28 mei 2020

En bedankt DeGiro



Normaal ben ik erg positief over DeGiro als mijn broker. Vandeweek kreeg echter ik een mail van DeGiro waar ik niet bepaald blij van werd. DeGiro stelt namelijk dat enkele van mijn US posities gesloten worden:

Wij nemen contact met u op om u te informeren dat wij onze dienstverlening, met betrekking tot één of meer specifieke Amerikaanse producten die u in uw portefeuille heeft, beëindigen. Voor een overzicht van de betreffende producten en hun betreffende ISINs, zie hier.

Het gaat om bepaalde US aandelen waarvan in het verleden al de mogelijkheid tot aankopen is stopgezet. Waar we in het verleden door Europese regels genaaid gelimiteerd werden met US ETF's (oa met de ETF's VTI en VXUS) ivm de MIFID/PRIIPS regelgeving, geeft DeGiro nu kostenoverwegingen als reden.

Helaas kan DeGiro alleen een vage mail sturen zonder verdere tekst en uitleg, ook zonder aan te geven om welke producten het gaat. Ze weten dus dat welke aandelen in je portfolio geraakt worden, maar je mag zelf gaan zoeken welke dat zijn. Na even zoeken gaat het bij mij om Energy Transfer Partners (ET) en Magallan Midstream Partners (MMP).

Ondanks de corona-crisis heeft ET onlangs aangekondigd het dividend te handhaven. MMP heeft zelfs 20 jaar lang het dividend verhoogd. Ondanks dat het geen bekende Blue Chips zijn, zijn het in mijn ogen dus nog steeds prima aandelen. Ik vind het dus erg vreemd dat DeGiro hiermee stopt. Als ik ze gedwongen moet verkopen, heeft dat ook nog een flinke aanslag op mijn dividend. Nog een paar bekende voorbeelden uit de lijst:

  • Tiental Blackrock producten
  • X-trackers ETF's
  • Bepaalde JP Morgan en Goldman Sachs aandelen
  • Invesco ETF's
  • Pagina's vol met iShares ETF's, zelfs core ETF's!
  • Proshares, SPDR, VanEck, Vanguard, Wisdomtree ETF's

Het irriteert het me nogal dat DeGiro ten eerste iedereen zelf laat uitzoeken om welke aandelen het gaat, ten tweede worden de posities op 1-12-202 gesloten als je dat niet zelf hebt gedaan. Dus in een corona-tijd waarin sommige posities onder water staan, dividend geschrapt wordt, gaat DeGiro nog even een stapje verder door je te dwingen posities met verlies te verkopen. En bedankt DeGiro.

De vervolgvraag is wanneer dit ook gaat gebeuren met de US ETF's. Aangekochte posities mocht je nog aanhouden zonder nieuwe aankopen, maar de vraag is of daar niet hetzelfde kosten-aspect om de hoek komt kijken. Ik heb ze zelf niet, maar voor mensen met bevroren VTI en VXUs bijv is dat niet erg handig.

Ik ga DeGiro nog een mail sturen om opheldering te vragen. Het zal vast niet veel helpen, maar dan heb ik mijn best gedaan. Ik wacht nog even hoe de markt zich ontwikkelt en kies dan nog een moment waarop ik de posities moet verkopen.

Hebben jullie ook een dergelijke mail gehad?


‐---------- update 22:30u: ------------
Het moet niet gekker worden. Zojuist krijg ik nog een mail van DeGiro met hierin:

"Vanaf 30-06-2020 zullen wij alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aanbieden. Hiertoe zijn wij genoodzaakt vanwege de aanzienlijke operationele opzet die vereist is in het kader van regelgeving om ‘verlaging aan de bron’ aan te bieden."

Er zit ook nog een link bij met zo'n 200 US aandelen. Ik weet zo niet hoeveel belasting op welke aandelen wordt gerekend in de US, maar volgens mij is de 15% wettelijk geregeld als handelsverdrag tussen NL en de US. Mag DeGiro dat zomaar aanpassen? Als dat zo is, is DeGiro wel erg aan de eigen stoelpoten aan het zagen en wordt het tijd eens te kijken naar een andere broker.

