25 februari 2019

Aandelen-aankopen februari


Deze maand heb ik weer een aantal nieuwe aandelen gekocht. 

(kijk hier voor een uitgebreide bespreking van hoe ik selecteer).


Archer Daniels (ADM)


Na een tip op mijn blog (dank daarvoor), ben ik eens gaan kijken naar Archer Daniels (ADM). Archer Daniels is een van 's werelds grootste voedselproducent op basis van oliezaden, sojabonen, cacao en meel van verschillende andere zaden. Het is voornamelijk bedoeld als voedsel (consumenten en veevoer) en brandstof (ethanol, biodiesel).


ADM bestaat sinds 1902 en staat sinds 1924 op de beurs. Het bedrijf betaalt al 87 jaar dividend en heeft 43 opvolgende jaren het dividend verhoogd.

 • Dividend: 3,29%
 • P/E: 12
 • Aantal jaren dividendgroei: 43
 • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 12%
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 10%
 • Payout ratio: 37%

Waarom heb ik hem toegevoegd aan mijn portfolio? Het is een stabiel bedrijf, met goed dividend, stabiele uitbetalingen en groei. Afgelopen jaren heeft het bedrijf het lastig gehad door de dalende prijzen in de landbouw. Ondanks de schommeling van de koers afgelopen jaren is het bedrijf winstgevend gebleven. Samen met de stijgende wereldbevolking verwacht ik de komende jaren langzaam stijgende landbouwprijzen en lijk me ADM een goed aandeel. Ik heb 12 aandelen gekocht.
Coca Cola (KO)


Tja, over Coca Cola hoef ik weinig te zeggen denk ik:
 • Dividend: 3,5%
 • P/E: 29
 • Aantal jaren dividendgroei: 56
 • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 7%
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 7,5%
 • Payout ratio: 99%

Ondanks de enorme payout ratio (ook afgelopen jaren) blijft KO het dividend stelselmatig verhogen. Dat is wel een zorgenpunt, maar het blijft een enorm populair bedrijf, dat zijn winst flink aan het opschroeven is met suikervrije drankjes.
Op de laatste dip (-8%) heb ik mijn positie met 3 stuks vergroot.Samengevat


Afgelopen maand heb ik €500 eigen geld ingelegd en met uitgekeerd dividend samen $646 (of €569) aan nieuwe aandelen gekocht.

Dit voegt $21 (of nu €19) dividend per jaar toe. Absoluut gezien is dat weinig, maar relatief gezien is de gemiddelde opbrengst (yield on cost) 3,3%, of 3,8% als ik alleen kijk naar mijn eigen inbreng. Dat krijg ik nog niet op een spaarrekening.
---- Update 27-02 ----
Toch nog een update met een extra aankoop: Unilever. Het stond al een tijd op mijn lijst, ook als spreiding tussen alle US aandelen, maar ik vond het te duur. Met de daling van vandaag (-3%) kon ik het niet weerstaan om in te stappen. Ik heb 6 aandelen gekocht.


9 opmerkingen:

de kleine kapitalist zei

Gefeliciteerd met je aankopen! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mijn bedenkingen heb bij KO. Het dividend stijgt nauwelijks en de trend is minder suikerdrankjes. PEP is minder afhankelijk van drankjes en in mijn ogen iets weerbaarder. Wat we gaan merken is de push van mini verpakkingen om de marges op peil te houden. Ik moest denken aan dit filmpje: https://www.cnbc.com/video/2018/05/07/buffett.html. Nu KHC onlangs zo is gedaald werd nogmaals aangehaald dat huismerken belangrijker worden en retailers steeds machtiger. Ik denk aan TGT, AMZN, of zelfs ons eigen AD nog boven WMT.
ADM ziet er interessant uit. Hopelijk komt er snel een einde aan de handelsoorlog, dan kan dit aandeel stevig groeien.

Mr Groeigeld zei

KO was ook voor mij een twijfelgeval. De 8% daling van laatst vond ik een mooi moment om bij te kopen. PEP staat ook op mijn kooplijst, maar niet met deze all-time high.

KHC (nadat ik KO had bijgekocht) was een flinke zeperd ja. Dividend verlagen, tegenvallende outlooks en een proces. Dat heeft er flink op ingehakt.

Dividendbelegger zei

ADM heb ik ook in portefeuille. Mooi aandeel met een geleidelijk stijgende dividendopbrengst. Ook mijn voorkeur gaat uit naar PEP ipv KO. Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren KO is ook goed.

Blijf de dividendmachine vullen! Je bent goed bezig.

Dividendbelegger zei

Ik volg je en heb ook Unilever aangeschaft. :-)

Mr Groeigeld zei

Tja, die -3% was te aantrekkelijk

Bomax zei

ADM lijkt een goed aandeel, ook interessant qua prijs. Iets anders.. Hoe kijk je aan tegen Unilever met het oog op de Brexit?

Mr Groeigeld zei

Dat is een lastige. Unilever is een NL-UK bedrijf. Hoofdkantoor in UK, maar rapporteert bedrijfsresultaten in euro's. Ook heeft het veel internationale merken onder zich en is het daarmee automatisch gespreid aan inkomsten/landen.
Persoonlijk denk ik dat de Brexit niet doorgaat. Mocht het een harde Brexit worden, dan blijft het een NL-UK bedrijf met inkomsten uit verschillende merken en valuta. Hoe kijk je er zelf tegenaan?

Bomax zei

Wat de consequenties van een Brexit zijn op de aandelenmarkt en op het aandeel Unilever is erg complex en kan er vooralsnog weinig zinnigs op zeggen. Ze hebben in ieder geval flink wat Magnums en B&J opgeslagen haha :-)....

Wellicht nog een tip, Walgreens Boots Alliance.

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor de tip, die zal ik eens bekijken.