1 februari 2019

Dividend update - januari 2019


Het is begin februari, januari is alweer voorbij gevlogen. Tijd om terug te kijken naar afgelopen maand. Iedere maand geef ik een korte update van mijn dividend-inkomsten, aan- of verkopen en de redenen ervan. Een van de redenen waarom ik erg benieuwd ben naar komende maanden, is omdat ik nu voor het eerst dividend-vergelijkingen kan maken met vorig jaar. Met hopelijk veel groei! :-)


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend januari: €104
 • Dividend 2019: €104
 • Jaarlijks (forward) dividend: €1773 ($1989)
 • Yield on cost: 5,8% (berekend over jaarlijks dividend)
 • Totaal ontvangen dividend (tot nu toe): €1057

Wow, ten opzichte van vorig jaar is dat 600% (6 keer zoveel) of een Year-Over-Year toename van 500%! En tevens gelijk de eerste maand in 2019 boven de €100. Geweldig! 

Nu is dat natuurlijk een beetje scheef, aangezien ik begin vorig jaar net was begonnen met DGI. Maar toch, bij een jaardividend van €1720 (zie 2019 vooruitblik) wordt vanaf nu iedere maandinleg van €500 verhoogd met 28% (€140). Ondanks dat het nog vroeg is, begin ik de magie van rente-op-rente al te merken.


Dividend-groei


In januari is de volgende dividend-groei aangekondigd:

 • Dominion Energy (D): +10%
 • Realty Income (O): +2%

Portfolio en aankopen


Hieronder een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in januari heb ik in een andere post al toegelicht:

  • Procter & Gamble (PG): 4st
  • AbbVie (ABBV): 1st
  • Triple Point Venture (TPVG): 20st
  • J.M. Smucker (SJM): 5st
  • AT&T (T): 2st

  Samen voegen ze €52 (of $65) aan dividend toe op jaarbasis.


  Hoe was jullie januari?


  6 opmerkingen:

  Anoniem zei

  Hallo "groeigeld" ik volg je blog en strategie met belangstelling. Ik heb een misschien wat dummy vraag maar hoe bepaal je de verwachting van hoeveel dividend je dit jaar gaat ontvangen, of te wel hoe weet je hoeveel dividend een aandeel het komende jaar gaat uitkeren. Vervolgens hoe bepaal je die verwachting voor de jaren erna.

  Mr Groeigeld zei

  Hallo, leuk dat je reageert. Het dividend voor komend jaar is simpelweg een optellende som van de hoeveelheid aandelen keer het dividend. Dus als ik 100 aandelen heb met ieder €2 jaarlijks dividend, krijg ik daarvan €200 komend jaar aan dividend. Omdat ik iedere maand bijkoop, weet ik eind december exact hoeveel dividend ik minimaal volgend jaar krijg. Tel daar nog eigen inleg bij, plus een groeifactor van het dividend en je hebt een grove inschatting. Zie ook mijn post over 2019: https://groeigeld.blogspot.com/2018/12/jaaroverzicht-2018-en-vooruitblik-2019.html

  Is dit helder zo?

  Anoniem zei

  Ah wat een snelle reactie, maar ik bedoel eigenlijk hoe kom je aan de 2 euro (wanneer weet je dat en waar haal je deze info vandaan voor een bepaald fonds/aandeel) en hoe weet je de groeifactor (dus waar haal je die vandaan). Super dat je zo snel reageert trouwens maakt het alleen maar nog leuker om je blog te volgen

  Mr Groeigeld zei

  Bedankt!
  Ik had je verkeerd begrepen. Het dividend per aandeel kun je van o.a. Yahoo finance halen. Daar kun je ook de gemiddelde dividendgroei van de afgelopen jaren vinden. Zo zijn er nog meer websites waar je terecht kunt (google finance, nasdaq, iex). Het is even wat werk, maar de meeste data kun je daar vinden.

  Unknown zei

  heb je ADM al eens overwogen als aankoop. Mooi een andere sector en stabiele dividendgroei door de jaren heen.

  Mr Groeigeld zei

  Dat is een goede tip, bedankt. ADM ziet er goed uit, ook een goede payout ratio. Ik zet hem op mijn lijstje.