‐---------- update 29-05: ------------
Zelf heb ik nog geen reactie ontvangen, maar een vriend van mij wel. Hieronder dat antwoord van DeGiro:
"Het faciliteren van een breed scala aan producten brengt voor een broker als DEGIRO een groot aantal administarieve verplichtingen met zich mee. Dit geldt voornamelijk in het geval van in de VS gevestigde ondernemingen of ETF’s met een complexere vorm. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Parterships of in de VS geregistreerde ETF’s met een buitenlandse onderliggende waarde. DEGIRO heeft besloten om handel in deze producten te sluiten om binnen ons klantenbestand te voldoen aan de Amerikaanse belastingregels. Sommige van de genoteerde producten uit de lijst kunnen onze klanten blootstellen aan onzekerheid op het gebied van fiscale behandeling (fiscale correcties achteraf, fiscale herindeling van producten, ingewikkelde fiscale behandeling of veranderende fiscale regeling). Daarnaast uitten sommige bewaarders en andere partners van DEGIRO hun bezorgdheid over de voortzetting van de bewaring/aanhouding van deze producten. Daarom hebben we besloten deze maatregel te nemen om onze klanten te beschermen en te voldoen aan de Amerikaanse belastingwetgeving. Zodoende is DEGIRO helaas genoodzaakt om het productaanbod vanaf 1 december te beperken. Middels deze ruime termijn willen wij u de mogelijkheid bieden om de positie te sluiten of bij een andere broker onder te brengen. In dat laatste geval dient u de overboeking bij de ontvangende partij aan te vragen."

Dus DeGiro wil mij "beschermen" tegen de keuze een aandeel te behouden, waar ikzelf voor heb gekozen (incl belastingconstructie), dat stabiel is en al 20 jaar het dividend heeft verhoogd?? Juist door de posities gedwongen e sluiten in deze tijd, dwingen ze om verlies te nemen wat juist risico vergroot. Vreemd. Eens kijken of ze willen bijdragen aan de overstapkosten, en tegelijk maar eens vragen hie het zit met de aanpassing van de belastingreductie. Wordt vervolgd dus.

23 mei 2020

Vakantiegeld


Mei is voor veel mensen een mooie maand qua extra inkomsten: dan komt namelijk het vakantiegeld binnen. Het is zo'n 8% van je bruto jaarloon en is buiten Nederland en België blijkbaar onbekend.

In deze corona-periode zullen een stuk minder mensen het geld gebruiken voor vakantie, zo ook wij. Waaraan besteedt men het dan wel?

Uit onderzoek van RTLZ blijkt dat we het dit jaar vaker op onze spaarrekening zetten dan vorig jaar, mede door de onzekere tijden. In de overige soorten bestedingen is weinig veranderd, zie het plaatje hieronder.


Bron: RTLZ

Het valt me op dat slechts 2% het gebruikt om te beleggen. Het is immers een extraatje. En wat doen wij ermee? Ook wij zetten een groot deel op de spaarrekening. Ik was al een tijdje bezig onze buffer aan te vullen, aangezien die aardig was gedaald. Dat komt nu dus mooi uit.

Het wordt bij ons een repeterend patroon: naast het beleggen en aflossen vul ik de buffer aan tot hij vol genoeg is en we een verbouwing of andere grote (geplande) uitgave/investering doen. Daarna weer terug naar het proces van langzaam aanvullen. Het vakantiegeld versnelt dit proces nu mooi.


Wat doen jullie dit jaar met het vakantiegeld (als je het krijgt)?

18 mei 2020

Twee uur langer daltarief

Bij de overstap van energie-leverancier viel me laatst wat vreemds op. In Brabant en Limburg geldt het daltarief van 21u tot 7u, terwijl de rest van Nederland een daltarief heeft van 23u tot 7u. Blijkbaar wordt dit bepaald door de netbeheerder, die per provincie een ander beleid hanteert. Vreemd als je het mij vraagt, maar wat betekent zo'n verschil nu in de praktijk?

Stel je hebt twee gezinnen (A in Zwolle, B in Brabant), die ieder 3000 kWh per jaar verbruiken, tegen dezelfde energieprijs. Piektarief is 23 eurocent, daltarief 21 eurocent.

Als je uitgaat van een linair (gelijkmatig) verbruik van de energie door de dag en nacht heen, heeft gezin A twee uur langer piektarief dan gezin B. Over een jaar bekeken heeft gezin A 1000 kWh per jaar aan daltarief en gezin B 1250 kWh. Gezin A betaalt daarmee €5 (250 kWh x 2 eurocent) meer per jaar. Niet veel dus.

Het energieverbruik is echter nooit gelijkmatig verdeeld door de dag heen. 's Nachts verbruik je over het algemeen erg weinig en aan het begin van de avond gaan de lampen, tv, kachel etc aan. Als je daarmee rekening houdt, kan het verschil zomaar oplopen richting 600 kWh (met wat aannames simpel berekend). Maar dan nog is dat maar €12 meer voor gezin A.


