26 mei 2019

Wanneer geld er even niet meer toe doet


Afgelopen week hebben we te horen gekregen, dat mijn vrouw een zeldzame afwijking in haar lichaam heeft. Dat was de conclusie na een middag in het ziekenhuis. Ze heeft er nu nog relatief weinig last van, maar het kan serieuze vormen aannemen.

Komende weken hebben we daarom vervolgonderzoeken om uit te vinden hoe ernstig het is en wat de gevolgen zijn. Balen dus. We zullen een nieuw evenwicht moeten zoeken, met alle onzekerheid erbij.

Vanaf zo'n moment doet geld , investeren of vermogen er even niet meer toe. Dan gaat het opeens over andere dingen.

Ga ik nu wat anders doen? Nee, want ons leven gaat ook door. Stop ik met bloggen? Nee, al is het misschien met wat minder aandacht. Blijf ik aflossen, beleggen en sparen? Ja, het sterkt ons namelijk nog meer in ons beeld dat we eerder willen stoppen met werken. Moeten we nu veel meer gaan genieten? Dat vind ik een lastige, ik denk het niet. We genieten nu al van ons leven, dus het voelt heel kunstmatig om opeens gedwongen te gaan genieten. Dat zou wat hypocriet zijn in mijn ogen, want wat voor leven leidden we daarvoor dan?

Ik denk dat we ons een stuk bewuster zijn geworden van hoe vluchtig alles is en dus hoe belangrijk bepaalde dingen zijn die we zo normaal vinden. Een flinke relativering dus.

Op deze blog gaat het vooral over investeren in de toekomst. Dat wil ik ook zo houden. Misschien alleen met een beetje meer relativering :-)


20 mei 2019

Aandelen-selectie en aankopen mei


Deze maand heb ik weer een aantal nieuwe aandelen gekocht. Wat eerder dan normaal, aangezien ik gebruik wilde maken van de dalende markten afgelopen weken. Normaal leg ik op een vast moment per maand in (niet timen), maar een dergelijke daling kon ik niet negeren. Na een eerste selectie van aandelen, staan hieronder de analyses van mijn aankopen (kijk hier voor een uitgebreide bespreking van hoe ik selecteer).


United Parcel Service (UPS)

UPS stond al langer op mijn watchlist. Het is de grootste en oudste (1907) koeriersdienst ter wereld. Een bekend, stabiel bedrijf met stabiele dividend-groei de afgelopen jaren. Pakketjes blijven we de komende jaren sturen en bij de vergelijking met de concurrent (FedEx) bleek dat UPS een hoger dividend uitkeert en stabieler koersverloop heeft. Na wat verdere analyse leek het aandeel ook nog ondergewaardeerd:

  • Dividend: 3,8%
  • P/E: 19
  • Aantal jaren dividendgroei: 10
  • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 8%
  • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 7,3%
  • Payout ratio: 70%

De payout ratio van 70% is wat aan de hoge kant, maar de groei in de winst per aandeel lijkt er ook te zijn:


Het dividend lijkt dus een solide basis te zijn. Het gemiddelde dividend van de afgelopen 5 jaar is 2,9%. Met de huidige 3,8% dividend zou de koers theoretisch 32% ondergewaardeerd zijn. Ik heb 3 aandelen gekocht.


Williams-Sonoma (WSM)

WSM (1953) is een groot retail-en e-commerce bedrijf dat allerlei (luxe) producten verkoopt op gebied van keuken- en woninginrichting.

  • Dividend: 3,5%
  • P/E: 14
  • Aantal jaren dividendgroei: 14
  • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 8%
  • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 13,5%
  • Payout ratio: 49%

Als ik kijk naar hoe houdbaar het dividend is, lijkt het erg stabiel te zijn:



Het gemiddelde dividend van de afgelopen 5 jaar is 2,55%. Met de huidige 3,5% dividend zou de koers theoretisch 37% ondergewaardeerd zijn. Ik heb 7 aandelen gekocht.



Samengevat


UPS en WSM zorgen samen voor $25 dividend per jaar. Absoluut gezien is dat weinig, maar relatief gezien is de gemiddelde opbrengst (yield on cost) 4,4% als ik alleen kijk naar mijn eigen inbreng. De rest van de aankoop is namelijk vanuit herbelegd dividend van de vorige maand. Zo groeit mijn inleg iedere maand verder en verder.



14 mei 2019

40 geworden!


Vorige week ben ik 40 geworden. Aangezien ik me niet anders voel, geef ik meestal niet heel veel om het jarig zijn. Maar toch, de gemiddelde man van mijn leeftijd wordt zo'n 82 jaar. Nu ben ik dus ongeveer op de helft van mijn leven. Dat is toch best een "enge" gedachte.

Ik ben meer van het vooruit- dan achteruit kijken, dus ik ga niet mijn halve leven evalueren. Maar soms is het goed om even stil te staan. Het kan namelijk ook heel anders lopen, zoals we hebben ervaren. Sommige mensen die ik ken, zijn flink ziek geworden voor hun 40e, een enkeling heeft de 40 zelfs niet eens gehaald. Dat is ook een belangrijk deel van onze "why". We hebben genoeg zien gebeuren om niet tot ons 70e te willen werken.

