23 juni 2024

Zal ik ook maar stoppen dan?

Deze vraag kwam laatst in mij op, om te stoppen met bloggen. Niet in een negatieve bui, maar gewoon tussendoor. Dat bleef een beetje hangen. Want stoppen met bloggen lijkt de laatste tijd wel in te zijn. Geldnerd die stopte, later weer uit de as oprees en ging bloggen over moestuinieren. Geldsnor die stopte en later ook weer terugkwam. Of De Kleine Kapitalist die helaas alweer een hele tijd geleden een laatste update schreef. Wie ben ik dan om achter te blijven zonder te stoppen? ;-)

Zonder gekheid, het is ook een serieuze vraag. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste motivatie. Dit is één van de belangrijkste voorwaarde die ik nodig heb om te blijven bloggen. Misschien is het mijn leeftijd (midden 40), maar de laatste tijd motiveert geld en het bloggen erover minder. Wellicht heeft het ermee te maken dat ik in the boring middle zit. In het begin was alles spannend en nieuw, na bijna zes jaar bloggen is dat anders. Alles loopt, onze aanpak/gewoonten zorgen voor goede financiën, dus een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Saai dus.

Daarnaast het feit dat mijn laatste posts minder interactie hebben opgeleverd. Nee, ik ben niet op zoek naar likes, maar reacties vind ik wel vrij essentieel. Ik blog namelijk niet alleen voor mijzelf of om mijn gedachten op een rij te zetten, ik blog ook voor een stuk interactie, discussie en om mensen aan het denken te zetten en te inspireren. Er zijn immers talloze mensen op zoek naar hun eigen weg. Neem mijn vorige post, daar hebben 639 mensen naar gekeken waarvan slechts 1 de moeite heeft genomen om te reageren. Misschien hebben weinig mensen jaardoelen of is het niet interessant genoeg om te reageren. De redenen maken ook niet uit, maar dat levert ook weinig interactie op. 

Een andere route is om jullie, als lezers, te vragen waarover ik zou moeten bloggen. Dat vind ik echter wat ver gaan. Natuurlijk wil ik weten wat mijn lezers interesseert, maar op mijn blog moet ik de vrijheid hebben om te kunnen schrijven wat ik wil. Of dat nu over politiek gaat of mijn eigen financiële beslommeringen.

Zal ik ook maar stoppen dan? En ondertussen gewoon doorgaan met besparen, investeren, en herhalen, herhalen. Misschien kom ik dan wel over een paar maanden terug om te bloggen over fotografie ofzo :-)


16 juni 2024

Half jaar review 2024

Het is midden juni, de langste dag van het jaar komt eraan (waar blijft de zomer?), dus de helft van het jaar is alweer voorbij. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij lijkt te gaan, zeggen ze weleens. Dat gevoel heb ik zeker.

Zoals vorig jaar kijk ik halverwege het jaar even terug naar afgelopen maanden om te zien of we nog op schema liggen met onze jaarplannen. Laat ik eens per onderwerp kijken waar we staan.


Inkomsten/uitgaven en sparen

Plan: loonsverhoging investeren en onze uitgaven budgetteren met ons potjessysteem. Hoe we de potjes hebben ingedeeld voor welke bedragen kun je hier vinden.

Het eerste half jaar noem ik altijd de cadeautjes-maanden, omdat hierin onze 13e maand, vakantiegeld en teruggave van de belastingdienst komen. Oftewel: maanden waarin we extra geld ontvangen. Dit geld heb ik vooral in onze potjes gestopt, zodat ze al flink gevuld zijn. Daarnaast zijn onze loonsverhogingen niet opgegaan aan nieuwe uitgaven. Ondanks dat het potjessysteem soms wat stress geeft ("moeten we nog zoveel sparen"), merk ik ook dat het heel veel rust geeft. Ik hoef me geen zorgen te maken dat we ergens het geld niet voor hebben. Daarnaast helpt het soms in de afweging van nieuwe grote aankopen als we er nog geen potje voor hebben. Het was dus even wennen, maar voor nu vind ik het een ideaal systeem.


Beleggen

Plan:
  • Iedere maand €1000-€1500 inleggen
  • Forward dividend: 6200 EUR+USD
  • Handelen in opties

Tot nu toe heb ik de maandelijkse inleg van €1500 gehaald, daar ben ik erg blij mee. Dat komt ook deels door het extra geld, wat ik hierboven heb beschreven. Komende maanden ga ik zien of dit lange tijd houdbaar is.