Blijkbaar kun je zelf kiezen tussen dubbel- of enkeltarief. Op deze website is een vergelijking gemaakt en blijkbaar is er boven de 1800 kWh weinig voordeel te halen met enkeltarief (zie plaatje onder).




De verschillen zijn dus klein. Ik kan me echter voorstellen dat het veel rompslomp geeft met meters, administratie, contracten, etc. Wij wonen in het zuiden van het land, maar ik zou zeggen: trek alles gelijk en schaf het hele principe af, inclusief de bijbehorende tijden en rompslomp.



Hebben jullie weleens met een enkeltarief gewerkt?

13 mei 2020

Hypotheekopties


Onze annuïtaire hypotheek is inmiddels zo'n 2,5 jaar oud en daalt gestaag volgens ons aflosplan.

Het moge duidelijk zijn: ik wil zo snel mogelijk van onze hypotheek af. Ten eerste vanwege lage maandlasten en overwaarde, ten tweede zodat we na het aflossen geld overhouden om een leuk AOW-potje mee op te bouwen. Zoals het er nu uitziet, zijn we op mijn 55e hypotheekvrij (12 jaar eerder dan wanneer we niets extra aflossen).

Om dit proces te versnellen, ben ik gaan kijken welke opties we hebben met onze hypotheek (annuïtair, 30 jaar looptijd, 20 jaar rentevast tegen 2,45%).


Extra aflossen


Nog meer/sneller aflossen is een optie, alleen wijk ik dan af van onze spreiding-aanpak. Het zou namelijk betekenen dat we minder beleggen en/of sparen en dat wil ik liever niet.


Oversluiten naar lagere rente


Gezien de lage rentestanden zouden we de hypotheek kunnen oversluiten naar eenzelfde of andere hypotheekvorm met lagere rente. Hier komen ook kosten (taxatie, notaris, adviseur) en een oversluitboete bij kijken, die grotendeels aftrekbaar zijn. Wat mij betreft kan de hypotheekvorm hetzelfde blijven. De winst van lagere rente versus de boete/kosten bepalen of het rendabel is. Met onze huidige aanpak zijn we immers al over 14 jaar hypotheekvrij.


Rentemiddelen


Hier heb ik al eerder aan gerekend en dit is voor ons niet interessant. Dit vanwege de lange looptijd die nodig is voor spreiding van de boete versus onze aflossingsaanpak.


Looptijdverkorting


Bij iedere aflossing daalt ons maandbedrag. We zouden echter ook kunnen kiezen voor looptijdverkorting. Ik heb het daar nooit met de bank over gehad.
Echter, wij zorgen met onze aanpak al voor een soort looptijdverkorting (12 jaar eerder hypotheekvrij dan wanneer we niets extra aflossen). Daar komt nog eens bij dat we met looptijdverkorting niet profiteren van lagere maandlasten en het sneeuwbal-effect. Als we over een aantal jaar zouden willen stoppen met extra aflossen, hebben we nog steeds dezelfde hogere maandlasten.

Ik ben benieuwd hoeveel we met iedere extra aflossing zouden kunnen inkorten, maar gezien bovenstaande nadelen lijkt het me niet heel interessant voor ons.


Risico-opslag verlagen


Met de nieuwe WOZ waarde is de verhouding t.o.v. de openstaande hypotheek gedaald naar 59%. Rekenend met de marktwaarde gaan we zelfs richting de 50%. Voor ons zou dat zo'n 0,1% opslag schelen, oftewel €20 rente per maand (waarvan we de helft weer bij de extra aflossing kunnen voegen zodat de sneeuwbal nog groter wordt).

Aangezien NN DeltaLloyd heeft overgenomen, zou de nieuwe rente-opslag opnieuw worden bekeken als de overname was afgerond. Ze zijn echter al bijna een jaar bezig met het omzetten van het administratiesysteem, dus dat vraagt om een belletje/mailtje.


Samengevat


Alleen oversluiten naar lagere rente en het verlagen van de risico-opslag zijn interessant voor ons. Dat ga ik opvragen bij NN.

Volgens mij zijn bovenstaande alle opties die we nu hebben voor onze annuïtaire hypotheek. Mochten jullie nog meer opties weten, dan zie ik ze graag in het commentaar.

8 mei 2020

Record energie opgewekt in april


Vorige maand schreef ik al over een aantal "voordelige" gevolgen van een maand thuisblijven. Eén van de punten was, dat de luchtkwaliteit flink is verbeterd. Naast het feit dat dat al fijn is, zorgde het samen met flinke zonperiodes voor record-opbrengsten voor zonnepanelen. Zo ook bij ons.

