28 juni 2020

Nieuwe box 3 uitgesteld



September vorig jaar werd er een klein bommetje onder het (dividend) beleggen in Nederland gelegd (zie hier en hier). Met een nieuw voorstel zou box 3 vanaf 2022 flink veranderen.  Samengevat zou je over spaargeld tot €440k geen vermogensbelasting betalen en over alle beleggingen 1,76% (op het moment dat je boven de drempel van €30.864 komt). Aangezien ik dividend op lange termijn belangrijk vind, hakte dat flink in op onze plannen.

Maarrrr....opeens is het voorstel weg. Andere bloggers meldden het ook al. Stilletjes was het voorstel opeens van tafel geschoven. Vandeweek kwam er wat meer informatie naar buiten. 

Men vindt het blijkbaar opeens toch niet zo'n verstandig plan gezien het grote verschil tussen sparen en beleggen. Liefst heeft men een heffing op het daadwerkelijke rendement, maar dat is bijna niet uitvoerbaar voor de belastingdienst. Dus wordt er nu gezocht naar een andere oplossing.

Natuurlijk spelen de verkiezingen van volgend jaar hierin een rol. Wie wil er nu een verkiezing ingaan met een dergelijk plan? Plus zijn er allerlei andere ideeën om het belastingstelsel op de kop te gooien. Dan kun je beter alles tegelijk doen.

Voor nu dus voorlopig uitstel. En dat is zowel mooi als niet mooi. Want even 1,76% rente aftikken over onze beleggingen tikt op lange termijn hard aan. Aan de andere kant is het ook wel fijn om geen heffing te betalen over je hard verdiende spaargeld.

Op naar een nieuw voorstel dus.


Wat vinden jullie, jammer dat het nieuwe plan wordt uitgesteld of juist niet?

23 juni 2020

Huizenprijzen blijven maar stijgen


Afgelopen maand zijn de huizenprijzen met maar liefst 7,7% gestegen t.o.v. een jaar eerder. Daarmee werden verschillende records gevestigd op de huizenmarkt.

Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak, zakten ook de huizenprijzen in, tot het dieptepunt in 2013. Dat kan ik me nog goed herinneren, aangezien wij ons eerste huis kochtten in 2007. Toen waren we nog niet zo bezig met financiën, maar vooral erg verliefd en dolgelukkig dat we een eerste huis hadden gekocht :-) Het heeft tot mei 2018 geduurd totdat de huizenprijzen hetzelfde niveau bereikten als voor de crisis. In mei lagen de prijzen van koopwoningen op het hoogste nivo ooit. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was maar liefst €330.000.

Dat is een flink bedrag en zorgt bij jongeren en mensen met lage inkomens voor problemen. Want "even" een woning kopen van €330.000 is er niet meer bij, zelfs niet met de lage rentestanden. Aan de andere kant zijn de huizenprijzen altijd al gestegen in de laatste 100 jaar. Als ik alleen al denk aan mijn ouders, die kochtten een huis voor 75.000 gulden (wel met 10% rente trouwens). Zij hebben de afgelopen 50 jaar hun huis ook ruim 6 keer zoveel waard zien worden. De vraag is dus of deze stijging zo abnormaal is. Volgens mij zijn het vooral de lonen die achter zijn gebleven de afgelopen jaren.

Ondanks dat ik de overwaarde van ons huis niet meereken bij ons vermogen, ben ik wel altijd benieuwd wat ons huis nu waard is. Ons huidige huis hebben we midden 2017 gekocht (in het zuiden van het land). Hieronder de huiswaarde (prognose) van ons huis t.o.v. het aankoopbedrag. In de figuur ook de openstaande hypotheek t.o.v. de huidige huiswaarde.




Kijk, een prijsstijging van 23% in net 3 jaar tijd vind ik mooi meegenomen. In de randstad zullen vast huizen zijn die enkele malen over de kop zijn gegaan, maar wij wonen nu eenmaal in het zuiden. Omdat we iedere maand extra aflossen op onze hypotheek, zie je daarnaast dat onze hypotheek t.o.v. de huiswaarde sterk is gedaald. Nog even en we zijn bij de 50%. Het mes snijdt dus aan twee kanten.


Ik verwacht dat de huizenprijzen langzaam door zullen blijven stijgen (er is immers nog steeds een licht woningtekort en de stijging is beter onderbouwd dan in de jaren 2000).

Wat denken jullie, stijgen de huizenprijzen nog veel verder door?

17 juni 2020

Eindelijk hypotheekvrij!


Nouja, niet ik, maar Gerhard Hormann. Sinds maart dit jaar is hij hypotheekvrij en heeft hij een boek uitgebracht over het hele traject: "Eindelijk hypotheekvrij!"

Voor de mensen die hem niet kennen: hij staat wel bekend als de aflosgoeroe van Nederland (al geeft hij in zijn boek aan dat hij wel een beetje klaar is met die titel) en heeft meerdere boeken geschreven over aflossen en vervroegd met pensioen gaan. Al sinds 2008 is Gerhard hard bezig zijn hypotheek versneld af te lossen na de zoveelste ontslagronde en publiceerde daar als één van de eersten boeken en artikelen over. In zijn nieuwste boek blikt hij terug vanaf 2008 naar nu.

Allereerst: ik sta ook in het boek! :-) Met een quote aan het begin van het hoofdstuk op pagina 133 voel ik me erg vereerd. 



Het valt me sowieso op dat Gerhard regelmatig verwijst naar zijn blog en ook andere bloggers aanhaalt. Voorin het boek staan zelfs quotes van Geld is Tijd, Lekker leven met minder en andere websites.

Verder valt me op, dat het boek een aantal keer bewust stilstaat of het wel slim is om alles hard af te lossen zonder een goede buffer op te bouwen. Hij noemt dat zelfs een armzalige financiële planning. Waar ik een "die-hard" aflosboek had verwacht, adviseert Gerhard zelfs om naast aflossen je vermogen ook vooral op te bouwen via beleggen en sparen.

Dat is precies wat wij ook doen: aflossen, beleggen en sparen tegelijk. Als ik onze berekeningen nakijk, vraag ik me zelfs af of tot hoe ver we de hypotheek willen aflossen. Liefst zo ver en zo snel mogelijk natuurlijk, maar er komt uiteindelijk ook een balans tussen al ons geld erin stoppen of dat geld gebruiken om een eigen pre-AOW pot op te bouwen. Zeker nu de pensioenen niet meer gegarandeerd zijn.

Terug naar het boek. Het heeft soms een aardig "zie je wel, ik zei het toch" gehalte, maar verder leest het lekker weg. Er komen ook andere maatschappelijke thema's langs, zoals klimaatverandering, stress, tiny houses, vrijwilligerswerk en hoe je in het leven staat. Op zijn blog bespreekt hij inmiddels ook andere (soms gevoelige) thema's.

Gerhard verdient er links en rechts nog wat bij (plakbandpensioen) en ook zijn vrouw werkt nog. Dat, samen met spaargeld, maakt het mogelijk dat hij ver voor zijn AOW datum is gestopt met werken. 

Ik ga niet de inhoud van het hele boek hier bespreken, daarvoor kun je het beter zelf lezen. Gerhard, mocht je dit lezen: ondanks dat je jezelf geen aflosgoeroe meer vindt, heb je veel mensen geïnspireerd, zo ook mij. Niet per se door het aflossen, maar door mensen bewust te maken dat ze een keuze hebben om een andere richting op te slaan in het leven. Dank daarvoor.


12 juni 2020

Definitief pensioenakkoord

Na vele jaren onderhandelen is er vandaag eindelijk een definitief nieuw pensioenakkoord. Vorig jaar schreef ik er al over en het lijkt erop dat het definitieve akkoord weinig is veranderd ten opzichte van toen:


  1. De AOW wordt tot 2021 bevroren op 66 jaar en vier maanden
  2. Daarna geleidelijke stijging naar 67 jaar in 2024
  3. Vanaf 2024 stijgt AOW-leeftijd, maar minder snel dan nu, namelijk 8 maanden van elk jaar stijging van de levensverwachting
  4. De doorsneepremie wordt afgeschaft
  5. Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers
  6. Geen verplicht pensioen voor zzp-ers
  7. Geen boete bij vervroegd pensioen
  8. Meer flexibiliteit

Met het nieuwe stelsel vervalt ook de noodzaak voor het gebruik van rekenrente en dekkingsgraden, iets wat ik altijd al apart heb gevonden. Ook is voor dit jaar (tot 31 december) een uitstel voor kortingen voor fondsen met een dekkingsgraad boven 90%.

Dat is echter korte termijn. Op lange termijn zijn er nog wel wat open punten. Ten eerste het afschaffen van de doorsneepremie. Doordat de inleg van jonge mensen langer kan renderen, hoeven ze minder in te leggen. Echter omdat het pensioen van de ouderen ergens van betaald moet worden, kan dit betekenen dat de rekening wordt gelegd bij de middengroep, de 45+'ers.

Ten tweede wordt er gewerkt met een lijst van zware beroepen. Die discussie blijf ik erg subjectief vinden. Want wat is zwaar? Er zijn fysiek zware beroepen maar ook mentaal zware beroepen.

