14 april 2024

Money date

Een korte post deze week. Vorige week had ik een date. Niet met een andere vrouw, maar met mijn eigen vrouw. Een money date om precies te zijn. Naar aanleiding van de scheiding binnen onze familie hebben we best veel gepraat over samen zijn, scheidingen en financiën. 

Eén van de punten die we bespraken, was dat mijn vrouw eigenlijk weinig inzicht heeft in onze financiën. Dat regel ik simpelweg. Niet dat we gaan scheiden of er iets speelt, maar ik vind dat ze daar best een beeld van mag hebben hoe ik dingen geregeld heb. Stel dat ik morgen onder een bus kom, dan is dat wel zo handig. Het feit dat ze er weinig interesse in heeft is ook geen verwijt, ze heeft er gewoon minder affiniteit mee dan ik.

Dus heb ik even een klein overzichtje gemaakt van onze spaar- en beleggingsrekeningen, deposito's en hypotheek met daarin waarom ik het zo heb opgezet en wat de waarde ervan is. Ook zijn we door onze potjes voor dit jaar gegaan. En eerlijk gezegd was dat best leuk en goed om samen te bespreken. 

Wat heeft dat nu opgeleverd? Ten eerste weet ze hoe de boel geregeld is. Ten tweede voelt ze zich nu ook wat meer eigenaar/betrokken. Daarnaast hebben we ook al goede discussies gehad. Simpel voorbeeld: zij wil graag een nieuwe tuintafel. Dit hadden we niet voorzien, dus hoe gaan we dat dan aanpakken? Komt er een nieuw potje, plunderen we een bestaand potje of beleggen we minder? Daarin helpt het potjessysteem ons echt.

Ook hebben we het gehad over hoe we het komende jaren willen aanpakken en hoe de weg eruit ziet naar ons pre-pensioen. Samen een beetje dagdromen dus. Oftewel, een succes en voor herhaling vatbaar.


Praten jullie vaak met je partner over financiën? En hoe gaan jullie ermee om als je partner niet zo'n affiniteit heeft met geld?

7 april 2024

Een ton is 25% van 1 miljoen

Zo'n anderhalf jaar geleden, ergens in augustus 2022, werden onze beleggingen €100k waard. Destijds vond ik dat nogal een mijlpaal. Zoals Charlie Munger zegt: "the first $100,000 is a bitch, but you gotta do it". Daarmee doelt hij op het feit, dat in de beginperiode de groei van je portfolio vooral bepaald wordt door je eigen inleg en pas veel later autonoom groeit. Iets wat ik in januari 2019 ook al eens heb beschreven (de magie van het rente-op-rente-effect of compound interest). In de tussentijd heeft mijn portfolio een tijd rond die €100k geslingerd. Soms eronder, dan weer even erboven en intussen is hij verder aan het groeien. 

Wat ik me toen niet besefte, was dat we al op 25% zitten naar de 1 miljoen. Je leest het goed, een ton is 25% van 1 miljoen. Natuurlijk niet in geld, maar in tijd gezien. Ik heb even onderstaande figuur gemaakt om het te laten zien:


De figuur laat het verloop zien van beleggingen als je €10k per jaar inlegt tegen gemiddeld 7% rendement per jaar (historisch marktgemiddelde). Zoals je kunt zien, duurt het 7,8 jaar om de eerste €100k te bereiken. De oranje lijn is de inleg en laat zien waarom de eertse €100k "a bitch" is. Dit eerste deel bestaat vrijwel geheel uit eigen inleg en hangt vooral af van je eigen discipline en motivatie. Er is nog weinig sprake van rente-op-rente effect. Met dezelfde inleg wordt na die €100k-mijlpaal het rente-op-rente effect pas echt zichtbaar en stijgt de waarde flink door.

Totaal duurt het 30,7 jaar om tot 1 miljoen te komen. Die eerste 7,8 jaar is precies 25,4% van het totaal. Oftewel, als je na die €100k dezelfde inleg aanhoudt, zit je op een kwart van de tijd naar 1 miljoen! Dat had ik me nog niet beseft. Om nog verder te redeneren: €300k bereik je na 16,7 jaar. Dan zit je dus op 54% van de tijd naar 1 miljoen, dus al over de helft (goed nieuws voor Luxe of Zuinig). Het duurt dus 16,7 jaar om tot €300k te komen, waarbij de overige €700k in eenzelfde tijdsbestek wordt behaald. Hier zie je het bijzondere effect van rente-op-rente terug.

