29 mei 2023

Ongelijkheid en negatieve aandacht voor vermogen

De laatste tijd valt me op, dat er in de media erg veel negatieve aandacht is voor geld en vermogen. Niet alleen op gebied van bedrijven, maar ook richting particulieren. Een paar voorbeelden:

Dit is slechts een greep uit een aantal artikelen. Het lijkt erop, dat er actief wordt gestuurd in de beeldvorming dat vermogen "vies" is. Ik ben totaal geen complotdenker, maar ik zie regelmatig een-twee'tjes voorbijkomen, waarbij er naar een conclusie/richting toe wordt gewerkt, die op dat moment goed uitkomt en er rond die tijd 'toevallig' een CBS-onderzoek naar buiten komt met open-deur-conclusies in diezelfde richting. 

Nu blijf "vermogen" en "rijken" altijd een erg subjectief begrip. Gaat dat over €20k op de bank of €100k of 1 miljoen? En "rijken" gaat blijkbaar alleen over geld, niet over dat je je rijk kunt voelen met €1000 en een goede gezondheid. Het eerste artikel stelt zelfs, dat huishoudens dikke winsten maken op de beurs. Blijkbaar weet de schrijver, dat het om "huishoudens" gaat. Daarnaast, als je het artikel leest, gaat het alleen over begin dit jaar, wat een erg korte tijdspanne is. Blijkbaar is men vergeten, dat vorig jaar de beurzen flink zijn gekelderd.

Als je dus iets verder nadenkt, zie je dat er redelijk aan 'framing' wordt gedaan. Er wordt een bepaald beeld neergezet. Zijn het gewoon slechtgeschreven artikelen of heeft dit te maken met een wens van de overheid om "rijken" of "beleggers" meer belasting te laten betalen en hiermee sociale draagkracht te creëren? Zoals gezegd, ik ben geen completdenker, ik geloof alleen niet altijd in toeval :-)

Nu ga ik wellicht een heel gevoelig punt raken, maar dit raakt wat mij betreft ook aan de ongelijkheidsdiscusssies van de laatste tijd. Ongelijkheid oplossen lijkt wel een doel op zich te worden in Nederland. Zodra er maar enige vorm van "verschil" is, komt er een beweging op gang om dit gelijk te trekken. Want ongelijkheid, dat kan niet. Of het nu gaat over arm/rijk, hoog-/laagopgeleid, blank/gekleurd, man/vrouw, zuid-/noord-Europees, ouderen/jongeren, dat maakt weinig uit. Als maatschappij of vanuit bepaalde groeperingen voelen we blijkbaar een sterke neiging om een "verschil" neer te zetten als "ongelijkheid" en als iets wat opgelost moet worden. 
Een "verschil" is in mijn ogen een neutraal iets. Bij "ongelijkheid" hang je er gelijk een negatief label aan, namelijk dat het één minder wenselijk is dan het ander. Terwijl de vraag is of dit klopt en ook door mensen in de "minder wenselijke" groep als zodanig wordt ervaren. In mijn ogen kan er prima een "verschil" zijn zonder dat er een probleem is.
Dan de neiging om dit "verschil" op te lossen. Vanwaar die noodzaak? Laat ik voorop stellen: ik ben helemaal voor gelijke behandeling en rechten voor alle mensen, ik ben ook een fel tegenstander van discriminatie. Daar gaat dit ook niet over. Het gaat over waarom je een "verschil" meteen zou willen gelijktrekken? Wat lossen we daarmee op? Laatst kwam één van mijn kinderen thuis met het verhaal, dat ze in de klas een nieuwe puntentelling gaan toepassen bij proefwerken. Simpel gezegd krijg je minder puntaftrek naarmate je meer fouten hebt, zodat kinderen, die minder goed kunnen leren met hogere punten thuiskomen en het daarmee meer "gelijkgetrokken wordt". Wederom een voorbeeld waarin men niet accepteert dat er een verschil is, maar dit gelijk wil oplossen.

