGiro gewoon maar gemaild. Na hun snelle reactie werd een en ander duidelijk:

"Als Nederlandse broker is het niet toegestaan om handel in dit product aan te bieden. Dit heeft te maken met een verbod op investeringen in bedrijven die clustermunitie, of cruciale onderdelen daarvan, produceren, verkopen of distribueren. Meer informatie vindt u hier."

DeGiro doet dus al zelf aan filtering rond moreel beleggen. Blijkbaar maakt GD ook clusterbommen en ondersteuning daarvan is verboden. Op zich prima, want ik schreef al eerder dat je als consument niet alle ins en outs kunt weten. Aan de andere kant vraag ik me af wat dan niet nog meer verboden zou kunnen zijn. Mag je wel aandelen in Boeing kopen, ondanks dat het een defensie-tak heeft? Of Nestlé, met alle toegevoegde suikers in hun producten?

In ieder geval is verklaard waarom ik geen aandelen GD kan kopen. Dat scheelt mij weer verdieping in een bedrijf, plus een potentiële "foute" aankoop.


Hoe goed kijken jullie bij je selectie naar wat bedrijven produceren/leveren?

23 april 2020

Hoe staat het met mijn portfolio?


Het is alweer een tijdje geleden dat ik naar mijn portfolio heb gekeken. Sinds de grote correctie in februari/maart is de markt voor mijn gevoel vooral aan het zijwaartsen. En dan zit ik niet vaak naar mijn aandelen te kijken. 

Eerlijk gezegd merk ik dat door alle corona-perikelen geld/vermogen/aandelen me wat minder interesseren. Dat zal wel komen doordat we wat meer stilstaan bij wat echt belangrijk is.

Naar aanleiding van de post van Kaskoe over de ravage in zijn portfolio leek het me ook goed om eenzelfde overzichtje te maken. Hieronde het overzicht van mijn aandelen t.o.v. 1 januari 2020.



Zoals je kunt zien, een aardige ravage dus. Er zijn maar twee aandelen die positief noteren. NRZ is de grootste negatieve uitschieter door de flinke dividendverlagingGemiddeld kom ik op zo'n -28% uit.

Dit is echter een vergelijking t.o.v. 1 januari. Aangezien mijn portfolio nu zo'n 2 jaar oud is, staat hij er gelukkig wat beter voor. Nog niet in de zwarte cijfers, maar dat komt wel.

Wat zegt bovenstaande mij nu:

  • Dit is beleggen: met rendement komt risico. Hou er rekening mee.
  • Beleg niet met geld dat je morgen of over een paar maanden nodig hebt.
  • Hoe langer mijn beleggingshorizon, hoe rustiger ik slaap

Hoe staat het met jullie portfolio? Alweer in de plus of nog steeds een ravage?



18 april 2020

Anonimiteit




Vorige week kreeg ik een mailtje met de vraag of ik mee wilde doen aan het tv programma "Hoeveel ben je waard?" op SBS6. Ik kende het programma niet goed, dus heb een aflevering gekeken. In essentie gaat het over gezinnen/stellen waarvan de financiën helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd met alle in/uitgaven en waardes. Het raakt vaak aan "Dubbeltje op zijn kant", omdat er soms meer uitgaat dan dat er binnenkomt.

Ik heb er kort over gedacht, maar al snel besloten niet mee te doen. Ten eerste omdat het niet anoniem is, alles is openbaar. Ten tweede omdat ik denk dat wij niet zo'n interessant onderwerp zijn, aangezien ik precies weet hoeveel we waard zijn en er weinig verrassing (dus drama) te zien zal zijn.

Nog over die anonimiteit: onze privacy vind ik belangrijk, ik hoef niet zo nodig met mijn gezin op tv. Als ik later "uit de kast kom", doe ik dat graag op mijn eigen manier. Ik zie dat sommige bloggers een uithangbord voor zichzelf worden, dat is prima, maar heb ik niet nodig.

Daar komt ook nog eens bij, dat we soms al scheve gezichten krijgen. Mensen om ons heen weten heus wel dat we het goed geregeld hebben. En soms krijg je dan scheve gezichten of opmerkingen. Dan voelt meedoen aan zo'n programma een beetje als je schone was buiten hangen en het nog verder versterken.

Dus helaas, voorlopig geen Mr. en Mrs. Groeigeld op tv.


Hoe gaan jullie om met bloggen en anonimiteit? Trek je het ver door of licht je soms een tipje van de sluier op?

13 april 2020

Vaker een maand thuis blijven?



Zoals een groot deel van Nederland zijn ook wij afgelopen 4 weken vooral thuis geweest. Het bedrijf van mijn vrouw is grotendeels dicht, de kinderen zijn thuis en ook ik werk vanuit thuis. 

Een heel ander ritme en vaak ook erg druk. Mijn vrouw is opeens part-time lerares en bij mij ontploft de communicatie via mail, skype, whatsapp en belletjes. Door het thuiswerken maak ik ook meer uren dan normaal. Maar uiteindelijk maken we er het beste van om deze crisis zo goed mogelijk door te komen.

Stel, een gedachtenexperiment: wat als we dit nu eens ieder jaar zouden doen? Ieder jaar een maand verplicht thuis of thuis werken. Maar dan zonder de ernstige noodzaak van corona. Want er blijken stiekem toch best een aantal voordelige gevolgen te zijn:
  • De luchtkwaliteit is opeens een stuk verbeterd. Het CO2- en stikstofgehalte blijkt in sommige delen van de wereld zelfs met 60% gedaald te zijn.
  • Wat een rust buiten! Waar we normaal de snelweg zacht hoorden, hoor je nu amper iets.
  • De natuur begint langzaam plekken terug te nemen. Begroeiing neemt toe en dieren komen op plekken waar ze voorheen ook een leefgebied hadden, totdat de mens kwam.
  • We hebben minder uitgaven: we reizen minder, minder brandstof, we kopen minder.
  • We sporten meer. Om ons fysiek en mentaal op orde te houden, zijn we meer gaan sporten. 
  • Mensen die niet hoeven te werken, hebben opeens veel tijd over voor hobbies, de tuin of huis op orde maken.
  • Het thuis werken werkt voor een deel van de bedrijven best aardig. Al is het natuurlijk een stuk moeilijker voor bedrijven en zzp'ers waar het niet werkt en die het nu moeilijk hebben.
  • Ik heb geen enkele behoefte aan vakantie. Ondanks dat ik dus meer werk, heb ik minder behoefte om weg te gaan.


Een van de grootste problemen is dus de inkomsten van bedrijven en zzp'ers en het rondkomen van iedereen in die ene maand als we niet zouden werken. Als we daar vanuit de overheid of samenleving iets op kunnen verzinnen (basisinkomen?), denk ik dat we best kunnen wennen aan 11 maanden per jaar werken. Met alle bovenstaande positieve gevolgen van dien.


Wat denken jullie, gaat deze situatie iets fundamenteels veranderen aan onze manier van leven en werken? Of keren we als mensheid over een tijdje weer terug naar onze oude patronen?

8 april 2020

-30% plus 30% is niet 0%


In deze tijden kom ik soms vreemde aannames tegen op internet. Nadat een aandeel een dag 30% was gedaald, met de dag erop een stijging van 28%, stonden bij een paar reacties op IEX (beleggingswebsite) "mooi, dan zijn we vrijwel weer terug bij af".

Ik wil niet te betweterig overkomen, maar even wat simpele sommetjes:
  • Als iets 50% in waarde daalt, zit je op 0,5 t.o.v. de originele waarde
  • Om weer bij de originele waarde uit te komen moet je 100% stijgen t.o.v. dat punt (0,5 + 0,5). Het moet dus 2x zoveel waard worden.


Als we dus 30% dalen (naar 70% tov originele waarde), moeten we t.o.v. van dat punt 43% stijgen om weer bij 100% te komen.

Nog twee keer een leuk besef: als je op dag 1 met 20% daalt en op dag 2 nog eens 20%, zit je op 64% t.o.v. de originele waarde (niet op 60%). En hoe lager de koers komt, hoe minder eenzelfde procentuele daling absoluut gezien uitmaakt. Namelijk: 10% van $90 is absoluut gezien een veel grotere daling dan 10% van $40. Als de markten flink gedaald zijn, lijkt nogmaals een 10% daling veel, maar voor je absolute portfolio-waarde is de eerste daling een veel grotere klap.

Het lijkt logisch, maar soms vergeten we zulke rekensommetjes. Enige nadeel: we zullen dus nog wel even moeten stijgen voordat we terug zijn op de niveau's van voor de crisis.


Mijn portfolio moet nog 11% stijgen om weer in de zwarte cijfers te staan. Hoe staat het met die van jullie?


3 april 2020

Dividend update - maart 2020


Sjonge jonge, wat een maand. Na de all time highs begin dit jaar crashten de beurzen met een ongekende felheid. In een paar weken vloog er 35% vanaf en de volatiliteit schoot omhoog. Uitslagen van min of plus 15% per dag zijn heel normaal geworden.

Ook mijn portfolio staat flink in de min. In deze tijden is het zaak stil te zitten als je wordt geschoren. Misschien zakt het nog verder, misschien ook niet.

Het meest verontrustende (en begrijpelijk tegelijk) is dat het dividend-kortingen regent. Op de lange termijn is dividend een belangrijke basis, een soort buffer in je portfolio. Als men echter massaal gaat snijden in het dividend, valt ook die zekerheid weg en dalen koersen nog verder.

Daarom maak ik dit maandoverzicht met gemengde gevoelens. Ten eerste vanwege de toestand van de wereld en de zieken en overledenen. Want hoe belangrijk is geld in deze tijden? Ten tweede omdat mijn maandoverzicht voornamelijk over dividend gaat, en hoe zeker is dat nu nog? Het is dus een maandoverzicht zonder verdere verwachtingen.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend maart: €190
  • Dividend heel 2020: €403
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2444 of 2634 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 5,6%



In maart heb ik "slechts" 10% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat de uitkering van ARCC net over maart is getild. Als ik dat meereken, zou het 24% zijn.

Mijn jaarlijks dividend is niet flink gestegen, ondanks de vele aankopen. Dit komt door de dividendverlaging van NRZ (zie onder).


Dividend-veranderingen


In maart werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

  • Realty Income (O): +0,2%
  • New Residential Investment (NRZ): -90%

NRZ heeft het mes er flink ingezet om risico af te bouwen. Zoals het management zegt: "In light of these events, we have made a number of decisions to de-risk, increase liquidity and protect our book value. We continue to focus on growing liquidity as we navigate the market during this time.”
Een goed besluit als je het mij vraagt, aangezien ze rake klappen krijgen en de toekomst willen veilig stellen. Als particulier zit ik niet iedere minuut naar mijn aandelen te staren, dus was de sell-off al bezig voor ik er erg in had. De storm uitzitten dus.


Portfolio en aankopen


Vanwege de lage koersen heb ik (voor mijn doen) flink ingeslagen afgelopen maand. En wel in stevige, grote ondernemingen die een lang en stabiel track record hebben.


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in maart waren:
    • Caterpillar (CAT): 5st
    • Royal Dutch Shell (RDSA): 30st
    • Cisco Systems (CSCO): 12st
    • McDonald's (MCD): 4st
    • Medtronic (MDT): 7st
    • Automatic Data Processing (ADP): 5st

    Een aantal bedrijven had ik al langer op mijn lijstje staan, een aantal waren koopjes. 
    Samen met de dividendverlaging van NRZ stijgt ons (forward) dividend helaas slechts naar €2444 of 2634 EUR/USD. Zonder de dividendverlaging zou ik nu al mijn jaardoelen zijn gepasseerd. Het is niet anders.


    Samenvatting


    Een maand als een achtbaan. Mijn portfolio flink in de min, dividendverlaging en mooie aankopen. Allemaal voor de lange termijn. Dat is waarom ik rustig blijf: ik heb een horizon van zo'n 20 jaar. Omdat de markten nog weinig vastigheid hebben gevonden, wil ik komende tijd weer overgaan tot wat meer reguliere aankopen. Eerst maar eens kijken waar we naartoe gaan.



    Hoe was jullie maart?