Rond het forward dividend heb ik nog weinig bekeken hoe we hier ervoor staan. Begin januari begon ik met 5371 EUR+USD, eind vorige maand zat ik op 5709. Dat is dus een gemiddelde stijging van 67,60 EUR+USD per maand. Trek ik dat door over 12 maanden, dan kom ik uit op 6182 EUR+USD eind dit jaar. Oftewel, het doel van 6200 zou ik net kunnen halen, mits er geen dividendverlagingen meer komen. Daarentegen heb ik de grote dividendmaanden juni, september en december nog niet meegerekend, welke extra bijdragen aan het dividend. Met een beetje geluk schiet ik weer over mijn eigen doel heen. Hoe ambitieus ik deze ook zie/benoem, hoe harder de sneeuwbal lijkt mee te helpen.

Dan het handelen in opties. Heel simpel: ja ik heb er interesse in, ja ik heb me ingeleerd, ik heb er zelfs mee geoefend. Maar ik kom er simpelweg niet aan toe (of misschien is het wel durven) om mijn tenen in het water te steken. Ik ga het ook als doel weghalen, omdat dat alleen maar beklemmend werkt. Ik heb me nu volledig gericht op mijn gezin, fotografie, werk en deze blog. Dat is voor nu even meer dan genoeg.


Hypotheek

Plan: €3000 in een potje voor extra aflossen

Zoals hier al geschreven, heb ik ook een potje aangemaakt voor een extra aflossing op de hypotheek. Ik heb nog geen nieuwe beleggingsrekening geopend hiervoor, dat ga ik nog doen. Nu loopt het potje langzaam vol, zoals ik gepland had. Oftewel, weinig nieuws, maar op schema.


Persoonlijk

Plan: meer loslaten voor minder stress

Zoals ik hier al vaker heb verteld, kan ik de wereld soms wat negatief inzien. Meetbare doelen zijn hier natuurlijk onzin, maar het lukt me (mede dankzij mijn vrouw) om af en toe wat meer los te laten. We houden allebei van orde en regelmaat, dus het is voor ons allebei een uitdaging :-)


Samenvatting


We liggen goed op schema om onze jaarplannen te halen. Het potjessysteem was even wennen, maar werkt nu erg fijn. De beleggingen dragen steeds verder bij aan de groei, alleen heb ik niets gedaan met het handelen in opties. Ondanks dat, ben ik erg blij met het eerste half jaar. Nu is het vooral zaak om vast te blijven houden aan onze goede gewoontes, zodat ik eind dit jaar nog blijer kan zijn.



Hoe staat het met de voortgang van jullie jaarplannen?

9 juni 2024

Bijverdiensten met je hobby

Wie mij de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat we een leerzame reis achter de rug hebben. Van een droom van een landelijk huis en een gote tuin, een aantal vroege sterfgevallen, een huis en tuin welke veel te veel tijd gingen kosten naar de wens voor meer rust en versimpeling. Tijdens deze reis hebben we veel over onszelf geleerd. Helaas vooral door de sterfgevallen.

Na een tijdje in ons nieuwe huis zijn we vooral bewust dingen gaan doen die ons leuk lijken en waar we energie van krijgen. Begrijp me niet verkeerd, er is nog steeds voldoende werk te doen rond ons huis, maar we zijn ons een stuk bewuster van de tijd en vrijheid die we hebben.

Eén van de dingen die ik vorig jaar heb opgepakt is fotografie. Vroeger had ik als fotograaf veel opdrachten naast mijn vaste werk en verdiende ik er best aardig mee (€1500-2000 per maand). Dat werd echter steeds commerciëler tot het niveau dat ik er geen zin meer in had. Mijn eigen creativiteit werd teveel ingeperkt en het werd teveel "moeten". Tegelijkertijd gingen we verhuizen naar dat droomhuis met enorm veel werk. Samen reden genoeg om er de brui aan te geven.

Nu we meer tijd hebben in ons nieuwe huis heb ik fotografie dus weer opgepakt. Ditmaal met een duidelijk beeld: ik wil foto's maken die IK mooi vind. En als ik er iets mee kan verdienen, is dat mooi meegenomen. Uit ervaring weet ik dat het opstarten hiervan (inclusief naamsbekendheid) erg lang kan duren. Terugkijkend naar de afgelopen negen maanden heb ik een aantal opdrachten gedaan en zo'n €1200 verdiend. Dat is niet erg veel, maar toch ben ik er blij mee. Ja, ik heb een website, ja ik post af en toe wat op facebook/instagram, maar verder heb ik nog helemaal niets gedaan qua reclame. Ook heb ik een erg drukke periode achter de rug met mijn werk en vind ik mijn gezin ook belangrijk. Dat zijn geen smoesjes, maar bewuste keuzes.

