15 januari 2019

Hoeveel cash aanhouden?


In een reactie op mijn laatste post stond "In 30 jaar gebeurt heel veel in een mensenleven...de vraag is of je je vermogen onaangeroerd kunt laten groeien". Een terechte opmerking.

Allereerst: je moet beleggen met geld, dat je niet direct nodig hebt. Dat passen we sowieso toe. Naast het beleggen en aflossen, houden we ook een bepaalde cash buffer aan (zie een eerdere post). Zoals ik laatst al verklapte, rommelt het wat op mijn werk in de organisatie. Aangezien ik hoofd-kostwinnaar ben, ben ik toen even gaan kijken naar onze cash buffer. Maar hoeveel cash is dan handig of verstandig om aan te houden?

Sommige websites houden €5000 aan, en als je het persoonlijk uitrekent bij het NIBUD, krijg je een veel groter bedrag (afhankelijk of je je auto meerekent etc). Ik hou het graag simpel: ik wil een "normaal" jaar (dus zonder grote verbouwingen of nieuwe auto) kunnen overbruggen zonder aan onze lange termijn deposito of beleggingen te komen. Dan slaap ik lekker.

Ik heb berekend, dat we (inclusief wat zuiniger leven) per maand zo'n €1500 tekort komen als mijn salaris wegvalt (nee, we kunnen nog niet enkel op het salaris van mijn vrouw rondkomen). Dus 12 keer €1500 is €18k. Dat wil ik minimaal als cash-buffer aanhouden.

Bovenstaande berekening is eigenlijk al een worst-case scenario, namelijk:
  • In dat jaar kan ik zeker aan werk komen
  • Mijn vrouw kan meer gaan werken
  • Ik kan een WW-uitkering krijgen, die heb ik nog niet meegenomen
  • Bij ontslag krijg ik ook nog een ontslag-premie
  • Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid wordt ik doorbetaald. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid zijn we verzekerd en zijn er allerlei vangnetten
  • Ik heb altijd nog de mogelijkheid om onze deposito of belegginsrekening te plunderen

Bovenstaande verhaal, samen met de cash buffer die we al hebben, zorgen ervoor dat ik prima slaap .

Hoeveel cash buffer houden jullie aan?

Geen opmerkingen: