23 juni 2024

Zal ik ook maar stoppen dan?

Deze vraag kwam laatst in mij op, om te stoppen met bloggen. Niet in een negatieve bui, maar gewoon tussendoor. Dat bleef een beetje hangen. Want stoppen met bloggen lijkt de laatste tijd wel in te zijn. Geldnerd die stopte, later weer uit de as oprees en ging bloggen over moestuinieren. Geldsnor die stopte en later ook weer terugkwam. Of De Kleine Kapitalist die helaas alweer een hele tijd geleden een laatste update schreef. Wie ben ik dan om achter te blijven zonder te stoppen? ;-)

Zonder gekheid, het is ook een serieuze vraag. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste motivatie. Dit is één van de belangrijkste voorwaarde die ik nodig heb om te blijven bloggen. Misschien is het mijn leeftijd (midden 40), maar de laatste tijd motiveert geld en het bloggen erover minder. Wellicht heeft het ermee te maken dat ik in the boring middle zit. In het begin was alles spannend en nieuw, na bijna zes jaar bloggen is dat anders. Alles loopt, onze aanpak/gewoonten zorgen voor goede financiën, dus een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Saai dus.

Daarnaast het feit dat mijn laatste posts minder interactie hebben opgeleverd. Nee, ik ben niet op zoek naar likes, maar reacties vind ik wel vrij essentieel. Ik blog namelijk niet alleen voor mijzelf of om mijn gedachten op een rij te zetten, ik blog ook voor een stuk interactie, discussie en om mensen aan het denken te zetten en te inspireren. Er zijn immers talloze mensen op zoek naar hun eigen weg. Neem mijn vorige post, daar hebben 639 mensen naar gekeken waarvan slechts 1 de moeite heeft genomen om te reageren. Misschien hebben weinig mensen jaardoelen of is het niet interessant genoeg om te reageren. De redenen maken ook niet uit, maar dat levert ook weinig interactie op. 

Een andere route is om jullie, als lezers, te vragen waarover ik zou moeten bloggen. Dat vind ik echter wat ver gaan. Natuurlijk wil ik weten wat mijn lezers interesseert, maar op mijn blog moet ik de vrijheid hebben om te kunnen schrijven wat ik wil. Of dat nu over politiek gaat of mijn eigen financiële beslommeringen.

Zal ik ook maar stoppen dan? En ondertussen gewoon doorgaan met besparen, investeren, en herhalen, herhalen. Misschien kom ik dan wel over een paar maanden terug om te bloggen over fotografie ofzo :-)


### update 29-6-2024: ###
Allereerst: bedankt voor de vele reacties! Ik ben enorm positief verrast hoeveel mensen mijn blog lezen en welke inspiratie ze eruit halen. Vooral dat laatste was één van mijn motivaties om te gaan schrijven en dus ook om te blijven schrijven. Dus dankjewel voor alle reacties! Dat heeft mij weer nieuwe motivatie gegeven.

40 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind het heel fijn om jouw blogs te lezen. Ik ben nu een tijdje bezig met beleggen en krijg steeds meer focus. Jouw blogs helpen mij met verschillende inzichten, evenals de reacties van anderen erop. Zelf reageer ik amper omdat ik niet het gevoel heb iets bij te dragen dot moment.

Mina zei

Ik zou het wel erg jammer vinden als je gaat stoppen. Je bent toch mijn inspiratie geweest om ook te gaan beleggen. Ik lees het altijd meteen als er een bericht online staat. Ik heb alleen vaak niets toe te voegen aan jouw uitleg of je hebt alle argumenten al gegeven. Ik hoop dus dat je toch weer motivatie vind om door te gaan.

Anoniem zei

Dat het minder bekeken wordt kan komen doordat je nu voor Follow it een betaald abonnement moet nemen om het mailtje te kunnen lezen. Dat ga ik uiteraard niet doen. Wel ga ik dan even naar je website om het te lezen. Vind het soms wel interessant maar als je zou stoppen zou ik het ook weer niet een groot gemis vinden (niet slecht bedoeld, hoor;-)
Succes met je keuze!

