25 januari 2019

Aandelen-selectie en aankopen januari


Deze maand heb ik weer een aantal nieuwe aandelen gekocht. Normaal vermeld ik deze in het maandoverzicht, maar ik merk dat dat wat erg kort is naast alle overzichten. Daarom vanaf nu iedere maand meer detail informatie over mijn aankopen. Deze maand een wat uitgebreider overzicht, omdat het de eerste keer is.Selectie


Er zijn legio kengetallen waar je naar kunt kijken bij selectie van aandelen. Ik zal hieronder de belangrijkste noemen waar ik naar kijk. Eerst een uitleg van twee termen, voor degenen die er niet bekend mee zijn:
 • P/E: de Price-Earnings verhouding, of koerswinstverhouding (K/W). Dat is een maatstaf voor hoeveel je wilt betalen (koers) voor een dollar of euro winst van het bedrijf. Je neemt de koers en deelt deze door de winst per aandeel (EPS, earnings per share). Hiermee kun je getallen van verschillende bedrijven normaliseren, waardoor je appels met appels vergelijkt. Een hoog P/E getal betekent dat je veel betaalt t.o.v. de winst en het aandeel vrij duur is, of dat men winstgroei verwacht in de toekomst. Een laag getal werkt andersom. De gemiddelde P/E van de S&P 500 schommelt nu rond de 20. Zelf hou ik meestal 20-23 aan als grens.
 • Payout ratio: dit is de verhouding tussen het dividend en de winst (EPS). Een hoge payout ratio betekent dat veel winst naar dividend-betalingen gaat, wat een risico kan zijn voor toekomstige bedrijfsgroei en betaalbaar dividend. Er zijn echter ook bedrijven die standaard een hoge payout ratio hebben. Dit zijn vaak bedrijven in de olie/petro-sector, REITs (Real Estate) en BDC (Business Development Companies, bedrijven die investeren in ontwikkeling of leningen voor andere bedrijven). Omdat zij vaak een stabiele omzet hebben en meer risico willen lopen, zijn payout ratio's van 80-90% of zelfs boven 100% normaal. Voor dergelijke bedrijven gelden andere berekeningen. Er zijn ook speciale belastingregelingen in Amerika voor bepaalde bedrijven die een payout ratio boven de 95% hebben. Zelf hou ik meestal een maximale payout ratio van 70% aan.

Dit wetende, hieronder mijn aankopen van deze maand.


AbbVie (ABBV)

AbbVie is een bedrijf in de farmaceutische industrie. Het onderzoekt en vermarkt verschillende medicijnen op gebied van allerlei ziekten. Het betaalt dividend sinds 1924 en heeft 45 jaar het dividend verhoogd. AbbVie is vanaf 2013 afgesplitst van haar moederbedrijf.

 • Dividend: 4,8%
 • P/E: 17
 • Aantal jaren dividendgroei: 45
 • 3-jarig (gem.) dividendgroei: 15,5%
 • Payout ratio: 58% (geschat over 2018)
Waarom heb ik hem toegevoegd aan mijn portfolio? Het is een stabiel bedrijf, met hoog dividend, stabiele uitbetalingen en groei. In 2018 is de koers flink afgestraft terwijl de groei nog in tact is. De kengetallen zijn prima en ik had nog weinig health care aandelen. Ik heb er slechts 1 gekocht vanuit uitbetaald dividend (bovenop de 3 die ik al had), maar wil deze positie in de toekomst verder uitbreiden.


Procter & Gamble (PG)

Procter & Gamble is een bedrijf dat huishoudelijke en verzorgingsproducten maakt (denk aan wasmiddelen, babyproducten, scheerproducten etc.). Zie het als de Amerikaanse Unilever.
 • Dividend: 3,15%
 • P/E: 23
 • Aantal jaren dividendgroei: 62
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 7,2% (5-jarig 4,4%)
 • Payout ratio: 77% (67% gemiddeld over afgelopen jaren)

PG was een twijfelgevalletje. Ik was op zoek naar een grote speler in de consumer markt, maar PG had niet de meest sterke cijfers. Ik streef naar een dividendrendement van 3,5% met een gemiddelde groei van 6%. Het bedrijf heeft echter onlangs aangegeven een sterke verdere groei te zien, samen met de 62 jaar(!) dividendverhoging heeft mij over de streep getrokken. Ik heb 4 aandelen gekocht.


J.M. Smucker (SJM)

Smucker is een bekend Amerikaans bedrijf, dat voedsel- en drankproducten maakt. Denk aan pindakaas, ijs, jam, olie, sapjes.
 • Dividend: 3,4%
 • P/E: 20
 • Aantal jaren dividendgroei: 21
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 10% (5-jarig 9%)
 • Payout ratio: 26% (50% afgelopen 5 jaar)
SJM heeft afgelopen jaren een enorme winstgroei gemaakt. De EPS is gestegen van $3 per aandeel in 2015 naar $11,7 in 2018. Dat zijn nog eens groeigetallen! Samen met bovenstaande kengetallen en het feit dat de koers afgelopen jaar flink is gezakt, was het voor mij een mooie koop. Ik heb 5 aandelen gekocht.