In onze eigen situatie is onze inleg de eerste periode flink veranderd. Ik begon met €500 per maand en heb dit later opgeschroefd. Maar even simpel redenerend: ik begon met beleggen in maart 2018 en behaalde in augustus 2022 die befaamde €100k. Dat is 4,5 jaar. Als we toen op 25% van de tijd zaten, zou het in eenzelfde tempo vanaf toen nog 13,5 jaar kosten om tot 1 miljoen te komen. Augustus 2022 was ongeveer 1,5 jaar geleden, dus zouden we vanaf nu nog 12 jaar bezig zijn om 1 miljoen te bereiken. Wow! Zo had ik er echt nog nooit aan gerekend.

Nu is 1 miljoen halen geen doel op zich voor mij. Wie hier al langer meeleest, weet dat ik mij richt op dividend en niet op vermogen. Daarnaast schommelen markten altijd, kan het leven zomaar veranderen en is er ook nog zoiets als vermogensbelasting. Maar goed, toch leuk om te weten (zeker omdat ik mijzelf al laat vond qua beleggen).


Wat zou jij doen met 1 miljoen?

1 april 2024

Dividend update - maart 2024

Wat een stijgingen van de beurzen afgelopen weken. De ene all-time-high na de andere vliegt je om de oren, zo ook met mijn portfolio. Links en rechts hoor ik al vragen/geluiden over een mogelijke crash, "want we zitten weer op een all-time-high". Op zich is dat geen reden voor een crash. Verschillende economieën hebben een zachte landing gehad na de torenhoge inflatie, de rentes zijn langzaam aan het dalen, wat weer goed is voor beleggingen. Zelf zie ik het dus nog wel even doorstijgen. Laat ik eens kijken hoe het staat met ons dividend in maart.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend maart: €598
  • Dividend heel 2024: €965
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5359 of 5583 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,9%


Bijna €600, dat is nog eens lekker (en zeker geen 1-aprilgrap)! Maart is natuurlijk één van de grotere uitkeringsmaanden vanwege de ETF's. Met maar liefst 45% een flinke stijging t.o.v. vorig jaar. 

Wel wil ik daar een kanttekening bij plaatsen. Natuurlijk ben ik blij met €600 dividend deze maand, maar dit is wel inclusief een verschoven dividend van DXSB van €110. Als ik die eraf haal, zit ik op een stijging van "slechts" 16%. De "slechts" heeft te maken met de beperkte stijgingen van de ETF's, wat hieronder terugkomt. Nog steeds niet verkeerd natuurlijk, maar het zet het wel in perspectief.

Qua forward dividend stijg ik rustig door naar de 6000 EUR+USD.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Newtek Business Services (NEWT): +5,6%
  • Realty Income (O): +0,2%
  • Williams-Sonoma (WSM): +25,6%

Niet veel veranderingen, maar alle beetje helpen.


ETF dividend kwartaal-update


Begin januari had ik een behoorlijke fout in mijn administratie ontdekt, waardoor het ETF-dividend veel te laag uitviel. Als gevolg daarvan hou ik nu per kwartaal de uitkeringen bij als lopend gemiddelde. Omdat het eerste kwartaal alweer voorbij is, kijk ik even naar de ETF uitkeringen.

Als ik het dividend als lopend gemiddelde over een jaar bekijk, zie ik:
  • DXSB: +5,8%
  • ISPA: +0,8%
  • IAEX: +0,0%
  • IDVY: -2,7%
  • SPYD: -2,6%
  • TDIV: -0,6%
  • TSWE: +4,6%
  • VWRL: -1,2%

Dat valt me eerlijk gezegd een beetje tegen qua dividendgroei, er zijn zelfs een aantal dalingen te zien. Als ik het dividend van Q1 vergelijk met Q1 van vorig jaar wordt het helemaal wisselvallig: 
  • DXSB: +27,0%
  • ISPA: +3,5%
  • IAEX: -0,3%
  • IDVY: -32,3%
  • SPYD: -12,5%
  • TDIV: -5,9%
  • TSWE: +42,9%
  • VWRL: -5,9%

Waarom valt mij dat tegen? Zo'n vier jaar geleden heb ik een analyse gemaakt van het dividend van ETF's, waaruit bleek dat ze ook een tijgende trend vertonen. Daarvoor zat ik vooral op de route van individuele aandelen. Vooral omdat ik een bredere spreiding wilde maar ook vanwege het groeiende dividend ben ik vanaf 2022 voor 100% in ETF's gaan inleggen. Dat werkt goed (brede spreiding, weinig selectie en zorgen), echter met bovenstaande fluctuaties vraag ik me wel af of ik hier 100% aan vast moet blijven houden. In 2023 is een record aan dividenduitkeringen geweest, dus in Q1 2024 zouden de ETF's dit moeten weerspiegelen. Dat blijkt dus niet zo te zijn, wat ik vrij apart vind. Laat ik de dividend-uitkering van juni eens afwachten. Wellicht laten die wel allemaal groei zien t.o.v. vorig jaar.

Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 24st


Samenvatting


Met bijna €600 een erg mooie maand, al is het wat vertekend door de verschoven uitkering van DXSB. Hoe dan ook zijn we rustig op weg naar de eerstvolgende mijlpaal van 6000 EUR+USD. De kanttekeningen die ik heb geplaatst rond de ETF-uitkeringen ga ik wel iets beter in de gaten houden komende maanden. Spreiding en rust vind ik belangrijk, maar niet te koste van grillige dalingen (en stijgingen) van dividend.


Hoe was jullie maand qua stijgingen en dividend?

24 maart 2024

Overbruggingsgeld

In een vorige post stond het stiekem al vermeld, een kleine aanpassing in ons plan. Ooit, lang lang geleden had ik een Masterplan. Ik wilde voor mijn 58e onze hypotheek aflossen, meer dividend dan onze uitgaven ontvangen en daarvan leven. Dat was een mooi plan, in een ander huis, met andere verwachtingen en andere ervaring.

Fast forward ruim zes jaar later wonen we in een ander huis, met andere hypotheek en heb ik een ander beeld van beleggingen. Begrijp me niet verkeerd: ik wil nog steeds zoveel mogelijk dividend ontvangen om onze uitgaven te dekken. Maar ik heb niet meer de illusie, dat het al onze uitgaven gaat dekken. We zullen een heel eind komen, maar om het helemaal te dekken had ik eerder moeten beginnen of moet ik langer doorgaan. 

Daarnaast heb ik na zes jaar meer ervaring met beleggen. Van toppen tot flinke dalingen, waarbij mijn portfolio en ook het dividend flink konden fluctueren. En fluctuaties zijn niet zo handig als je met pre-pensioen bent. Een mooi artikel kun je hier lezen, wat een zogenaamde "sequence of returns risk" bekijkt tegen de safe withdrawal rate. Kort door de bocht uitgelegd: als je een portfolio hebt van €200k en je hebt €20k per jaar nodig, is dat 10% en kun je het best even uithouden (uitgaande van gemiddelde marktgroei). Echter als de markt halveert, is €20k opeens 20% van je portfolio (€100k) en zit je na dat jaar opeens op nog maar €80k. Omdat je ook nog eens op een slecht moment verkoopt, moet je meer aandelen verkopen om aan €20k te komen dan wanneer de markt stijgt. Daarbij duurt het ook nog eens veel langer om daarvan te herstellen. 

Eén zo'n crash is meestal niet zo erg, maar als zo'n neergang twee of drie jaar aanhoudt, dan heb je op dat moment wel een probleem. Welke sequence of returns dat is en welke impact het heeft, is wat bovenstaande onderzoek bekijkt. Hier schreef ik al eens eerder over dit effect samen met enkele misverstanden over de 4% regel.

Bovenstaande is misschien een extreem voorbeeld, maar toch is de kans aanwezig. Om dat risico te verminderen, wil ik het dus iets anders aanpakken:
  • Tot mijn 50e (komende vijf jaar) zet ik volledig in op beleggingen.
  • Na mijn 50e wil ik nog maar een deel beleggen en een deel in spaar-/depositorekeningen stoppen. De beleggingen moeten dan wat meer autonoom verder groeien.

Deze spaarpot is deels bedoeld als overbruggingsgeld en deels als backup voor als de markt in de eerste jaren veel zakt. Simpel gezegd, wil ik er de dalingen mee uitzitten. Misschien is het totaal onnodig, maar voor nu voelt het als een verstandige aanpak. 

Als we €30k per jaar nodig hebben om rond te komen (zou tegen die tijd ruim voldoende moeten zijn heb ik ooit uitgerekend) en ik wil daarmee vijf slechte beursjaren kunnen overbruggen, dan moet ik dus €150k bij elkaar sprokkelen. Zo simpel is het eigenlijk (niet dat het simpel is om €150k bij elkaar te sprokkelen, maar qua aanpak). Ik verwacht nog een redelijke overwaarde  van ons als we kleiner gaan wonen, dus dat zou ook moeten bijdragen aan de spaarpot. Maar goed, dat zien we dan wel.


Hoeveel spaargeld houden jullie aan naast je beleggingen?

17 maart 2024

Vouwwagen verkocht

Zo, het was leuk, het was gezellig, maar nu komt er een eind aan. Nee, ik houd er niet mee op (zoals Geldsnor). Vorige week hebben we onze vouwwagen verkocht. Waar we twee jaar geleden nog helemaal enthousiast waren toen we hem kochten, is dat enthousiastme nu wat bekoeld.