Daarnaast wordt je pensioen afhankelijk van de financiële markten. Gaat het goed, dan wordt er (hopelijk) geïndexeerd. Gaat het slecht, dan kan er worden gekort. Je pensioen wordt dus onzekerder. Ondanks dat ik het helemaal snap (pensioenfondsen beleggen ook gewoon met je inleg), is dat laatste wel iets dat vragen oproept. Want je zult maar net voor je pensioen staan met een marktcrash. Hoeveel zal er dan worden gekort? Geeft deze onzekerheid niet meer noodzaak tot langer doorwerken?

Ondanks de vragen brengt het wel meer flexibiliteit. De komende dagen zullen wel meer details vrijkomen. Wat mij betreft hadden ze het nog verder open mogen gooien, waarbij ieder een eigen pensioenpot kan opbouwen (zoals in de US) met een eigen verantwoordelijkheid.

Wat vinden jullie van het definitieve akkoord?


---- update 14-06 ----
Gezien de vele reacties en vragen lijkt het me handig om een update te plaatsen. Allereerst:

  • Het nieuwe stelsel gaat voor alle pensioenregelingen gelden
  • Wat de impact is op individuele pensioenpremie en -opbouw weet ik niet. Zoals ik hierboven beschrijf, wordt het stelsel flexibeler maar onzekerder.

Wat extra info (zie oa hier en hier):
  • In het huidige (doorsnee)stelsel hebben alle deelnemers in een pensioenfonds (procentueel) dezelfde premie en opbouw. Omdat de inleg van jongeren langer kan renderen "betalen zij mee voor ouderen". In principe is dat niet erg, aangezien dezelfde jongeren vanzelf de nieuwe ouderen worden.
  • In het nieuwe stelsel blijft de pensioenpremie hetzelfde voor iedereen, echter wordt de gelijke opbouw losgelaten. De opbouw wordt lager naarmate je ouder wordt. Immers is de beleggingshorizon korter. 
  • Ook komt de premie direct in een persoonlijke pensioenopbouw. Er vindt dus geen herverdeling meer plaats over leeftijdsgroepen via de pensioenopbouw.
  • Hierdoor bouwt een jonger iemand dus meer pensioen op dan een ouder iemand. Dit heet degressieve pensioenopbouw.
  • Omdat we straks opeens overgaan op een nieuw stelsel, gaan met name mensen tussen 40 en 55 hierdoor op achteruit. De groep daarboven heeft immers al een flinke pot opgebouwd, terwijl de groep daaronder nog in de opbouwfase zit. De middengroep gaat in het nieuwe stelsel minder pensioen opbouwen. Zij zullen door de werkgever (!) gecompenseerd moeten worden. Hiervoor moet een transitieplan worden opgesteld.

Zelf ben voorstander van een persoonlijke pensioenpot. Zelf inleggen, zelf opbouwen, eigen keuzes en verantwoordelijkheid. Echter, ik ben ook 41 dus zit ik net in de nadelige groep. Het voelt dus nogal zuur dat van mijn inleg de pensioenen van huidig gepensioneerden zijn genormaliseerd, terwijl de leeftijdsgroep na mij een eigen potje gaat opbouwen en de normalisering van mijn pensioen bij de overheid/werkgevers komt te liggen. 

Ik ben benieuwd hoe dit goed wordt geregeld. Wordt dit niet goed geregeld, dan zie ik een hele groep ontstaan die juist langer moet doorwerken ivm een verlaagde opbouw en een lager pensioen. Laat staan dat er nog een crisis bijkomt.

Ook vraag ik me af wat er nu gebeurt met de pensioengelden die in de pot zitten. Immers gaan de jongeren een eigen pot opbouwen, dus hoeven de huidige overschotten (ivm dekkingsgraden) minder gehandhaafd te worden.

Al met al nog veel vragen, net zoals bij onderstaande reacties. Hopelijk wordt dit komende tijd snel duidelijk.




7 juni 2020

Nieuwe ETF gekocht: VWRL



Jaja, ik geef het toe: ik heb een nieuwe ETF aangekocht, VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) wel te verstaan. Waar ik in beginsel van mijn plan vooral richtte op individuele dividend-groeiaandelen, ben ik af en toe wat meer in ETF's aan het stappen.

Het begon ruim een jaar geleden met dat ik meer balans wilde hebben op euro gebied (zowel qua valuta als regio). Europese individuele aandelen vertrouw ik niet zo, juist vanwege wat er nu gebeurt. Dividend wordt in Europa gemakkelijk aangepast op basis van één kwartaal winst of verlies. Er is beperkt langetermijnbesef (in de US rust de halve eigen pensioenopbouw op aandelen en dividend). Daarom ben ik in ETF's gaan beleggen in euro's en met EU exposure. Daarnaast kwam ik begin dit jaar erachter dat ook het dividend van ETF's kan groeien, in tegenstelling tot wat ik eerst dacht.