Anoniem zei

Hoi , ik snap je gevoel heel goed, loop al een poosje mee en dan zit je in een patroon waarin je je plezierig voelt en het vermogen flink doorgroeit. Dan is de behoefte om alles te lezen en op te reageren ook minder. Focus mij nu met name op Seeking Alpha. Toch sta je tussen mijn favorieten.

Hans zei

Ik lees je berichten altijd graag en dit was voor mij 5 jaar geleden de aanleiding om te gaan beleggen. Vind het al jammer dat er een aantal collega-bloggers zijn gestopt. Hoop dat je toch motivatie vindt om door te gaan met bloggen!

Anoniem zei

Sta zelf aan het begin van mijn beleggersreis. Oktober 2022 begonnen met etf beleggen. Kijk je blog meerdere keren per maand om je stukken te lezen. Motiveert enorm om te zien waar ik over een paar jaar kan staan. Heb nog behoorlijk wat crypto vanuit 2017 dat inmiddels wel meer waard is dan goed voor mijn portfolio is. Nu dat heel langzaam dat overzetten in aandelen/etf's. Een van de redenen dat ik hier vaak mee lees.

Gr Sander

Mr. Robot zei

Het zou zonde zijn als je stopt, je bent een van de weinige blogs die ik altijd lees (en die nog bestaat!).

Mijn blog (niet mijn dividend!) staat ook al even op een (erg) laag pitje. Dan dalen je cijfers en interacties erg hard en dat zorgt in mijn geval ook voor weinig inspiratie om weer te starten. Een soort vicieuze cirkel.

Dus ik begrijp je gevoel volkomen! Maar stiekem hoop ik wel dat je doorgaat. ;-)

Meer door minder zei

Ik ben altijd geïnteresseerd hoe mensen naar een bepaalde toekomst toewerken, net zo als ik op mijn manier mijn weg heb uitgestippeld. Ik denk dat de vanzelfsprekendheid in jou pad voor een ieder duidelijk is en het is dan inderdaad een regelmatige herhaling van zetten net als ik (en waarschijnlijk ook anderen) zelf ook mijn (succesvolle) strategie heb opgebouwd die nogal repeterend is. E.e.a. zorgt vaak voor minder reacties als een blog zoals die van zuinigaan met haar keur aan onderwerpen. Ik snap dat je houd van wat interactie, ik blijf je volgen maar reageer maar beperkt maar dat is op haast alle interessante blogs die ik probeer te volgen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem (10:41u): bijdragen mag je altijd hoor. Ook al heb je het gevoel van niet, meestal weet je al meer dan je denkt.

Mr Groeigeld zei

@Mina: fijn dat ik je heb kunnen inspireren :-) Ik ga er nog even over denken.

Mr Groeigeld zei

@anoniem (17:13u): dat laatste helpt dan weer niet ;-)
Betalen om het bericht te kunnen lezen? Dat wist ik niet. Ik zal mezelf eens abonneren.

Mr Groeigeld zei

@anoniem (18:15u): klinkt alsof je goed op weg bent! Zelf zit ik ook in zo'n fase. Ik kan online artikelen blijven lezen, maar dat is vaak meer voor mijn motivatie dan dat ik er echt wat van leer.

Mr Groeigeld zei

@Hans: wow, dan ben je een trouwe volger, respect dat je het zo lang hebt uitgehouden ;-)

Collega-bloggers die stoppen vind ik altijd jammer. Zij zorgen ook bij mij voor motivatie. Misschien is bloggen wel heel erg 2018 en begin ik hopeloos ouderwets te worden...

Mr Groeigeld zei

@Sander: goed dat je de crypto langzaam aan het overzetten bent. Het is leuk spul, maar zonder onderliggende waarde. ETF's zijn een stuk saaier (en minder kans om snel rijk te worden) maar wel een stuk stabieler. Maar goed, dat is wellicht voer voor een ander artikel.

