29 juli 2019

Zonnepanelen geplaatst


Een tijdje geleden vertelde ik, dat we flink hadden bespaard op de energiekosten en dat we zonnepanelen wilden installeren. Zo gepland, zo gedaan: afgelopen week hebben we zonnepanelen op ons dak laten leggen. We willen hiermee ons huis verduurzamen. Het is goed voor het milieu, onze maandlasten en de waarde van ons huis. Het geeft ons ook gemakkelijker de mogelijkheid om electra te gaan gebruiken voor alternatieve verwarming (airco, HR-panelen), zodat het gasverbruik omlaag gaat.

Wat kost zo'n investering nu en wat levert het op? Er blijkt nogal een verschil te zijn tussen theorie en praktijk.



Theorie: volgens de offerte


  • Kosten: €4000
  • Opbrengst: 3140 kWh per jaar
  • Gemiddelde energieprijs: €0,22 per kWh
  • Besparing per jaar: €690
  • Terugverdientijd: 5,8 jaar
  • Daling van maandlasten: €57 per maand

In de offerte wordt de stijging van de energieprijs en de degradatie van de zonnepanelen meegenomen in de totale opbrengst. Dan krijg je onderstaande plaatje.




Na 25 jaar hebben we dus een totale besparing van bijna €18k. Dat is een mooi rendement van €4000 investering!


Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal andere mooie resultaten:

  • CO2 reductie: 1114 kg per jaar
  • Oftewel 3340 liter brandstof per jaar
  • Oftewel 53 bomen per jaar
  • Ons dak is iets beter geïsoleerd :-)


Praktijk


Welke zaken zijn niet meegenomen in bovenstaande verhaal:

Afbouw salderingsregeling
Alle berekeningen zijn met de huidige salderingsregeling (je hebt dezelfde prijs voor je aangeleverde als je afgenomen stroom). Deze blijft echter gelden tot 2023, daarna wordt de regeling tot 2031 afgebouwd. Dit houdt in dat de overheid een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetaalt. Dit wordt gedaan omdat de subsidie de overheid geld kost en de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt. In feite ga je dus belasting betalen over de energie de je zelf opwerkt. Hoe belachelijk ik dat ook vind, het wordt een feit.

Daling electriciteitsprijs
We hebben onze huidige energieprijzen vastgezet voor 3 jaar (collectief), met daarmee een lagere prijs voor electriciteit dan de gemiddelde €0,22/kWh. Ook zal de electriciteitsprijs in de toekomst dalen en de gasprijs stijgen om mensen te motiveren van het gas af te gaan. Onze huidige besparing is dus minder dan hierboven berekend. Hoeveel precies is lastig te zeggen, dat hangt van de prijsstijgingen/dalingen af.

Overcapaciteit
Ik heb bewust voor wat overcapaciteit gekozen (vorig jaar verbruikten we 2500 kWh) voor het frequentere gebruik van onze pelletkachel en toekomstige alternatieve verwarming in de winter. Uiteindelijk is namelijk meer dan 80% van onze energierekening door gasverbruik. Dit wil ik inruilen tegen een hoger electricitetsverbruik.


Conclusie


Investeren in zonnepanelen levert altijd wat op. Blijf echter wel vooral nadenken, want een offerte kan wat mooiers voorspellen dan de praktijk. Ook vraagt iedere situatie en wens weer om een andere blik.

Het grootste deel van onze energierekening is belasting, dus na alle investeringen en besparingen voel ik er weinig voor om een nog verdere besparing in verbruik te gaan doorvoeren. Een volgende stap hierin vraagt namelijk veel grotere investeringen. Als ik met alle maatregelen op 800m3 gas uitkom en nul op de electra-meter, hou ik nog een energierekening van zo'n €60 per maand over. Dat zou een besparing van €80 per maand zijn ten opzichte van nu, wat hartstikke mooi is (zeker voor een 4-persoons gezin in een vrijstaand huis uit 1950)!



Hebben jullie ook zo gerekend aan zonnepanelen of hebben jullie andere afwegingen?

24 juli 2019

TINA: There Is No Alternative


De beurzen staan (bijna allemaal) weer op all-time-highs. De S&P500 en de Dow zijn net door de 3.000 en 27.000 puntengrenzen heen en ook de AEX heeft deze week een nieuwe top sinds 18 jaar neergezet. Ondanks de afzwakkende economische data, lagere groei in de EU en US, winstwaarschuwingen van bedrijven, handelsoorlog, noem het maar op.