Hoe kwam het zo? Het begon eigenlijk met het boeken van onze zomervakantie dit jaar. Mijn vrouw was aan het rondkijken naar leuke campings. Toen ze met een selectie kwam, beseften we eigenlijk dat we wat waterpret misten. Dus ging ik nog eens verder zoeken. Zo kwamen we bij Zuid-Frankrijk waar ik een aantal parken/campings vond, met stacaravans en safaritenten. En ik de prijs zag. " Huh, dat kan toch bijna niet?", dacht ik toen. "Zo goedkoop?". Dus nog een keer invullen, nog eens kijken. Op een andere locatie kijken en ja hoor, voor mijn gevoel waren de prijzen veel goedkoper dan we gewend zijn. In vergelijking tot een kale staplaats scheelde het €500-800.

Dat vroeg dus om overleg. Want ja, als we nu in een stacaravan of kant-en-klare tent gaan zitten, waarom hebben we dan nog een vouwwagen? Nadat we ons management team voor een spoedberaad bijeen hadden geroepen (mijn vrouw en ik), kwamen we tot een aantal redenen waarom we door willen gaan zonder vouwwagen:

  • De opzet- en afbreektijd: dit is eigenlijk de belangrijkste reden. Dan hebben we op de heenreis 10-12 uur gereden (of 2 dagen), zijn we moe, komen we aan, is het 25-30 graden, moeten we nog 3 tot 4 uur die vouwwagen gaan opzetten. Want het lijkt simpel, maar als je het één of twee keer per jaar doet, is het weer even wennen en we willen hem graag goed neerzetten. Het afbreken gaat sneller, maar dan nog kost het aardig wat moeite. Al met al zijn we zo'n 6 tot 8u bezig in totaal. Dan vind ik het " klaar" zijn als we aankomen best wat geld waard.
  • Gebruik per jaar: omdat het dus aardig wat tijd kost om hem op te zetten en af te breken, gaan we niet "even" een weekendje weg. Daarnaast geldt ook nog eens, dat het in de meivakantie en herstvakantie soms al/nog best frisjes is. We gebruiken hem dus maar 1 tot 2 keer per jaar.
  • Snelheid: in de meeste landen mag je 90 km/u rijden met een vouwwagen. Vergeleken met 130 km/u (Frankrijk) scheelt dat 40 km per uur. Oftewel: over een reis van 1200 km doen we dus 4 uur langer!
  • Toekomst: onze kleine kinderen worden al groot. Omdat ik anoniem wil blijven, ga ik geen leeftijden noemen, maar over een jaar of 4/5 gaan/willen ze waarschijnlijk niet meer mee. Dat zijn dus 5 zomervakanties, min dit jaar zijn er 4 vakanties over. Hiervan willen we nog een keer een verre reis maken, dat maakt al 3 vakanties. Daarvan willen we nog een keer in een safaritent, dat maakt 2 vakanties resterend. Oftewel, we gaan de vouwwagen niet zo vaak meer gebruiken.

Daarnaast zijn vouwwagens afgelopen jaren alleen maar in waarde zijn gestegen. Op basis van bovenstaande kwamen we dus tot de simpele conclusie: we gaan de vouwwagen verkopen. Eerst bij twee dealers aangeklopt, waaronder de dealer waar we hem twee jaar geleden hebben gekocht. Sjongejonge, dan krijg je allerlei vage kletsverhalen over rijklaar maken (hoe dan, het is een bak op wielen), garantie, afschrijving, marge etc. Uiteindelijk zouden we er €3500-4500 minder voor terugkrijgen dan waar we hem 2 jaar geleden hebben gekocht. Stelletje mafketels! Dus hup, de vouwwagen op marktplaats. Binnen 2 dagen verkocht, net €800 minder dan waarvoor we hem hebben gekocht.

En toen...hadden we opeens een pot met geld over. Daarover hadden we vantevoren al gesproken in ons topoverleg. Die ging regelrecht naar het potje voor onze verre reis. We willen graag over een paar jaar met onze kinderen nog één keer een verre reis maken. Als soort van afsluiting van hun "kinderperiode" en dat we altijd als gezin op vakantie zijn geweest. Dat is geen goedkope reis, maar daarvoor hebben we nu dus al 25% bij elkaar. We hadden het ook in korte-termijn potjes kunnen stoppen, maar dat is een soort broekzak/vestzak.

En ja, als de vakantieprijzen nu enorm gaan stijgen komende jaren, hebben we er misschien spijt van. Voor nu hebben we een voor ons prima keuze gemaakt.


(Hoe) ga jij dit jaar op vakantie?


p.s.: ik wil mijn artikelen voortaan op zondag publiceren. Niet om jullie zondagsrust te verstoren, maar maandagochtend is vaak al erg druk. En zo kun je lekker rustig op zondag wat lezen over financiën of onze beslommeringen.