Voor zover de wat negatievere kant van deze post ;-) 

Op financieel gebied heb ik de afgelopen afgelopen jaren prima dingen geleerd:
  • Een huis kopen op de top van de markt (2007/2008) is niet zo handig ;-)
  • Maar als je jong bent, ben je daar helemaal niet mee bezig
  • Het kostte wat tijd, maar uiteindelijk zijn de huizenprijzen goed hersteld
  • Regelmatig aflossen/investeren loont uiteindelijk altijd, hoe saai het ook is
  • Als ik op mijn 20e wist wat ik nu weet, was ik nu al financieel onafhankelijk geweest
  • Maar zoals ik al zei, was ik op mijn 20e met hele andere dingen bezig

Hoe kijk ik nu vooruit? Ik voel me geen dag ouder en heb nog geen neiging om een Porsche te kopen of iets dergelijks. Wel ben ik veel bewuster van de rat-race waarin we zitten en hoe snel de tijd voorbij gaat. Ik wil nog allerlei dingen leren, genieten met ons gezin en ondertussen groeien naar financiƫle onafhankelijk. Hoe spannend die reis ook leek te zijn, het komt nu vooral neer op stug doorgaan met investeren, aflossen en sparen. Met mijn leeftijd ben ik niet erg in het voordeel qua investeren, maar je kunt wat mij betreft beter laat beginnen dan nooit.


Op welke leeftijd zijn jullie begonnen met aflossen, beleggen/investeren?

7 mei 2019

Lekker, een daling!


Gisteren en vandaag zijn de beurzen flink gedaald, voornamelijk door de berichtgeving rond de US-China handelsovereenkomst. Wel deal, geen deal, Trump die erop los twittert om China onder druk te zetten. Waar eerder nog amper reactie was, reageren de beurzen nu met flinke dalingen.

En dat is mooi!

Waarom dat? Nou, de beurzen zijn zo'n beetje heel 2019 gestegen, met vrijwel overal hoge waarderingen en all-time-highs als gevolg. Dat is leuk voor de waarde van je portfolio, maar niet als je op zoek bent naar goede, ondergewaardeerde aandelen voor dividendinkomsten. De hoge stand in de US was juist een van de redenen dat ik vorige maand een ETF in euro's had gekocht i.p.v. Amerikaanse groeiaandelen.

In het begin van mijn groeiavontuur moest ik erg wennen aan dalingen. Het voelde riskant. Het is immers ons eigen verdiende geld wat we erin steken. Echter door eraan te rekenen en de risico's objectief te bekijken, zie ik nu in dat marktdalingen geen ramp zijn en zelfs kansen bieden. Met dezelfde inleg kan ik nu meer aandelen kopen dan vorige maand met dus meer dividend. Ook is de selectie van aandelen weer makkelijker geworden, aangezien veel aandelen op lagere niveau's staan. Daarom voelt een daling van de afgelopen dagen als een verfrissing.

Vandaag is mijn portfolio zo'n 1,4% gedaald. Dat valt mee, mede door spreiding en de stijgende dollar. Ik wacht nog even af wat de beurzen verder doen, dan is het tijd om koopjes te zoeken.


Hebben jullie soms ook weleens moeite met flinke dalingen? Zoja, hoe ga je daarmee om?


1 mei 2019

Dividend update - april 2019


Het is begin mei en tijd om terug te kijken naar afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend april: €114
  • Dividend 2019: €451
  • Jaarlijks (forward) dividend: €1918 ($2104)
  • Yield on cost: 5,9% (berekend over jaarlijks dividend)


Ten opzichte van vorig jaar maart heb ik een Year-Over-Year groei van 201% (3x zoveel dividend als vorig jaar)! Ongelofelijk om de sneeuwbal steeds te zien groeien.


Dividend-groei


In april is de volgende dividend-groei aangekondigd:

  • Johnson & Johnson (JNJ): 5,6%
  • Megallan Midstream Partners (MMP): 0,8%
  • Procter & Gamble (PG): 4%
  • Unilever (UNIA): 6%

Een maand met mooie dividend-verhogingen dus.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in april waren:

    • Newtek Business Services (NEWT): 6st
    • iShares STOXX Global Select Dividend (ISPA): 18st

    NEWT heb ik begin april gekocht toen het aandeel dipte. Het verhaal achter de ETF heb ik hier al toegelicht en had voornamelijk te maken met spreiding tussen USD/EUR.

    Samen voegen ze $31 aan dividend toe op jaarbasis. Samen met de divdend-groei en de stijgende dollar (of dalende euro) groeit mijn jaarlijks (forward) dividend naar €1918 (of $2104). Een mooi resultaat!


    De maand mei is altijd een rustige maand geweest, dus ik verwacht daar geen grote records. Ik ben vooral erg benieuwd naar juni ;-)


    Hoe was jullie maand qua dividend?