Met de lage tot zelfs negatieve rentes lijkt er geen andere optie voor rendement dan je geld in aandelen te beleggen. TINA: There Is No Alternative. Dat lijkt de belangrijkste reden van de stijgingen te zijn. De ECB houdt de rente bewust laag om de economie te stimuleren. Ook in Nederland krijg je bijna geen rente meer op spaarrekeningen. Daarom blijf ik gewoon iedere maand stug aandelen of ETF's kopen. Je kunt wachten tot de volgende crash, maar misschien blijven we nog 10 jaar stijgen.

Wat ook geldt: what goes up must come down. De bull markt na de crash van 2008 duurt nu al zo'n 11 jaar. Natuurlijk kunnen we nog jaren doorstijgen, maar een flinke correctie zou niet verkeerd zijn. Om lucht uit de markt te laten en (heel egoïstisch) omdat ik nog aan het begin sta van mijn opbouw. Als aandelen nu flink goedkoper worden, heb ik ook verlies op mijn vermogen, maar kan ik wel mooi goedkoop inleggen. Niets zo mooi als een flinke daling aan het begin van je portfolio. Dat is het mooie van dividendbeleggen: als de koersen stijgen, stijgt je vermogen. Als de koersen dalen, stijgt je dividendrendement. Win-win dus.


Denken jullie dat we nog veel kunnen doorstijgen? Afgezien van de lage rentes (en dus weinig redmiddel om economische tegenvallers op te vangen), zie ik nog weinig redenen voor een volgende crash.

19 juli 2019

Artikel op Porterenee


Vandaag staat op de website van Porterenee (www.porterenee.nl) een artikel over ons! Voor wie Porterenee niet kent, het is een leuke, luchtige website over allerlei geldzaken. Zoals Renée zegt: omdat geld niet stinkt.

Hier de link naar het artikel (met wat aangepaste namen):
https://www.porterenee.nl/inspiratie/zo-kunnen-daisy-en-sander-12-jaar-eerder-met-pensioen/


13 juli 2019

Dividend in EUR of USD?


In mijn dividendoverzicht van juni was al te zien, dat ons dividend in euro's nauwelijks was gestegen, ondanks enkele aankopen. Dit kwam door de dalende dollar (of stijgende euro). In dollars steeg het wel degelijk.

Al eerder heb ik geblogd over het valutarisico van beleggen in US aandelen/fondsen. Als de dollar daalt, krijg ik minder dividend in euro's. Ik kan echter wel evenredig meer US aandelen kopen voor dezelfde euro's. Op lange termijn middelt het uit, maar op korte termijn voelt het niet lekker en motiverend als ons dividend in euro's daalt.

Daarom ga ik komende tijd twee dingen doen:
  1. Mijn dividend rapporteren in zowel euro's als een combinatie van euro's en dollars. Een soort deuro's ;-) Daarin zie ik in ieder geval het effect van mijn inleg. Klopt, het is een psychologisch ding, maar wel handig voor mijn motivatie.
  2. Bekijken hoe ik zo min mogelijk valutaconversies kan hebben. Iedere conversie kost namelijk geld, en heeft valuta-risico (zie hier). Idealiter loopt mijn maandelijkse inleg (bij DeGiro) via automatische valutaconversie (goedkoop, zie hier), en mijn dividend-uitkeringen in dollars via een dollarrekening. Zo vul ik een dollar-rekening met dividend, waarop ik geen conversiekosten en valuta-risico lijd. Bij DeGiro kun je echter niet beide rekeningen naast elkaar houden. Misschien is een US broker een optie.

In juli wil ik mijn inleg weer voornamelijk in een euro-ETF doen om de verhouding recht te trekken. Daarna wil ik bovenstaande eens bekijken.


Wie heeft er nog handigheidjes om zo min mogelijk conversiekosten en valuta-risico te hebben? (anders dan in euro-aandelen te beleggen)


8 juli 2019

Hoe verder met mijn portfolio?


Nu mijn portfolio serieuze vormen begint aan te nemen (28 aandelen, 6 ETF's), wordt het tijd te bekijken hoe ik het verder inricht. Er zijn verschillende meningen op internet te vinden over spreiding van je portfolio en hoeveel aandelen ideaal is. Ik kom getallen tussen 25 en 50 tegen, maar dat is vaak gebaseerd op de hoeveelheid onderhoudswerk.


Zelf zou ik maximaal 30-40 individuele aandelen willen aanhouden. Dat lijkt me nog net te behappen, maar toch gespreid genoeg. Dat betekent dat ik nog zo'n 2 tot 12 aandelen wil/kan kopen, dus ik moet hierin selectief zijn. Voordat ik doorga met aankopen, wil ik dus eerst bekijken of er spreiding is (ik heb er namelijk nog nooit op gelet).