TriplePoint Venture Growth (TPVG)

De enige niet-dividendgroeier in de lijst deze maand. TPVG ken ik van eerdere dividend-avonturen en is een BDC die investeert in leningen aan andere groeibedrijven/kapitaal. Zoals op de website staat: "The company's investment objective is to maximize its total return to stockholders primarily in the form of current income, and to a lesser extent, capital appreciation". Bij dergelijke bedrijven gelden andere kengetallen.
 • Dividend: 11,8%
 • P/E: 7,4
Afgelopen jaren heeft de koers gefluctueerd tussen $16 en $11. In de tussentijd heeft het bedrijf een redelijk stabiel dividend uitbetaald van $1,44 per andeel (dus tussen 9% en 13% dividendrendement). Een hoogdividendaandeel dus, waar ik al eerder over heb geschreven. Ik heb 20 aandelen gekocht.

AT&T (T)

Tja, wat moet ik zeggen van AT&T? Het is een geliefd, gehaat en veel bediscussieerd aandeel. Een telecommunicatie bedrijf, dat onlangs Time Warner heeft overgenomen. Door deze overname, en daardoor schuld, is er veel discussie over de toekomst van AT&T, maar blijft het bedrijf intussen ijzersterk.
 • Dividend: 6,7%
 • P/E: 15
 • Aantal jaren dividendgroei: 34
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 3,3% (5-jarig 2,2%)
 • Payout ratio: 41% in 2017 (2018 nog niet bekend, 79% afgelopen 5 jaar)
Gezien de enorm stabiele dividend-groei en het hoge dividend ben ik langzaam mijn positie hierin aan het uitbreiden. Ik heb 2 aandelen gekocht vanuit uitbetaald dividend.

Samengevat


Afgelopen maand heb ik $1288 (of ongeveer €1140) aan nieuwe aandelen gekocht met €1000 eigen inbreng en €140 herbelegd dividend. Vanwege een financiĆ«le meevaller heb ik deze maand geen €500 (zoals voorgenomen) maar €1000 ingelegd.

Dit voegt $65 (of nu €58) dividend per jaar toe. Dat is dus een gemiddelde opbrengst (yield on cost) van 5%, en zelfs 5,8% als ik alleen kijk naar mijn eigen inbreng.Hoe selecteren jullie dividend-aandelen?
8 opmerkingen:

Hypotheekweg zei

Mooie aankopen. T en ABBV heb ik ook in mijn portefeuille. PG niet en heb ik ook niet op mijn watchlist staan. De andere ken ik eerlijk gezegd niet.
Ik gebruik dezelfde kentallen om aandelen te kiezen overigens

Mr Groeigeld zei

Grappig eigenlijk dat veel mensen dezelfde kentallengebruiken. Dat leer je dan weer niet met economie op de middelbare school :-)

Bomax zei

Mooie aankopen! Zelf heb ik ook Abbvie, echter de koers is eind verleden week wel behoorlijk gezakt. Wat denk jij hiervan?

Mr Groeigeld zei

Dat is inderdaad jammer van AbbVie (13% omlaag in 5 dagen), en dat alleen omdat ze in Q4 iets naast de voorspellingen zaten en een kleine winstwaarschuwing hebben gegeven. In mijn ogen wordt het aandeel te hard afgestraft en is het een koopje met het huidige dividendrendement.

Misschien ben ik wat optimistisch, dus ik wacht even af wat er verder gebeurt.

Hypotheekweg zei

Nee zeker niet. Ik had deze maand wat extra te besteden door de afkoop van een klein pensioen, daarvan heb ik Abbvie, Pepsico, Unilever, Shell en Kempen Global High Dividend fund van gekocht. In totaal bruto zo'n €100 aan dividendinkomsten erbij op jaarbasis :)

Hypotheekweg zei

Ben het met je eens, ik heb deze week ook nog wat bijgekocht van ABBV

Dividendbelegger zei

Ik heb net op mijn Blog mijn aanpak geschreven om tot een volwassen dividend portefeuille te komen. Ik laat het zoekwerk vooral door collega ervaren dividendbeleggers doen. Zij steken er veel tijd in en hebben een trackrecord opgebouwd.

Jouw aankopen neem ik uiteraard mee in de overwegingen :-).

Mr Groeigeld zei

Leuk dat je mijn aankopen mee laat wegen. Ik zou echter niet blind vertrouwen op ervaring van anderen (ik ben bijv pas een jaar bezig). Lijkt me handig om zelf ook te weten waarom je een bepaalde aankoop doet.