23 maart 2022

Boek-review: playing with FIRE

Sinds kort zijn we lid geworden van de bieb. Met het vooruitzicht dat we in ons nieuwe huis (als het goed is) meer vrije tijd over hebben en ik voorheen best veel las, hebben we dit besloten. Voor zo'n €45 per jaar kunnen we het hele jaar door lezen, een koopje als je het mij vraagt.

Eén van de boeken die ik tegenkwam was "playing with FIRE" van Scott Rieckens (geen affiliate link). Kort samengevat gaat het over een stel, dat behoorlijk ruim/luxe leeft met alles erop en eraan wat ze zich kunnen wensen. Onder water kriebelt het echter bij Scott en vraagt hij zich langzaam af of hij wel onderdeel wil blijven van de rat race. Op een dag hoort hij een podcast hoort over FIRE. Gegrepen door het concept, gaat hij verder uitzoeken wat het inhoud en raakt nog enthousiaster. Als filmmaker krijgt hij zelfs het idee om een documentaire te maken en krijgt zijn vrouw enthousiast voor het concept. Ze besluiten om samen met hun dochtertje zijn baan op te zeggen en een jaar rond te reizen voor de documentaire op zoek naar een nieuwe, goedkopere plek om te wonen. Dit alles ook nog eens met als doel om de uitgaven (oorspronkelijk $125k per jaar) te halveren.

Ondanks dat het een typisc Amerikaans verhaal is (4% regel, IRA, ROTH fondsen etc) en soms wat extreem (je baan opzeggen en huis verkopen binnen een paar maanden nadat je tegen FIRE aanliep) sprak het me erg aan. Het is geen droge kost, maar echt vertellend neergezet. Je gaat dus echt mee in een stukje van hun wereld, inclusief alle twijfels en bedenkingen die ze hebben.

Voor mij was er vooral veel herkenning en motiveerde het verhaal me. Niet om nu zelf het roer om te gooien, maar wel om stil te staan bij wat we uitgeven en hoe we leven. Aan de ene kant hebben we een duur huis gekocht, aan de andere kant past het prima bij de filosofie om meer te genieten in het leven. Ook merk ik dat we onbewust al erg veel doen volgens de "FIRE methode" (geef minder uit dan je verdient, beleg de rest, denk na over je uitgaven). Al met al een leuk en motiverend boek om te lezen.


Hebben jullie nog goede leestips rond FIRE/financiën?

6 opmerkingen:

Uitklokken zei

Leestips genoeg... The simple path to wealth. Je geld of je leven. Die vond ik best goed.
Zoek en gij zult vinden ;)

Mr Groeigeld zei

@Uitklokken: bedankt! Ik kende ze allebei al, maar wie weet zit er nog iets nieuws tussen andere tips.

Martijn zei

Voor zover ik weet is hier nog geen boek over, maar misschien zou ik er ooit één kunnen schrijven :)
Mijn vrouw en ik verbazen ons regelmatig om de bedragen die familie en vrienden van ons uitgeven aan boodschappen doen. Wij kunnen met ons tweeën maandelijks voor € 200 rondkomen aan eten. Ik definieer "boodschappen" in dit geval als eten. Luiers, drogisterijartikelen et cetera tel ik hier niet bij mij.
Wat mij opvalt wat bij ons in huis niet (meer) bestaat:
-Frisdrank (wij drinken water)
-Sappen in allerlei soorten en maten (wij drinken water, soms mixen we deze met siroop)
-Slagroom (zoete troep, heerlijk maar zoveel mogelijk vermijden. Scheelt niet alles suikerziekte, maar ook in je portemonnee)
-Chips, knabbels, koekjes. Niet alleen slecht voor tanden en maag, maar ook voor je portemonnee.
-Koffie (is best prijzig, wij drinken thee. Verse thee (geen zakjes) is vaker herbruikbaar, goedkoper en je hebt minder last van een hoog cholesterolgehalte ten opzicht van notoire koffiedrinkers. Ook beter voor je nachtrust en had ik al gezegd dat het goedkoper is? ;) )
-Kruidenmixen. Zonde van het geld. Gooi ze weg en maak ze zelf. Dan kom ik meteen bij het volgende punt:
-Specerijen, zijn in de supermarkt stervensduur. Kijk eens naar kiloprijs van peper, kerrie, noem maar op. Wij halen een kilo willekeurige kruiden bij de grotere oriëntaal. Kost je een paar euro. Goed bewaard doe je er jaren mee.
-Dubbelvla, Straciatelli, vla met chocoladebolletjes. Waar heb je dit voor nodig? Een pak yoghurt of kwark kost je minder dan een euro, al deze door leveranciers opgelegde hippe zuivelpakjes kosten je het drievoudige. Óók als het in de aanbieding is. De yoghurt kan je nog op smaak brengen met jam of siroop.
-Vegetarisch vlees, af en toe lekker maar dure producten waar je na je maaltijd meteen weer honger hebt. Kook af en toe echt vegetarisch snij courgettes in blokje, kruid deze met de goedkope specerijen die je bij de oriëntaal gehaald hebt en geniet van je vegetarische maal.

PS, wij drinken wel eens koffie. Bonen liggen bij ons in de kast. Maar visite die spontaan bij ons langs komt kan rekenen op een kop thee of koffie zonder koekje. Willen ze wat anders drinken, dan wordt het water of limonade. :)

Mr Groeigeld zei

@Martijn: bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier thuis hebben we wel wat meer in huis, maar dat heb je al snel met twee kinderen. Hoe dan ook letten we op wat we kopen. Naast de financiele voordelen levert je eetpatroon ook nog eens een flink gezondheidsvoordeel op. Hoe meer reclame/marketing eromheen, hoe (vaak)ongezonder.

Toch maar eens overwegen een boek te gaan schrijven :-)

Wouters Finance zei

Ik heb hem ook gelezen en vond het een prettig boek om te lezen. Ik haal altijd wel weer motivatie uit dit soort verhalen.

Heb je de documentaire uiteindelijk ook gezien? Want ik kon hem eigenlijk niet zo goed vinden..

Mr Groeigeld zei

@Wouter: die wilde ik wel kijken, maar kon ik alleen tegen betaling vinden. Ik heb het boek toch gelezen, dus dat vond ik de moeite niet waard.