Vorig jaar juli hebben we zonnepanelen laten plaatsen, genoeg voor zo'n 3100kWh. Dat zou ongeveer voldoende moeten zijn om ons jaarverbruik te dekken. Afgelopen maand hebben ze maar liefst bijna 500 kWh opgebracht. Dat is dus bijna een zesde deel van ons jaarverbruik in één maand opgewekt en zelfs meer dan augustus vorig jaar!





Nu zal dat niet iedere maand zo zijn, maar het tikt aardig aan. Waar we in de wintermaanden veel energie verbruiken (o.a. door o ze pelletkachel), ligt dat in de zomer een stuk lager. Tot eind april hebben we 1680 kWh elektriciteit verbruikt en 1096 kWh opgewekt. Met het jaar dus 5 maanden oud hebben we al 65% van ons verbruikte energie weer opgewekt. Geweldig!

Komende maanden zal ons energieverbruik dalen (geen kachel aan, later licht aan, was buiten drogen ipv wasdroger). Daarmee gaat de hoeveelheid opgewekte energie dus voorlopen op de hoeveelheid verbruikte energie en zo een "marge" opbouwen voor de winter. Een prima investering dus die zonnepanelen!

Wat doen jullie qua zonnepanelen? Net genoeg om je verbruik te dekken of zorg je voor een flink overschot?




3 mei 2020

Dividend update - april 2020


Na de vorige dramatische maand, in april gelukkig wat herstel. Nog steeds geen zwarte cijfers in mijn portfolio, maar wel wat minder dramatisch dan eerst. Hieronder mijn dividend-overzicht van april.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend april: €128
  • Dividend heel 2020: €530
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2283 of 2451 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 5,1%



In april heb ik "slechts" 7% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat een aantal uitkeringen iets zijn verschoven in de tijd (NRZ gekort en nog niet uitbetaald, MO nog niet uitbetaald) en doordat ik blijkbaar weinig nieuwe aandelen heb gekocht die in april uitbetalen.

Mijn jaarlijks dividend is met zo'n 6% gedaald, met dank aan Shell.


Dividend-veranderingen


In april werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

  • Johnson & Johnson (JNJ): +6,3%
  • Procter & Gamble (PG): +6,1%
  • Royal Dutch Shell (RDSA): -66%

Belangrijkste nieuws deze maand is de dividend-verlaging van Shell. Een historisch besluit om voor het eerst sinds WO2 het dividend te korten. En niet een beetje ook, maar liefst 66%. Dat hakt erin bij vele beleggers en pensioenfondsen. Shell werd daarmee gelijk in de uitverkoop gezet. Nu het dividend is teruggebracht naar zo'n 3,5% ken ik wel meer en wellicht betere bedrijven met meer potentie dan Shell. De vraag is dus of ik deze positie aanhoud of dat ik een deel verkoop als de prijs wat is gestegen. Ik verwacht nog wat verlagingen van een paar bedrijven. Gelukkig zijn er ook nog bedrijven die hun dividend wel verhogen!


Portfolio en aankopen


Afgelopen maand heb ik minder bijgekocht dan in maart. Voor mijn gevoel is de markt nog wat aan het zoeken. Ondertussen blijf ik beleggen in stevige, grote ondernemingen die een lang en stabiel track record hebben.


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in april waren:
    • Leggett & Platt (LEG): 22st
    • Walgreens Boots Alliance (WBA): 13st

    LEG is een uitbreiding op mijn bestaande positie, WBA is nieuw. Het stond al langer op mijn lijst, maar nu vond ik het een prima aankoop (4,2% dividend, P/E 11, 45% payout ratio, 7% en 13% dividendgroei de afgelopen 5 resp. 10 jaar). WBA is een farmaceutisch bedrijf op gebied van gezondheid.

    Samen met de dividendveranderingen daalt ons (forward) dividend naar €2283 of 2451 EUR/USD (en bedankt Shell).


    Samenvatting


    Een vreemde maand met dividendverhogingen en de historische dividendverlaging van Shell. Het valt me op hoe gemakkelijk Europese bedrijven hun dividend aanpassen n.a.v. een slecht kwartaal. In Amerika gebeurt dit ook wel, maar op veel kleinere schaal.

    Om eerlijk te zijn voelt het op dit moment een beetje als vechten tegen de bierkaai. Iedere maand beleg ik geld, maar gaat het dividend omlaag of blijft het stabiel. Misschien is dat juist de crux van deze aanpak: je moet blijven volhouden en inleggen in slechte tijden, er komt weer een tijd waarin de dividend-inkomsten omhoog gaan.



    Hoe was jullie april? Hebben jullie verkoopplannen met Shell, of blijf je rustig zitten?