Terug naar financiën en rijkdom. Los van ons oordeel daarover, staan we weleens stil bij de oorzaken van waarom iemand rijk zou zijn? Misschien heeft iemand wel veel geluk gehad of twee banen en enorm hard gewerkt voor zijn vermogen of salaris. Hij betaalt in ieder geval al veel meer belasting. Waarom zouden we dit willen gelijktrekken met iemand die (bijvoorbeeld!) niet meer kan/hoeft te werken of met een gepensioneerde met een kleiner pensioen? 

We zouden eens moeten proberen om een "verschil" te accepteren, zonder het als "ongelijkheid" te zien en het te willen oplossen. Waar we denken een probleem op te lossen door de boel te egaliseren, versterken we juist polarisatie en groepsgedachten in de samenleving, waardoor er nieuwe kampen en "ongelijkheid" ontstaat. Oftewel, je lost er weinig mee op.


Ik zal hier vast een gevoelig punt raken, waar niet iedereen het mee eens is. Wat ik vooral wil zeggen:
  1. Laten we iets meer begrip hebben voor de verschillen in de maatschappij. Een verschil is een verschil, niets meer dan dat. Het hoeft niet gelijk weggezet te worden als "ongelijkheid" en te worden rechtgetrokken. Een verschil is een feit, "ongelijkheid" zit tussen je oren.
  2. Stop met vergelijken met anderen. Dat gaat je niets brengen. Er zullen altijd anderen zijn, die beter, knapper, sneller of rijker zijn dan jij. So what. Als je stopt met vergelijken, waardeer je meer wat je zelf al hebt en wordt een verschil niet meteen een "ongelijkheid". Wellicht zie je dan een stukje echte rijkdom.

En ja, laat de comments maar komen. Onthoud dat er verschillende meningen mogen zijn, die niet per se verdedigd hoeven te worden. Een andere mening is geen "ongelijkheid" en hoeft niet te worden opgelost.



Voel jij je rijk? En wat maakt het dat jij je rijk voelt?


22 mei 2023

Bruto / netto dividend

In mijn jaarplannen en maandoverzichten hou ik nauwkeurig bij hoeveel forward dividend per jaar we krijgen en hoeveel dividend we hebben ontvangen. Dat doe ik vooral om mijn plannen en voortgang daarin helder te houden voor mijzelf. Op deze manier werken naar een uitdagend doel werkt voor mij namelijk goed. In mijn plannen voor 2023 heb ik als doel gesteld om dit jaar 4400 EUR+USD aan forward dividend te behalen. Dit is een bruto bedrag, waar nog belasting vanaf moet, dat is iets wat altijd in mijn achterhoofd blijft zitten.

Tijdens de jaarlijkse belastingaangifte van vorige maand viel me echter iets op, wat ik eigenlijk alweer bijna vergeten was. Namelijk, dat je de bronbelasting kunt terugvragen op de ingehouden dividendbelasting. Als Nederland een verdrag heeft met het land waarvan het dividend komt, kun je dit via de belastingdienst terugvragen bij je belastingaangifte. Teruggaaf of vrijstelling van buitenlandse bronbelasting heet dat.

Als je wilt weten met welke landen Nederland een dergelijk verdrag heeft en tegen welk percentage, dan kun je dat hier vinden. Het meerendeel van mijn beleggingen gaan via Nederland, Duitsland,  Ierland en Amerika, waarvan ik 15% kan terugvorderen. Er zijn echter ook aandelen waarop 30% belasting wordt geheven, of landen waar je een lager percentage kunt terugvorderen (bijvoorbeeld Vernigd Koinkrijk met 10%). Let daar dus op bij een aankoop van een ETF of aandeel onder welk land de bronbelasting (domicilie) wordt geheven.

Die 4400 EUR+USD bruto in 2023 is dus 3740 EUR+USD netto. Maar omdat ik de (meeste) ingehouden bronbelasting terug kan vragen, is het bruto bedrag dus in feite netto. Eigenlijk krijg ik dus in juli nog een cadeautje van de belastingdienst, dat ik ook bij mijn ontvangen dividend mag rekenen.