Na de drukke periode komt de onvermijdelijke vraag: wil ik er serieus meer werk van maken als side hustle (bijverdienen) of laat ik het zoals het is en snabbel ik er af en toe bij om alleen de onkosten te dekken. Een side hustle is een leuke manier om extra geld te verdienen. Het zou de kosten van mijn hobby kunnen bekostigen en ook nog onze financiële reis versnellen. Darnaast hou ik er ook wel van om ergens het maximale uit te halen, als uitdaging. 
Aan de andere kant wil ik niet in dezelfde valkuil stappen als de eerste keer. Immers zodra een hobby werk wordt, is het geen hobby meer. Ik wil er juist mijn eigen creativiteit in kwijt kunnen en er energie uit krijgen. Zodra er "moeten" bij komt kijken, vind ik het al minder leuk. Daarnaast heb ik gewoon ons gezin en een drukke baan. Daar zal weinig aan veranderen, tenzij ik minder ga werken. 

Iets om over na te denken dus de komende tijd.


Heb jij ook een hobby met bijverdiensten? Probeer je daar zoveel mogelijk mee te verdienen of hou je het als hobby?

1 juni 2024

Dividend update - mei 2024

Mei is weer voorbij, welkom bij één van de kleinste dividendmaanden uit mijn portfolio. Samen met februari en augustus zijn het echte 'tussenmaanden' qua dividend met in juni als het goed is een nieuw record. Maar zoals je hieronder zult zien, zijn er geen enkele garanties. Laten we snel kijken naar de maand mei.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend mei: €86
  • Dividend heel 2024: €1315
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5480 of 5709 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,9%


Zoals ik al zei, een hele kleine maand. Zelfs 16% minder dan vorig jaar. Waar ligt dat aan? Heel simpel, vorig jaar keerden RITM en MO een maandje later uit dan dit jaar, waardoor je in een kleine maand gelijk een groot verschil ziet.

Het forward dividend stagneert een beetje, in vergelijking tot vorige maand is de euro-waarde zelfs gedaald. Reden hiervoor zijn enkele dividendverlagingen (zie onder).


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Leggett & Platt (LEG): -89%
  • Medtronic (MDT): +1,4%
  • 3M (MMM): -54%
  • Realty Income: +2,1%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +7,2%

Tja, wat moet ik ervan zeggen. Na de eerdere dividendverlagingen van ETF's in de vorige twee maanden, deze keer flinke verlagingen van LEG en MMM. Hierdoor begint het forward dividend een beetje te stagneren. Waar de koers van MMM nog redelijk opveert (minder dividend = minder last voor bedrijf), ging de koers van LEG door het putje. Als ik de analyses lees, zit er voorlopig ook geen verbetering in de cash flow en dus eventueel dividendherstel. Aangezien de posities al op verlies stonden en het toekomstige dividendbeleid bij LEG niet zeker is, heb ik besloten LEG te verkopen en MMM nog even aan te houden. Mocht MMM niet verder herstellen, dan verkoop ik ook die positie.

De dalingen van het dividend zijn gelukkig iets opgevangen door de stijgingen en mijn eigen inleg. Maar het is natuurlijk jammer, dat deze maandelijkse inleg niet heeft geleid tot groei en hiermee dus een maand "voor niets" is geweest. Maar goed, het is wat het is.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht (deels met de verkoop van LEG):

  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 42st


Samenvatting


Zoals verwacht een kleine maand, maar dit keer ook met flinke dividendverlagingen. Al met al geen goede maand. Door de dividendverlagingen begint mijn forward dividend ook de stagneren. Laat ik een volgende keer eens kijken hoe het er voor staat halverwege het jaar.

Voor nu op naar de grote dividendmaand juni. Vorig jaar zat ik op €972 aan dividend, zou het nu de eerste keer boven de €1000 komen? Dat zou ik een erg mooie mijlpaal vinden. Hopelijk komen daar niet teveel verrassingen naar boven.


Hoe was jullie maand qua dividend?