Deze maand heb ik dus een nieuwe ETF aangekocht, VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF)Waarom VWRL:
  • Van EU gerelateerde ETF's verwacht ik ook dividend-krimp, dus ik wilde een wereldwijd gespreidde ETF. VWRL heeft zo'n 3500 posities in 50 landen.
  • Het keert ieder kwartaal dividend uit, zo'n 2% op jaarbasis
  • Ik wil graag meer exposure in de technologie-sector. Dat kan via een andere ETF of individuele aandelen, maar VWRL bestaat al voor 20% uit technologie-aandelen.
  • De kosten (TER) zitten op 0,22%
  • 5 miljard dollar aan portfolio-waarde
  • Onderdeel van de kernselectie van DeGiro (dus geen transactiekosten bij 1 aankoop per maand). Samen met het feit dat de ETF vanuit Ierland wordt verhandeld, zal het niet zomaar op DeGiro's blacklist komen te staan.

Als ik verder kijk naar VWRL zie ik:
  • De koers is in de afgelopen 8 jaar verdubbeld, dus gemiddeld 9% koerswinst per jaar
  • Het absolute dividend groeit met gemiddeld 6% per jaar. Dat tikt lekker aan.
  • Het is één van de meest gebruikte ETF's onder FIRE/FO beleggers. Niet dat het mij veel uitmaakt, maar wel fijn om te zien dat het vaker wordt gebruikt

De 2% dividend is niet enorm veel, dus ik zal nog steeds blijven beleggen in individuele aandelen i.v.m. het hogere dividend. Echter in deze corona-crisis heb ik ook geleerd dat dividend wellicht niet zo heilig is als ik dacht. Zelfs in de US werd aardig wat dividend geschrapt, om maar niet te spreken van Europa. 

Misschien is het dus verstandig als ik regelmatig wat inleg in een van mijn ETF's. Ja, ook die worden hard geraakt door Corona, maar door de grote spreiding zal het risico op dividendverlaging wellicht een stuk lager zijn dan bij individuele aandelen. Het voelt een beetje als inleggen in een deposito met langere looptijd.


Hoe ligt bij jullie de balans tussen ETF's en individuele aandelen?

2 juni 2020

Dividend update - mei 2020


Nu verschillende landen langzaam opengaan en de economie weer gaat lopen, zijn ook de beurzen in mei wat opgekrabbeld. Ondanks dat het herstel fragiel is, sta ik nog "maar" 7% in de min. Tijd voor het maandoverzicht.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend mei: €88
  • Dividend heel 2020: €618
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2277 of 2468 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 5,0%



Ondanks dat mei een "kleine" maand is qua dividend, heb ik 30% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Na alle dividend-perikelen erg fijn om weer eens een stijgend getal te zien. Het jaardividend staat wel redelijk stil afgelopen maanden, ondanks nieuwe aankopen. Dit komt mede door de dividendverlagingen (en een beetje dollar-daling).


Dividend-veranderingen


In mei werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

  • Medtronic (MDT): +7,4%

Ook hier fijn om weer een positief getal te zien. 


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in april waren:
    • Illinois Tool Works (ITW): 4st
    ITW stond al langer op mijn wensenlijstje. Het bedrijf vervaardigt (voornamelijk) allerlei uiteenlopende industriële apparatuur voor het bedrijfsleven. Een paar kengetallen:

    • Dividend: 2,5%
    • 45 jaar opeenvolgend dividend verhoogd 
    • P/E: 22
    • Payout ratio: 56%
    • Gemiddelde dividendgroei afg. 10 jaar: 13%
    Al met al dus prima kengetallen. Het dividend is wat aan de lage kant, maar zoals ik al zei ben ik nu meer op zoek naar wat meer stabiele beleggingen.


    Samen met de dividend- en dollarverandering blijft ons (forward) dividend ongeveer gelijk op €2277 of 2468 EUR/USD.


    Samenvatting


    Een maand met eindelijk weer eens wat positievere getallen. Vooral ben ik erg blij met de dividendgroei van 30%. 

    Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje murw gebeukt met alle koers-, dividend- en DeGiro-aanpassingen. Het jaardividend blijft redelijk stabiel, ondanks de aankopen. Aan de ene kant is dat frustrerend, aan de andere kant weet ik dat mijn nieuwe aankopen een stabiele investering zijn. Samen met het feit dat ik weer bijna zwarte cijfers schrijf, geeft me dit weer iets meer vertrouwen.


    Hoe was jullie mei? Hebben jullie ook weer een stijgende lijn te pakken qua portfolio en dividend?