Laat ik eens kijken naar hoeveel dividend ik voorgaande jaren bruto/netto heb ontvangen:



"Nouja laat maar", zou ik bijna zeggen. Dit is namelijk erg lastig te vergelijken door allerlei fluctuaties. Je ziet dat bruto en netto elkaar weinig ontlopen, alleen in 2020 en 2022 niet. In 2020 brak corona uit en werd het dividend fors verlaagd door verschillende bedrijven. In 2022 heb ik veel meer ingelegd dat gepland door de goede verkoop van ons huis. Doordat het forward (bruto) dividend een statisch getal is, namelijk mijn schatting eind december, maakt dat de vergelijking moeilijk. Tel daar nog de euro/usd fluctuaties bij op en het wisselende beeld is helemaal compleet.

Mijn conclusie: het vergelijken van bruto/netto is lastig door fluctuaties in dividend en onze eigen inleg. Doordat we de ingehouden bronbelasting (in de meeste gevallen) kunnen terugvragen van de belastingdienst, is er weinig verchil tussen bruto en netto. Ik blijf het dus vooral bruto bijhouden, waarbij ik het voor mezelf kan beschouwen als netto.



Houden jullie je dividendinkomsten bruto of netto bij, of zie je dat ook als ongeveer gelijk?

15 mei 2023

Dure hobby

Nadat we vorig jaar ons nieuwe (huidige) huis hadden gekocht en het stof van alle stress, verkoop en verhuizing was neergedaald, ben ik wat meer gaan bedenken wat ik ook alweer leuk vond. Want dat was namelijk één van de belangrijkste redenen waarom we gingen verhuizen: we wilden minder met ons huis en tuin bezig zijn, zodat we tijd overhouden voor leuke dingen (voor onszelf en gezin).

Net als bij goede voornemens, moet ik uitkijken dat ik niet verzaak. We zijn immers al een jaar verder en na allerlei klussen en een natte winter, krijg ik nu weer zin om allerlei nieuwe dingen op te pakken.

Wat ik echter niet op voorhand had bedacht, was dat opeens iets heel anders mij tegenhoudt. Namelijk geld. Vreemd genoeg heeft ons leven van besparen, geld investeren en dit laten groeien zo'n verandering in mijn hoofd teweeg gebracht, dat ik moeite heb om geld uit te geven. Nu is beperkt geld uitgeven een prima eigenschap wat mij betreft. Maar blijkbaar belemmert het mij om geld uit te geven aan dingen waar ik (mogelijk) gelukkig van word.

Neem twee voorbeelden: fotografie en fietsen. Fotografie is een dure hobby. Ik heb zelf wel een camera en wat lenzen, maar sommige dingen zijn al wat ouder, niet zo best meer etc. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen, waar ik graag meer mee zou willen doen. Maarja, dat kost ook aardig wat. Je bent zo een paar honderd euro verder, laat staan een paar duizend voor een nieuwe camera. Vroeger had ik een eigen bedrijfje, waarmee ik dit soort dingen kon bekostigen. Dat is niet meer, dus nu moet het uit ons gezamelijke spaargeld komen (we hebben geen gescheiden rekeningen). En daar voel ik me dan schuldig over. Bij fietsen geldt hetzelfde. Ik zou graag een gravel bike willen, maar voor een redelijke fiets ben je zo minimaal €1000 kwijt.

Nu ik dit type, merk ik dat ik het geld zelf niet de belemmerende factor vind. We investeren immers iedere maand ook veel in aandelen. Ik merk, dat ik er een schuldgevoel aan over hou. Mijn vrouw en ik letten best goed op wat we kopen en waar ons geld aan uit gaat. We zijn niet 'vrekkig', maar letten wel op de kleintjes. Immers maken veel kleintjes ook een hoop geld. Dus aan de ene kant letten we erg op, dan zou ik aan de andere kant veel gaan uitgeven aan mijn hobbies. Dat voelt niet goed.

Als gevolg daarvan vraag ik me ook af: als ik geld eraan uitgeven een probleem vind, wil ik het dan wel graag genoeg? Oftewel: is mijn passie voor fotografie en fietsen nog dusdanig aanwezig, dat ik er zoveel aan uit wil geven? Of zegt mijn onderbuikgevoel, dat die passie er niet meer is en blijkt straks dat ik er geen voldoening meer uithaal?