Mr Groeigeld zei

@Mr. Robot: leuk dat je reageert! Ik snap het ook, als je eenmaal een gat laat vallen dan is het lastig weer te beginnen. Ik kijk nog regelmatig of je niet toch verder bent gegaan.

En ja, dat bestaan wordt wel een dingetje. Na 6 jaar behoort mijn blog bijna tot de oudjes.

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: saaiheid in financiën zorgt vaak voor mooie resultaten, maar levert zeker geen spectaculaire verhalen op. Tijd voor wat meer drama en click bates ;-)

Het schrijven is ook voor mijn eigen motivatie en ordening. Het houdt mij ook scherp met focus op mijn doel, hoe saai het verhaal ook wordt.

Henk zei

Er zit ook een charme in consistentie. Ik waardeer in ieder geval je wekelijkse bijdrage en lijk daarin niet de enige. Juist de soms verschillende aanpak / visie maakt het interessant. Een aantal van jouw stukken de afgelopen maanden heeft in ieder geval aangezet tot her-evaluaties en of ik ook niet mijn gedachten meer moet uitschrijven al dan niet op een blog. Dus wat dat betreft is jouw blog zeker niet saai.

Marianne zei

Ik lees je graag en je blog herinnert me eraan om door te zetten. Ik wil nog weleens afgeleid zijn van spaar doelen en dan lees ik weer bij jou en dan stel ik mijn prioriteiten weer bij Dat deden meer bloggers die helaas gestopt zijn. Je kunt dus echt niet stoppen anders gaat hier alles in de soep 😉

Anoniem zei

Ik lees je stukjes altijd met veel plezier en interesse dus ga zo door zou ik zeggen!

Anoniem zei

Ik ben een 'stille volger', maar reageer nu graag een keer om je te laten weten dat ik je artikelen al jaren lees en deze erg waardeer. Het geeft nieuwe kennis en inzichten en de motivatie om geduldig op de ingeslagen weg door te blijven gaan. Bedankt in ieder geval!

Anoniem zei

Ook ik ben al jaren een stille volger. Iedere maandagochtend begin ik mijn werkweek met je blog in de trein te lezen. Ik heb zelf weinig toe te voegen en reageer daarom niet. Maar dankzij jou heb ik inspiratie, en het helpt mij qua motivatie om het saaie midden door te komen. Ik snap het als je zou stoppen, maar zou het jammer vinden!

Sarza zei

Mr Groeigeld, ik ben één van je stille volgers en steek het nodige van je op. Ik lees je berichten graag en duik zo nu en dan ter lering en vermaak ook in jouw archiveren. Bedankt voor dit mooie cadeau. Ik ben je er dankbaar voor.

Ik haal ook al een aantal jaar inspiratie, koop- en verkooptips bij het betaalde platform dedividendclub.com. Voor mij werkt dit op het moment. Dit omdat ik zelf nog te weinig verstand heb van het analyseren. Of stiekem gewoon omdat ik (nog) niet de ruimte en tijd voel om het onder de knie te krijgen. Dan rest mij nog een vraag. Heb jezelf ook wel eens naar een platform als dit gekeken?

Sebas zei

Mr Groeigeld, ik begrijp het maar wat zou het jammer zijn als je stopt. Oa jou blog was voor mij de inspiratie om te starten met beleggen (en dat te blijven doen) en inmiddels ben je inderdaad 1 van de "oudjes" met als resultaat dat je blog een niet onverdienstelijke kennisbank aan het worden is :)

Ik ben nog heel benieuwd naar je conclusies over dividendgroei bij je etf's en of je toch weer meer in losse aandelen gaat beleggen.

Daarnaast heb je een flinke portfolio, over welke aankoop ben je terugkijkend het meest tevreden? En welke had je liever niet gedaan?

Ik hoop van harte dat je de inspiratie kan vinden om nog een tijdje door te gaan.

