24 april 2019

Euro ETF gekocht


In een vorige post zei ik, dat ik graag de 50/50 balans wil behouden in onze US/Euro beleggingen. De laatste tijd groeide mijn portfolio meer naar de US-kant. Prima als dat goed loopt, maar met zowel de dollar als de Amerikaanse beurzen op topniveau's, wil ik ook wat Europese dekking. 

Daarom ging ik afgelopen tijd op zoek naar grote (en bekende) Europese dividend-groeiaandelen. Tevergeefs. Waar in Amerika dividendgroei wordt gezien als maatstaf van een gezond bedrijf, passen Europese bedrijven hun dividend aan op basis van het afgelopen (half) jaar. Wisselend dus.

In diezelfde post had ik daarom al twee alternatieven genoemd:
  • Beleggen in EU-bedrijven met goed dividend, niet per se groeiend
  • Inleggen in een ETF

Uiteindelijk heb ik voor de ETF gekozen als strategie voor mijn Europese beleggingen. Ook bij een ETF ga ik voor een dividend-fonds met uitbetalingen. Qua opties heb ik overwogen:
  • IDVY - iShares Euro Dividend (4,02% dividend, kosten 0,40%)
  • ISPA - iShares STOXX Global Sel Dividend 100 (4,05%, kosten 0,46%)
  • KGHDF - Kempen Global High Dividend Fund (4,94%, kosten 0,73%)

Bij vergelijking van IDVY met ISPA op de iShares website, kwam ISPA er veel beter uit qua gemiddeld rendement. De ETF van Kempen leek me best interessant, echter bleek ik €7 transactiekosten te moeten betalen voor €500 aan beleggingen. Dat is toch al gauw 1,4% aan extra kosten. ISPA zit al in mijn portfolio en valt ook onder de core selectie van DeGiro, dus geen transactiekosten daarvoor. Uiteindelijk heb ik dus exra ingelegd in ISPA.

Het is niet helemaal in lijn met mijn strategie, maar Europese bedrijven vind ik simpelweg te wispelturig met hun dividend-uitbetalingen. Een ETF geeft prima spreiding en voor mij een mooie balans tussen US/Euro aandelen.


Welke Euro-dividend ETF gebruiken jullie vaak?


18 april 2019

63% CO2 (en energiekosten) bespaard!


Midden 2017 kochten wij ons nieuwe huis. We wilden graag iets groter wonen, vooral qua tuin. We vinden het namelijk heerlijk om na ons werk even niet met onze hersenen bezig te zijn. Na lang zoeken, vonden we ons droomhuis, een vrijstaande woning uit 1950 met veel tuin. Heerlijk!

Een nadeel van dergelijke woningen is dat ze niet bepaald ontworpen zijn op energiezuinigheid. Een deel had nog enkel glas en ook werd een deel verwarmd met een gaskachel. Gevolg: een energierekening (van de vorige bewoners) van €245 per maand (!). 

Dat gingen we dus even anders doen. Zeker nu de overheid ons van het gas wil hebben. Voor de helderheid: ik ben voor een schoon milieu en dat we de aarde goed achterlaten voor onze kinderen. Maar ik ben vooral tegen de manier waarop het gebeurt (dwingen i.p.v. motiveren). Anyway, vanuit comfort, toekomstige duurzaamheid en onze portemonnee hebben we wat veranderd:

  • Enkel glas vervangen door HR++ glas incl. nieuwe kozijnen
  • Gaskachel eruit, pelletkachel erin
  • Glas-in-lood isoleren met eigen gemaakte voorzetramen
  • De thermostaat een graadje kouder gezet
  • Een elektrisch verrijdbaar kacheltje voor in de keuken

Ons resultaat:
  • Vorige bewoners: 2700 m3 gas
  • 2018: 1560 m3 gas, energierekening €140 per maand (42% besparing)
  • 2019: rond de 1000 m3 gas is de verwachting (63% besparing)

In 1,5 jaar hebben we dus 63% minder gas verbruikt dan de vorige bewoners (2,7 keer zo weinig)! Dat is een besparing van 3200 kg CO2 per jaar en €1860 per jaar aan energiekosten. Natuurlijk komen daar de verbruikskosten van de pelletkachel nog bij, maar het gaat mij niet alleen om onze maandlasten.

