28 maart 2022

Puur

Misschien is het mijn levensfase als 40+'er, misschien is het het besef dat ik richting de 50 ga of misschien wel omdat onze vriendin vorig jaar is overleden: ik kijk wat anders tegen mijn leven aan. Ik heb  bijvoorbeeld vaker moeite om me te motiveren voor mijn werk (wie boeit het eigenlijk, waar doe ik het voor) en ook denk ik meer na over wat ik nu eigenlijk wil.

Dat is niet dramatisch bedoeld ofzo, maar het valt me gewoon op. Ik ben op zoek naar wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Het zal ook iets te maken hebben met dat we gaan verhuizen, om precies die reden, dat we het minder druk hebben met meer tijd voor onszelf en ons gezin.

Afgelopen tijd ben ik daarom wat meer gaan lummelen. Ja lummelen, een lekker ouderwets woord. Gewoon sommige avonden niets doen, beetje rondbrowsen of op youtube. Niet met een doel, maar gewoon lekker niets doen. En wat blijkt, ik kom vooral terug bij dingen die ik vroeger leuk vond. Als kind.

Waar gaat het bij mij dan over:
  • Fotografie/grafisch: vroeger had ik een eigen bedrijfje hierin, maar van je hobby je werk maken heeft ook een gevaar, weet ik nu (namelijk, dat je het niet meer als hobby ziet). Ik heb het vijf jaar geleden het raam uitgegooid en nu begin ik er weer zin in te krijgen.
  • Formule 1: vroeger als kid stond ik om 03:00u 's nachts op om te kijken. De laatste 10 jaar nooit meer gedaan, tot afgelopen paar jaar.
  • Wielrennen/sporten: gewoon lekker je fiets pakken en een grote ronde fietsen.
  • Astronomie: vroeger vond ik het machtig interessant om te lezen over hoe het heelal eruit ziet, hoe het is opgebouwd en hoe klein wij zijn als mieren op deze planeet. Nu ben ik er weer over aan het lezen en is de vlam weer een beetje ontwaakt.
  • National geographic: hoe de wereld in elkaar steekt, vanuit mens en natuur
  • Muziek

En zo zijn er nog wel een paar dingen te noemen. Met dat lummelen gingen mijn interesses bijna vanzelf die kant uit. Tot ik er een patroon in ontdekte, namelijk dat het overeenkwam met wat ik als kind leuk vond. Blijkbaar zit daar wel iets achter. Misschien dat ik vroeger onvoorwaardelijk of onbevooroordeeld dingen ging doen, zonder de zorgen, verantwoordelijkheden en beslommeringen die je als volwassene hebt. Ik koos puur. En die puurheid verloor ik langzaam als volwassene. Ik ontmoette een vriendin, ging trouwen, kocht een huis, nam een hypotheek, we kregen kinderen, was veel in de tuin en met mijn werk bezig. Alles zeker positief, maar er zit ook een kanttekening aan: ik ben uit het oog verloren wat ik leuk vind.

Dus mocht je op zoek gaan naar wat je leuk vindt: denk na wat je als kind vaak deed. En doe dat weer eens. De kans is groot dat je er energie van krijgt. Niet dat ik nu alles over een andere boeg ga gooien, maar ik wil na onze verhuizing wel meer gaan doen wat ik leuk vind/vond. Waarschijnlijk koop ik een racefiets en pak ik mijn camera weer op. Ik heb er nu al zin in.


Hoe pakken jullie dat aan, als je even niet meer weet wat je leuk vind of waar je energie van krijgt?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Klinkt heel herkenbaar. Ik loop langzaam tegen de 40 en ben door de burn-out van mijn man erg gaan nadenken wat ik nu leuk vindt. In combinatie met Corona en een klein kind die op tijd naar bed moet, kon/kun je niet meer iedere avond de hort op. Na jaren alleen boeken te lezen op vakantie ben ik hier weer mee begonnen. En sinds ik een ereader heb in combinatie met een abonnement op de bibliotheek waardoor ik er niet eens naar toe hoef, ben ik helemaal los. Ik heb in de afgelopen maanden gemiddeld zeker een boek per week gelezen. Als kind las ik nog meer.

Anoniem zei

En wekelijks bloggen dan? Waarschijnlijk ook een hobby van jouw waar je gelukkig van wordt?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: ook heel herkenbaar. Lezen stond hier nog niet bij, maar doe ik nu al meer. Lekker even weg met een goed boek. Blijkbaar is er de leeftijd of iets ingrijpends voor nodig om tot zo'n besef te komen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: goed punt, die had ik nog niet beseft. Het helpt me soms ook om mijn gedachten van me af te schrijven.

Mr. Robot zei

Heel herkenbaar dit, zelf ben ik bijna 40 en merk dezelfde tendens. Nou ben ik nooit helemaal vergeten wat ik als kind leuk vond dus dat scheelt.

Ik lees nog steeds graag en veel. Ben n9g steeds erg fan van films, series en geekiness. Dus vandaag liep ik bijvoorbeeld weer rond op de grootste comic con van Belgiƫ, FACTS. Dus ik heb mijn immer geen weer de vrije loop gelaten. :-)

Mr. Robot zei

Geen = geek

Mr Groeigeld zei

@mr. Robot: geekiness of niet, zo heeft iedereen wel iets. Zolang je het leuk vindt of er energie van krijgt, is er niets mis mee toch?