Mr Groeigeld zei

@Henk: precies wat ik bedoel, de verschillende beelden leiden tot discussie en daar is weer van te leren. Zo worden we er allemaal slimmer van. En saai is niet erg hoor...

Mr Groeigeld zei

@Marianne: haha, dat is misschien nog wel de origineelste reden om door te gaan! :-)

Mr Groeigeld zei

@anoniem (alle voorgaande drie): leuk om te lezen, dankjewel!

Mr Groeigeld zei

@Sarza: graag gedaan. Ik wist niet dat die archieven nog zoveel gebruikt worden.

Wat betreft dedividendclub.com heb ik er even naar gekeken. Ze hebben het over een gemiddeld dividend van 10,2% en soms zelfs 15%. Daar moet je goed mee uitkijken. Dit zijn vaak bedrijven met hoog dividend maar ook hoog risico. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Mr Groeigeld zei

@Sebas: misschien moet ik mijn archief eens gaan ordenen als er zoveel mensen baat bij hebben.

Wat betreft je vragen, het ETF-dividend van juni heb ik nog niet bekeken, maar ik heb het gevoel dat het lager is dan vorig jaar.

Qua aankopen springt er niet per se 1 uit. Degenen waar ik erg ontevreden over ben, heb ik er al uitgehaald. In het begin zat ik vooral in individuele aandelen, wellicht had ik eerder moeten overstappen naar ETF's. Waar ik vooral blij mee ben, is dat ik heb geleerd om bij grote dalingen de rust te bewaren om bij te kopen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, zeker als je portfolio op -30%staat (zoals in 2020).

Anoniem zei

Tip: misschien geeft het motivatie om te onderzoeken/schrijven over een breder aanbod van beleggen. Niet om in eerste instantie voor je privé vermogen maar meer als gedachte oefening of je nog tot verrassingen of nieuwe inzichten komt.

Zelf een gespreid beleggingsmandje maken/onderzoeken? De 60/40 regel aandelen vs obligaties of 25% aandelen, 25% spaar/obligatie, 25% goud/zilver en 25% vastgoed. Vastgoed kan ook een garagebox zijn om maar iets kleins te noemen.
Juist in fossiele energie blijven investeren of niet.

Mr Groeigeld zei

@Sarza: misschien goed om even te googlen naar deze club. Ik lees verschillende klachten en ook in de voorwaarden staan termen als abonnement, betaling en 60 dagen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: bedankt voor de tip, neem ik mee. Er is aanbod genoeg, dus genoeg interessante opties.

Quint zei

Hoi Mr Groeigeld,

Door onze vakantie een wat late reactie, maar ik zie dat er al veel blog-lezers me voor zijn geweest :-).

Ook ik vind het erg leuk om je blog te lezen, tegenwoordig een vast zondagochtend-ritueel. Ik heb het even nagezocht in jouw archief; ik denk dat ik je blog sinds medio 2021 volg. Het heeft mij ertoe bewogen om ook mijn maandelijkse resultaten in Excel bij te houden. Dus in de eerste week van de maand even de administratie bijwerken en de resultaten als reactie op jouw blog zetten.

We lopen aardig gelijk op, ik was alleen zo'n 10 jaar ouder toen ik serieus begon. Dus jij groeit voorlopig lekker door terwijl ik nu langzaam naar een volgende fase ga: prepensioen-vermogensbehoud.

Anoniem zei

In aanvulling van bericht 25 juni 2024 om 21:39

Te mooi om waar te zijn maar is het onderzoeken waard???
https://youtu.be/aFXPQ9YiFVM

Quint zei

@anoniem (26 juni 2024 om 17:39)

Ik heb de youtube bekeken, een soort teaser waar ik nog niet enthousiast van wordt.

In bijgaande beschrijving staat: 'Een methode met weinig risico die je maximaal 60 minuten per jaar kost, maar wel een rendement geeft van 20 tot 30% per jaar!'

Inderdaad te mooi om waar te zijn en wat mij betreft alleen de moeite van het onderzoeken waard voor het vermaak. Ik ben benieuwd naar het vervolg...