Het heeft dus een deel te maken met investeren in mezelf en een deel met onzekerheid. Ik zou het graag voor mezelf willen rationaliseren. Voor die fiets kan ik via mijn werkgever nog een compensatie regelen. Voor fotografie kan ik nog eerst iets verkopen of weer een bedrijfje opstarten, zodat ik het als investering kan zien. Aan de andere kant, misschien rationaliseer ik het wel teveel en moet ik er gewoon aan beginnen. Soms is het lastig om een bepaalde overtuiging los te laten...



Hoeveel besteden jullie (per jaar of maand) aan je hobby? En hoe verantwoord je dat voor jezelf en voor je partner?

8 mei 2023

Dividend update - april 2023

De eerste zonnestralen hebben onze woonplaats afgelopen week inmiddels bereikt. Heerlijk na ons weekje vakantie en mijn vakantiebeslommeringen. In de tussentijd lijken de beurzen nog steeds geen richting te kunnen kiezen. Dat zie ik terug in mijn portfolio-waarde, die vooral stijgt vanuit eigen inbreng. Laten we eens kijken wat april aan dividend heeft gebracht.

Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend april: €195
  • Dividend heel 2023: €968
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3688 of 3877 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,1%

In april kregen we net geen €200 aan dividend binnen, maar wel 29% meer dan vorig jaar. 

Qua forward dividend in euro's loopt de boel weer wat achter door de dalende dollar (of stijgende euro).  In EUR+USD nader ik langzaam de 3900 EUR+USD, dat werd wel tijd, anders wordt het erg lastig om mijn dividendplannen voor 2023 te behalen.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Johnson & Johnson (JNJ): +5,3%
  • Procter & Gamble (PG): +3,0%

Een magere maand qua dividendverhogingen, maar alle beetjes tellen mee.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 24st
  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 10st

Samenvatting


Mooi om te zien hoe april van een kleine dividendmaand steeds meer begint bij te dragen. Daarbij zorgt de afzwakkende dollar wel voor een achterlopend dividend in euro's. Maar goed, ik kan daardoor weer meer dollar-aandelen kopen met dezelfde euro's.

Of ik mijn dividendplannen voor 2023 ga halen na de dividendverlagingen van vorige maand, weet ik niet zeker meer. Of er komen nog flinke verhogingen, of het dividend van komende maanden samen met mijn inleg zal net genoeg zijn om mijn doel te halen. We gaan het zien.


Hoe was jullie maand qua dividend?

1 mei 2023

Vakantiebeslommeringen

Afgelopen week waren we op vakantie. Even lekker relaxen en erop uit. Tijdens onze vakanties doet zich vaak een patroon voor. Na het verzamelen, inpakken en reizen, duurt het bij mij zo'n twee dagen voordat ik echt helemaal afgeschakeld ben. Afgeschakeld van mijn werk, maar ook de klusjes en routine thuis. Daarom werkt voor mij/ons een weekendje weg of thuisvakantie niet zo goed. We moeten echt even weg en liefst langer dan een weekend. Alles even de boel laten en niets dat moet. 

Op het moment dat ik moet nadenken welke dag het eigenlijk is, weet ik dat ik ben afgeschakeld. Eenmaal op dat moment begin ik ook anders te denken. Over waar we staan, wat ik leuk vind, wat ik na de vakantie wil oppakken. Ik zie het als een soort her-ijking. Blijkbaar heb ik zo'n periode nodig om mezelf uit de sleur en de tredmolen te trekken en zaken van een afstandje te bekijken.

Dan denk ik soms ook over later. Met 'later' bedoel ik dan over een jaar of 15, wanneer we graag willen stoppen met werken. Noem het dagdromen, want dat kan ongestraft in de vakantie, los van alle verplichtingen. Waar denk ik dan aan? Heel simpel: hoe we later willen leven hoe we daar financieel willen komen.


Later leven
Om te beginnen met het eerste. Wij zijn met relatief weinig gelukkig. Goede gezondheid, ons gezin, familie, vrienden, een huis, wat boeken, films en een paar hobbies, dat vinden we belangrijk. Zo leven we nu en dat zal niet heel anders worden. Hiervoor hoef ik dus weinig te investeren (anders dan een goede gezondheid houden).