EUR/USD verdeling

Hieronder de EUR/USD verdeling in beeld. Ik wil een 50/50% verdeling aanhouden om spreiding tussen de valuta aan te houden. Aangezien ik geen losse Europese aandelen koop (zie eerdere post), koop ik af en toe ETF's bij. Daarmee wijk ik bewust af van mijn oorspronkelijke strategie, maar inzichten veranderen nu eenmaal.



De EUR/USD verdeling is op dit moment dus prima.



Sector-verdeling

Over het algemeen worden (kijkend naar dividend champions) de volgende sectoren aangehouden:


  • Communication Services
  • Consumer Discretionary
  • Consumer Staples
  • Energy
  • Financials
  • Health Care
  • Industrials
  • Information Technology
  • Materials
  • Real Estate
  • Utilities


Met 11 sectoren (ik hou ETF's even buiten beschouwing) zou iedere sector dus zo'n 9% vertegenwoordigd moeten zijn in mijn portfolio (kijkend naar de huidige marktwaarde, niet naar inleg). Eens kijken of dat klopt:




Hmm...dat lijkt niet helemaal in balans. Een paar tussenconclusies:
  • Financials, energy en consumer staples zijn oververtegenwoordigd
  • Utilities en industrials zijn ondervertegenwoordigd
  • IT en materials zijn niet vertegenwoordigd
Energy kan ik gemakkelijk verklaren, dat is mijn positie in Shell. Voor de rest lijkt het dus verstandig om meer op zoek te gaan naar ultilities, industrials, IT en materials om mijn portfolio beter in balans te krijgen.



Hoe verder met mijn portfolio?

Als antwoord op de vraag van deze post: hoe ga ik nu verder met mijn portfolio?
  1. Ik ga komende tijd de spreiding corrigeren door 2 of 3 bedrijven per missende of ondervertegenwoordigde sector te kopen
  2. Daarna wil ik bestaande posities uitbouwen tot ze ongeveer gelijke grootte hebben


Hoe pakken jullie spreding in je portfolio aan?


1 juli 2019

Dividend update - juni 2019


Jaja, we zijn aangekomen bij de record-maand in mijn portfolio. De maand waarin de meeste ETF's en aandelen hun dividend uitbetalen. Start het tromgeroffel......


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend juni: €294 (wow!)
  • Dividend 2019: €812
  • Jaarlijks (forward) dividend: €1958 ($2174)
  • Yield on cost: 5,8% (berekend over jaarlijks dividend)


Deze maand heb ik een Year-Over-Year groei van 50% (1,5x zoveel dividend als vorig jaar). Zoals verwacht wat minder groei dan afgelopen maanden, aangezien in juni de meeste ETF's uitbetalen (en ik deze weinig heb bijgekocht). Maar toch een aardige stijging en bijna op de €300.


Dividend-groei


In mei is de volgende dividend-groei aangekondigd:

  • Realty Income (O): 0,2%
  • Target (TGT): 3,1%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in juni waren:

    • Prudential Financial (PRU): 5st
    • 3M (MMM): 1st
    • Leggett & Platt (LEG): 7st
    Deze maand heb ik geen aankoop-analyse gemaakt, daarom alleen een korte beschrijving. PRU is service bedrijf op gebied van financiën, voornamelijk op gebied van verzekeringen. Het bedrijf heeft 11 jaar haar dividend verhoogd en biedt een dividendrendement van 4,3%. Met een payout ratio van 48%, een P/E ratio van 12 en een 5-jarige dividendgroei van 15% leek me dit een mooie aankoop.

    MMM hoef ik niet meer toe te lichten, denk ik. Na de recente afstraffing van het aandeel, leek me dit een mooi moment om wat bij te kopen.

    LEG is een bekende naam in de dividend-gemeenschap. Het bedrijf ontwikkelt en produceert allerlei producten en machines voor thuis en bedrijven. Denk aan autostoelen, bedden, staaldraad en allerlei productiemachines. Het dividend (nu 4,5%) is al 48 jaar verhoogd met een gemiddelde van 5% groei de afgelopen 5 jaar.

    Ze voegen $36 aan dividend toe op jaarbasis. Samen met de dividend-groei en de dalende dollar blijft mijn jaarlijks (forward) dividend nagenoeg gelijk op €1958 (of $2174).



    Samenvatting

    Deze maand heb ik net niet de €300 gehaald (met dank aan de dalende dollar), maar ongelofelijk, €294 aan dividend!! Geweldig!


    Hoe was jullie maand qua dividend?