22 oktober 2020

Update uitgaven


In de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid is het erg belangrijk te weten wat je later nodig hebt. In mijn geval zegt dat hoeveel vermogen en dividend we nodig hebben om eerder te kunnen stoppen met werken. In de aanpassing van mijn doelen ga ik namelijk niet meer uit van een dekkend dividend, maar van een eigen spaarpot die we ook gaan aanspreken.

In datzelfde artikel zei ik dat we voor mijn gevoel op ons 58e met minder dan 38k zouden kunnen rondkomen, ondanks dat ik dat eerder al eens had berekend. Sterker nog, ik zei zelfs "met een afgelost huis, geen kinderen meer in huis en enkele besparingen kunnen wij later rondkomen van €2000 per maand". Aangezien ik al een tijd niet meer onze uitgaven hebben bijgehouden, is het tijd om daar weer eens in te duiken.


Uitgaven 2020 en het corona-effect

Allereerst begint het met een overzicht van onze huidige uitgaven. Naast onze hypotheek zijn pinnen/aankopen, boodschappen en tanken onze grootste posten waar we direct invloed op hebben. Onderstaande plaatje geeft een aardig beeld van hoe dit in het jaar is verlopen. Door corona zie je een aantal zaken terug:

  • Toen de corona-crisis begon, zijn we minder gaan tanken. Nu krabbelt dat weer een beetje op aangezien we meer op het werk zijn
  • Tijdens het thuiswerken zijn de boodschappen flink toegenomen. Niet dat we zijn gaan hamsteren, maar blijkbaar heeft het toch ons koopgedrag aangepast. We nemen meer mee omdat we meer thuis zijn, ook nemen we meer mee op voorraad. Het lijkt nu weer wat te stabiliseren. Een psychologisch effect dus.
  • Ons pingedrag (incl. online) is flink toegenomen. Voorheen hanteerden we een wekelijks contant budget, omdat je daarmee eerder ziet wat je uitgeeft. Nou, dat werkt aardig is mijn conclusie. Omdat we overal willen/moeten pinnen hebben we afgelopen maanden (bewust/onbewust) meer geld uitgegeven dan voor de corona-crisis.Vooral het pinnen en andere (online) uitgaven moeten we maar weer eens terugbrengen naar 2019 niveau, anders geven we teveel uit (naar mijn mening), terwijl dat niet nodig is. Als we dat niveau weer bereiken, hebben we totaal zo'n €4000 per maand nodig (dit is zonder toeslagen).


Uitgaven later

Als je wilt berekenen wat je over een aantal jaar nodig hebt, moet je zelf filteren welke posten tegen die tijd weg zijn (hypotheek bijv) en welke kosten meeschalen met inflatie. Mijn berekening:

  • Uitgaven per maand: ± €4000
  • Alle toeslagen, hypotheek, kinderopvang op 0 gezet.
  • Uitgaan van 1 auto met lagere verzekering en minder tanken dan nu
  • Wat bezuinigen op uitgaven/pinnen (we zijn dan immers met zijn tweeën)
  • Samen komt dat uit op €1700
  • €1700 gecorrigeerd naar 2% inflatie over 17 jaar is bijna €2400


Conclusies

Helaas, mijn eerdere stelling van rondkomen met €2000 per maand op mijn 58e komt niet helemaal uit. Hiervoor zouden we nog verder moeten bezuinigen of de inflatie naar 1% moeten gaan. Beiden gevallen lijkt me niet realistisch, dus ga ik uit van bovenstaande getallen. Het zal uiteindelijk wel een gemiddelde zijn van deze getallen en mijn eerdere berekening (€2800 per maand).

Wat heb ik verder nog geleerd? Dat het nuttig is om je uitgaven regelmatig in de gaten te houden. Ik had namelijk niet goed door dat we veel meer aan het uitgeven waren dan begin dit jaar. Overzicht is belangrijk bij budgetteren.


Hoe heeft de corona-tijd jullie uitgaven veranderd?


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, bij ons is het tanken ook zeker minder geworden. Het ging eventjes weer omhoog (juni/juli/aug. en vakantie), maar inmiddels weer op april-niveau door thuiswerken.
Voor de rest zitten we dit jaar op gemiddeld 2800 euro aan totale uitgaven per maand (2 volwassenen). Daar zit alleen het netto rentedeel van de hypotheek bij in, om het realistisch te houden. En nog een zomervakantie van 3 weken.
We hebben onszelf voorgenomen wat vaker lekker te eten of andere verwennerijtjes te regelen, als compensatie voor het vele thuis zijn. Dat blijft tot nu toe bij hele bescheiden uitgaven.

Anoniem zei

Hoe komt het dat het brandstofgebruik niet weer terug is tot het niveau van de 1e lockdown? Regels zijn nu hetzelfde, toch?

Mr Groeigeld zei

Dat is netjes, voor 2 personen. Bij ons zit de hypotheek ook in die €4000. Dan hebben we nog naschoolse opvang en allerlei sporten/activiteiten, dat tikt nog aardig aan.
Dat van dat lekkere eten herken ik, al proberen we dat zo min mogelijk te doen tegen de corona-kilo's ;-)

Mr Groeigeld zei

De regels zijn niet hetzelfde. In maart moesten we van onze werkgever thuis werken, nu is dat zoveel mogelijk. Met grote projecten is face-to-face afstemming soms nodig.
Mijn vrouw heeft een zorgberoep. In maart moest zij ook thuisblijven, maar dat geldt inmiddels niet meer voor urgente gevallen.

Dat bij elkaar verklaart dat we weer meer onderweg zijn.