Wat we in de toekomst wel nog belangrijker gaan vinden is reizen. In het verleden hebben we dit gedaan, maar nu staat het op een lager pitje. Ten eerste omdat onze kinderen nog relatief jong zijn. Ten tweede omdat ze op een leeftijd komen, dat ze geen zin hebben om allerlei steden te bezoeken. Dus maken we nu vooral familietripjes. Met reizen bedoel ik echt nieuwe landen ontdekken. We beseffen goed, dat dit geld kost.


Financieel plan
Ik heb ooit eens berekend (zie hier), dat we rond mijn 58e voldoende zouden hebben aan €2400 per maand, gerekend met 2% inflatie. Zeg even €30.000 per jaar. Ik weet dat de marktinflatie nu vele malen hoger is dan 2%, maar onze persoonlijke inflatie is ook vele malen lager dan de marktinflatie. Ik hou me dus even bij deze 2%.

Vanaf onze pensioenleeftijd (68e) zou ons pensioen die kosten voldoende moeten dekken, ook als we eerder stoppen met werken (afhankelijk van hoeveel eerder we willen stoppen en hoeveel dekkend het dan wordt). Maar laat ik even daarvan uitgaan, dan hebben we zo'n €330k nodig om 10 jaar te overbruggen. Dat is voor ons 'normale' levensonderhoud, inclusief 2% inflatie, exclusief reizen. De hamvraag hierbij is dus: hoe krijgen we ruim 3 ton bij elkaar? 

Dan het reizen. We willen erg graag nog landen ontdekken en grote reizen maken. Dat kan heel duur, maar je kunt het ook kleiner/goedkoper maken. We zouden het bijvoorbeeld erg leuk vinden om een busje te kopen en die om te bouwen tot kleine camper. Daar kom je heel Europa mee door. Verdere reizen wordt daarmee lastig, maar dat zien we dan nog wel.

Die twee budgetten voor levensonderhoud en reizen kunnen we op verschillende manieren opbouwen. Het kan uit 100% beleggingen bestaan, maar ook uit 100% spaargeld en alles er tussenin:
  • €330k vanuit beleggingen, reizen uit op te bouwen spaargeld
  • €330k vanuit op te bouwen spaargeld, beleggingen voor reizen
  • €330k vanuit mix van spaargeld en beleggingen, dividend voor reizen

Als we de beleggingen ongemoeid zouden kunnen laten, betekent het dat we van het dividend kunnen reizen of een deel van onze maandelijkse lasten betalen. Simpel gezegd: hoe meer dividend we nu kunnen opbouwen met onze beleggingen, hoe meer we ervan kunnen leven (levensonderhoud of reizen). Aan de andere kant, mogen de beleggingen ook een deel op worden gebruikt (wat dan weer minder dividend oplevert).

Het ongemoeid laten van belegingen, betekent dat we maar liefst €330k aan spaargeld moeten opbouwen. Als ik daar vanaf nu mee begin, betekent dat €22k per jaar om te sparen (uitgaande van 0% rente). Dat is niet helemaal onmogelijk, maar wel een lastige taak. Daarnaast betekent het echter, dat onze beleggingen niet meer groeien. Ik neem hierbij trouwens nog niet een eventuele verkoopwinst van ons huis mee. Wie weet halen we daar wel in één keer 3 ton uit, maar dat is nu nog koffiedik kijken.

Oftewel, genoeg opties en keuzes om komende jaren te maken. Zoals ik het nu bekijk, gaan we vol door met beleggingen om zoveel mogelijk dividend op te bouwen. Daarnaast lossen we af en toe wat af op de hypotheek en zetten we ook wat weg met deposito's. Tien jaar voordat we willen stoppen (vanaf mijn 48e) wil ik meer spaargeld gaan opbouwen, met focus op stabiele opbouw. Daarmee zullen we zeker geen €330k opbouwen, al hou ik wel van een uitdaging om te kijken wat we dan maximaal opzij kunnen zetten.

Zo, genoeg ge-dagdroomd. Het is misschien een wat rommelig stukje geworden, maar dat hoort bij een beetje dromen. Uiteindelijk gaat dit artikel natuurlijk niet alleen over onze droom of hoeveel geld wij daarvoor nodig hebben. Het gaat ook over jouw dromen. Wil je eerder stoppen met werken? Zoja, heb je weleens berekend hoeveel je daarvoor nodig hebt? En wat kun je doen om dat te bereiken?