10 januari 2019

De magie van rente-op-rente


De meeste beleggers zijn wel bekend met het "wonder" van het rente-op-rente effect (compound interest). Doordat de rente op je geld weer nieuw geld genereert, ontwikkelt je vermogen zich in een rap tempo, waarbij het blijft groeien. Dit geldt ook voor dividend (zie hier). 

Om inzichtelijk te maken hoe dit effect werkt, heb ik onderstaande figuur gemaakt. Het gaat uit van:
 • Start met €0, beleg iedere maand €500
 • 3,5% dividend-rendement, 6% dividendgroei per jaar, 0% koersgroei

De blauwe lijn is het vermogen, de rode paaltjes zijn de momenten waarop je vermogen met een ton is toegenomen.Wat zie je nu:
 • Het duurt vrij lang (12 jaar) om de eerste €100k op te bouwen
 • 6 jaar erna komt de 2e €100k
 • 3 jaar erna komt de 3e €100k
 • 2 jaar erna komt de 4e €100k

Het groeigeld groeit dus steeds sneller naarmate de tijd verstrijkt. En dat terwijl je inleg steeds €500 per maand blijft! Dat geeft mooi het rente-op-rente effect in beeld.

Als ik ook nog het (totale) dividend en inleg erbij zet, krijg ik onderstaande figuur.Dan zie je:
 • De eerste jaren draagt het rente-op-rente effect beperkt bij aan vermogensgroei
 • Na 19 jaar wordt het totale ontvangen dividend meer dan de totale inleg
 • Niet in het plaatje maar uit de data te lezen: na 19 jaar wordt 80% van de jaarlijkse vermogensgroei veroorzaakt door dividend, 20% door eigen inleg

Bij dividend-groeibeleggen draait het echter niet zozeer om vermogen, maar om dividend-inkomsten. Hieronder de figuur van het jaarlijkse dividend.


Wat zie je nu:
 • Na 12 jaar komt er evenveel dividend binnen als de jaarlijkse inleg (€6000)
 • 3,5 jaar erna komt er 2x zoveel dividend binnen
 • 2,5 jaar erna komt er 3x zoveel dividend binnen
 • 1,5 jaar erna komt er 4x zoveel dividend binnen

Voordat de comments al komen: ja het is maar een model, ja koersen zullen fluctueren. Het is echter bedoeld om de impact van het rente-op-rente effect in de tijd te laten zien.


De conclusie is, dat het even duurt (12 jaar in het voorbeeld) voor het rente-op-rente effect echt begint te werken , maar dat daarna het geld enorm gaat groeien (zowel qua vermogen als dividend). De eerste jaren zorgt de maandelijkse inleg voor het meeste vermogen. Daarom is de eerste 100k inderdaad het moeilijkste deel. Als je dus maar vroeg genoeg begint met regelmatig beleggen (en niet zoals ik op mijn 38e ;-)) dan zorgt de tijd voor een flink vermogen.


Op welke leeftijd zijn jullie begonnen met beleggen/investeren?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt het wel over een tijdspanne van 30 jaar. In 30 jaar gebeurt heel veel in een mensenleven (gezinsuitbreidingen, verhuizingen etc.) en de vraag is of je je vermogen onaangeroerd kunt laten groeien.

Anoniem zei

Ik ben 19 en wil graag 1000 euro per maand beleggen in indexfondsen. Nu woon ik nog thuis en kan ik me dit makkelijk veroorloven (inkomen +-2k per maand) maar zodra ik uit huis ga wil ik minimaal 500 euro maandelijks blijven inleggen. Best goed plan lijkt me. Hoewel ik het concept van compound interest al kende is het toch leuk om te zien hoe het in zijn werking gaat bij het maandelijks inleggen van een bepaald bedrag, leuke post om te lezen dus. Ga zo door. :)

Mr Groeigeld zei

Helemaal eens. Voordat ik met dividendbelggen begon, heb ik mijn beleggingspotje ook verkocht ivm de aankoop van ons nieuwe huis. Ook zaken als ziekte en ontslag grijpen hierop in. Mijn streven is om bovenstaande inleg vol te blijven houden en worst-case mijn maandelijkse inleg tijdelijk te stoppen. Komt de nood aan de man, dan loopt het helaas anders.

Je moet echter beleggen met geld, dat je niet direct nodig hebt (we hebben dus ook nog een bepaalde cash buffer).

Mr Groeigeld zei

Bedankt! Lijkt me een prima plan zelfs. In mijn leven kijk ik vooral vooruit ipv achteruit, maar wat zou het handig zijn geweest als ik bovenstaande wist op jouw leeftijd.

Anoniem zei

Dank je voor deze informatieve blog! Ik was al opzoek naar hoe het werkt. Goed om te lezen dat het na de eerste 100k lekker begint te lopen. Geldt dit ook als je in een korte periode (2 jaar) je geld inlegd in dividendfondsen en dan dus in 2 jaar tijd de ton aantikt. Of heb je dan niet vaak genoeg de rente geherinvesteerd? Ben wel benieuwd hoe zo'n grafiek er uit zou zien.

Mr Groeigeld zei

Graag gedaan, leuk om al die positieve reacties te lezen!

Bij een dividendfonds (of ETF) ziet de grafiek er anders uit. Een fonds heeft meestal een stabiel dividend maar verhoogt deze zelden. De groei is daarmee een stuk kleiner.
Als je 100k in 1x investeert en daarna alleen het dividend herbelegd, krijg je in het 1e jaar €3500 dividend, het 2e jaar €3622 etc. Na 20 jaar heb je dan zo'n 200k vermogen met bijna 7k dividend. De groei samen met de maandelijkse inleg is op termijn dus belangrijk, al is het maar vanwege de spreiding.