15 februari 2019

WOZ: +5%


Gisteren kreeg ik een bericht dat de WOZ-waarde van ons huis bekend is. En wat verbaasde mij, slechts 5% in waarde gestegen. Aan de ene kant mooi (minder grote stijging van onze maandlasten), aan de andere kant vreemd aangezien de huizenprijzen afgelopen tijd flink zijn gestegen (ik heb het echter wel over 1 januari 2018 als peildatum).

Sowieso is de WOZ-waarde een papieren ding, waarvan ik me altijd afvraag hoe de gemeente het bepaalt. Blijkbaar heeft de gemeente de aankoopwaarde (juli 2017) als belangrijkste referentie genomen. Dat pakt voor ons gunstig uit, kijk maar naar de aan- en verkooppercentages:


  • Ons huidige huis kochten we in juli 2017 tegen de WOZ-waarde plus 4,8%
  • Ons vorige huis verkochten we in juli 2017 tegen de WOZ-waarde plus 32% 

Goede deal he! ;-)

Als we theoretisch zo'n deal nog eens konden herhalen, zouden we ons huis dus tegen een 32% hogere waarde kunnen verkopen dan de WOZ-waarde. Nu blijven we er lekker wonen, maar zoals je snapt, hou ik dus mooi even mijn mond en vind ik een 5% WOZ-stijging prima.


Viel jullie WOZ-stijging mee of tegen?


2 opmerkingen:

Audrey zei

Mijn huis heb ik afgelopen zomer gekocht en de WOZ-waarde was lager dan het aankoopbedrag. Mijn huis is het enige in de directe omgeving dat verkocht is afgelopen jaar, dus dat is best gek.

Mr Groeigeld zei

Hoi Audrey,
de WOZ-waarde ligt meestal veel lager dan de marktwaarde, maar je zou inderdaad verwachten dat het na op een gegeven moment verder groeit. Tot die tijd heb je natuurlijk mooie lage gemeentelijke lasten.

ps: leuke blog heb je trouwens (we wonen ook nog eens in dezelfde regio)