Zonder enorme kosten (vloer-, en spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, laagtemperatuurverwarming, vloerverwarming, zolderisolatie) hebben we dus 63% aan gas bespaard. Ik vraag me serieus af of de kosten van verdere renovatie wel rendabel zijn. De helft van de energierekening bestaat namelijk uit belasting. Zelf wil ik nog de zolder isoleren en zonnepanelen leggen, zodat het verbruik nog verder omlaag gaat. Samen met elektrische (infrarood) verwarming, houdt het daarna wel op.

Mijn punt: denk vooral zelf na wat rendabel, wat nuttig is en wat het beste resultaat geeft. En laat je niet gek maken door instanties die iedereen warmtepompen en enorme verbouwingskosten aansmeren. In veel gevallen is dat helemaal niet nodig.


12 april 2019

Europese dividend groeiaandelen?


Mijn portfolio bestaat voor ongeveer 54% uit Amerikaanse aandelen. Simpelweg omdat de opzet van dividend-groeiaandelen vooral in de US bestaat: bedrijven die jaar-op-jaar (tot zelfs 64 jaar) onafgebroken hun dividend verhogen.

Ondank dat gespreid inleggen het valutarisico dempt (zie hier een eerdere post daarover), zit het me toch niet helemaal lekker. Mocht de dollar gaan dalen, dan wordt mijn portfolio minder waard en krijg ik minder dividend in euro's. Daarentegen koop ik wel weer goedkoper US aandelen voor het zelfde geld.

Daarom ben ik op zoek naar Europese dividend-groeiaandelen die in euro's noteren. Maar waar-o-waar vind ik die? Er zijn in Europa (en NL) genoeg bedrijven die een goed dividend uitkeren (denk aan Shell of ING), maar erg weinig stabiele, bekende bedrijven die jaar-op-jaar hun dividend hebben verhoogd. De enige bekende is wellicht Unilever (10 jaar achtereenvolgens).

En zijn wel wat lijsten in omloop, maar die zijn vaak oud. Om mijn dollar/euro balans te behouden kan ik dus verschillende dingen doen voor:

  • Beleggen in EU-bedrijven met goed dividend, niet per se met stijgend dividend
  • Inleggen in een ETF, bijv. SPDR® S&P® Euro Dividend Aristocrats (die trouwens alleen gaat over de 40 hoogstdividend betalende bedrijven, stabiel of stijgend). ETF's vormen een goede spreiding, maar hebben vaak relatief laag dividend (laat staan groeiend).


Daarom de oproep: kennen jullie Europese dividend-groeiaandelen (of een lijst daarvan), die meer dan 10 jaar hun dividend hebben verhoogd?



7 april 2019

Wat als de markt 50% daalt?


De beurzen staan weer (bijna) op een all-time high. Wie had dat gedacht na de flinke dalingen afgelopen najaar? Het kan natuurlijk niet altijd feest blijven, daarom voor mezelf de reality check: wat als de beurzen morgen 50% zouden dalen?


In deze opbouwfase is mijn portfolio het meest gevoelig voor forse dalingen. Het bestaat immers grotendeels uit eigen geld (dividend draagt slechts beperkt bij). 
Op dit moment ziet de waarde van mijn portfolio er alsvolgt uit:

  • €32k eigen inleg
  • €34k waarde, dus €2k winst (6,25%)
  • €1878 jaarlijks forward dividend


Als de markt 50% zakt, verliezen we dus €17k (op papier). Met de winst er vanaf dus €15k. Dat zou een flinke slag zijn. Als de koersen op die 50% lagere waarden zouden blijven, zou ik bijna 8 jaar dividend nodig hebben om mijn inleg weer terug te hebben.