Sarza zei

@Mr Groeigeld:

Fijn dat je ook een kritisch geluid deelt.

De eerste klachten over dedividendclub.com heb ik zojuist gelezen en ben toen gestopt. Uit eigen ervaring (ik ben betaald lid) kan ik vertellen dat ik gelukkig een andere ervaringen heb. Zo gaat één klacht over de communicatie van de overgang van Beleggersplaats naar de Dividendclub en de abonnementen die onduidelijk zijn. Ik heb de communicatie als duidelijk ervaren en geen probleem gehad. Nou ja.. de nieuwe website werkte bij de overgang even niet zoals het zou moeten en dat was snel hersteld. Het staat mij zelfs bij dat ik een maand compensatie kreeg voor de paar dagen last. Wat ik ook als fijn ervaarde waren de extra nieuwsbrieven rondom de start van corona. Brieven met boodschappen die je als beginnende belegger geruststellen of juist (buiten)kansen laat zien.


Die 15% dividend die in de advertentie staat is natuurlijk lokkertje. De Dividendclub kent drie type portefeuilles: 1) hoog dividend, 2) groei dividend en 3) inkomen.
1) Op dit moment zijn in de Hoog dividend portefeuille twee REITS met opgenomen met een percentage van 13+%. Deze portefeuille met o.a. REITS en investeringsmaatschappijen (midden- kleinbedrijf en schepen) is dan ook voor opportunistische beleggers.

2) In groei dividend treft je grote en bekende ondernemingen aan met "laag" aanvangsdividend en het dividend vervolgens structureel verhogen.

3) Daarnaast hebben ze een portefeuille met Babybonds. Dit zijn een soort van in stukken gehakte obligaties. De dividenden lopen op het moment van schrijven van 5,73% naar 8,81%. De koersen hiervan zijn vrij stabiel en altijd iets boven of onder de 25 dollar. De evt aflossing is ook 25 dollar, dus die zekerheid heb je.

Zelf heb ik een mix uit vrijwel de gehele aangeboden portefeuille van ongeveer vijftig aandelen. Ik denk dat ik drie a vijf niet heb. Daarnaast heb ik zelf ook posities die zij (nog) niet hebben behandeld. Al met al heb ik mooie rendementen behaald. Mijn abonnement verleng ik einde maand weer.




Anoniem zei

Blijven A.U.B.! Keep up the good (blogging work)

Mr Groeigeld zei

@Quint: dat is het mooie hieraan, iedereen zit in een andere fase van opbouw/groei/behoud en we kunnen van elkaar leren. Bedankt voor je reactie!

Mr Groeigeld zei

@Sarza: het is prima dat ze een modelporteleuille aanbieden, maar mijn tip is om vooral zelf ook te blijven nadenken als het over je aankopen gaat. Ik vind het belangrijk dat ik zelf snap waarin ik beleg, zeker als het om grote bedragen gaat. Met wat onderzoek kun je ook prima je eigen portefeuille samenstellen.

Hoeveel abonnementsgeld betaal je per jaar als ik vragen mag?

Mr Groeigeld zei

@all: bedankt voor de vele reacties! Ik ben enorm positief verrast hoeveel mensen mijn blog lezen en welke inspiratie ze eruit halen. Vooral dat laatste was één van mijn motivaties om te gaan schrijven en dus ook om te blijven schrijven. Dus dankjewel voor alle reacties! Dat heeft mij weer nieuwe motivatie gegeven.

Anoniem zei

Ook een stille volger. Ik was op vakantie waardoor ik later ben met reageren.

Ik waardeer blog enorm. Ik vind het belangrijk om andere visies te horen over financieen. Dit helpt mij keuzes te maken

Iedereen volgt een ander pad.
ETF's vs zelf aandelen kopen
groei vs dividend aandelen
vermogens rente als extra inkomen zien
beleggen of hypotheek betalen.

1 ding weet ik wel, ik ben me zeer bewust van elke euro waar aan uit te geven en denk aan FI fijne toekomst.