Omdat bovenstaande een hypothetisch geval is (koersen keren altijd weer terug naar vorige niveau's), heb ik een testje gedaan. Wat als ik de €32k eigen vermogen op het hoogste punt voor de vorige crash inlegde in de AEX? Ik heb september 2007 genomen als beginpunt (AEX op 550), daarna begon de 2008/2009 daling van ruim 60%.

Drie scenario's:

1. Ik koop/verkoop niet en zet het uitgekeerde dividend apart
2. Ik koop/verkoop niet en herinvesteer het dividend
3. Ik koop iedere maand bij en herinvesteer het dividend

Uitgaande van 4% dividend krijg je onderstaande plaatje. De blauwe lijn is het verloop van de €32k volgens de AEX-koers (zonder dividend).




Het zou ongeveer 6 jaar hebben geduurd voordat de waarde weer €32k was. Het kleine verschil tussen wel of niet herbeleggen komt door de relatieve korte termijn van het herbeleggen, in combinatie met de flinke daling. Na 10 jaar wordt het verschil merkbaar groter. Vandaag de dag zou mijn inleg €56k (met herbeleggen) waard zijn.

Wat nu als ik iedere maand stug €100 of €500 had ingelegd? Zie onderstaande figuur.



€100 per maand inleg: 
  • na 4,5 jaar mijn inleg terug
  • vermogen vandaag €82k
  • dividend vandaag: €500 per maand
€500 per maand inleg: 
  • na 2 jaar (!) mijn inleg terug
  • vermogen vandaag €192k
  • dividend vandaag: €1400 per maand

Conclusie


A L T I J D  B L I J V E N   I N L E G G E N !

Dat het maar duidelijk is :-) Ja, de markten kunnen zakken, maar uiteindelijk krabbelen ze altijd weer op. De kans dat de markten 50% zakken (zoals in 2008-2009) acht ik niet erg groot. En als ze dan toch zakken, kun je beter stug blijven inleggen. De lagere koersen zorgen voor koopjes, waarmee je uiteindelijk veel sterker eruit komt. In de tussentijd bouw je een mooi dividend op.



2 april 2019

Dividend update - maart 2019



Het is begin april en weer volop lente buiten. Heerlijk! Tijd om terug te kijken naar afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend maart: €173
  • Dividend 2019: €336
  • Jaarlijks (forward) dividend: €1878 ($2067)
  • Yield on cost: 5,9% (berekend over jaarlijks dividend)


Ten opzichte van vorig jaar maart heb ik een Year-Over-Year groei van 125%. Het dividend van januari en februari was nog een scheve vergelijking met vorig jaar, aangezien mijn  portfolio toen nog echt in opbouw was. De maand maart is voor mij de eerste eerlijke vergelijking. Dat is dus een geweldige toename ten opzichte van vorig jaar!


Dividend-groei


In maart is de volgende dividend-groei aangekondigd:

  • Man Street Capital (MAIN): +2,6%
  • Realty Income (O): +0,2%


Portfolio en aankopen


Hieronder een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in maart (ik ben deze maand niet toegekomen aan een aankoop-review):

    • AbbVie (ABBV): 4st
    • Magellan Midstream Partners (MMP): 8st

    ABBV stond al langer op mijn watch list. Met de recente onderwaardering heb ik ze bijgekocht. MMP is een energiebedrijf, voornamelijk in gas- en olie-leidingen. Ze hebben al 19 jaar het dividend verhoogd en zijn met het huidige dividendrendement van 6,5% redelijk ondergewaardeerd. 

    Samen voegen ze $49 aan dividend toe op jaarbasis. Samen met de stijgende dollar groeit mijn jaarlijks (forward) dividend naar €1878. Nog €122 te gaan tot de €2000!


    Hoe was jullie maand qua dividend?